Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2013.02.07. 01:52 Tévésámán

Falco - Az ördögbe is, még élünk! (Falco - Verdammt, wir leben noch!; 2008)

falco_1-781021.jpg

Imádom a '80-as évek zenéit, és ebből a korszakból megkerülhetetlen a popmuzsika történetében az osztrák énekes/zeneszerző, Falco. A Rock Me Amadeus legendás előadója 15 évvel ezelőtt hunyt el egy autóbalesetben, az ő emlékére adta a Duna Tv ezt az életrajzi filmet.

falco_amadeus_mp_geste.jpg

A Verdammt, wir leben noch! a fikciót vegyíti a tényekkel, így mesél nekünk a legnagyobb németajkú popzenész életéről. Láthatjuk, hogy a fiatal Hansinak már iskolásként tehetsége volt a zenéhez, majd elhatározta, hogy sztár lesz belőle; szemtanúi lehetünk annak, amint felfedezi őt egy producer; megnézhetjük a kezdeti sikereit, a bukásokat és közben szólnak a legjobb számai/megelevenednek híres klipjei. Viszont szembesülhetünk azzal is, hogy ez a nagyszerű előadóművész a magánéletben nehéz természetű ember volt, nem vetette meg az alkoholt, sem a drogokat és (ha hihetünk a filmnek) jelentős kihívásnak bizonyult együtt élni vele. Valóban az extremitások embere lett volna? (A képernyőn Manuel Rubey kelti őt ismét életre, a feleségét Patricia Aulitzky formálja meg.)

falco_02_07.jpg

Elismerem a készítők szándékát, de Falcot nem lehet eljátszani. Ő annyira egyedi, jellegzetes, karizmatikus és utánozhatatlan volt, akárcsak a hangja. Viszont annyiban érdemes látni ezt a művet, hogy megtudhassuk az érdekességeket róla - sajnos azonban a valóságot és az utólag kreált dolgokat néha nehéz elválasztani egymástól. Például nem tudom, hogy mennyi alapja van a gyerekével kapcsolatos mellékszálnak vagy, hogy tényleg ennyi drogot használt-e? A befejezés elég felkavaró, mert az utolsó pillanatait megörökítő képsorok darabokra vágva végigkísérik a teljes filmet, és ha figyelünk, azt láthatjuk, hogy öngyilkos lett - azonban nem így történt... A moziról konkrétan annyi érdekességet találtam, hogy Thomas Roth írta és rendezte, a költségvetése pedig körülbelül 3 millió euró volt.

falco4.jpg

Hans Hölzel-rovat 

Falco eredeti neve Johann Hölzel volt, 1957. február 19-én született és 1998. február 6-án hunyt el. Ő az egyetlen német nyelven éneklő zenész, aki első helyezést ért el az Egyesült Államok sikerlistáján (a Rock Me Amadeus-szal); és máig a legtöbb eladott lemezzel rendelkező osztrák művész (20 millió nagy és 15 millió kislemez). Abszolút hallása volt. A nevét a keletnémet síugró, Falko Weißpflogtól kölcsönözte. Szólókarrierje előtt egy berlini jazz-rock zenekarban énekelt, majd basszusgitározott a Ganymed (1981) és a Drahdiwaberl (1978-1983-ig) együttesekben. Legnagyobb sikerű dalai a Der Komissar, a már említett Rock Me Amadeus, a Vienna Calling, a The Sound of Musik, a Jeanny és folytatása a Coming Home (Jeanny Part II), valamint a halála után kijött Out of the Dark. (Én személy szerint kedvelem még a Body Next To Body-t, a Wiener Blutot, az Egoistot és a Mutter Der Mann Mit Dem Koks Ist Dat is; de most majd utánajárok a többi alkotásának!) 1988-tól ment lefelé a lejtőn, ekkortól nem sikerült megismételnie a régi sikereit, de állítólag elhunyta előtt a visszatérését tervezgette. Azon a végzetes napon terepjáróját vezetve egy busszal ütközött a Dominikai Köztársaságban, ahol akkoriban élt - egy vizsgálat bebizonyította, hogy a buszsofőr volt a hibás, aki ezért 3 évnyi letöltendő börtönbüntetést kapott. Bár Hans Hölzel már nem él, Falco tovább szárnyal, 1998 óta 13 lemeze jelent meg, a menedzsere megírta a róla szóló visszaemlékezést és számos médiumban emléket állítottak neki. 

Maga a film nem volt rossz, de kicsit úgy érzem, hogy túlságosan negatívan állították be őt. Aprócska "hibának" lehet még nevezni a 2 órás játékidőt, de ez alig tűnt fel, az viszont marhára zavart, hogy a gyerekkora bemutatása dögunalmas... Azért összességében érdekes és gondolatébresztő, kissé megingatta a Falcoról kialakított képemet és felidézte ezeket a király számokat, amiket sajnos manapság már alig hallani. 

Pontozás: 

imdb: 6.8 (4 év alatt 0.1-et emelkedett.)

Szerintem: 4/5 

Készen van a 2012-es év összefoglalója, készül a szülinapi bejegyzés és a héten még megpróbálom a lehető legtöbb mozit megnézni.

Szólj hozzá!

Címkék: zene dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr625066868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása