Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2014.08.28. 14:28 Tévésámán

Lucy (2014)

Lucy_Exclusive_Poster_MxPosters.jpg

Ismét itt vagyok. Az utóbbi időben túlságosan lefoglal a Neverwinter Nights újrajátszása, emellett éjjelente a Twin Peaks után (amit az M1 sugároz) már nem nagyon marad kedvem/energiám filmnézésre, ezért maradtam távol ilyen sokáig. Viszont jó hír, hogy Mozsárágyú visszatért, a jövőben még több írást olvashattok tőle. No, de most már rátérek a cikkem tárgyára. 

Szerintem mindenki ismer legalább egy olyan filmet, amit kedvel és Luc Besson rendezőként, producerként vagy éppen íróként benne volt. Például a kereskedelmi csatornák által gyakorlatilag minden héten sugárzott Taxi-kvadrológiát; a fantasztikus Az ötödik elemet; a legendás Leon, a profit; vagy mostanában a Liam Neeson nevével fémjelzett akciófilmeket (Elrabolva 1-2, Non-Stop). Nekem Besson neve garancia a jó szórakozásra, tehát máris akad egy vonzó faktor számomra a Lucy-ban. A következő pozitívum a főszereplőnő, Scarlett Johansson, aki az egyik legvonzóbb színésznő manapság az USA-ban és a Vasember 2 óta tudjuk, hogy megállja a helyét akcióhősként. Ezek mellett már csak hab a Torgyán Morgan Freeman szerepeltetése és a történet (ami igencsak emlékeztet egy saját munkáméra). Röviden: ezt a mozit mintha nekem találták volna ki! Vizsgáljuk meg kicsit közelebbről, mit láthatunk:

Lucy - Scarlett Johansson In Action Wallpaper.jpg

Alapfelállás: az átlagember az agykapacitásának mindössze 10%-át képes kihasználni. Címszereplőnőnk (S.J.) balszerencséjére belekeveredik egy kínai maffiózó (Choi Min-Sik) drog-bulijába és akaratán kívül kénytelen a testében átszállítani egy új típusú kábítószert a vámon. Ám út közben a gyomrába varrt nejlonzacskó kilyukad és a CPH4-nek nevezett anyag beszivárog a szervezetébe, majd elképesztő változásokat indít be a fiatal lány testében. Lucy egyre nagyobb agykapacitást ér el, és ezzel mind újabb és újabb fantasztikus képességekre tesz szert, ám kevés ideje marad, mert a szupergyors revolúció hatására a teste rohamosan használja el önmagát. Egyetlen esélye, ha megszerzi a CPH4 másik három adagját a többi futártól és elfogyasztva azt eléri a felfoghatatlan 100%-os álomhatárt! De a feldühödött gengszter és magánhadserege ezt nem fogja szó nélkül tűrni! Vajon mi lesz az istennővé váló lány sorsa és végzete hogyan befolyásolja világunk jövőjét? 

Most remek helyzetben vagyok, mert ezt az alkotást el lehet intézni néhány szóban, de ha akarok, egy csomót pofázhatok róla. Alapjáraton egy izgalmas krimi – a fiatal hősnőt akarata ellenére „megkínozzák” és a testébe varrják a drogot – ami viszont átmegy sci-fibe – Freeman karaktere megismertet bennünket Besson agy-elméletével és annak teoretikus következményeivel, ezt követően pedig Lucy a gyakorlatban bizonyítja ezeket. Amellett, hogy izgulhatunk a címszereplőért, még ámulhatunk az Industrial Light & Magic által létrehozott látványvilágon és végül, akinek kedve van, elgondolkozhat azokon a témákon, amiket csak felületesen, de olyan módon érintenek, hogy a moziból kijövet a néző biztosan végigfuttatja magában a látottakat. És ezzel máris adott az esély némi filozofálgatásra, amit egy alapvetően akciófilm-jellegű mozgókép indított be. (Megjegyzés: Ugyanerre képes volt nálam a Prometheus is, de itt sokkal több kérdést és gondolkodni valót adnak.) Persze mindeközben visszaköszön rendezőnk ismert stílusa – az autós üldözésnél például lehetetlen nem gondolni a Taxi 2-re, de ez csak egy példa.

068b57a9e579079ec723d0338e9d2e65.jpg

Színészi játékot igazán csak a film első felében láthatunk, bár Freemannek ekkor sem kellett megerőltetnie magát. A későbbiekben Lucy elveszti az érzelmeit, így Johansson végig csak ugyanazt az érzelemmentes arcot mutatja, nyilván rendezői utasításra, míg Choi Min-Siknek később már alig jut szereplési idő, de azért minden kis mozzanatából kihozza a legtöbbet. Nagyon tetszett, hogy a kínaiak csak kínaiul beszélnek, a lánnyal tolmács segítségével értetik meg magukat és ez a későbbiekben is így marad; továbbá a különböző országokban mindenütt a helyi nyelveken szólalnak meg - például a Lucy mellé szegődő zsaru (Amr Waken) saját hazájában a kollégáival franciául dumál. A nemzetköziséget a szereplők külseje tovább fokozza, hiszen Johansson kaukázusi, Freeman afro-amerikai, Min-Sik ázsiai, Waken pedig egyiptomi vonásokkal bír. A történettel nincs bajom, a játékidő viszont túl rövidnek tűnik, néztem volna még egy darabig. Ebben a filmben az a jó, hogy mindenki megkapja belőle, amit szeret: a krimik/thrillerek rajongóinak ott van az első 30 perc és a remek főgonosz; a sci-fik kedvelőinek a tudományosan alátámasztott természetfeletti eseménysor; de az akciófilmek meg a vígjátékok szerelmesei sem maradnak hoppon a vérpezsdítő üldözéseknek meg az itt-ott elejtett kis poénoknak köszönhetően. 

SZPOJLEREK ITT 

Ami nem tetszett, az két nyilvánvaló ökörség a játékidő alatt, amik egyszerűen irreálisak. Az elején a csaj besétál egy kórházba a kezében stukkerrel és senkinek se tűnik fel, pedig jó egy percen át megy, körülötte mindenütt emberek vannak. (Közben a kint rá váró taxis nem értesíti a rendőrséget, sőt, ha jobban belegondolok, arra se emlékszem, hogy utána visszaül-e az autóba vagy sem.) Ám ami még nagyobb baj, hogy ugyanez a jelenet megismétlődik, csak hússzorosan felnagyítva, egy órával később, mikor az egyetem parkolójában nyitott ajtókkal és csomagtartókkal áll vagy 10 éjfekete kocsi, mellettük 26 kínaival, akik éppen bazinagy mordályokkal fegyverezik fel magukat. Ekkor megjelenik ötezer rendőrautó és elmennek mellettük, senki se látja meg őket… Továbbá Mozsárágyú észrevette, hogy amikor a végén a lány bőre befeketül, akkor kétszer láthatjuk, amint a feketeség felkúszik a vállán. Egyébként ezek egyike sem befolyásolja a történetet vagy az élvezhetőséget, de olyan nyilvánvaló hibák, amiket egyszerűen nem szabadott volna benne hagyni… 

SZPOJLEREK VÉGE

lucy-2014-movie-screenshot-blue-eyes.jpg

Érdekességek: Besson azt nyilatkozta, hogy már tíz éve készült erre a projektjére. Szerinte a film „egyharmad Leon, a profi; egyharmad Eredet és egyharmad 2001: Űrodüsszeia.” A 10%-os mítoszként ismert agyelmélet tényleg létezik, de tudományosan megalapozatlan, ezzel a rendező tisztában volt/van. Elvileg a második kórházas szekvenciában az egyik orvos, akit lelőnek, az maga Luc bácsi. A színészek között felfedeztem Analeigh Tiptont, aki az Amerika Következő Topmodelljéből indult el, a stáblistában pedig van egy vicces név, az egyik professzort ugyanis Pierre Poirot-nak hívják, pont, mint Agatha Christie híres nyomozóját. (Tudom, hogy a rendőrnek más a keresztneve, de a vezetéknevük egyezik, na.) A zenét Eric Serra (Az ötödik elem) szerezte, a producer Besson felesége, Virginie Silla volt. 

Bár a cselekmény első fele Tajvanban játszódik, a rosszfiú és segédei koreaiul beszélnek. A gonosz közelről mutatott Evian ásványvízzel mos kezet – ez a legnyilvánvalóbb termékelhelyezés, de biztosan volt még pár, bár azok nem tűntek fel. Ez az első R-besorolású (külföldön 18-as, itthon 16-os karikásnak számító) mozi, amit részben IMAX-kamerákkal vettek fel; a Besson-filmek közül ebben van a legtöbb speciális effekt és az Europacorp által szponzorált alkotások közül ennek volt a legnagyobb költségvetése. A Lucy megközelítőleg 49 millió euróból lett, máig több mint 217 millió dollárt hozott vissza. Elsősorban pozitív kritikákat kapott, ám jelentősen megosztotta a szakértőket: Johansson játékát, az érdekes és szórakoztató témát, valamint a látványvilágot dicsérték; a nyakatekertnek, értelmetlennek kikiáltott cselekményt és a kiindulópontként szolgáló 10%-os elméletet viszont bírálták. 

Nekem tetszett, mert tényleg szórakoztató meg izgalmas, a hangulata magával ragadó, a látványvilága nagyszerű és elgondolkodtatott. Mozsárágyú szerint látszik, hogy nem amerikai alkotásról van szó, az ő tetszését is elnyerte, szóval, aki tényleg kikapcsolódni akar a moziban, annak ez a film való! 

Pontozás: 

imdb: 6.4 (3 év alatt 0.2-t csökkent.)

Szerintem: 4/5 (Az egy levonás azért jár, mert vannak hibái és valahogy túl rövidnek érződik, ezen kívül az akciójelenetekben a hősnő legtöbbször nem is vesz részt…) 

Hírek: 

- Hamarosan várható egy képregény-feldolgozás a Lucy-ból, egy esetleges folytatásról még vitatkoznak a készítők. 

- Luc Besson tovább folytatja már bejáratott sorozatainak gyártását, íróként és producerként vezényli az Elrabolva 3, valamint A szállító 4-5-6 munkálatait – utóbbiakban már ne számítsunk Jason Stathamre. (AZ első elkészült, az utóbb említett három epizódnyi száguldásból viszont csak egy.)

- Scarlett Johansson ismét fekete testhezálló uniformist öltve válik Natasha Romanoffá a Bosszúállók: Ultron korában, valamint az utána érkező önálló Fekete Özvegy-moziban; ezeken felül pedig kipróbálja magát rendezőként a Summer Crossing című drámával, ami Truman Capote regényén alapszik. Továbbá szinkronhang lesz A dzsungel könyvének élőszereplős feldolgozásánál – ez biztos kell? (Előbbit láttam, nem volt nagy durranás, az utána jövő kettő legjobb tudomásom szerint 2017-ig papíron maradt, a negyedik meg elékszült, aztán eltűnt a süllyesztőben a többi, hasonló CGI-izével együtt...)

- Morgan Freeman a valamikor tavaly vagy tavalyelőtt bemutatott gyerekfilm, a Delfines kaland második részével tér vissza hamarosan a mozivásznakra. 

Várható írások: Sin City – Ölni tudnál érte.

Szólj hozzá!

Címkék: akció sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr406644671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása