Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.12.26. 23:48 Tévésámán

Neveletlen hercegnő (The Princess Diaries, 2001)

Utólag Boldog Karácsonyt minden kedves olvasónak:)

Gondoltam, mivel a második részről szóló cikket már megírtam, így legyen meg az első is - meg aztán néha jól esik valami felhőtlenül buta, de aranyos vígjátékot nézni a sok horror és szuperhősfilm közepette. Nem hinném, hogy oldalakon át kéne ugatnom róla, a lényeg az, hogy a mára már nagyon híressé vált Anne Hathaway karrierjét ez indította el, de vannak még egyéb jó kis dolgok benne. Lássuk a történetet:

Mia (Hathaway) 15 éves lány, aki egy san franciscoi gimiben a vesztesek táborát gyarapítja. Vagy észre sem veszik, vagy csúfolják, kiröhögik; ő pedig közben a suli leghelyesebb (bvüee) srácáról, saját (működő) kocsiról meg ilyesmikről álmodozik. Aztán egy napon megtörténik vele mindaz, amire (elvileg) bármelyik lány vágyhat: kiderül, hogy nemrég elhunyt apja révén Mia egy aprócska ország, Genovia trónörököse! Így aztán a jelenlegi királynő, Clarisse (Julie Andrews), aki hősnőnk sosem látott nagymamája, eljön hozzá és megpróbál európai hercegnőt faragni az átlagos amerikai tizenévesből - de vajon sikerrel járhat? És ha igen, Mia vállalja a kötelezettségeit vagy meghátrál a felelősség elől? (Meg aztán, vajon rátalál-e az igaz szerelem?)

Ez a film nem nekem szól, mert 14 éves lány helyett 25 éves fiú vagyok, de azért nevetni még én is tudok rajta. A történet végülis egy valóra váló tündérmese, ami Meg Cabot írónő (Jéghercegnő) 2000-es könyvén alapszik, a kitűnő Garry Marshall rendezésében. Mivel sok jó és számos rossz aspektusa van, ezért külön-külön felsorolom őket, aztán mindenki eldöntheti, hogy jó-e vagy nem.

Pozitívumok: Anne Hathaway már magában az, hiszen nagyon édes és szép, ráadásul a karaktere is aranyos, szimpatikus leányzó. Aztán Julie Andrews, aki csodálatos színésznő, nagyszerűen alakít és mellette van a szintén óriási Hector Elisondo. És lehet sokat nevetni, a hercegnői leckéken vagy a fergeteges díszvacsorán:)

Negatívumok: Sandra Oh, akit rühellek. Heather Matarazzo, aki a folytatásban nem ilyen idegesítő; meg a két szépfiú, a zsidó és a szőke. Az összes jelenet, amiben ez a két srác benne van, egyszerűen szar. Más is észrevette, hogy Mia szívszerelme a folytatásban eltűnik? Ja és még nem is említettem nagyonnagysztár Mandy Moore-t, kompániájával együtt. A tipikus, tehetségtelen, színjátszó klisé jócsajokat, akik a méltán népszerű Megön Fáksz és a vivatvn mutogatott bármelyik kis kurva kitűnő másolatai. Értem én, hogy ezek sztereotip figurák (végülis itt mindenki az), de miért kell idegesítőnek lenniük? Ja és még valami: NAGYON utálom, hogy a vesztesek mindig szemüvegesek....

Ezt a filmet akkor lehetett volna igazán elrontani, ha másik főszereplőt választanak, nem hívják meg Julie Andrews-t vagy ha a poénok a 2000-es évek Eddie Murphy-mozijainak szintjén lettek volna - szerencsére másként lett.

Érdekességek: Az egyik producer Whitney Houston volt. Clarisse és Joseph egymás iránti érzéseit Andrews és Elizondo találták ki, direkt így formálták meg a figurákat. A szereplőválogatáson Anne Hathaway kiesett a székéből és azonnal megkapta az ügyetlen Mia szerepét - plusz nagy segítség volt számára a rendező egyik unokája, aki a jelentkezők közül őt választotta, mert neki volt a leginkább "hercegnős a haja":) Anne az átalakítás előtti külsejéhez egy méretes póthajat viselt, amit a stábtagok Bestiának neveztek el, a bozontos szemöldökét pedig szálanként ragasztották fel az arcára. A hercegnő apjának képe és a visszaemlékezésben látható herceg a színésznő valódi apja. Két, előre meg nem tervezett jelenet is benne maradt a végső verzióban: Amikor a részeg férfi karja kigyullad, a tűznek el kellett volna aludnia a jégkockák közt, ám nem így lett, Hathaway ezért ráöntötte az italát - a reakciója valódi. Amikor pedig az esős időben Mia megcsúszik a lelátón és fenékre esik, az is véletlen volt, de Marshallnak tetszett, ezért bent hagyta.

Állítólag a stáb nagy része kipróbálta a lecsúszást a főhősnő házában lévő tűzoltó-csövön. Genovia címerében a latin mondat jelentése: Az egész test működik. Dagi Louie-t négy különböző cica játszotta. A díszvacsorán a pincér, aki azt mondja: "Gyakran megesik." ugyanaz, aki a Micsoda nő!-ben Julia Roberts-nek mondja ezt:) (A rendező mindkétszer Marshall úr volt.) A diplomáciai mentesség az itt ábrázolttal ellentétben nem jelent kibúvót a közlekedési büntetések alól. Az estélyen ott van Garry bácsi és húga, a szintén rendező Penny Marshall; Clarisse asszisztense Kathleen Marshall (Gary lánya), az autogram-kérő kislányok pedig a direktor unokái. A miniszterelnök kislánya Elizondo unokája. A vége stáblista elején láthatunk még egy utolsó poént - vagyis láthatnánk, ha nem a kereskedelmin menne... A Neveletlen hercegnő 37 millió dollárból készült és 168 milliót hozott be. A kritikától vegyes fogadtatásban részesült, ám a sikere miatt elkészült a folytatása - oldalt tessék rákeresni, akit érdekel;) 

Ez a filmecske nem olyan rossz, még az idegesítő pillanatok/karakterek dacára sem. Nagyon sarkítva mondatnám, hogy ez a Bridget Jones kislányoknak:)

2023-as megjegyzés: Több mint egy évtizeddel a cikk születése után ismét megnéztem és elmondható, hogy mára inkább klisészerű, kissé unalmas izé, ami viszont egy karácsonyi szünet ideális filmje. Feltűnően sok a fekete háttérszereplő, illetve nem értem, miért van az ázsiai igazgatónőnek indiai neve? A fentebb említett folytatását és a Jéghercegnőt ajánlom helyette, de azért pontlevonást mégsem érdemel.

Pontozás:

imdb: 6.2 (5 év alatt 0.3-at emelkedett.)

Szerintem: 4/5

Hírek:

- Anne Hathaway az új Macskanő. Amennyi képet láttam róla, az alapján nem tetszik a jelmeze, de persze lehet, hogy sokkal jobban néz majd ki a moziban. Én mindenesetre már várom a The Dark Knight Rises-t, már csak azért is, mert Juno Temple szerepel benne:) (Láttam, írtam róla.)

- Mandy Moore a Tron: Uprising sorozatban szinkronizál éppen.

Holnap kezdi el adni az AXN A katedrálist, aki anno a tv2-n kihagyta, az mindenképp nézze meg, mert baromijó! Erre a hétre még mindenképpen várható a Cronos, a Joe és a vulkán, meg még ki tudja, mi minden egyéb... (A másodikként említettet 2016-ig nem néztem meg...)

Szólj hozzá!

Címkék: vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr543497831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása