Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.03.17. 09:55 Tévésámán

Bosszúállók (The Avengers, 1998)

Gondolom, most mindenki kattint, mert azt hittétek, a szuperhősös szuperfilmről írok, de nem:D Ez viszont egy hasonlóan "legendás" mű, ami újabb példa arra, hogy sztárokkal, sok pénzből is lehet rossz mozit csinálni. Elöljáróban azt kell tudni, hogy 1961-ben indult egy angol kémes tv-sorozat, a The Avengers, ami aztán hatalmas sikernek örvendett, 8 éven át volt műsoron, majd 1977-ben felújították és The New Avengers címmel megint elindult. Nagy-Britanniában sokan rajongtak/rajonganak érte, ám ezt a remek (?) alapanyagot az amerikaiak kezébe adták, hogy csináljanak belőle egy egész estés mozgóképet. A közvélemény máig úgy tartja, hogy ez nagy hiba volt - lássuk, mit hoztak ki ebből az immár 50 éves sztoriból: 

John Steed (Ralph Fiennes) a Hivatal nevű szervezet legfőbb kéme, jóképű, szellemes, művelt, ízig-vérig úriember és oda van a teázásért:D Emellett bármilyen ellenféllel képes felvenni a harcot mindössze egy szál esernyőjével. Nos, Steed legújabb megbízatása, hogy megkeresse és kiképezze Mrs. Emma Peelt (Uma Thurman), a tudósnőt, hogy együtt derítsenek fel egy rejtélyes robbantást, amit minden bizonyíték szerint maga a doktornő követett el. De emberünk hisz a hölgy ártatlanságában, így együtt indulnak útnak, hogy felkutassák az igazi bűnöst. Nyomozásuk során felsejlik egy összeesküvés, ami a Föld időjárásának pusztító célokra való felhasználására irányul - de vajon ki lehet a lángelme, aki a briliáns terv mögött áll? Peel és Steed útját álruhás professzorok, klónok és a technika halálos gépezetei keresztezik, a nyomok pedig egy különc milliárdoshoz, a meteorológia megszállottjához, August de Wynterhez (Sean Connery) vezetnek. De vajon tényleg őt keresik? És mi lesz a világ sorsa, ha a természeti katasztrófák tömegpusztító fegyverekké válnak? 

Röviden: ez egy mozgó képregény, amit az amerikaiak írtak az angolokról. Minden klisét felvonultatnak, amit a ködös Albion lakóiról tartunk; ezek megtestesülése maga Steed. Külön poén, hogy az ellenfél egy skót, hiszen Nagy-Britanniában a skótok meg a wales-iek mindig az angolok élcelődésének céltáblái voltak. Minden annyira képregény-szerű: a Hivatalt vezető tolószékes, láncdohányos Anya (Jim Broadbent); társa, a vak Apa (Fiora Shaw); maga a sztori, az események, a kiképzés, a cuccok, az ellenfelek, minden, emiatt nagyon tetszik. Leginkább a Batman és Robinhoz tudnám hasonlítani: harsány, mesterkélt, de szórakoztató. Az olcsó poénok meg a látványos külsőségek érdekében feláldozták a film többi elemét, de éppen ezért sikerült egy újabb "rossz" mozit összerakniuk, ami a hozzám hasonló ízlésficamosoknak még tetszik is:D 

Thurman, Fiennes, Connery, Broadbent, plusz Eddie Izzard - mind kitűnő színjátszók, csak éppen most kliséket és kétdimenziós karaktereket kellett életre kelteniük, ami főleg Fiennes-nak nem áll jól. Félreértés ne essék, szerintem királyul alakított, csak a hozzáértőknek nyilván ez (se) tetszett. Uma Thurmant már a negyedik Batmanben láthattuk így, szóval nem meglepő; Sir Sean pedig hosszú ideje csupa ilyesmiben vállal szerepet (A szövetség, Hegylakó 2). Fiora Shaw tényleg képregénybe illő külsőt kapott, Jim Broadbentet pedig még elnéztem volna - ahogy fekszik a hóban, szívja a cigarettát és utasítja Steedet, hogy ne vele foglalkozzon, hát óriási volt:D Szegény Eddie Izzardra megint az izomagy szerepe jutott, most összesen egy mondatot kapott és bárki más is eljátszhatta volna helyette a verőlegény Bailey-t. A mellékalakok közül a láthatatlan Jones ezredes (újabb képregény-alak) megszólaltatóját, Patrick Macnee-t kell kiemelnem, ő volt ugyanis a '61-es eredeti John Steed. A rendező Jeremiah S. Chechik, aki a Benny és Joont meg a Karácsonyi vakációt dirigálta. 

Ezek után talán páran felteszitek a kérdést: akkor mitől rossz ez? Egyszerű a válasz: ez a mozi az utómunkálatok áldozata lett. Az alapvetően komolytalan hangvétel miatt az egyetlen tesztvetítés után legalább 20 percet kivágtak belőle, új jeleneteket forgattak hozzá és az összeollózás eredményeképpen egymás után következő epizódok sorozatává alakult, amik közt az összefüggés mindössze a szereplők személye. Három csúcsjelenet van: az első az álruhás tárgyalás, mikor még Connery is teddy-maci-ruhát ölt; a második a robot-darazsak támadása; a harmadik pedig a végső "csata", ahol az egész harc egyetlen pillanat alatt megfordul. Emberünk ahelyett, hogy esélytelenné válna, úgy látszik többet ér a fegyvere nélkül, puszta kézzel gyepálja el a gonoszt, de ami ezután jön, hát az ritka nagy állatság - a rosszfiú halálára gondolok. Fiennes-nak gyakorlatilag az összes mondata valamiféle kétértelmű poén, ami talán idegesítően hathat, de szerintem vicces:D; Connery-n néhány jelenetben látszik, hogy csak a pénzért csinálja; Thurman pedig akarattal játssza túl a karaterét. Az effektek egyébként nem is rontanának annyit az egészen, csak az említett három csúcsjelenet közül a darazsas meg a leszámolásos az, ahol az addigi látványos vizuális trükkök lesüllyednek a Gyilkos cápa vs. Óriáspolip szintjére.  

Érdekességek: A főproducer Jerry Weintraub legalább 10 évig harcolt, hogy tető alá hozza ezt a projektet, aztán pedig még folytatásokat is próbált kicsikarni a stúdiótól. Néhány jelenetet és párbeszédet egyenesen az eredeti sorozatból emeltek át. Sir August szerepét sokkal kisebbnek szánták, de miután Connery elvállalta a felkérést, jelentősen felnagyították a figurát. Uma Thurmannek borostyán-színű kontaktlencséket és sötét tónusú sminket kellett viselnie saját klónjának eljátszásához. Két ponton utalnak a Szárnyas fejvadászra: a sakkjátszma lépései ugyanazok, mint a Blade Runnerben és onnan vették át az "Ideje meghalni!"-sort. A Titan Books nevű könyvkiadó annyira hitt a The Avengers sikerében, hogy négy különböző könyvet adott ki hozzá.  

A Bosszúállók 60 millió dollárból készült, de mindössze 48 és fél milliót sikerült visszahoznia. A kritikusok mindenütt negatívan értékelték. Janet Maslin, a New York Times-tól azt írta: "nincsen közepe, az indítás után rögtön vége-módba váltunk", erre egy példa, hogy a két főhős gyakorlatilag sosem jön rá, hogy ki a gonosz, csak egyszerűen tudják. A legtöbb szakember egyetértett abban, hogy az amerikai készítők félreértelmezték az 1961-es sorozatban fontos szerepet játszó angolság-szimbólumokat (például a Steed kocsijában lévő beépített tea-adagolót:D). Az említett széria rajongóinak azért nem tetszett, mert szerintük tiszteletlenül kezelték a mítoszt (például akkoriban csak nagyon finom utalások voltak a főhősök közt megszülethető szerelmi kapcsolatra); az új nézők pedig nem tudtak mit kezdeni az alapanyagra való félresikerült utalásokkal. A The Avengers Legrosszabb Újra vagy Folytatás kategóriában Arany Málnát nyert.  

Akinek tetszett a Batman & Robin (ha van ilyen rajtam kívül), annak ez is fog, de senki másnak nem ajánlom. 

Pontozás: 

imdb: 3.7 (4 év alatt 0.2-t emelkedett.)

Szerintem: 4/5 

Hírek: 

- Ralph Fiennes a most elkészült A titánok haragjában ismét az Alvilág Urát, Hádészt kelti életre. (Erről már írtam azóta.)

- Uma Thurman íróként is erősíti a Kill Bill 3 csapatát. 

- Jim Broadbent újabb sci-fiben, a Cloud Atlas-ban vállalt szerepet. 

Várható írások: The Host - A gazdatest.

Szólj hozzá!

Címkék: akció sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr464321620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása