Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2013.09.09. 13:24 Tévésámán

Red 2 (2013)

RED2-TeaserPoster.jpg

Szombat este az RTL Klub a kereskedelmi csatornák szokásához híven az éppen moziban lévő (vagy máskor az érkező/nemrég kifutott) folytatás-filmek egyikének, a Red 2-nek leadta az első részét, a Redet. (Apró megjegyzés: A rendelkezésükre álló egy hónap alatt sehol nem sugározták a Ha/Vert...) A Bruce Willis nevével fémjelzett akció-komédia a 2010-es év üdítő színfoltja volt, merthogy ebben Oscar-díjas és számos más elismeréssel rendelkező, aggkor felé tendáló színészekből verbuváltak egy kőprofi kémcsapatot, akik golyózápor és robbanások közepette megmentik a világot - vagy inkább saját magukat. Annak idején nagyon tetszett ez a mű, sokat nevettem rajta, így aztán most, majdnem egy év elteltével újra megnéztem Mozsárágyúval együtt, és ismét jól szórakoztam rajta, bár korántsem annyira, mint elsőre. Úgy gondolom, hogy ettől nem csak nekünk jött meg a kedvünk ahhoz, hogy pontosan egy hónappal a magyarországi premier után megtekintsük a moziban a következő részt - ezt támasztja alá, hogy kb. 15 ember volt az Alba Plaza legkisebb vetítőtermében tegnap este. Hogy tetszett-e a Red 2? A véleményemet lásd a történet ismertetése után!

Red-2-Image-3.jpg

Frank (Willis) immár nyugis házasember, felesége az előző részből megismert Sarah (Mary-Louise Parker). A férj elkényezteti asszonykáját és a széltől is óvja, így érthető, hogy eközben nem kíváncsi váratlanul felbukkanó régi barátjára, a flúgos Marvinra (John Malkovich), aki kisvártatva autójával együtt a szemük láttára levegőbe repül. Franket hamarosan üldözőbe veszik és dacára annak, hogy Marvin "föltámad" halottaiból, még így is csak ketten vannak az ellenük szövetkező sereggel szemben - persze adott még Sarah amatőr lelkesedése a kémkedés iránt. Végül összeáll egy újabb nagy csapat: az eddig megismertek mellett az orosz elhárítás magas rangú kémnője (Catherine Zeta-Jones), egy őrült tudós (Anthony Hopkins), a világ legjobb bérgyilkosa (Byung-hun Lee), valamint az előző részben szintén felbukkanó Victoria (Helen Mirren) és orosz szerelme, Ivan (Brian Cox). A céljuk egy nagyváros elérése, ahol egy félelmetes erejű pusztító fegyvert rejtettek el, azt kell megakadályozniuk, hogy ez felrobbanjon. Vagy mégsem?

red2-hopkins-poster.jpg

A kritikák alapján arra számítottam, hogy olyan lesz, mint az első epizód, ám már a nyitó stáblistánál tudtam, hogy nem olyan. Sajnos ekkor jön az egyik legostobább húzás, mégpedig, hogy az első epizód átvezető zenés képeslapjai helyett most egy egyértelmű Marvel-utánzat képregényes helyszínváltó-módszer szemtanúi lehetünk, ami sután néz ki és a zene is mindig ugyanaz alatta. Valójában egy hatalmas gond van: A Redben meglepően, groteszkül humorosan hatott például Mirren gépágyúval vagy Malkovich az időzített bombával a mellkasán, de itt már minderre számítunk, tudjuk kik ők, tudjuk, mire képesek, nem fog váratlanul érni minket a dolog. A kémesdi persze csak úgy működik, ha közben egymást is átvágják, ami jó dolog, de van olyan szereplő, akiben egyetlen percig sem bízunk majd és senki se fog értetlenül pislogni, amikor elárulja a többieket. Dean Parisot rendező úr (Galaxy Quest, Dick és Jane trükkjei) minden jó dolgot átvett elődjétől, Robert Schwentkétől, ennek folyományaként minden megismétlődik. Ismét adott egy alak, aki a történet 3/4-edéig ellenük van, aztán átáll hozzájuk; van holtából feltámadó barát meg bolond cimbora; de akad egy csomó dolog, ami megváltozott. Marvin például már alig őrültködik, sőt, a divat meg a nők szakértője lett; Frank és Sarah mintha személyiséget cseréltek volna; Ivan meg csak mutatóba van; de még a poénok és a szövegek is ugyanolyanok ("Nem az a lényeg, mi a parancs, hanem, hogy mi a helyes." - szorozva kétszer). Nekem legjobban az fájt, hogy a befejezés képtelen, kiszámítható és buta, amire mindenki azonnal rájön... Még egy apróság: Örültem, hogy a szinkronhangok mind ugyanazok, mint a korábbiban - kivéve persze szegény Hollósi Frigyest, aki azóta már nincs köztünk...

red_2-12.jpg

A színészek újfent remekelnek, bár a pálmát elsősorban Hopkins viszi, aki egy bonyolult személyiséget játszik a komolytalan atmoszféra ellenére fantasztikus módon. A már ismert arcokból Malkovich kitűnő, de a figurája nagyon megváltozott az előzményhez képest; Mirrennek úgy tűnik, mintha teljesen ugyanazokat a jeleneteket kellett volna újra eljátszania, de párszor azért kap esélyt a tehetsége csillogtatására; Parker kisasszony pedig számomra pozitív csalódást okozott, a csapatból ő újult meg legjobban. Nekem csak a túlsminkelt Zeta-Jones az, aki egyáltalán nem illett oda, hiteltelen és unalmas volt.... Byung-hun "Viharárny" Lee nevéhez fűződnek a legkirályabb akciójelenetek, mellette pedig feltűnik még két ismert arc: David Thewlis (Professzor N.A.G.Y. Lompos a Harry Potterből) és Tim Pigott-Smith (Mr. Creedy a V mint Vérbosszúból). Az alapot még mindig Warren Ellis és Cully Hamner képregénye adta, amire ezúttal rá is játszottak, szerintem fölöslegesen... A forgatókönyvet író Jon és Erich Hoeber eddig olyan műveket tettek le az asztalra, mint a Vakító fehérség és a rendkívül gyorsan a süllyesztő mélyén landoló Csatahajó.

red2_208_df-fm-07903.jpg

Érdekességek: Victoria úgy jut be a diliházba, hogy Anglia királynőjének tetteti magát - ez nem eshetett Mirren nehezére, hiszen három filmben és egy színpadi darabban is koronás főt alakított korábban. Anthony Hopkins és Brian Cox mindketten voltak már Hannibal Lecterek. A Hant és édesapját ábrázoló fotón valóban Byung-hun Lee-t és édesapját láthatjuk. A 2000-ben elhunyt Jong Kun Lee álma az volt, hogy filmsztár legyen, de ezt sosem sikerült elérnie, ám a megható történetet hallva a rendező feltüntette a nevét a főszereplők között, pedig csak egy pillanatra láthatjuk a fényképét, ezzel a papa vágya poszthumusz teljesült. A premier egy időben volt több országban az R.I.P.D.-vel, amit Robert Schwentke rendezett és Mary-Louise Parker abban is benne van (korábban pedig Hopkins mellett szerepelt A vörös sárkányban). Két érdekes név a stábból: Tristan D. Lalla (bizonyos Vance nevű jóembert játszott) és Yo Santhaveesuk (kettes számú biztonsági őr). A Red 2 84 millió dollárból lett, eddig 119 milliót hozott be, a kritikusoktól vegyes értékeléseket kapott.

red2.jpg

Az elődjéhez képest kevésbé nyerte el a tetszésemet. Bár elszórakoztatott és fenntartotta a figyelmemet, de kitalálható volt és ami az első részben újdonságnak számított, az itt már nem megy élményszámba. Ezek ellenére tisztességes folytatás, szóval jó, hogy láttam. 

Pontozás: 

imdb: 6.7 (4 év alatt 0.3-at csökkent.)

Szerintem: 4/5 

Hírek:

- Feltehetőleg lesz Red 3, amit ismét Hoeberék írnak. (2017-ig nem valósult meg.)

- Bruce Willis hamarosan hatodszor is drágának tartja az életét (ez most komoly?), valamint ismét Hartigan bőrébe bújik a Sin City: A Dame To Kill Forban. (Utóbbit láttam, írtam róla.)

- Dean Parisot a Harry Potter-klón Percy Jackson klónját, az Atlantis 7-t rendezi legközelebb. 

- John Malkovich szinkronizál a The Penguins of Madagascarban, ami a ki tudja hányadik fellépése az egyébként két teljesen fölösleges folytatást megért Madagaszkár mellékszereplőinek; és ő lesz Feketeszakáll Crossbones című kalózos tv-sorozatban

- Brian Cox ismerős terepen dolgozik tovább, következő két, érdekesnek tűnő munkája a Mindscape névre hallgató természetfeletti thriller és a borzongatós The Home

- Anthony Hopkins újfent szakállal és szemtakaróval kelti életre az északi főistent, Odint a Thor: Sötét világban, valamint Matuzsálem lesz a Noah-ban. (Az elsőről szintén született azóta bejegyzés.)

Ezen a héten még legalább egy írást megpróbálok összehozni, legkorábban szerdára várható a következő cikk.

Szólj hozzá!

Címkék: akció vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr165503360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása