Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.10.18. 19:23 Tévésámán

Bigyó felügyelő (Inspector Gadget, 1999)

Kb. két hete észrevettem, hogy adja ezt az HBO, aztán eszembe jutott, hogy még régen láttam, hátha most is tetszeni fog, nézzük meg! Az első 10 percet végigültem, utána elmentem itthonról, mert dolgom akadt, de miután kiderült, hogy egyik szívemnek kedves színésznő, Michelle Trachtenberg játszik benne még gyerekként, rögtön sokkal érdekesebb lett. Tegnap megint sugározták, és most rá is értem - felemás érzéseim lettek tőle, de legalább láttam...

Gyerekként gondolom sokan néztétek az Inspector Gadget-rajzfilmeket, a zenéjét berakom majd a végére, mert annyira jó:) Szóval ez abból lett, de eléggé másmilyen (nem mintha visszaemlékeznék, csak olvastam). A hősünk egy John Brown nevű fickó (Matthew Broderick), aki biztonsági őr egy labor parkolójában. Titokban szerelmes az ott dolgozó kutatónőbe, Brendába (Joely Fisher), aki apjával egy különleges kiborg-test megépítésén fáradozik. Ám a gonosz milliárdos Stanton Scolex (Rupert Everett) betör a kutatókhoz, megöli a lány apját és elrabol egy darabot a robotból. John megpróbálja megállítani, de elbukik - a derék biztonsági őr autójával együtt levegőbe repül, az antagonista pedig elveszti a bal kezét. Hősünk viszont nem hal meg, mert ő lesz az alanya a Bigyó-programnak - miután felébred, ezer és egy különös kütyüt fedez fel saját testében. Átalkul hát Bigyó felügyelővé, a rendőrség új üdvöskéjévé - ám sok ellensége akad. Az időközben a Kampó nevet felvevő Scolex mellett még a gonosz Robo-Bigyó (szintén Broderick egy feltűnő műfogsorral) meg a rendőrfőnök is ellene vannak. Szerencsére emberünk mellett áll unokahúga, Penny (Trachtenberg), a szószátyár Bigyómobil (egy beszélő kocsi), egy aranyos kiskutya, meg a már említett Brenda. Vajon sikerül legyőzniük az alávaló Kampót vagy övé és robot-katonáié lesz a világ?

(A képen az eredeti sorozat szereplői.) Bár ez egy gyerekeknek szóló film, rögtön az elején van ez a robbanás, később pedig még egyszer megölik a főhőst - ráadásul valahogy ide került egy egészen felnőtteknek szóló poén is, az "érezd a golyókat"... Szóval nehéz megérteni a készítők szándékait. Ugyanakkor a rajzfilm legnagyobb jellegzetességét, az arctalan főgonoszt eltüntették: a Dr. Claw-nak nevezett rosszfiú arca szinte végig látható, és nem a jobb, hanem a bal keze lesz gépesített. A legtöbb felnőtt figurán érezhető, hogy erőteljes karikatúrák, akiket gyerek-nézőpontból mutatnak nekünk; az egyetlen igazán normális szereplő Penny, aki maga is kicsi még. A látvány-effektek viszont nem rosszak, a számítógépes animációk egy része kicsit erőltetett, de a makettek és a bábuk egész élethűek.

Broderick egy szimpatikus fickót alakít, de ő kb. minden mozijában ugyanezt a félszeg, rendes fiút játssza, aki végül elnyeri méltó jutalmát: a szerelmet. Robo-Bigyóként azért elég idegesítő... Michelle Trachtenberg cuki, kedves, jó fej:) Joely Fisher se szépnek, se tehetségesnek nem nevezhető, abszolút jellegtelen; Rupert Everett pedig a legkevésbé sem ijesztő - visszataszító alak, a robotkarja jól néz ki, a szinkronja király, de valami hiányzik belőle. A mellékfigurák vagy irritálóan hülyék vagy lényegtelenek. A kiskutya még szintén aranyos:) Az egyetlen ismertebb arc az első 20 percben látható Frances Bay (Happy, a flúgos golfos; Alibi törzs), aki John társa - viszont a vége-stáblistában lévő három plusz jelenetből az egyikben ott van Richard Kiel, Mr. T és még néhány ismerős filmes rosszfiú csicskásai:) A rendező David Kellogg, aki érdekes módon ezen kívül szinte kizárólag Playboy-filmeket rendezett (igen, az a Playboy), de mégis őt kérték fel egy Disney családi vígjátékra - talán ezzel magyarázható az a golyós geg. Az írók egyike Zak Penn, aki az X2, X3 és a Hihetetlen Hulk forgatókönyveinek írásában is részt vett; a producerek közt pedig a szintén az X-mozikért és a Star Trek-mozgóképek jó részéért felelős Ralph Winterre bukkanhatunk. A '83-as rajzfilm-széria három írója közül kettő (Andy Heyward meg Jean Chalopin) pénzükkel támogatták ezt a projektet, előbbi valahol látható az estély-jelenetben.

Érdekességek: Amikor a Bigyómobil ütközik a limuzinnal, akkor legalább 150 000 db Skittles-t szórtak szét az utasterében:) A film egyik legérdekesebb jelenete a már említett stáblista után látható rész, ahol a Névtelen Talpnyalók találkoznak (ebben van Kiel úr és Mr. T); valamint van még egy részlet, amiben a fejvesztetten menekülő Robo-Bigyót és az immár beszélni képes kutyust láthatjuk (utóbbi hangja Don Adams, az eredeti Gadget szinkronja). A leges legutolsó képen a Caravan Pictures logója átalakul Bigyó felügyelővé - aki egyébként végignézi a stáblistát, annak a beszélő autó köszönetet mond:) A Caravan stúdiónak ez volt az utolsó filmje, a bemutató után valamivel beleolvadt a Spyglass Entertainmentbe. Egy vicces név: a Scolexnek dolgozó tudóst játszó színészt Andy Dicknek hívják (aki érti, érti:D).

(Egy egészen friss kép Ms. Trachtenbergről, egyenesen az imdbről.) Az Inspector Gadget 90 millió dollárból készült és 134 milliót hozott. Főként negatív és vegyes kritikákat kapott, de állítólag mára már kult-státuszba került. Készült egy folytatása is, videóra. A karakter rajongói kifogásolták a már említett sötétebb tónust (a gyilkosságot, stb) és hogy Kampó felfedi az arcát.

Voltak benne vicces részek, voltak unalmasak meg idegesítőek is. Közepes szintű alkotás, de inkább az "olyan rossz hogy már jó" kategóriába sorolnám. Kisebbeknek viszont lehet, hogy tetszene, nem tudom...

Pontozás:

imdb: 4.1 (5 év alatt 0.2-t emelkedett.)

Szerintem: 3/5

Hírek:

- Zak Penn egyike az Avengers íróinak - már nem kell sokáig várni a Marvel legnagyobb durranására! (Láttam, írtam róla.)

- Rupert Everett legközelebb szinkronizál, mégpedig a Justin and the Knights of Valourban. Ez egy animációs film, ami arról szól, hogy egy kissrácból hogyan válik lovag. Everett mellett Freddy Highmore-t és Saoirse Ronant hallhatjuk benne.

- Michelle Trachtenberg következő főszerepe a Sexy Evil Genius lesz. Egy sci-fi/vígjáték/thriller, mindössze az van megadva róla, hogy "egy lány egy bárba hívja egyszerre az összes expasiját" - a cím, a műfaj és a hölgy viszont sokat ígér;)

Itt pedig az ígért rajzfilm introja:

Szólj hozzá!

Címkék: vígjáték sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr573312611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása