Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2008.12.12. 18:24 Tévésámán

Darkman (1990)

Darkman-széria, 1. rész.

Május 14. óta meg akartam nézni, mert akkor adta utoljára a tv, de elment az áram a film kellős közepén. Halogattam, halogattam, pedig videón megvan, végül a múlt héten megláttam a már a blogon említett Darkman Gyűjtődobozt és nem tudtam neki ellenállni. A bejegyzés végén lesz egy videó, amiben 6 percben minden benne van, amit érdemes tudni a filmről, de jöjjön egy kis összefoglalás azoknak, akik nem értenek angolul:

1990-ben az akkor még csak az Evil Dead-mozik miatt ismert Sam Raimi meg akarta filmesíteni a The Shadow nevezetű szuperhős kalandjait, azonban nem kapta meg a jogokat hozzá (a film mégis elkészült [meg a róla szóló cikk is], a rendezőjét nem tudom, de Alec Baldwin játssza a címszereplőt). Így viszont gondolt egyet és létrehozta saját hősét, az arctalan szörnyeteg-tudós Darkmant.

Dr. Peyton Westlake-nek (Liam Neeson) megvan mindene. Laborjában segédjével a szintetikus bőr kifejlesztésén dolgozik, otthon pedig várja szemrevaló ügyvéd barátnője Julie (Frances McDormand - itt egészen jó nő volt még). Már csak két dolog hiányzik neki a tökéletességhez: hogy az általa feltalált műbőr 99 percnél tovább bírja napfényben, valamint hogy Julie hozzámenjen feleségül. Azonban Peyton egyik vágya sem teljesülhet, mert kedvese felderít egy súlyos korrupciós ügyet, aminek bizonyítékát véletlenül otthagyja a laborral egyben lévő lakásban. Ennek folyományaként a körzet drogbárója, Robert G. Durant (Larry Drake) bandájával alaposan szétveri a helyet és derék hősünket is csúnyán elintézik. De félmunkát végeznek. A doktor túléli a lakása levegőbe röpülését, majd egy kórházi kezelés után, iszonyatosan megégve, érzéketlenül, emberfeletti erővel bírva újra dolgozni kezd. Arcát kötések meg maszkok mögé rejti és találmánya segítségével bárkinek a személyazonosságát képes lesz felvenni - létrejön a bosszúálló szörnyeteg, Darkman.

Imádom ezt a karaktert! A film maga egyrészt egy újabb szuperhős létrejöttéről szól, másfelől egy feketehumorral telített, B-kategóriás akciófilm. Raimi mester nem váltotta meg vele a világot, de létrehozott egy fantasztikus alakot, és ezért nagyon hálás vagyok neki. A megvalósításba és a történetbe is bele lehet kötni (nem beszélve a folytatásokról), de én mégis nagyon szeretem. Maga Darkman egyébként sok részletben egyezik másik kedvencemmel, Spawnnal, aki azonban ekkor még nem létezett.

Pontozás:

imdb.com felhasználói szerint: 6.4/10 (Azért a színészek kurvajók benne.) [8 év alatt 0.2-t növekedett.]

Szerintem: 6/5 (Egyszerűen imádom!)

Hamarosan várható a trilógia többi része is. Ezen kívül sajnálom, hogy ezt a figurát annyira elkótyavetyélték, mert óriási potenciál van benne, csak rendesen ki kéne aknázni - nagyon örülnék egy feldolgozásnak, bár szerintem Neesonnál jobb embert nem nagyon találnának erre a szerepre. [A Darkman-képregényekben azért sikerült remekül megformálni őt!] Itt pedig jön a már beharangozott videó:

Szólj hozzá!

Címkék: szuperhős


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr64819426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása