Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2008.12.21. 11:04 Tévésámán

A bosszúálló (vagy Sötét bosszú - Dark Avenger, 1990)

Király Viktor megnyerte a Megasztárt. Nagyon fontos hogy tudjuk... Szóval emiatt nem tudtam nézni a Lakótársat keresünköt, de annyira nem is izgatott végülis. És hogy mi vitt rá ennek a megtekintésére? Arra számítottam, hogy találok valami elfeledett, fasza szuperhősmozit. Ehelyett mit kaptam?

A gyártási évről elsőre Darkman ugrott be. És ez nem véletlen. Ez az összegányolt akármi egyértelmű koppintása Sam Raimi sikerének. A  rendező névtelen és névtelen a színészek bandája is - de nézzenek oda! Valahogy idekeveredett Hector Elizondo, aki a Neveletlen hercegnő sofőrje, de ezúttal rosszfiút alakít; meg Gregg Henry, aki a polgármestert játszotta a Slitherben, és az 5 éves Thora Birch, akinek ez volt (ha minden igaz) a második filmje. Ha azt írtam, hogy Westlake doktor második tévéképernyőre lépése tele volt plot hole-okkal, akkor itt gyakorlatilag olyan, hogy történet nincs. Már a film legelején gyanakodhattam volna, mikor nem volt semmi, csak jött a nagyon béna, '90-es évekre oly jellemző főcím. Se stúdiólogó, se főszereplők, semmi. Még az imdbn sincs nyoma, hogy egyáltalán ki a főszereplő? (Azóta már kiderült, az úriember neve Leigh Lawson.) Valami sztoriszerűség azért:

Van egy bíró, aki minden csúnya gazembert kíméletlenül lecsukat. Van egy korrupt rendőrfőnök, meg annak a jobbkeze, akit Elizondo alakít. Szóval a bíró urat el kell tüntetni, mert különben a kékkabátos fiúkat is becsukatja, ezért aztán savval leöntik és kocsistul beburítják a folyóba. (Szokásos klisé: kocsi felrobban, lángol a vízben. Na, de már itt oly hülyeségek vannak... A pofát leöntötték savval, az meg nyomja tovább a gázt? Na, ne már...) Tehát a törvénykező hatalom képviselője valahogy mégis túléli, de a sav lemarja a fél fejét meg az egyik keze széjjelmegy. Szerencsére a komputerzseni fegyencnő, akit bíró uram ki akart hozni valamiért a sittről, éppen ott van, hazaviszi és a bátyja megmenti. Mindenki azt hiszi, hogy halott, de közben csak kapott egy gépkezet (ami egyébként tök jó lett) meg egy fémmaszkkal takarja a negyed arcát. (Ha legalább jól nézne ki, de még az se...) És muszáj tovább mondanom, mert annyira hihetetlenül gagyi.

Az eleje jó. Suspense-elnek, sokáig nem látjuk a hős arcát. Egészen eredeti dumát is adtak neki. Viszont 30 percből 25 azzal megy el, hogy valami pasas tárgyalásán vagyunk, aki hű-de-gonosz, mégse tudják lecsukni, mert a koronatanúnak elraboltatta a testvérét. Ekkor a bosszúálló akcióba lép, és követi a tanút, aki éppen a bátyjáért megy, hogy engedjék el. (Egyébiránt arra, hogy hősünknek honnan van az a rengeteg lóvéja, nem derül fény.) Ott egy pofát leszúr, egyet megsokkol (Na ez tényleg tetszik benne. A jobb kezének mutató és hüvelykujja közt áramot tud fejleszteni, és ezzel odavág, akkor az illető, akinek odavágott, az összeesik tőle. Jól valósították meg, de tényleg.), a főgonoszt pedig elkapja és videóra veszi a vallomását. Ekkor amit idáig láttunk, azt el lehet felejteni.

Van egy jó jelenet, ahol a lánya szülinapi zsúrjára besurran és fehér rózsákat visz neki. Viszont ekkor jönnek a totál értelmetlen dolgok és a pofátlan Darkman-koppintás. A bosszúálló ugyanis ruházatában szinte egy az egyben Raimi szuperhősére emlékeztet (viszont a kabátja nem olyan király:)). Ez még semmi, de van egy rész, ahol felveszi egy biztonsági őr, vagy ki, arcát. De ennek semmi értelme, semmi haszna és aztán többet nem kerül elő a dolog. Meg utána a mutatóujjából lézersugarat lő, gyakorol vele, és később egyszer sem használja. Plusz van egy nagy fekete sportkocsija.

És most kérem szépen, az egész film előről kezdődik. Az eddigi főrosszfiút el lehet felejteni, most már más lesz helyette. A rendőrfőnököt szintén el lehet felejteni, többé senki se akarja lefülelni. Emberünk a Kaszás néven elhíresült sorozatgyilkost kezdi üldözni, és meg akar menteni egy ártatlan pasast a bekasztlizástól. Az, hogy az arcát egyszer sem látjuk, de mindenki nagyon megijed tőle, az nyilván a kis költségvetés miatt van. De ha már megég, mér nincs rajta égésnyom? És még sorolhatnám...

Sokkal többet ki lehetett volna hozni belőle, de így ebben a formában nagyon rossz. Valahogy érdekelt, hogy mi lesz a vége, mert annyi csúnya embert kellett elkapnia, hogy csak na. És mi lesz? Az összes gonosz (4 ember!!!) egyazon szobában felrobban.... Muszáj volt leírni ezt a sok mindent, mert annyira rossz, hogy nem tudom elmondani. Voltak benne jó pillanatok, de a 85 perces játékidőből, ez kb. 10 perc sincs.

imdb.com felhasználói szerint: 4.8/10 (Többet kapott, mint a Minotaur, pedig az fényévekkel jobb nála.) [És 8 év alatt 1.2-t emelkedett!]

Szerintem: 1/5 (Akármelyik szuperhősfilm jobb nála, biztos vagyok benne. Bármelyik.)

Hamarosan újra jelentkezem. Trailerre ne is számítsatok, mert nincs:)

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: szuperhős


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr80834735

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: totobet sgp 2019.03.16. 10:53:55

1:64 offroad tires - geuxaqb

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása