Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.12.03. 11:55 Tévésámán

Tiszta napfény (Sunshine Cleaning, 2008)

Anyukám ízlése filmekben eléggé különbözik az enyémtől, de néha van úgy, hogy valami mindkettőnket érdekel - ha pedig ilyesmire bukkanunk, az mindig nagyon jó! Most is ez a helyzet állt fenn: mindketten olvastuk a Fejér Megyei Hírlap ajánlóját erről, és tudni kell, hogy ez az újság sokszor rémes marhaságokat kínál az ajánlójában, de ugye a kivétel erősíti a szabályt:) Íme, erről van szó:

Rose (Amy Adams) élete elég pocsék. Takarítónőként dolgozik, egyedül neveli házasságon kívül született fiát, és a középiskolás szerelmének (Steve Zahn) a szeretője. A férfi rendőr, házas és gyereke is van... Aztán egy nap hősnőnk kisfia, Oscar (Jason Spevack) megint bajt kever a suliban, emiatt Rose-nak pedig hirtelen pénzre lesz szüksége, hogy kivehesse a fiát onnan és magániskolába írathassa. Éppen kapóra jön szeretőjének ajánlata, aki szerint a bűnügyi takarításban van a nagy pénz. Rose összefog szabad szellemű, munkanélküli, felelőtlen húgával, Norah-val (Emily Blunt) és lassan beindul az új vállalkozás. Ám a nővéreknek egymással és másokkal is gyakran sikerül személyes konfliktusba keveredniük, a munka embert próbáló, Oscar és a lányok apja (Alan Arkin) pedig általában csak rontanak a helyzeten. Vajon mi lesz a Napfény Tisztító sorsa? Bekerülnek a szakmába, a nagyok közé, vagy eltűnnek a süllyesztőben a veszélyes hulladékkal együtt?

Ennyi alapján megnéznétek? Ugye, hogy igen? Ki látott már olyan filmet, ami a bűnügyi takarítókról szól? Láttuk már a zsarukat, a helyszínelőket, mindenki mást, de akik utánuk meg az áldozatok után tesznek rendet, azokat még soha. Itt viszont a morbid alaptéma, a mindent belengő halál mégsem olyan ijesztő, mert az egészet hétköznapi, valóságos és humoros formában tálalják. Ezek a figurák élnek, lélegeznek, olyanok, mint te vagy én. Ki ne élt volna át még egyoldalú kapcsolatot, kirúgást, vagy olyat, hogy valamelyik családtaggal baj van? Kinek nem okozott gondot még idősödő apja vagy a testvére, valami furcsa hóbortjukkal? Szóval a Sunshine Cleaning tényleg átlagemberekről szól, két hétköznapi nőről, akik érdekes módszert választanak pénzügyi gondjaik megoldására, de valójában inkább őket ismerjük meg, nem a munkájuk áll a középpontban.

Már a nyitójelenet nagyon erős, és hamar ki lehet találni, hogy független filmet nézünk. A beállítások, az erőteljes színvilág és a történet erre enged következtetni (de nagy stúdió logóját sem láthatjuk a kezdő képsorok alatt). Itt valahogy minden működik: lehet nevetni, sajnálkozni, megdöbbenni és elérzékenyülni. Míg a fő szál Rose élete és hogy hogyan próbál változtatni a dolgokon, addig mellékszálként ott van az emberek találkozása az elmúlással, Norah külön kis missziója egy elhunyt nő lányának felkutatására; és a nővérek múltjára árnyékot vető sötét esemény, amire fokozatosan derül fény. Aztán jön a hídmászós jelenet, ami óriási lett, a néző szinte átélheti azt az élményt, amit a fiatalabbik hősnő; később meg még következik az egyik utolsó szekvencia, amikor a lányok meglátják a tévében az édesanyjukat, az nagyon megható. Ami még érdekes, hogy anyukám megkérdezte úgy a közepe táján, hogy hol játszódik ez? Tényleg, egyértelmű, hogy Amerikában vagyunk, de szinte semmilyen módon nem érzékeltetik ezt - a történet játszódhatna akárhol, akármikor.

Amy Adams tetszik, de a karaktere is már az első pillanattól fogva érdekes és szimpatikus volt számomra. Az élete amolyan hétköznapi módon különleges, szóval Rose jó fej, szurkolni fogsz neki. Emily Blunt mint nő, nem tetszik (2016-ra már megváltozott ez a helyzet), de a szerepe igen! Norah az a fajta lány, akit megtalálhatsz egy rockkoncerten vagy egy füstös kocsmában és picit emlékeztetett a húgomra is, az egyedi öltözködésével, a véradásával, meg azzal, ahogy csak úgy próbál ellenni:) Alan Arkin a dörzsölt nagypapa, akinek mindig támad egy ötlete a pénzszerzésre, ő is marhajó, mintha csak felkérték volna ezt az embert, hogy játssza el önmagát. Steve Zahn kivételesen nem idegesítő figurát kapott, ezúttal komoly fickót kelt életre és ez sokkal jobban áll neki. Jason Spevack aranyos kissrác, vele is együtt éreztem, hiszen a környezetében lévő legtöbb ember félreérti őt. Ki kell emelni még a félkezű boltost, akit Clifton Collins Jr. testesít meg (ő igazából nem félkezű, de elhiheted róla). A rendező Christine Jeffs, az író Megan Holly volt - csupa nő:)

Érdekességek: A készítők elmondása alapján a történetet az élet ihlette. 2001-ben a National Public Radio "All Things Considered" című műsorának riportjában két nőről hallottak, akik Seattle külvárosában éltek és együtt alapították meg a veszélyes anyagokat eltakarító/bűnügyi tisztító szolgálatukat. A különbség csak annyi, hogy a valós "napfényesek" barátnők voltak és nem testvérek. Két vicces név a stábból: Amber és Angelique Midthunder (a vezetéknevük kb. Középmennydörgést jelent:D, ők voltak a cukorkaboltban lévő kislány és anyukája). A Tiszta napfény 8 millió dollárból készült és 16 milliót hozott vissza. A kritikusoktól elsősorban pozitív értékeléseket kapott, a színészek teljesítményét mindenütt magasztalták, főleg Adams-ét - egyetértek velük:)

Ez jó példa arra, hogy hétköznapi karaktereket játszó remek színészek miatt érdemes megnézni egy filmet. Vicces volt, de egyben elgondolkodtató és hangulatos - jobb kedvem lett tőle:) A különleges alaphelyzeten túl a Sunshine Cleaning azért kicsit mindenkiről szól, az átlagemberekről, akik szeretnék picivel jobbá tenni az életüket. Azokról, akikkel nem esnek meg csodák, akiknek nincsenek szuperképességeik, akik olyanok mint mi, nézők. Nekem nagyon tetszett!

Pontozás:

imdb: 6.9 (5 év alatt 0.1-et csökkent.)

Szerintem: 5/5 (Szívesen látnám újra!)

Hírek:

- Amy Adams lesz a legújabb Lois Lane a jövőre érkező Man of Steelben, ezen felül pedig az érdekesnek tűnő '60-as évekbeli road movie-ban, az On The Roadban is szerepel majd. (Előbbit láttam, írtam róla.)

- Emily Blunt a Looper női főszerepét kapta - ez az a sci-fi, amiben egy bérgyilkosnak saját öregkori énjét kell megölnie. Jól hangzik, nem?

- Alan Arkin következő munkája az In Security című akció/vígjáték, amiben egy csapat biztonsági őr a rá bízott házakat kezdi fosztogatni.

- Steve Zahn újból egy őrült moziban vállalt szerepet, ez pedig az általam már várt Knights of Badassdom, ahol néhány szerepjátékos srác véletlenül életre kelt egy valódi démont, amivel aztán felveszik a harcot! (Ezt tényleg látni kell, olvassátok el a cikkemet róla, ha nem hiszitek!)

Várható írások: Ha/Ver.

Ja és még valami: Ha már a cikket elolvastad, hallgasd meg a betétdalt is, nem fogod megbánni:)

Szólj hozzá!

Címkék: vígjáték dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr743433560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása