Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.11.04. 13:51 Tévésámán

Terry Pratchett's The Colour of Magic (A mágia színe, 2008)

 

Általános iskolai legjobb barátom mutatta nekem a Korongvilág-könyveket és mindig kölcsönadta a legújabb részeket, így az első néhány kötetet olvashattam. Jómagam három Pratchett-kötet tulajdonosa vagyok (Kisistenek, Gördülő kövek, Mozgó képek), de a megfilmesített darabok eredetijeiből sajnos egy sincs meg. (2016-ra már A mágia színét és A mágia fényét is birtoklom:)) Viszont A mágia színét olvastam, így erre emlékeztem és tök jó volt rájönni, hogy mi fog történni, meg ilyesmik. (Sajnos a szereplők magyar neve már nem ugrik be, ezért az eredetieket használom majd).

 

Azt írtam A postamesternél, hogy jó volt, mert örültem, hogy Korongvilág-mozit nézhetek. Igaz, hogy alig jelenik meg misztikus lény és a "nagy főhősök" közül sincs benne senki, ráadásul a sztori se valami varázslatos, de mégiscsak jobb, mintha egyáltalán nem lenne:) Viszont utána megnéztem ezt és már nem is emlékszem arra, mert ez annyival jobb volt! Szinte leírhatatlan a különbség köztük! 

Az 1983-as The Colour of Magic és a '86-os közvetlen folytatás, a The Light Fantastic szolgált alapul ehhez a műhöz, amely két részben meséli el a két történetet, összesen valamivel több, mint 3 órányi játékidő alatt. Aki esetleg nem olvasta volna (bezzeg a tvájlájtot meg a Harry Pottert olvastátok, mi?), annak egy kis kedvcsináló:

 

A multiverzum végtelenségében úszik Nagy A'Tuin, a csillagteknős, hátán négy óriási elefánttal, akik saját hátukon tartják a Korongvilágot, ezt a csodálatos, a mi világunkhoz hasonló, mégis olyannyira más, varázslással, misztikummal, hősökkel teli "planétát". A Korong fővárosába, Ankh-Morporkba érkezik az Egyensúlyi Kontinensről a legelső turista, Twoflower (Sean Astin), aki feltűnést kelt virágos ingével, idétlen kalapjával és szandál-zoknijával. Azonban igazán csak akkor kerül mindenki érdeklődésének középpontjába, mikor kiderül, hogy a Csomagja élő fából készült, lábai vannak és követi őt, bárhová megy - ráadásul tömve van színarany érmékkel... Ezalatt a varázslat fellegvárában, a Láthatatlan Egyetemen a "halott ember cipői"-szokásnak eleget téve a hatalommániás Trymon (Tim Curry) egyre közelebb kerül az arkrektori címhez - megszerzéséhez azonban el kell távolítania a jelenlegi főmágust (James Cosmo). És miközben felfelé halad a ranglétrán, lassacskán elkezdi kiterjeszteni a befolyását a többi varázslóra is, ennek folyományaképpen kirúgatja a majdnem 20 éve ott tanuló Rincewindet (David Jason), aki hosszú pályafutása alatt még a legegyszerűbb trükköket sem tudta elsajátítani. Na nem azért, mintha rossz tanuló lenne, vagy lusta, csak éppen a fejét elfoglalta a Korong leghatalmasabb nyolc varázslatának egyike, mely az Oktávó nevű legendás grimoire-ból került bele.

 

 

A Sors játéka miatt (aki olvasta, az tudja, hogy szó szerint ezért) Rincewind és Twoflower útjai keresztezik egymást, és hála Lord Vetinari (Jeremy Irons) hathatós közreműködésének, elválaszthatatlanok lesznek. És mi a turista dolga? Hát, hogy utazzon! Így hőseink felkészülnek eddigi jórészt eseménytelen életük legnagyobb kalandjára, mely sárkányok, druidák és rejtélyes események sorozata közt játszódik. Útitársuknak szegődik a leghatalmasabb, bár mára már kiöregedett barbár, Cohen (David Bradley) és egy áldozatnak készült lány is, de kerülgeti őket A Halál (Marnix Van Der Broeke játssza és Christopher Lee szólaltatja meg), meg hamarosan Trymon érdeklődése is feléjük fordul. Mindeközben pedig a rejtélyes Nyolcadik Varázslat kezdi átvenni az irányítást Rincewind felett és csak arra vár, hogy mikor mondathatja ki magát - egy ijesztő, napról napra növekvő vörös gömb az égen pedig a Korong pusztulását jósolja. Vajon mindenki meghal majd és tényleg elpusztul ez a páratlan világ vagy a Mágia valami más utat szab az események folyásának?

 

A két rész közül az első fenomenálisan jól sikerült. Először még nem nyűgözött le, de amint feltűnik a Törött Dob nevű fogadó és kitör a verekedés, onnantól kezdve folyamatosan jobbnál-jobb poénok és elképesztő események sorakoznak elénk! A második epizód már kicsit leül, a nagyrészt menekülésre épülő előzmény után itt főképp közelharci csaták és lelki vívódások vannak, a befejezés pedig picit lehangoló lett.

 

 

David Jason, aki társproducer is volt, 68 évesen játszotta el a szerencsétlen varázsló Rincewindet, nagyon szerethetővé, szimpatikussá téve a karaktert. Nekem kifejezetten tetszett a játéka. Róla még tudni kell, hogy az egyik leginkább megbecsült angol színész, még lovagi címet is kapott! Sean Astin A Gyűrűk Ura Samuja volt, de itt egyáltalán nem úgy néz ki, az életben nem ismertem volna fel, annyira másmilyen. Az ottani drámázással szemben itt most lehetőséget kap komédiázásra - egy jólelkű, kedves és becsületes embert játszik a zsiványok, tolvajok és hazugok világában.

 

Tim Curry fantasztikus gonosz, a neve garanciát jelent a magas színvonalra. James Cosmo is kitűnően alakít, igazán sajnáltam, hogy a második részben már nincs benne. A csupán két jelenetben látható Jeremy Irons-t szintén elég nehezen ismertem fel, de itt sokkal jobb, mint a D&D-ben. A narrátor a kellemes orgánumú Brian Cox (Az embervadász, X-Men 2), Cohent pedig a HP-széria Alamusz Giccse, David Bradley játssza - őt se ismertem fel, de végig gondolkoztam, hogy hol láthattam:) Meg kell még említeni az egyik főmágust, Roger Ashton-Griffiths-t, akit már biztos láttatok (olyan arca van, amit nehezen felejt az ember:D) és Richard da Costat, aki a Csomagot és az orángutánná változott Könyvtárost játszotta. Maga az író is feltűnik a történetnek keretet adó asztrozoológus-jelenetekben (ő a hosszú, fehér szakállú, szemüveges úriember, legalább őt egyből kiszúrtam:)).

 

Cikkem tárgyát 2008-ban, pont a szülinapomon mutatta be a Sky One csatorna, a rendező a Hogfathert jegyző Vadim Jean, aki a forgatókönyvírásban is részt vett, valamint producere volt a későbbi Going Postalnak. Mind Astin, mind Jason nagy rajongói a Discworld-könyveknek, utóbbinak régi álma volt Rincewind eljátszása. Pratchett maga meg volt elégedve a forgatókönyvvel és bár megadták neki a lehetőséget, hogy bármibe beleszóljon, ő mégsem tette. Később azt nyilatkozta, hogy tetszett neki a végeredmény is, főleg a Vadkanapónál szabadabb interpretáció. A rajongók imádták (naná!) és a kritikusok nagy részének is tetszett.

 

Ez a film a bizonyíték rá, hogy egy kitűnő könyvből sok pénzzel lehet csinálni baromijó mozit. És ellentétben a manapság oly nagy mértékben imádott "irodalminak" mondott alapanyagokkal, a Korongvilág-történetek humorosak, izgalmasak, fantáziadúsak és szórakoztatóak - persze ezek olvasásához sajnos megfelelő intelligenciaszint kell, amit mondjuk egy bréking daanról nem lehet elmondani... Aki olvasta az első két rész bármelyikét, vagy akármelyik Korongvilág-könyvet, az mindenképpen nézze meg!

 

Pontozás:

 

imdb: 7.1 (Ugye, ez is magáért beszél.)

 

Szerintem: 6/5 (Óriási volt, főleg az első!)

 

Hírek:

 

- Tim Curry szerepel a hamarosan látható Burke & Hare című sírrablós fekete komédiában, valamint a jövőre érkező horrorban, a Jacobban.

 

- Brian Cox a szintén 2011-ben mozikba kerülő Rise of the Apes-ben tűnik majd fel.

 

- A The Colour of Magic-et, valamint az összes többi eddig elkészült élőszereplős Korongvilág-filmet szponzoráló The Mob nevű cég újabb és újabb Pratchett-regények filmre vitelét tervezi - már alig várom, melyikeket:)

 

Ezek után mindenképp látnom kell a Hogfathert! Ebben a hónapban sok munkám lesz, de azért majd szakítok időt a filmnézésre is. Biztosan jön majd A Jedi visszatér és jövő héten a Kerge birkák elemzése, ma este pedig a "klasszikus" Mortal Kombatet fogom nézni késő este a Filmmúzeumon. [Ezek mindegyikéről olvashattok itt, a blogon.] Szokásomtól eltérően itt egy videó, a film fantasztikus főcímdala:

 

Szólj hozzá!

Címkék: fantasy vígjáték kaland


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr772423083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása