Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2009.03.09. 17:19 Tévésámán

Transformers (2007)

A Transformers-univerzum már 1986-ban rendelkezett egy hivatalos egész estés filmmel, ami ugyan rajzolt volt, de a kor technikája még nem tette lehetővé, hogy a robotokat bármilyen más módon vászonra vigyék. Később aztán a DreamWorks és a Paramount összefogott, hogy megcsinálják az élőszereplős Alakváltók-mozit. A két évvel ezelőtt elkészült alkotás megosztotta a nézőket: vagy nagyon imádták vagy nagyon utálták - középúton talán senki sem volt.

Közelítsük meg a dolgot elsőre átlag-mozinézői szemmel! Újabb képregényfilm, mire számíthat az ember? Ha meghalljuk, hogy az Armageddon rendezője, Michael Bay dirigálja a forgatást, akkor rögtön valami nagyon látványosat várunk. Hölgyeknek itt van Shia LaBeouf, férfiaknak Megan Fox, a gyerekeknek meg nagy, mozgó robotok, akik autókká meg repülőkké alakulnak. Akkor vigyük el a családot rá, csodáljuk meg Optimus Fővezér és Autobotjai bátorságát, szorítsunk a katonáknak és kormányügynököknek, hüledezzünk a félelmetes Megatronon és Álcáin, röhögjünk a robotos poénokon - vagy képedjünk el, hogy mi ez a szemét? Egy átlagos néző számára a Transformers nem több egy átlagos, B-kategóriás akció-sci-finél. Nagy költség, lehengerlő látvány, jó csaj, jó pasi, ennyi. Az átlag nézőnek biztos tetszik a Transformers

És most váltsunk nézetet: alakuljunk át Transformers-rajongóvá!

"My name is Optimus Prime."

2007-ben megértük, hogy a mozikban Optimus Fővezér élőben szerepeljen, a szemünk előtt változzon át. Még a jelmondata is elhangzik: "A szabadság minden élőlény joga." Már megérte beülni a moziba ezért! Aztán kicsit elgondolkodunk a dolgokon.... Űrdongó VW bogárból Camaro lett, hát most mit csináljunk, amerikanizálni kellett... Nem tud beszélni, csak a rádióját tekergetve, hangfoszlányokkal kommunikál - de így van pár remek poénlehetőség! Majomszerű feje van, de legalább kapott 4 kicsi szárnyacskát. Racsni doki mentőből Hummer lett... Ugyanaz, mint Űrdongónál. Jazz és Acélfej viszont faszán mutatnak.

Na és jöhet a feketeleves: Megatronból állatszerű, repülővé változó akármit csináltak. Nevetséges. Tomboló átvette Fülelő szerepét magnóvá alakulóként - rovarszerű, olyan furcsa. Üstökös alig szerepel, de tetszetős. Csonttörőt és Pusztítót teljesen áttervezték, elvesztették régi formájukat, lényegüket, előbbi 2 pillanat alatt meghal, utóbbi viszont király lett és jó sok fejtörést okoz a jófiúknak. Blackout és Barricade (Kisülés és Barrikád) szintén jól sikerültek, főleg az előbbi, akinél mindössze a halálát hülyéskedték el.

Na, de meg kell említeni Optimus csőrös kamion alakját és a száját, ami eddig nem volt, az Alakváltók közös gyengeségét, a hideget (?), a Mátrix átlényegítését All Sparkká (ez valami Közös Szikra, vagy Ős Szikra magyarul) és a fő unszimpatikus úriember "levizelését" is - kedvenc sárga Autobotunk alázza így meg az illetőt. Az alap történet felépítésével nincs gond: A Transformerek keresik ezt a Szikrát, amivel újjá lehetne éleszteni Kibertront. A kocka (merthogy az) a Földön van, az Autobotok után megjönnek az Álcák és kezdődik a harc! DE. MEGINT az emberek vannak a középpontban. És hiába John Torturro, Jon Voight és a megboldogult Bernie Mac, a rajongók UTÁLJÁK ha az ember főszereplőre koncentrálnak. 

Shia LaBeouf egy senki. Ezzel lett sztár, azóta a nagyon sikeres Sasszemben szerepelt, most meg majd újra fel fogják futtatni. Megan Fox-szal ugyanez a helyzet, nekem speciel nem tetszik, színészkedni se tud, szintén ennek a filmnek köszönheti a hírnevét. Amint első szerepét megkapta (ami számít), gyorsan megválasztották a világ legszexibb nőjévé. A jó kis utómunkák miatt... Semmi nincs a csajban. A katonák totál lényegtelenek, minden rájuk pazarolt percért kár, ez a hülye Afganisztán-terrorizmus izé, ez tényleg nagyon kellett bele. Anthony Anderson ismét a hülyegyerek négert játssza, hozza a szokott formáját. A szőke Rachael Taylor nekem jobban tetszik, mint Fox kisasszony, bár az angol akcentusa nagyon irritáló. Bernie Mac rövid epizódszerepe lényegtelenné teszi őt, John Torturro lejáratta magát e karakterrel, Jon Voight pedig úgy látszik, már csak ilyen mellékszerepeket kap.

Szép, meg minden és első nézésre lenyűgöző, de utána aztán elgondolkodik az ember, elolvas 1-2 képregényt, nézi kicsit a rajzfilmet és már nem olyan jó. Transformers-rajongóként elsőre 10/10-et adtam rá, most viszont olyan 6-nál indítanám a pontozást.

A robotok hangjai közül ki kell emelnem Peter Cullent, aki ismét Optimus, Hugo Weavinget, aki Megatront szólaltatja meg és Charlie Adlert, aki Üstököst szinkronizálja. Az első úr minden nagyobb Transformers-vállakozásban adja a Fővezér hangját, Weavinget nem kell bemutatni senkinek ("Nevem Smith ügynök"), Adler pedig olyan rajzfilmekben vállalt hang-főszerepeket, mint a Cow & Chicken és az I Am Weasel. Ezeket az urakat mégsem fogják sehol főszereplőnek kiírni...

Már így is elég hosszan dumáltam erről a filmről, lássuk a végeredményt:

imdb.com felhasználói szerint: 7.1/10 (A sok első benyomás és az átlagnézők...) (7 év alatt azért 0.3-at csökkent.)

Szerintem: 3/5 (A robotok formáján és a sztorin túllépve még mindig ott a két béna főszereplő. Viszont Optimus első átalakulása rabul ejtő pillanat....)

A sok locsogás után egy kis plusz információ: Folyik a blogfelújítás, bár lassan. Hamarosan túljutok az első 100 bejegyzés szépítésén. Ma már semmi érdekes nem lesz a tvben, ezért következő jelentkezésünk egyelőre bizonytalan. Végezetül pedig egy kis kulisszák mögötti videó, avagy kik adják a robotok hangját:

4 komment · 2 trackback

Címkék: akció sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr53991789

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: venus factor amazon 2018.01.29. 14:35:01

is-100.b final exam answers - How to shoot a oxycodone 224

Trackback: Transformers 2010.10.06. 09:29:02

Alapsztori: Az idegen bolygóról származó autobotok a Földön csapnak össze ellenségeikkel, egy fiatal fiú pedig nem is tudja, mibe keveredett bele.Húzónév: Shia LaBeouf, Megan Fox, Jon Voight, John TurturroMűfaj: akcióTrailer ittAmire számítottam: Nem a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gibson44 · http://nagyfonok.blog.hu/ 2009.03.11. 20:24:40

Én egy átlag néző vagyok.Előtte max mesében láttam a Transformerst ahol nagyon irritáltak a hülye kinézetükkel.Viszont ez a film tetszett.Látványos és vicces.Mi kell még egy jó popcorn mozihoz?

Szerintem az emberek szerepeltetése kell a filmbe.Valahogy nem tudnám élvezni, ha folyamatosan a robotok akcióit kéne bámulnom.Egy idő után roppant unalmassá válna, így viszont akkor üt be az akció amikor kell.

Shia LaBeouf tény, nem egy őstehetség de szerintem nem rossz színész.Sokkal nagyobb b.lfaszok is vannak Hollywoodban.

A katonák pedig azért kellettek a filmbe, hogy bemutassák az erőviszonyokat.És azért az Afgánokhoz pakolták be őket mert hát na, most ott háborúznak vagy mifene.

A robotok hangjai tényleg nagyszerűek voltak.Bűn ezt a filmet szinkronnal nézni.

Ezeket akartam megosztani. :)
Összességében nekem tetszett. 90%
A fémdobi ott is csücsül a polcomon. :)

Tévésámán · http://transfesser.blog.hu/ 2009.03.11. 20:31:40

Összességében nekem tetszett. 90% - ennek őszintén örülök:)

Az eredeti kinézetük néhánynál tényleg elég hülye (pl. a filmbeli Acélfej sokkal jobb mint a rajzolt), de pl Optimus 2. alakja, ami a rajzfilmben tudtommal nem tűnik fel, vagy pl Üstökös eredeti kinézete nekem nagyon tetszik.

Persze kell az ember asztoriba, de ha elolvasol egy képregényt, ott sose ők a főhősök, csak körítést adnak a sztorihoz. Itt ezt hiányoltam, hogy a robotok lettek a körítés.

A katonák pedig szintén túl szupermenek lettek. Olyat, hogy egy ember megöl egy Transformert eddig nem naygon láttunk, itt meg a fő jóképűkatona kinyírja Blackoutot...

Sokkal nagyobb b.lfaszok is vannak Hollywoodban. - Teljesen egyetértek.

Gibson44 · http://nagyfonok.blog.hu/ 2009.03.11. 21:17:21

Meg talán azért is a robotok lettek a körítés mert a költségvetés így is az egekbe szökött, mégha a robotok lettek volna folyton képernyőn.. :)

Gubb 2012.08.07. 19:00:56

10/10, sok-sok hibája ellenére.
süti beállítások módosítása