Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.07.28. 23:20 Tévésámán

A Sötét Lovag: Felemelkedés (The Dark Knight Rises, 2012)

The-Dark-Knight-Rises-Fanmade-Poster.jpg

Mindenki szereti Christopher Nolan filmjeit, mert divatos szeretni őket, viszont attól igazán jók, hogy tele vannak sok-sok csavarral, váratlan eseményekkel és mindegyiknek valamilyen elképetsző lezárása lesz. Ugyanakkor nem minden arany, ami fénylik, szerintem a Batman: Kezdődik! ritkaszar mozi. (2016-ra ez a véleményem megváltozott.) Pedig benne van a sikerformula másik összetevője, a Denevérember, aki az 1989-es újkori filmszínházas debütálása óta minden egyes újabb mozgóképének megjelenésekor milliókat csalogat be a vetítésekre, függetlenül attól, hogy az éppen szóban forgó alkotás jó-e vagy sem. Bruce Wayne maszkos alteregójához fűződik a rendkívül sötét, már-már horrorisztikus Tim Burton kettős (Batman, Batman visszatér), a nagyközönség által utált, de általam imádott Joel Schumacher-féle duó (Mindörökké Batman, Batman & Robin), a 2000-es évektől pedig immár Nolan úrra asszociál a néző, ha valaki Gotham Sötét Lovagját említi. 

Számomra azért taszító a rendező hozzáállása a Bob Kane-től és Bill Fingertől eredeztethető alapanyaghoz, mert bár Batman nem szuperember, de az ellenfelei között akad jó pár természetfeletti hatalommal bíró alak (Killer Croc, Gyurmaarc, Man-Bat, stb.); viszont Nolan a teljes Bat-univerzumot annyira lehozta az anyagi világba, hogy ott még egy torz külső (Pingvinember) sem igazán fér bele a keretek közé. Persze most eszetekbe juthat Harvey Dent, de mennyire volt Aaron Eckhart karaktere Kétarc? Merthogy annyira nem, mint anno Tommy Lee Jones... Szóval, a lényeg az, hogy a Batman Begins nem tetszett, de A tökéletes trükk meg az Eredet igen, A Sötét Lovag szintúgy. Utóbbiban viszont Heath Ledger Jokere éppenhogy a direktor szándékaival ellenkező hatást ér el, merthogy szinte bosszúálló, káoszhozó istenné avanzsálódik a vásznon, ezt a szintet pedig a korábbi Jokerek egyike sem érte el. Vagyis itt az elv visszafelé sült el, de éppen ebben rejlik a The Dark Knight ereje. 

Juno.jpeg

És ha most még nem ideges a kedves olvasó, akkor megjegyzem, hogy a hozzám beszivárgott információmorzsák alapján meg nem néztem volna ezt a filmet! Hogy miért? 1. Hiába kedvelem Anne Hathaway-t, nekem mindig is Michelle Pfeiffer lesz a Macskanő, azt az alakítást soha senki sem fogja tudni űberelni. 2. Bárki bármit mond, nekem tetszett a Batman & Robinban megjelenő Átok, ráadásként el se tudtam képzelni, hogy az Eredet Tom Hardy-ja, akit anno Shinzon prétorként ismertem meg a Star Trek: Nemezisben, mitől jó választás erre az izomkolosszus-szerepre. 3. Mindezt tetőzendő még a trailerek sem győztek meg. De Nolan kezében volt egy olyan ütőkártya, ami talán külföldön sokaknak még vonzóbbá teszi a legújabb Batmant, nekem pedig gyakorlatilag kötelező megtekintenivalóvá, ez pedig Juno Temple (lásd a képet feljebb). Igen, a lány, aki fél percet szerepel benne, abszolút lényegtelen és tulajdonképpen csak egy kampányfogásnak szánták a szerepeltetését (erről majd később). Ő a(z új) kedvenc színésznőm, éppen ezért nagyon szerettem volna látni végre a moziban. Anno ugyanígy az Inception is csak Ellen Page miatt érdekelt, aztán milyen jól szórakoztam rajta - itt ugyanez lett a végeredmény. Akkor a hosszas felvezetés után most már rátérek a történetre: 

Nyolc év telt el Harvey Dent, Gotham Fehér Lovagjának halála óta, ám a nevében hozott törvény segítségével a város megszabadult a szervezett bűnözés béklyóitól. Csupán néhány ember van, aki tudja, hogy a Dent-törvény hazugságra épült... Egy nap viszont felbukkan az utcákon a rejtélyes Bane, aki a semmiből jött és végtelenül lojális embereivel különböző gaztetteket követ el, a rendőrség pedig tehetetlen az ügyében. Ugyanígy vannak a fantasztikus tehetségű tolvajnővel, Selina Kyle-lal is, aki kilométeres priusszal rendelkezik, de mégsem bírják tetten érni. Gothamben a nyugodt felszín alatt (szó szerint) gyülekezik a sötétség és már csak idő kérdése, hogy mikor történik valami borzalmas dolog, ezért egyre többen néznek fel az égre, várva a nyolc éve eltűnt Sötét Lovag visszatérését. Ám Bruce Wayne (Christian Bale) élete nem könnyű, megtörte őt a gyász és száműzetésbe vonult, látszólag semmi sem képes őt kirángatni az önsajnálatból. Hamarosan viszont nyilvánvalóvá válik, hogy Bane nem csak azért jött, hogy besöpörjön egy rakás pénzt, hanem valami sokkal grandiózusabb terv megvalósítására törekszik, csak éppen senki sem tudja, mi az. Batman pedig ismét eljön, hogy megpróbálja megakadályozni a lassan körvonalazódó, elképesztő összeesküvést és hogy segítőtársaival útját állja maszkos ellenfelének, aki amellett, hogy fantasztikusan intelligens, brutális erővel is bír. Vajon eléri a célját a titokzatos terrorista? És vajon kinek az oldalára áll majd a macskaügyességű tolvajnő, a rendőrség és a város lakossága? 

Selina1.jpg

Mint már megszokhattuk ennek a trilógiának az esetében, újfent a legkitűnőbb színészek tálalják nekünk a történetet. Bale mellett visszatér Morgan Freeman, Michael Caine, Gary Oldman, Liam Neeson és Cillian Murphy, de az új arcok sem ismeretlenek, hiszen itt van Marion Cotillard, Anne Hathaway, Tom Hardy, Joseph Gordon-Levitt és Matthew Modine, valamint a már említett (nekem különösen kedves) Juno Temple. A színjátszók közül Oldman, Gordon-Lewitt és Caine a legjobbak, de a többiekre sem lehet panasz, Hardy pedig kellemes meglepetést szerzett Bane-ként. A sztorit a Nolan-tesók, Christopher és Jonathan írták David S. Goyer közreműködésével, Christopher Nolan a rendezés mellett pénzelte is a filmet, a zenét pedig ismét Hans Zimmer szerezte. 

A történettel egy óriási baj van, mégpedig, hogy kitalálható, amit a direktor személyét ismerve a legkevésbé sem várnánk. A végére kiderül, hogy nem csak az alap "másolás", hanem még ellőnek egy orbitális klisét is a biztonság kedvéért. A karakterek jelmezei mind-mind valamilyen célt szolgálnak, vagyis a rosszfiú maszkja és a Macskanő fülei funkcióval bírnak, ez például marhajó ötlet. Van néhány poén, amiken lehet röhögni, és végülis mindenképpen érdekes az egész, de sokszor nincs igazán miért izgulni, mert nyilvánvaló, hogy mi történik majd. Azért vannak benne meglepő, aprócska fordulatok, de a nagy egész összességében nem annyira letaglózó hatású. Az utolsó percekig úgy gondoltam, hogy na, ez most mégse jött össze a készítőknek. Pláne az okozott csalódást, hogy a tumblrös kollégáknak szó szerint igazuk volt Juno 20 másodpercével kapcsolatban, mert kb. tényleg csak ennyit látható, öt apró alkalommal jelenik meg. Aztán viszont jött a befejezés és onnantól kezdve, hogy a Gordon-Lewitt által éltre keltett Blake bemegy az irodába, hogy felvegye azt, ami a nevére szól, onnantól kurvanagy lesz! A lezáró 4-5 perc egyszerűen akkora, hogy visszamenőleg megváltoztatta a véleményem az egész filmről és már csak azokért a pillanatokért megérte megnézni a Felemelkedést! Ennél többet nem írok le, mert dacára a sejthető jelzőnek, nehéz szpojler-mentesen beszélni a történetről. 

ntprymnu1uetwsdjpbp5ia2.jpg

Érdekességek: A cselekmény alapját három képregény adja: a The Dark Knight Returns, a Knightfall és a No Man's Land; ugyanakkor Charles Dickens klasszikusa, a Két város regénye is inspirációként hatott az írókra (a végén Gordon ebből olvas fel). Nolan szerint a trilógia három része az alábbi kulcsszavakra épül: Félelem (Kezdődik!), Káosz (A Sötét Lovag), Fájdalom (a legújabb). A rendező csak azzal a feltétellel vállalta el a széria befejezését, hogy az méltó lesz az előzményekhez és nem csak a pénz miatt van rá szükség. A befejező képsorok tartalmát mindössze szóban közölték a színészekkel, hogy nehogy kiszivárogjon az internetre. A stábtagok közül öten láthatóak az Eredetben (Marion Cotillard, Tom Hardy, Joseph Gordon-Levitt, Michael Caine és Cillian Murphy); ráadásként Christian Bale, Michael Caine, Morgan Freeman, Cillian Murphy és Gary Oldman elérték a három Batman-filmes rekordot, amit eddig kizárólag Michael Gough (Alfred) és Pat Hingle (Gordon) tartottak. 165 perces játékidejével ez az eddig készült leghosszabb Batman-mozgókép és a leghosszabb Nolan-mű. 

A Bat egy modell volt, amit kábelekkel, helikopterekkel és egy speciálisan erre a célra készített hidraulikus jármű segítségével mozgattak. A főhős páncélja 110 különböző darabból állt. A kamionos üldözési jelenet az ott látható visszaszámlálóval megegyezően a valóságban is pontosan 12 percig tart. Ez az egyetlen élőszereplős Denevérember-kaland, amiben a hívójelet egyszer sem használják. A Gotham Rogues amerikai foci csapatot a valós Pittsburgh Steelers tagjai alkotják. Az ikonikus kántálást, amit a legizgalmasabb jelenetek alatt hallhatunk, Hans Zimmer egy interneten közzétett felhívásra jelentkező több ezer ember hangjából állította össze, a kifejezés, amit ismételgetnek a "deshi basara" annyit tesz "ő emelkedik" (rises=emelkedik) és marokkóiul van. (A bejegyzés végén majd meg lehet hallgatni.) A kész alkotást óriási reklámkampánnyal hirdették az egész világon, aminek részeként a szereplők és az alkotók jókora ködösítést végeztek...

A mellékszereplők közt felfedezhetjük a Nolan-tesók unokatestvérét, Mirandát, aki egy felszolgálót játszott és szinte minden filmjükben szerepel; rajta kívül van még egy Rory Nolan is, aki egyike a buszon lévő kisgyerekeknek, de róla nem tudom, hogy vajon a készítők hozzátartozója-e vagy csak névrokon. A politikai belemagyarázás persze beindult, sokan például azt állítják, hogy ez a film az Occupy-mozgalom ellen tüntet, de a rendező elutasította a vádat és kijelentette, hogy az alkotásaiban semmiféle politikai kommentár nincs. A forgatáson számos baleset történt, ám mostanság egy igazi tragédia, az aurorai lövöldözés jut mindenkinek az eszébe a harmadik Batmanről, aminek során a coloradoi bemutatón a 24 éves James Eagan Holmes, állig felfegyverkezve tüzet nyitott a nézőkre. Tizenketten meghaltak, ötvennyolcan megsebesültek, a vérengzés oka pedig igazán a mai napig ismeretlen - és talán az is marad, mert valószínűleg nem volt valós oka rá, hogy ezt tegye... 

Selina2.jpg

Anne Hathaway heti öt napot edzett nagyon keményen, hogy formába jöjjön a szerepére, kaszkadőrmutatványokat tanult be és táncleckéket  vett. Később azt nyilatkozta, hogy ez volt a fizikailag legmegterhelőbb szerepe eddigi karrierjében. Nolan annyira szerette volna szerepeltetni Marion Cotillard-t, hogy a színésznő terhességéhez igazította a felvételek kezdetét. Joseph Gordon-Lewitt figurája jelképezi azt az idealizmust, ami az évek során kiveszett a főfelügyelőből és a Sötét Lovagból. 

The-Dark-Knight-Rises-Bane-Harvey-Dent-Photo.jpeg

Bane-rovat 

Átok itt sokkal közelebb áll képregénybeli önmagához, mint a Batman & Robinban, mindössze a külsejét változtatták meg jelentős mértékben. Egyaránt jelent fizikai és lelki megmérettetést Batmannek, hiszen egy egyszemélyes hadsereg: stratéga, vezér és harcos. Tom Hardy 14 kilónyi izmot szedett fel a szerephez és több különböző harcművészeti stílust gyakorolt. A karakternek nehezen érthető akcentusa van, amit leginkább romániai cigány akcentusnak lehet nevezni (viccen kívül, olvassatok utána), az egészet pedig csak rontja a maszk, ám ez a magyar szinkronban egyáltalán nem hallatszik. Hardy alapvetően kisebb a többi főszereplőnél, ezért magasított talpú bakancsokat kellett hordania, hogy föléjük tornyosulhasson. Bane maszkja ezúttal másként működik, mint a korábbi Denevérember-moziban; az általa viselt kabátot pedig két évbe tellett megtervezni és legyártani, mivel nehezen megmunkálható anyagból csinálták. Egyesül benne a svéd haderő egyendzsekije és a francia forradalom alatt viselt kabátok külalakja, ezzel utalva rá, hogy a figura lázadó, de egyben diktátor is. 

A The Dark Knight Rises 250 millió dollárból jött létre, és már most visszahozta a készítési költségét, jelenleg kb. 337 milliós bevételnél jár, pedig még csak alig két hete vetítik világszerte. A kritikusoktól és a nézőktől eddig főként pozitív visszajelzéseket kapott. 

Meglepő film ez, alapvetően több kifogásom is volt ellene, de a lezárás annyira hatásos, hogy minden mást feledtetett! Remélhetőleg most már mindenki tisztában lesz Juno Temple nevével és akinek esetleg megtetszik a hölgy, az kattintson jobb oldalt a Juno Temple Rajongói Honlapra!

Pontozás: 

imdb: 8.5 (4 év alatt 0.6-ot csökkent.)

Szerintem: 5/5 (Mindenképpen meg kell néznem majd újra, akkor talán még mehet feljebb a pontszám, egyelőre viszont azért nem adok rá hatost, mert Juno csak fél percnyit van benne.) 

Megjegyzés 2016-ból: A külföldi szabad fórumokon (chan) ennek a műnek meglepő utóélete lett, ugyanis a teljes nyitójelenet meme-ként éledt újra. A plane scene-nek (repülős jelenet) nevezett nyitány minden egyes szereplője és elhangzó mondata kult-státuszba került, olyannyira, hogy a manapság a Trónok Harca Lord Petyr Baelish-esként ismert Aiden Gillant lépten-nyomon ezzel zargatják. A jelenség banepostingként (hosszú lenne elmagyarázni) került be a köztudatba; középpontjában a félreérthető "You're a big guy!" - "For you." párbeszéd áll, mely szó szerint eléggé kétértelmű. Ez a dolog annyira maradandó, hogy még négy évvel a bemutató után is megy a baneposting.

Hírek: 

- Christopher Nolan a következő nagy durranásnak ígérkező szuperhősfilm, a Man of Steel készítésében is részt vesz, íróként; a rendező Zack Snyder. (Borzasztó volt, írtam róla.)

- David S. Goyer készíti a 2014-es Godzilla forgatókönyvét - ennek van értelme? (Másodjára nézve nincs, elsőre egész jó volt, erről szintén értekeztem e hasábokon.)

- Christian Bale könnyedebb műfajra vált, legközelebb Natalie Portman partnereként láthatjuk majd a Knight of Cups című romantikus moziban. 

- Gary Oldman jövőre ismét igazságot szolgáltat, oldalán Samuel L. Jacksonnal, a RoboCopban - megint egy újra... (Ez korántsem lett rossz, született vele kapcsolatos bejegyzés.)

- Tom Hardy lesz a címszereplő a Mad Max: Fury Roadban. (És címszereplő alatt nem a harag útját értem;)) (Nagyon király mozi!)

- Joseph Gordon-Levitt egy tudományos-fantasztikus akciófilm, a Looper - A jövő gyilkosa hősévé alakul, amit pénzel is, társai közt ott találhatjuk például Bruce Willis-t. Ezen felül Joseph kipróbálja magát íróként és rendezőként a Don Jon's Addiction névre hallgató vígjátékban, ahol Scarlett Johanssonnal játszik együtt. (Előbbit megnéztem, érdekes élménynek bizonyult; utóbbi lett a Don Jon.)

- Anne Hathaway szinkronizál a Rio 2-ben (ez minek kell...) és A nyomorultak sztárgárdáját erősíti. 

- Morgan Freeman számos érdekes filmben bukkan fel az elkövetkező években, ezek közül leginkább ezek tűnnek ki: Now You See Me (tessék rákeresni idézőjelben a keresőben jobb oldalt), Oblivion (akció-sci-fi Tom Cruise-zal), Last Vegas (vígjáték, Robert De Niro, Christopher Walken, Michael Douglas és ő, ez óriásinak ígérkezik!). (Utóbbihoz volt szerencsém, aranyos butaság.)

- Michael Caine szintén részt vállalt a Now You See Me-ben, valamint producerként segédkezik a The Double-nél. Ez egy vígjáték, az alábbi történettel: "A The Double egy férfiról szól, akit az őrületbe kerget a vele megszólalásig megegyező hasonmásának felbukkanása." Főbb szerepekben: Jesse Eisenberg, Mia Wasikowska és Rade Serbedzija; szerintem nagyon jól hangzik! (Ez végül A hasonmás címet kapta.)

- Matthew Modine lesz Steve Jobs a Jobs című moziban. Tudom, hogy halottakról jót vagy semmit, de ez az ember már lassan Jézus helyébe lép és nem értem, miért... 

Továbbra is várhatóak az eddig beharangozott mozik. 

Itt pedig meghallgathatjátok a Bane-kántálást, avagy DESHI! BASARA!:

1 komment

Címkék: szuperhős


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr974684223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gubb 2013.01.07. 20:34:36

Juno Temple miatt közel sem éri megnézni a filmet, viszont Bane miatt igen. Az az alak elviszi a hátán az egészet. Sok bajom van a filmmel, de szerintem kifejezetten szerethető. Én mondjuk nem szeretem annyira, inkább az "érdekes, tisztességes, ki nem hagyható, de nem kedvenc" kategóriába rakom. A főbb gondjaim: az alapkonfliktus (robbantsuk fel a szitit, mert az kúl) eléggé erőltetett, Bane-éket igazából semmilyen racionális vagy emocionális cél nem vezérli, csak az esztelen pusztítás, ami hiteltelen. Bruce Wayne alakja is hiteltelen, unalmas, a csávó egyszerűen nem néz ki betmennek, és szvsz nem is játszik annyira jól, mint néhány elődje, valahogy nem jön át nekem a depressziós, önmarcangoló Wayne annyira, amennyire lehetne. És mitől kerül porc a térdébe, mert a film közepén még nincs neki :D. Hiányzik a valódi Batman-akció is, Batman nem sokat bunyózik, hanem egy helikopteren repked összevissza. Mi ez, a Top Gun 2? Szóval sok a hiba, de ettől még kötelezően kipróbálandó darab. Ismétlem, főleg Bane és a színésze játéka miatt.
süti beállítások módosítása