Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2009.12.22. 13:34 Tévésámán

Csodás álmok jönnek (What Dreams May Come, 1998)

Nem ez a világ legjobb filmje, nem is a legkitűnőbb filmdráma, de azért örülnék, ha megnéznétek. Hogy miért? Azért, mert a halál mindannyiunk életének része, elkerülhetetlen, de mégsem feltétlenül a legrosszabb dolog.

Az emberiség kb. 5000 éves története folyamán sok nép sokféleképp gondolt a túlvilágra. Az egyiptomiak minden földi jóval ellátták halottaikat, hogy odaát mindenük meglegyen; a magyarok lovaikat, szerszámaikat, fegyvereiket; a kínai császárok pedig szolgálóikat is magukkal vitték régen a sírba - szoborként, vagy a valódi szolgáknak kellett velük halni. Van halottak napja, vannak temetők, ahol emlékezhetünk és több felfogás arról, mi vár minket a másik oldalon. A keresztények szerint létezik Menny meg Pokol, és ki-ki a földi életének elbírálása után bebocsáttatik valamelyikbe. A régi vikingek úgy gondolták, hogy a csatában elhunyt dicső harcosok a főisten Odin asztalánál tivornyázhatnak az örökkévalóságig, a muszlimok pedig Édenkertben és a férfiaknak járó 40 szűzlányban hisznek. (Ha valami nem egészen így van, nyugodtan javítsatok ki!) A görögök és a rómaiak szerint Khárón, az alvilág révésze viszi át a holtakat a Styx folyón; Terry Prachett mester Korongvilágában pedig a Kaszás maga kíséri át a lelkeket a túlvilágra és mindenkinek saját hite szerinti formában jelenik meg (hogy irodalmi példát is említsek). Egyes tv-sorozatokban szellemek dolga a holtakon segíteni, de végülis erről szól a Beetlejuice (úgy ahogy:)). A szívemhez mégis igazán a Csodás álmok jönnek túlvilága áll közel, ahol minden ember olyan Mennybe és olyan Pokolba kerül, amit elképzel magának...

Chris (Robin Williams) és Annie (Annabella Sciorra) boldog házasok, két szép gyermekkel. Az életük szinte tökéletes. Azonban a kislány és a kamaszfiú egy autóbalesetben meghalnak, ez a csapás pedig megtöri anyjukat. Chris próbál erősnek látszani, de ez egy olyan esemény, ami után az ember már sosem lesz ugyanaz, aki volt, sosem lehet igazán boldog... A segítőkész és kedves férfi egy napon aztán maga is egy közúti szerencsétlenség áldozata lesz. Azonban itt még nincs vége, sőt, itt kezdődik minden... Chris eljut a Mennybe, ami tényleg csodás, de felesége hiánya miatt nem érzi teljesnek a képet. Miután talál pár új barátot (akiket valójában nem most ismer meg először), értesül róla, hogy imádott asszonya szintén elhunyt, de nem lehetnek együtt, mivel Annie öngyilkos lett, így a Pokolra jutott. Emberünk azonban nem adja fel, egy titokzatos Vezető (Max von Sydow) társaságában leereszkedik az Alvilágba, hogy megváltsa nejét az örök szenvedéstől. De lehet erősebb a szerelem a tagadásnál? Kaphat-e bocsánatot valaha a bűnös? Talán igen...

Kiskoromban láttam először, akkor jobban tetszett. Ennek is az a baja, mint az Aeon Flux-nak, hogy hiába másfél óra, ténylegesen alig történik valami. A színek hihetetlenül szépek, az érzelmek pedig nagyrészt átélhetőek. Sajnos néha az utóbbiak túlcsorduló giccsbe fordulnak, egyes részek picit unalmasak, de valójában nagyon érdekes és elgondolkodtató filmről van szó. Chris legfőbb társa kezdetekben a túlvilági létben Albert, akit a kitűnő Cuba Cooding Jr. játszik. Robin Williams ért a drámákhoz, ezt már többször megmutatta, itt is nagyon jó. Annabella Sciorra meglepően hiteles, fura, hogy ritkán láthatjuk manapság. Max von Sydow pedig titokzatos, bölcs és mindentudó - legalábbis annak tűnik, nagyszerű választás volt erre a szerepre.

Amit nem értek, hogy a készítők kidobtak egy teljes (!) Ennio Morricone által írt és felvett zenei anyagot, sőt még duplavé Ekszöl Róz egy számát se használták fel, pedig az egy addig kiadatlan felvétel volt. Hogy lehet valaki ilyen hülye? Egy Morricone-zenét kidobni?! Azt meg még nem is mondtam, hogy A csodás álmok jönnek irodalmi alapanyagból készült, az a Richard Matheson írta, aki pl. a Legenda vagyoknak és annak előzményeinek alapul szolgáló "I Am Legend" című regényt, vagy az eredeti, '60-as évekbeli Alkonyzóna sorozatot.

Szeretném, ha minél többen látnák a What Dreams May Come-ot, mert nagyon szép vízió ez a túlvilágról, és jó lenne, ha az tényleg ilyen lenne!

imdb.com felhasználói szerint: 7/10 (7 év alatt 0.4-et emelkedett.)

Szerintem: 4/5 (Az évek alatt megszépült az emlékeim között, de valójában nem egészen olyan.)

Hírek:

- Robin Williams a két év múlva készülő Táncoló talpak 2-höz adja a hangját. (Miért kell az összes nyomorék számítógéppel rajzolt animációs filmnek folytatást csinálni? Mondja már meg valaki!)

- Richard Matheson "Shrinking Man" című regényének klasszikus 1957-es feldolgozása után hamarosan elkészül annak újrája, az egyenlőre dátum nélküli The Incredible Shrinking Man. Valamint jön a Legenda vagyok előzménye. (Már megint milyen baromság ez?! Miért kell előzmény egy olyan filmnek, amiben benne van az előzmény? Egyáltalán miről szól ez majd? Hogy mit csinált a pofa egy évig az üres városban a szörnyek közt?) (Ezek közül egyik se realizálódott, hála a Magasságosnak!)

- Max von Sydow-t a jövőre mozikba kerülő Robin Hoodban láthatjuk legközelebb.

Ma este a Lemony Snicketet nézem majd meg, ami már régen is érdekelt, de amíg az HBO adta, valahogy sose tudtam rászánni magam a megtekintésére. El Superbeastora még várnunk kell...

Szólj hozzá!

Címkék: fantasy dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr881615748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása