Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.08.06. 13:11 Tévésámán

D-War: Sárkányháború (2007)

DWarMoviePoster3.jpg

100 Ft volt ez a turkálóban, eredeti dvdn, angolul és a vicc az, hogy addig húztam a megnézését, ameddig a tv is leadta. Pontosan ugyanazon a napon tekintettem meg a D-Wart, mint amikor a tv2 sugározta... Egyébként annyira emlékeztem ezzel a filmmel kapcsolatban, hogy anno jó nagy hírverést kapott, aztán hirtelen eltűnt a süllyesztőben, mintha sohasem létezett volna. Erőteljesen liberális beállítottságú fotósoppot oktató főiskolai tanárom úgy foglalta össze a Sárkányháború lényegét: "Ebben kurvanagy sárkányok vannak és kurvára felrobbannak!" - ez pedig annyira megmaradt, hogy talán leginkább emiatt adtam neki egy esélyt. Aki szombat este nézte a tévében ezt a művet, az lehet, hogy sok dologban nem ért majd egyet velem, de gondoljatok arra, hogy én egy külföldi kiadású, eredeti nyelvű verziót ültem végig, amit a reklámosok sem vágtak meg! 

Egy ősi legenda szerint a Mennyeket hatalmas, kígyószerű lények, az Imoogik lakják, akik közül minden ötszázadik évben a leginkább kiemelkedő bajnok elnyeri a megtiszteltetést, hogy az Égbolt Sárkányává válhasson, ez a természet rendje. Ám az Imoogik egyike, a gonosz Buraki elhatározza, hogy megkaparintja az erőt és romba dönti a világot, ezért a sárkánnyá alakuláshoz szükséges varázslat fő komponensét a Földön rejtik el előle, mégpedig egy újszülött testébe. A lány aztán 20 év múlva szembesül a végzetével, vagyis hogy meg kell halnia azért, hogy a Mennybéli Sárkány élhessen, ám Buraki és serege közbeszólnak. A hordozó és a védelmezésére felesküdött fiú együtt lesznek öngyilkosok, így megakadályozva a gonosz győzelmét... Ötszáz évvel később pedig a mi világunkban jön el az idő, amikor a Vörös Sárkány jelét magán viselő lánynak és az újjászületett védelmezőnek ismét szembe kell néznie a túlvilági armadával és a félelmetes óriáshüllővel, akik a világ végét akarják elhozni. Vajon ezúttal is sikerül megakadályozni az Armageddont? És mi lesz a két fiatal sorsa; beteljesülhet-e végre a hordozó végzete? 

dwar00_web.jpg

Ha fotografikus memóriám lenne, akkor már előre szörnyülködhettem volna a nyitó képsorok alatt, ugyanis ezt ugyanaz a Hyung-rae Shim írta-rendezte és pénzelte, aki a Yonggary című rémdrámát. Ám éppen ebben rejlik a D-War nagyszerűsége: ha láttad a Yonggary-t, akkor valami hasonló szarra számítasz és ahhoz mérten (hangsúlyozom, hogy összehasonlítva a magyarban Az űrbéli szörny alcímet viselő küntyümpüntyümmel) ez nagyon jó! A köztük eltelt évek alatt a rendező úr egy elmésebb, érthetőbb, kevésbé zavaros sztorit rakott össze, a három éven keresztül készített speciális effektusok pedig majdnem mind jól néznek ki - én személy szerint csak a hátukon ágyúkat viselő, dagadt gyíkokat tartom gyengének, minden más jól mutat. Mivel "elődjéhez" hasonlóan ez is a külföldi piacra készült, így rengeteg amerikai színészt láthatunk (mindössze kettő lehet ismerős közülük, erről majd később), ám a játékidő első fele, a legenda életre keltése a távol-keleti mozik legjobbjait idézi! 

Az egész úgy kezdődik, mintha a Star Wars gungan serege összefogott volna Mordorral és Vasudvarddal, hogy aztán közösen lerohanják a Tigris és sárkány világát, ahová átkerült az öreg fickó A Zu legendájából:D Napjainkban pedig átváltunk egy "fiú és lány menekülnek a szörny elől"-sztorira, amit izgalmasabbá (?) tesz az előzőleg felvázolt múltból a jelenbe áthelyezett mágikus lények hada. Láthatjuk, ahogy Apache harci helikopterek lőnek sárkányokra, megnézhetjük a rendőrség és a katonaság összevont erőinek összecsapását a démoni hordával, aztán végül elérkezünk ahhoz a pillanathoz, amikor úgy tűnik, hogy a gonosz végre győzedelmeskedik. És itt Hyung-rae Shim kifogyott az ötletekből, ezért borzalmasan ostoba módon egyetlen jelenet alatt megfordítja a harc állását; ezt követően szemtanúi lehetünk a névtelen jó Imoogi és a gonosz Buraki párbajának - a baj csak az, hogy a franc se tudja őket megkülönböztetni egymástól, és az egész szekvencia annyira sötét, hogy csak találgatni lehet, hogy éppen mi történik. A "látványos" befejezés mindennek a teteje, egyszerűen barmó, gagyi, értelmetlen a lezárás, mert hiába minden, elmarad a katarzis. Persze ki lehet találni, hogy mi lesz itt, de amikor tényleg bekövetkezik, akkor mégiscsak csalódást okoz a nézőnek... 

dragon_wars_30_wenn1572623.jpg

A szereplők közül kiemelkedik Amanda Brooks, aki a hordozó Sarah bőrébe bújik - nagyon szép nő, csak éppen lerí róla, hogy jóval több, mint 19 éves, szerepe szerint annyi, de a valóságban már 23 volt ekkor. A srác egy lényegtelen alak, a többiek közt két ismerős arcot fedezhetünk fel: az egyik Holmes Osborne, a hipnoterapeuta, akit a Ron Burgundy-ben láthattunk a kalapos híradósként vagy a Dr. House-ban a titkosügynökös részben a rákspecialistaként; a másik pedig Robert Forster, aki hosszú pályája során például a Mulholland Drive szereplőgárdáját is erősítette már. A figurák közül a gonosz ezredes tetszik a legjobban, elvileg Murakinak hívják és Michael Shamus Wiles alakította; baromijó hangja van, valami ismeretlen nyelven beszél és amikor a páncélját viseli, akkor olyan, mint egy igazi démonlovag a Pokol legmélyebb bugyraiból! A kardja csak az ő kezében működik (kicsit Star Wars-utóérzete van ennek is), át tud menni a falakon és borzasztó erős, de a halála annyira béna, hogy már én szégyelltem magam a készítők nevében... (Sajnos abban a tök király alakjában egyetlen kép sincs róla a neten...) 

Érdekességek: A munkálatok már 2002-ben elkezdődtek, a forgatás 2004. végén lezajlott és mint említettem, három év kellett még az effektekhez. Elvileg ez a mozi a direktor egyik korábbi őrületének, a '96-os Dragon Tukának a feldolgozása. A kígyó azért hagyja életben a lányt, mert annak önszántából kell átadnia az erőt (saját kútfőből). A gonosz sereg megjelenésekor hallható zene alapja az ismert középkori ének, a Dies Irae (Ama végső harag napja) - valahogy gondoltam is, mert mostanában a Might & Magic: Clash of Heroes-zal játszom és abban szintén ez szól, ezért baromi ismerős volt. 2007-ben a koreai MBC tévécsatorna a reggeli műsorában levetítette a film befejező képsorait a készítők engedélye nélkül, amiből nagy botrány lett. A D-War 75 millió dollárból készült és kb. ugyanennyit sikerült behoznia, ám mind külföldön, mind Dél-Koreában nagyon rossz megítélésnek örvend a mai napig. Az Egyesült Államokban a kritikusoknak nem is vetítették és bár hazájában rekordmennyiségű nézőt vonzott (és elnyerte az addig készült legdrágább koreai film címét), mégsem tetszett igazán senkinek. A bukás után mindent elkövettek, hogy eltitkolják a készítési költségeket, de azok a dvd-kiadással mégiscsak nyilvánosságra kerültek. 

Dragon-wars-d-war.jpg

A Sárkányháború egy közepes akció-fantasy, jó látványelemekkel (elsősorban a főhősnőre gondolok:D) meg pár poénnal, ám a kritikán aluli befejezés sokat ront rajta. A Yonggary-hez képest viszont mestermű. 

Pontozás: 

imdb: 3.6 (4 év alatt 0.2-t csökkent.)

Szerintem: 3/5 

A dvdről: A kiadás külföldi, ha jól sejtem, akkor angol. Egy lemez van, a borító hátulján pedig máris azt hazudják, hogy "kasszasiker":D A menüanimáció gagyi, a zene az almenükben elhallgat, de a lényeg végülis a tartalom. A film képe szép, a hang nagyszerű, szóval arra a részére nem lehet panasz. Extraként kapunk öt trailert csupa marhasághoz (kivétel a Harmadik típusú találkozások), egy koncepciós rajzokból álló galériát és egy storyboardos részt. Az előbbiből kiderült, hogy az ágyús gyíkokat dawdlernek, a kis sárkányokat bulconak, a raptorszerű hátasokat pedig shaconne-nak hívják. A storyboardokat manga-szerűen rajzolták és az adott jelenetet három szemszögből láthatjuk: rajzolt terv, kezdetleges animáció és végső változat. A legtöbb dologhoz nem is volt előzetes tervezet, az alap animáció talán csak egy-két esetben érdekes, általában ugyanaz, mint a mozis változatban látható, csak nincs felturbózva. Ennek a résznek a hátulütője az, hogy minden egyes jelenet után jön a copyright-figyelmeztetés... Van még egy 17 perces werkfilm, ebben főleg a rendező dicséri a stúdióját, az amerikai kollégáit és a közönséget, de azét megtudhatunk belőle pár érdekességet. Például: Hyung-rae Shim alig tud angolul, a D-Wart sci-finek nevezi:) és eredendően vígjátéki színész. A legenda az Imoogikról valamennyire tényleg létezik a koreai folklórban. A Sárkányháború egyik szándéka az, hogy a koreai nép negatív hollywoodi megítélése ellen fellépjen. Az amerikai hangmérnök kis költségvetésűnek nevezi a produkciót, annak ellenére, hogy akkoriban ez volt a valaha készült legdrágább mozgókép abból az országból. Nos, én igazán nem lettem sokkal több információval gazdagabb, miután megtekintettem az extrákat, de ismerve a D-War kritikai megítélését, végülis hálás lehetek, hogy egyáltalán vannak ilyesmik a korongon. 100 Ft-ot megért, de egyébként nem ajánlom a beszerzését. 

Hírek: 

- Michael Shamus Wiles most éppen Rob Zombie legújabb horrorjában, a The Lords of Salemben kamatoztatja durva arcvonásaiból és magasságából származó előnyeit. 

- A "jópofa" néger havert alakító Craig Robinson három érdekes mű munkálataiban vesz részt mellékszereplőként. Az első az Escape from Planet Earth című sci-fi animációs mozi, amiben szinkronhang; a másik kettő pedig a most nagyon divatos világvége-filmek sorait erősíti. Elsőnek a Rapturepalooza (horror/fantasy/vígjáték), amiben két tininek kell megakadályoznia az Antikrisztus eljövetelét - aki Robinson lesz?! A második pedig a The End of the World, amiben egy rakás "sztár" önmagát alakítva jelenik meg, egyfajta valóságshow-utánérzéssel: "James Franco partit rendez a házában, aminek során aztán ő, Seth Rogen, Jay Baruchel meg egy csomó más híres ember szembesül a világvégével." Ez nagy poénnak hangzik, biztos, hogy egy pár jó arcot is meghívtak bele:) (Az első valami buta rajzfilm lett, a második nem valósult meg, a harmadik a This Is The End címet kapta.)

Várható írások: A szörny, Paranormal Activity, Woyzeck.

Szólj hozzá!

Címkék: fantasy


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr854698305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása