Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.07.09. 16:45 Tévésámán

Vasököl (Real Steel, 2011)

real_steel_ver2.jpg

Újból itt vagyok! Ahogy beígértem, következik az írás a Vasökölről. 

Bunyózó robotok - láttunk már ilyet videojátékok formájában, de ha már van egy robotos film Hugh Jackmannel, azt mindenképp meg kell nézni:) És ahogy egy kolléga az imdbn írja, butaságnak látszik, de ahhoz képest meglepően jó kis mozi a Real Steel

A közeli jövőben járunk, ahol a bokszot már emberek helyett különböző alakú/méretű, alapvetően emberszabású gépek vívják egymással, akiket egy-egy vezető távirányítással működtet. Charlie (H.J.) is ezzel foglalkozik, ám folyton elbukik figyelmetlensége vagy túlzott önbizalma miatt. Mikor már a második gépharcos megy tropára a kezei között, régi barátja, Bailey (Evangeline Lilly) elkezd benne kételkedni, de a férfit kemény fából faragták, nem adja fel ilyen egyszerűen. Az amúgy is rossz helyzetet csak tovább rontja egykori barátnőjének halálhíre, aki után árván marad egy 11 éves fiú, Max (az elképesztően hülye nevű Dakota Goyo), aki történetesen Charlie sosem látott fia. "Apuci" viszont üzletet lát a dologban és legombol némi pénzt a jövendőbeli nevelőszülőkről, hogy aztán később majd végleg nekik adja Maxet - feltételül csak annyit köt ki, hogy a nyarat a fiú vele kell, hogy töltse. Kezdetben az apa, aki sosem találkozott a fiával és a gyerek, aki átlát a felnőtt tervein, kelletlen párost alkot, de aztán a szerencse az útjukba sodor egy tökéletes állapotú, ősrégi edző-robotot, Atomot, és ő aztán igazi csapattá kovácsolja a kettejüket. Atom ráadásul meglepő dolgokra képes és hamarosan egyre népszerűbb lesz a "bokszolók" közt - a csúcson azonban a legyőzhetetlen, tökéletes harcos, Zeusz várja. Vajon eljut a kis robot addig, hogy megküzdhessen vele, vagy hamar legyőzőre talál a drágább/erősebb ellenfelek között? 

Real-Steel-Noisy-Boy_610.jpg

Az elején keveset vártam az egésztől, de már azzal megfogott, hogy mennyire jók benne a gépemberek. Egyáltalán nem olyan idegenszerű, túlspilázott és átláthatatlan a dizájnjuk, mint a Transformers-eké a Bay-filmekben, sokkal valóságosabbnak tűnnek. Igazán akkor ragadott magával a mű, amikor felbukkant a rövid életű Noisy Boy - mindegyik harcosnak van valamilyen neve - viszont kifejezetten haragudtam Charlie-ra, amiért ezt a baromijó külsejű, kissé a Tekken Yoshimitsuját idéző robotot tönkreteszi... De szerencsére aztán érkezik Atom, aki egyszerű, nagyszerű és az arca kedves külsőt kölcsönöz neki, szóval őt könnyű volt megszeretni és szurkolni érte - pláne úgy, hogy az ellenfelei kivétel nélkül tök bénán mutatnak, még Zeusz is. 

Nagyon furának találtam viszont, hogy a vezérlők közül csak Jackman karaktere vét emberi hibákat, az összes többi meccsen minden másik irányító csakis tökéletes parancsokat ad, mindössze a gépek hibásodnak meg. Nyilván be kell mutatni, hogy Charlie ember, aki hibázik, de visszagondolva ezt a megoldást logikátlannak tartom. Ha már hibák és emberek: Hugh bácsi kiválasztása erre a szerepre különös, mert most először kellett neki egy igazán antipatikus karaktert megformálnia és ezzel a sármos arccal valahogy melléfogtak. Hiába próbál meg szemétkedni, erőltetettnek hat, de azt hiszem, erről mégsem ő tehet. Dakota Goyo tehetségtelen, a külseje totál átlagos, tök érdektelen. Evangeline Lilly szintén nem volt túl meggyőző, mindössze egy jelenet van az egész műben, amiben tényleg jól játszik, abban, amelyikben Bailey Max-nek mesél az apja múltbeli sikereiről. Persze Lost-Kate azért jó kis nő, szóval megbocsátható neki, ha a tehetsége korántsem tündököl oly fényesen, mint mondjuk a fogsora:D 

real steel 09.jpg

(A képen a jobb oldali szimpatikus úr a direktor.) A mellékalakok közt két olyan emberke van, akit meg akarok említeni név szerint: az egyikük a "gonosz" bőrébe bújt csinos Olga Fonda (nincs köze Jane, Peter vagy Henry Fondához), a másik pedig a már pusztán a megjelenésével is irritáló texasi tahót alakító Kevin Durand, ők mindketten elég jók voltak abban, amit csináltak - egyikük bunkó, a másik meg szép. A robotokat egyébként az Avatarban használt mozgás-átalakító technikával hozták létre, "alattuk" pedig kaszkadőrök bújtak meg (Kevin Dorman és Eddie Davenport), akiknek a felkészítésében a boksz halhatatlanjai közé tartozó Sugar Ray Leonard is segédkezett. A rendező-producer Shawn Levy volt (Tucatjával olcsóbb, Éjszaka a múzeumban 1-2), a producerek közt ott találjuk Steven Spielberget és Robert Zemeckis-t (ők a családi sci-fik nagy szakértői), a zenét pedig a nem kevésbé híres Danny Elfman szerezte. A történet alapjául Richard Matheson 1956-os Steel című novellája szolgált, ami anno már megelevenedett az Alkonyzóna egyik epizódjában. 

Érdekességek: Az eredeti forgatókönyvet David Gilroy írta, a DreamWorks pedig 850 ezer dollárt fizett neki érte, még 2003-ban vagy 2005-ben, a dátumban ellentmondásosak a források. A Vasököl rengeteg legendás "bokszoló" előtt emel kalapot, nézzünk néhány példát erre! 1. Rocky Balboa: Rocky első nagy ellenfelét Apollonak, vagyis Apollónnak hívják, aki a görög mitológiában Zeusz fia, itt pedig Zeusznak nevezték a bajnokot. A Midas nevű harcos "haját" egyrészt a római centuriok sisakdísze, másfelől a Rocky III-ban látható Clubber Lang haja inspirálta. A végső csata szintén egyértelműen az első Rocky végkifejletének "leutánzása". 2. Dwayne "The Rock" Johnson: A játékidő elején elhangzik az egyik tipikus mondata ("...lay the smackdown", kb. annyit jelent, hogy csapd le!), valamint az ő valós beceneve "A közönség bajnoka". 3. Muhammad Ali: Az általa gyakran használt fárasztásos taktikát alkalmazzák Zeusz ellen. Rajtuk kívül még a régi verekedős játék, a Rock'em, Sock'em, Robots előtt is tisztelegnek Zeusz kézi vezérlésével és a roncstelepen lévő első generációs robotfejjel. Hugh Jackman 9 millió dollárt kapott a szerepléséért, Sugar Ray Leonard készítette fel arra, hogy a mozgása alapján hihető legyen ex-öklözői múltja. A három lány, akik le akarják fényképezni Ambush-t, a rendező gyermekei. Dakota Goyo alakította a gyermek címszereplőt a Thorban, Kevin Durand meg már együtt dolgozott Jackmannel az X-Men: Kezdetek - Farkasban, Blobként. 

real-steel-atom.jpg

Mindegyik harcost megépítették a valóságban, valamint készült hozzájuk egy-egy tökéletes számítógépes animáció. Egyes jeleneteknél több mint 20 bábos kellett, hogy mozgassák a modelleket. Huszonhat és fél robotmodell készült, mindegyiküknek hidraulikával mozgó feje volt, Atomnak pedig rádió-távirányítással irányították a kezeit. A főhős gépharcos arcát egy vívómaszk takarja el, így valójában sosem tudjuk meg, hogy igazából miként néz ki, de minden egyes néző azt képzelhet bele, amit szeretne, plusz ettől tudat alatt mindenki szeretné őt egy kicsit jobban megismerni. A követési módban teljesen megegyeznek a mozdulatai az emberével, az árnyék-módban csak utánozza azokat (először balkezes, aztán jobbkezes, így lehet észrevenni, mikor melyik módban van). 

A roncstelep nagy része valódi volt, a gépeket/roncsokat a stáb építette fel, vagy már eleve ott találták őket a helyszínül választott terepen. A FIVE33 hirdetőcég megjelentetett egy 200 oldalas robotboksz-bibliát a reklámhadjárat részeként. A Jakks Pacific akciófigurákat adott ki: Atomot, Zeuszt, Noisy Boy-t, Midas-t és Twin Cities-t; valamint egy ring-játékkészletet, ahol a harcosok összecsaphatnak. Két különböző videojáték készült a Vasökölből, az egyiket a Jump Games, a másikat a Yuke fejlesztette. A betétdalok legtöbbje borzalmas rap, de szerencsére amikor Noisy Boy és Midas harcolnak, akkor felhangzik az általam kedvelt One Man Army, amit a Prodigy és Tom Morello adnak elő, eredetileg pedig a Spawnban hallhattuk. A stáblistában iszonyoúan sok a fel nem tüntetett szereplő. Jegyszedőként megjelenik egy Mary Magyari nevű hölgy, aki talán külföldre szakadt hazánk leánya, vagy legalábbis magyar származású. A Real Steel 110 millió dollárból lett és kis híján 300 milliót hozott vissza, a kritikusoktól vegyes vagy pozitív értékeléseket kapott. 

Röviden: Ez egy apa-fiú történet és a legkisebb fiú meséje vegyítve robotokkal. Viccesnek nem igazán vicces, de néhol megható, a harcok izgalmasak, a gépemberek jól néznek ki és az első fél óra után kialakul benne egy megfoghatatlan hangulat, amitől szívesen nézed majd egészen a végéig. Sajnos azért korántsem mentes a kliséktől (megint a ruszkik a gonoszok), de cserébe legalább a befejezés kicsit meglepően alakul. Nekem tetszett, egy nézést mindenképpen megérdemel! 

Pontozás: 

imdb: 7.1 

Szerintem: 4/5 

Hírek: 

- Lesz Real Steel 2, amit Steven Spielberg pénzel és elvileg Shawn Levy rendez. A főszereplő trió mindegyik tagja visszatér majd, a forgatás kezdése pedig kizárólag Jackman úr időbeosztásától függ. 

- Richard Matheson írásai szolgálnak alapul a most készülő Alien War: The Last Man című akció-sci-fihez. 

- Hugh Jackman Az öt legendában a Húsvéti Nyulat szinkronizálja, aztán Jean Valjean bőrébe bújik a legújabb A nyomorultakban, majd ismét adamantium-karmokat növeszt a The Wolverine-ben (ennél producer, a történet szerint Farkas Japánba megy harcolni tanulni), végül pedig dalra fakad a The Greatest Showman on Earth névre hallgató musicalben (ez P.T. Barnum, a híres cirkuszigazgató életéről fog szólni és Hugh ebbe is beszállt a pénzével). (A The Wolverine-ről írtam, végül harc helyett meghalni megy.)

- Dakota Goyo szintén hallható Az öt legenda eredeti nyelvű változatában, ezen felül pedig Brendan Fraser oldalán száll harcba az elnyomók ellen a The Legend of William Tell 3D-ben. 

- Evangeline Lilly Taurielt kelti életre A hobbit 1-2-ben. 

- Kevin Durandet A kaptár: Megtorlásban láthatjuk legközelebb. (Láttam, írtam róla.)

- Robert Zemeckis rendezi az egyelőre még bemutatási dátum nélküli Yellow Submarine-újrát. 

Más téma:

ernest-borgnine.jpg

A legendás színészóriás, Ernest Borgnine ma, kicsivel éjfél után, 95 évesen elhunyt. A filmrajongók a Vad bandából, A piszkos tizenkettőből, a Konvojból, a Szuperzsaruból, a Redből, a Vészhelyzetből és még számos egyéb tévéfilmből, mozifilmből meg sorozatból emlékezhetnek majd rá. 

Megint más: 

Sikerült vennem két olcsó külföldi dvdt, így hamarosan jön a Paranormal Activity első része és a D-War, ezeken felül továbbra is várható még a Tesó, a Woyzeck és a Kopaszkutya. A héten péntek 13. lesz, amire valószínűleg a Péntek 13. II.-vel készülök, jövő héten pedig érkezik a The Dark Knight Rises és Juno Temple szülinapja is lesz, ami plusz egy valamit jelent, amiben ő benne van. Szóval hamarosan ismét jelentkezem!

Szólj hozzá!

Címkék: sport dráma sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr984638223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása