Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2009.09.02. 17:09 Tévésámán

Mindörökké Batman (Batman Forever, 1995)

Mindenki kedvenc "hű-de-szarok-a-Batman-filmek" részeinek egyike, amit természetesen én nagyon kedvelek:)

Kezdetnek nézzük meg, mi történt Bőregerünkkel a Tim Burton-féle első két rész alatt! Először túllépett saját korlátain, hogy Bruce Wayne-ből létrejöhessen az igazi Batman. Megküzdött Jokerrel és annak legyőzése után tulajdonképpeni harca véget is ért - Jack Napier ugyanis nemcsak a mániákus, örökös vigyorra torzult arcú szupergonosz volt, hanem Bruce szüleinek gyilkosa is. Denevérember futó kalandja Vicky Vale újságírónővel pedig nem fordulhatott komolyra új értelmet nyert éjszakai csatározásai miatt.

A második epizódban - még mindig Michael Keaton alakításában - éjfekete ruhás hősünk szembeszállt a torzszülött, bosszúszomjas Pingvinemberrel és társával, a velejéig romlott milliárdos Shreckkel. Harmadik ellenfele (aki közben szeretője és segítője volt), a Macskanő, pedig megúszta a filmet anélkül, hogy a Denevér többi ellenlábasához hasonlóan holtan végezte volna. Bruce újfent elveszítette egy szerelmét és nyilvánvaló, hogy a Pingvinnel folytatott küzdelem is megviselte.

Eltelt pár év és aztán Warnerék azt mondták Burton bácsinak, hogy "Ejnye Tim, csúnya sötét filmeket rendeztél, ezért most nem csinálhatod meg a harmadik részt. Viszont ha van egy kis pénzed, akkor beszállhatsz és a neved még a nyitó képsorokban is szerepelni fog." A nagy rendező úgy gondolhatta, hogy "Jól van fiúk, ti tudjátok. Anno a Disney is elzavart, mikor megcsináltam a The Nightmare Before Christmas-t, ha nektek se kellek, ám legyen. De azért Batman a szívemhez nőtt, segítek, ahol tudok." Amikor ő visszalépett, Michael Keaton, Marlon Wayans, Robin Williams és még egy csomó más híres fazon szintén vagy kiesett a rostán, vagy egyszerűen nem akart az új direktorral, Joel Schumacherrel dolgozni. Cipész úr pedig megkaphatta a szigorú instrukciókat: "Joel, ezt most PG-12-re [12 éven aluliaknak nagykorú felügyeletével nézhető] csináljad, mer' akkor többen ülnek be a mozikba, aztán a gyerekek meg akarják kapni a filmhez kiadott játékokat és több lóvénk lesz. Nem baj, ha rossz lesz, csak tartsd be a korhatárt! Nesze, itt egy kis lé, ezt legalább duplázva várjuk vissza!" És ekkor még mindig lehetett volna valami igazán kiemelkedőt csinálni - gondolják sokan. Hiszen nem kisebb arcot (vagy inkább állat?) nyertek meg a címszerepre (nem, nem Foreverére, a másik fickóéra), mint Val Kilmert, akinek anno azért eléggé futott a szekere. Szegény Val mostanra csúnyán megöregedett, pedig még csak 50 éves...

"Oké, megvan a köpenyes fickó. Akkor kéne mellé valami jó nő. René Russo? Áh, nem, túl öreg. Keaton mellé jó lett volna, de hát így... Tudom már! Legyen Nicole Kidman!" És úgy is lett. Ms. Kidman még ma is szép lehetne, sőt, annyira nem csúnya, de az arcát már csak a kígyóméregből készült kotyvalékok tartják egyben. Kilmer úrral ellentétben viszont általában csak nagy durranásokban szerepel, mint pl. az idei Ausztrália (ez bukott amúgy, nem tudja valaki?). "Rendben skacok. Ki legyen Batman ellenfele? Legyen az egyik a Rébusz! [Talán Burton bácsi kiabálta be a hátsó sorból az értekezleten, hiszen ő is Riddlert akarta saját filmjében főgonosznak.] Ez nem hangzik rosszul. Ki játssza? Michael Jackson! [Nem vicc, tényleg gondoltak rá - ha lehet hinni az imdbnek.] Nem jó, valami vicces pasas kéne. Robin Williams! [Ismét a kócos koma hátulról.] Nee, ő nem jó. Legyen inkább valaki fiatalosabb. Mit szólnátok Jim Carrey-hez? Juhéééé!"

Itt elérkeztünk egy fontos ponthoz. Carrey még a rossz dialógusok, ostoba megoldások és rém béna forgatókönyves dolgok ellenére is magasan kiemelkedik a többiek közül. Az ő játéka az egyik dolog, ami miatt újra és újra meg lehet nézni a Mindörökkét. Jól látjátok, tényleg Drew Barrymore áll mellette, ő csak egy aprócska mellékszerepben van: mosolyognia kell fehér ruhákban.

"Várjatok már, egy ellenfél nem elég, az előző részben is hárman voltak. Ki legyen Rébusz társa? Legyen Két-Arc! Két-Arc? Tudod, Harvey Dent, az ügyész, akinek az arcára sav fröccsen, eltorzul a személyisége, stb. Dent? Harvey Dent? Nem jó, a szerepet már odaígértük régen Billy Dee Williams-nek, nekünk meg valami nagyobb név kéne... Akkor fizessünk neki egy nagy összeget és kérjük föl Michael Jacksont Tommy Lee Jones-t! Neki úgyis olyan barázdált a fizimiskája, nem kell annyit sminkelni. Ez nagyon jó ötlet, az ő neve is jól cseng, de ez még mindig csak kettő. Kell még egy! Nana, fiúk [szól közbe Schumacher], ne legyünk telhetetlenek! Két ellenfél épp elég lesz. Így is két nap múlva kezdjük a forgatást és még nincs is szkript. Ti ott, írjatok már valamit nekünk jó?" Az illető forgatókönyvíró(k) út közben bedobtak Batmannek egy segítőtársat, merthogy Két-Arc kettőnek számít és így 3-1 arányban többen vannak a gonoszok. A társ pedig Robin, akit az azóta jó mélyre csúszott Chris O'Donnell alakított. Most pedig akkor elmondom, mi a sztori:

Gotham új gonosztevője Két-Arc Harvey (Jones), aki saját torzulásaiért Batmant tartja felelősnek, ezért a célja, hogy kinyírja a Sötét Lovagot. Ugyanakkor a Wayne Műveknél egy eléggé őrült kutató, bizonyos Edward Nygma (Carrey) feltalál egy szerkentyűt, amivel a tv képeit egyenesen az agyba lehet sugározni, ezzel új élményt teremtve a nézőknek. Apró mellékhatás, hogy ezen nézők agyhullámait, gondolatait és titkait közben ki lehet fürkészni. Nygma előterjeszti művét magának Wayne úrnak (Kilmer), aki a túlzott lelkesedést és a mellékhatást látva nemet mond rá. A sértődött Edward úgy dönt, egykori példaképének és munkaadójának halnia kell. Bruce-nak azonban nem csak ezzel a két problémával kell szembenéznie. Magára veszi egy árvává vált ifjú nevelésének gondjait (Dick Graysonét - O'Donnell), valamint álmatlan éjszakákat kell elszenvednie és gyakorta fényes nappal is látomások kísértik a szülei halálakor átélt gyermekkori emlékei miatt. Szerencsére a szépséges és rámenős Dr. Meridian (Kidman) mellette van, hogy segítse feldolgozni a traumát. Kár, hogy a doktornő közben titokban bele van zúgva Batmanbe... (Megjegyzés: DIck családjának pusztulásáért Bruce önmagát tartja felelősnek.)

Nem is rossz ugye? Riddler meg akarja ölni Wayne-t, Two-Face Batmannel akar végezni, az agydoki néni pedig hol a gumijelmezes igazságtevőbe, hol a visszafogott milliárdosba szerelmes... Itt és most még mindig elviselhető a sztori, a színészek nem kis nevek - hogy lesz ebből mégis valami olyan popkultúrális hulladék, amit rajtam kívül senki se szeret?

Nagyon erőltetett párbeszédeket hallhatunk; sokszor hihetetlen módokon élik túl a hősök a csatákat; erősen látszik néha, hogy gumiból van minden - de ez még csak hab a TorgyánEkkoriban kezdődhetett az a trend, hogy nem a történet, nem a dialógus, hanem a karakterek külseje és a mindent felülmúló látvány lesznek egy film fő alkotórészei. Már rögtön a felütés ezt bizonyítja, ahol egy nem túl hihető harcban Batman túljár Két-Arc eszén. Rögtön itt ízelítőt kapunk az akciók lehengerlő látványából, na meg Wayne Batmanné alakulásakor a később védjeggyé váló segg- és mellbimbó-villantásokból (mindezek persze csak a jelmezeken vannak). Mindenki borzasztóan ripacs, de még így is vannak felejthetetlen jelenetek, például mikor Nygma akkor teszi fel a szemüvegét, mikor Wayne is felteszi; vagy a csúcspont, az ultrahangos Bat-jelmez első bevetése. A mellékszereplők közt találjuk Don "The Dragon" Wilsont, a koponya-arcú bandavezérként, valamint Harvey egyik csuklyás verőlegényét az Underworldös Kevin Grevioux játssza. Állandó kísérőkként jelen van a mindig remek Michael Gough Alfredként, és az ez év elején elhunyt Pat Hingle Gordon főfelügyelőként.

Egy nagyon erős érvem mégis van a Batman Forever mellett. Hiába nyomatták annyira a Batman: Kezdődik!-et, hiába van benne Michael Caine, Morgan Freeman, Liam Neeson és Tom Cruise-né, mert egyszerűen szar és unalmas. Nem fogod megnézni kettőnél többször. (A véleményem ebben a tekintetben azóta megváltozott.) A Sötét Lovagot pedig csakis és kizárólag Heath Ledger miatt akarod majd újra látni, de a nyomatás és a mozis hangulat, a történetet illető tudatlanságod és az egyik főszereplő való életbeli rejtélyes halála körüli felhördülés nélkül már nem fog akkorát szólni. EZT ellenben akárhányszor megnézheted, újra és újra végigröhögheted, vagyis szórakoztató.

imdb.com felhasználói szerint: 5.4/10

Szerintem: 5/5

Végezetül jöjjön egy trailer,amiben hallható Danny Elfman eredeti, kiemelkedően jó zenéje. Utána pedig a filmnek köszönhető fantasztikus szerzemény, a U2 talán legjobb száma:

Hold Me Thrill Me Kiss Me Kill Me - a videót levették, de legalább tudjátok, melyik ez a dal.

Szólj hozzá!

Címkék: szuperhős


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr621355731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása