Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2015.05.25. 13:39 Tévésámán

Dupla DC animáció: Időcsapda és Apokalipszis

Pünkösdvasárnap és Pünkösdhétfőn két csatorna is adott DC-univerzum rajzfilmet, így mindkettőt megnéztem és most egy közös cikkben írok róluk.

jla-adventures-trapped-in-time-poster.jpg

Az Igazság Ligája: Időcsapda (JLA Adventures: Trapped in Time, 2014) 

Az HBO-ra mindig lehet számítani DC-rajzfilmek sugárzása terén, és ebben a hónapban két olyant is adtak, amit még nem láttam, ráadásul ezek egészen friss alkotások. Lássuk, miért és hogyan kerül a Liga időcsapdába! 

A Kárhozat Légiója (Lex Luthor, Gorilla Grodd, Fekete Rája, Solomon Grundy, Bizarro, Játékmester, Fagy Kapitány és Gepárd) megpróbál végzetes katasztrófát előidézni a Földön a sarki jégsapkák tovább fagyasztásával, ám az Igazság Ligája (Superman, Batman, Csodanő, Villám, Aquaman, Kiborg és Robin) megállítják őket. Lex a félresikerült terror-akcióban megfagy és eltűnik… A távoli jövőben, a XXXI. században aztán két ifjú, feltörekvő hős, Hajnalcsillag és Karate Kölyök véletlenül kiszabadítják a majdnem egy évezrede jégbe fagyott Luthort, aki múzeumi kiállítási tárgyból hirtelen ismét a világ legmegátalkodottabb lángelméjévé válik. A kiállítás többi tárgyai közül megszerez egy ijesztő külsejű homokórát, amiből kiszabadítja az idő felett korlátlan hatalommal bíró Idővadászt és visszamegy a múltba, hogy ismét összetoborozza a Légiót és megakadályozza a Liga megszületését. Hajnalcsillag és Karate Kölyök azonban követik őt és megpróbálnak gátat vetni a gonosz tervnek – vajon sikerrel járnak, vagy ezúttal a rosszfiúk nyernek?

vlcsnap-193061.png

A Liga idő/térutazásos kalandjai mindig a legjobbak közé tartoznak, elég csak arra a két epizódból álló történetre gondolni, amikor Villám a jövőbe kerül, ahol ő halott és a többiek gonosszá váltak, vagy A Villám-paradoxonra, és ebben ezúttal sem kell csalódnunk. Luthor oké, Bizarro meg Grundy viccesek, azt viszont nem értem, hogy kerül ide Robin. Sajnálatos, hogy J’onn J’onzz ismét kimaradt ebből a sztoriból, de az új szereplők közül Hajnalcsillag kifejezetten tetszett, Karate Kölyök gyengepont-kereső képessége szintén király volt; a koronát az egészre pedig a rohadtjól kinéző és félelmetes Idővadász teszi fel. A poénok egy része eléggé gyerekes, a múltbeli babakocsis üldözésről nem is beszélve, de hát a célközönség ezúttal tényleg a fiatal korosztály. A korábbi véres és komoly, felnőtteknek szóló szintről visszatértünk a hétvégi reggeli rajzfilm-matiné szintjére, amivel semmi gond nincs, de azért akad pár klisé és a végén a főgonosz újfent legyőzetik; ám utána jön még egy kis csavar – ami azért talán túlzás. A látványvilág szép, a figurák kissé cukisított verzióban láthatóak, de azért a legtöbbjük szépen kidolgozott, ezen felül érdekes, hogy a sztoriban a Liga tényleges tagjai szinte mellékszereplők, a fő fókusz a két fiatal hősön és a Luthor-Idővadász-pároson van. Tény viszont, hogy a cselekmény izgalmas, a konfliktus folyton megújul, ám nehéz volt eldönteni, hogy kinek szurkoljak, mert mindenki olyan csúcs:)

3647893-time00.jpg

Lássuk most a karaktereket megszólaltató színészeket! A jófiúk/lányok: Hajnalcsillag - Laura Bailey, Karate Kölyök - Dante Basco, Superman - Peter Jessop, Batman - Diedrich Bader, Csodanő - Grey Griffin, Villám - Jason Spisak, Kiborg - Avery Kidd Waddell, Aquaman - Liam O’Brien és Robin - Jack De Sena. A negatív szereplők pedig: Lex Luthor- Fred Tatasciore, Idővadász/Fagy Kapitány - Corey Burton, Gorilla Grodd - Travis Willingham, Fekete Rája/Solomon Grundy - Kevin Michael Richardson, Bizarro - Michael Donovan, Játékmester - Tom Gibis és Gepárd - Erica Lutrell. A rendező-producer Giancarlo Volpe nevéhez elsősorban az Avatar – Az utolsó léghajlító és a Star Wars: A Klónok Háborúja animációs sorozatok köthetőek; az író Michael Ryan pedig gyerekkorom kedvenc rajzfilmjein dolgozott anno, többek közt a Boci és Pipin, az Én vagyok Menyuson, Dexter Laboratóriumán, a Johnny Bravon és a Pindúr Pandúrokon. Természetesen a nagy öregek is kiemelést kaptak, Bob Kane Batmanért, Jerry Siegel és Joe Shuster Supermanért. 

Érdekességek: Az Időcsapdában egyből dvdre jött ki, és csak 52 perc hosszú. Játékmester magyarul női, angolul férfihangon szólal meg. A wikipedia szerint az Idővadász nem tudja megváltoztatni a jelen eseményeit, de szerintem itt felrúgták ezt a szabályt. Hajnalcsillag és Karate Kölyök a faji sokszínűség jegyeként került be, előbbi arab-szerű vonásokkal bír, utóbbi egyértelműen ázsiai. Karate Kölyök külsejét a korábbi DC-univerzum mozikat rendező Jay Oliva ihlette. Robin valójában sosem volt tagja a Ligának, kivéve amikor Bruce Wayne meghal és Dick Grayson átveszi Batman szerepét, de ekkor sem Robinként lép be. A karakter-tervező Lynell Forestall és kollégája, Danny Kimanyean belerajzolták magukat a filmbe: Előbbi a kezeslábast viselő eladó a boltban, ahová Gepárd, Grundy és Bizarro betörnek; utóbbi pedig a szétdőlő Golden Gate hídon az egyik sofőr, aki baseballsapkát visel, rajta egy K-betűvel. Martha és Jonathan Kent kocsijában a rádióból a rendező mandolin-játéka hallatszik. A Trapped in Time készítési költségéről és bevételéről nem találtam adatokat, de a kritikusoknak tetszett. 

És nekem is! Hasonlít a régi Justice League-rajzfilmekre, nem olyan brutális, de szórakoztató. Elsősorban a fiatalabb szuperhős-rajongóknak ajánlom! 

Pontozás: 

imdb: 5.9 (2 év alatt 0.1-et emelkedett.)

Szerintem: 5/5

 

r7ypj6q1jyyjbsrgsscnleoeqdm.jpg

Superman és Batman (Superman/Batman: Apocalypse, 2010) 

Nagy meglepetésemre az HBO-s vetítés után rögtön másnap jött egy újabb DC-rajzfilm, csak ezúttal az RTL Klubon. Jó korán adták, de megérte felkelni, hogy lássam! 

Gotham kikötőjébe meteorit-szerű tárgy zuhan. Batman utánajár a dolognak és hamarosan kiderül, hogy a tárgy egy űrhajó, amiben egy fiatal nő rejtőzött. A hölgy elképesztő képességekkel bír, szinte sebezhetetlen, rendkívül erős, repül és lézersugarat lő a szeméből – pont, mint Superman… Kal-El hamarosan meg is érkezik a helyszínre és kiderül, hogy a lány szintén a Kryptonról származik és a neve Kara. Az Acélember szárnyai alá veszi az új jövevényt, aztán Wonder Woman szintén kiképzésnek veti őt alá, a Denevérember pedig folyamatosan gyanakszik a látogatóra, de közben egyikük sem kérdezi meg Karát, hogy ő maga vajon mit szeretne? Ezalatt a galaxis túlsó részén az isteni erejű Darkseid szemet vet a kryptoni nőre, és megbízza csatlósait, hogy hozzák elé. Vajon Superman és Batman meg tudják állítani a gonosz nagyurat, vagy Kara a karmai közé kerül, és végleg elveszik?

vlcsnap-2010-09-16-13h44m57s177.png

Az Időcsapda után jó volt ismét egy alapvetően felnőtteknek készült részt látni, de éppen emiatt olyan fura, hogy az RTL Klub adta és ráadásul a reggeli matinéban. Az Apocalypse jobban illett volna az HBO-ra. Ha már Apocalypse: a cím eléggé félrevezető, hiszen semmiféle világvége nincs, pedig megjelenik Végítélet; a magyarok meg okosan Superman és Batmannek nevezték el, pedig nagyrészt Supergirlről szól. Viszont a felnőttes jelleg egyértelmű, hiszen van benne káromkodás, gyilkosság és egy vicces szex-poén, ráadásul a látványvilág is durvább, kidolgozottabb, mint a Trapped in Time-nál. Maga a rajzstílus nagyon tetszett, a figurák külsejében van valami emberi, valóságos. Újabb plusz pont Darkseid szerepeltetése, mert azt hiszem, kijelenthetjük, hogy ő az egyik legkirályabb DC-s főgonosz, most is rendesen odacsap hőseinknek, és végülis ezúttal sem tudják lenyomni. Ellentétben Doomsday-jel, aki Superman gyilkosából egyszerű, két ütéssel elintézhető gyalogossá válik – ez mondjuk negatívum, de legalább felbukkant. 

A történet érdekes, Kara szimpatikus alak, így tudunk szurkolni érte, de ismét az a helyzet, hogy szinte sérthetetlen figurák vívnak egymással, és az egyetlen, aki ténylegesen életveszélyben van, az Batman - persze Gotham Sötét Lovagját nem kell féltenünk. Akadt két apró részlet, ami homályos maradt előttem: Az egyik, hogy Kara hogyan tud fülbevalót viselni? Hacsak a szülőbolygóján nem lyukasztották ki a fülét, akkor a Földön szerintem ő maga se tudná ezt megtenni, maximum a lézerszemével, de az meg elég feltűnő lenne egy áruház közepén. A másik ez a Nagyi nevű karakter, aki egyértelműen nő, de mind az eredeti, mind a magyar szinkronban férfi szólaltatja meg. Miért? Továbbá meg kell említeni, hogy van egy bizonyos képkocka, ahol Superman igen különös arckifejezéssel néz unokahúgára, ebből pedig külföldön meme lett, az alap arcból számtalan másik figurát készítettek – itt van néhány példa rá.

handsomeface_original.jpg

A rendező-producer az a Lauren Montgomery, aki Az Igazság Ligája: Két földi válságot és a Superman: Ítéletnapot is dirigálta. A karakterek megalkotói: Bob Kane (Batman) Jerry Siegel és Joe Shuster (Superman), Jack Kirby (Darkseid) és William M. Marston (Wonder Woman). A történet alapját Jeph Loeb (Superman/Batman: Közellenségek) és Michael Turner (Boszorkánykard) képregénye, a The Supergirl from Krypton adta; a forgatókönyvet Tab Murphy (Tarzan, A Notre Dame-i toronyőr) írta. A főszereplőket az alábbi színészek szólaltatják meg: Kevin Conroy – Batman, Tim Daly – Superman, Summer Glau – Kara, Susan Eisenberg – Wonder Woman, plusz Andre Braugher – Darkseid. 

4221358-2655046-apocalypse_03.jpg

Érdekességek: Az Időcsapdához hasonlóan ez is egyből dvdre jött ki, és a Közellenségek közvetlen folytatása. A rajzok Michael Turner stílusát imitálják. Darkseid bolygójának neve Apokolips. Kara és Kal-El kpyptoni nyelve valójában eszperantó. Smallville határjelző táblája és a Kent farm a Smallville-szériában látható másaikra hasonlítanak. Supergirl itt megelevenedő származás-története mára már nem egyezik a képregény-univerzumban szereplő másáéval, mert mióta a New 52-éra beköszöntött, új eredetsztorit kapott. Az Apocalypse 3 és félmillió dollárból készült, bevétele kis híján 8 millió lett. A kritikusoknak nem igazán tetszett, bár Summer Glau teljesítményét kiemelték, mondván lélekkel töltötte meg, valódivá tette a tulajdonképpeni főszereplőt; ám Andre Braugher felkérését Darkseid megszólaltatására elhibázott döntésnek tartották. 

Nekem tetszett ez a film, és a legújabb epizódokat látva kezdem sajnálni, hogy a New 52-univerzummal visszatértünk a gyerekes színvonalra. Ez nem baj, de a felnőttes, komorabb részek azért jobbak. 

Pontozás: 

imdb: 7.2 (Úgy tűnik, a közönség osztja a véleményemet, hasonlítsátok össze ezt a pontszámot az Időcsapdáéval!) (2 év alatt 0.1-et emelkedett.)

Szerintem: 5/5 

Ezen a héten elég elfoglalt leszek, de még legalább egy filmet megpróbálok megnézni.

Szólj hozzá!

Címkék: szuperhős animációs


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr277489642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása