Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.12.10. 17:50 Tévésámán

Star Trek: Nemesis (Star Trek 10., 2002)

 

A Nemesis az a rész, amit a legtöbbször láttam az eddig tizenegy epizódot megélt Star Trek-filmsorozatból. A hetedikben indult útjára a galaxisban az Új Generáció, melyet Jean-Luc Picard kapitány neve fémjelzett, és itt, a tizedik Űrszekerekben lezárul utazásuk.

 

Az Enterprise legénysége Riker parancsnok (Jonathan Frakes) és Troi tanácsadónő (Marina Sirtis) házasságkötését ünnepli és az ifjú párt készül elvinni nászútjukra, amikor különös dolog történik. A Romulan Birodalom föderációs követeket kér, mert új prétort választottak maguknak. Az események tovább bonyolódnak, mikor kiderül, hogy a frissen megválasztott vezető a rejtélyes reman nép tagja - ők a romulanok kitaszított, távoli rokonai. Picard kapitány (Patrick Stewart) és küldöttsége átszáll az elképesztő erejű, hatalmas reman csatahajóra, a Scimitarra, ahol szembesülnek a prétorral - azonban Shinzon (Tom Hardy) még sok meglepetést tartogat hőseink számára…

 

 

Ezalatt Data (Brent Spiner) rátalál eddig ismeretlen "testvérére", a rá megszólalásig hasonlító, de jóval fejletlenebb Előttre (angolul egy szójáték a neve, D-4 vagy Defore, ami a before [előtt] és a D betű összetétele, magyarban ezt sajnos nem lehetett visszaadni), a tanácsadónő pedig váratlan ellenséggel kényszerül megküzdeni: a félelmetes külsejű, telepatikus képességekkel bíró reman Alkirállyal (Ron Perlman). Fény derül Shinzon titkaira és lassan mindenki ráébred, hogy az új romulan vezér bizony nem a békéért harcol és nem is tisztességes módon küzd - de vajon lehet esélye az Enterprise-nak egyedül az elképesztő tűzerejű Scimitar és az ellenfelek lépéseit előre kitaláló reman harcosok ellen?

 

Szeretem ezt a filmet, sokszor adta már az HBO, meg különben is kedvelem az Új Generációt. A Nemesis elsősorban Picard-ról, Dataról és picit a Troi-Riker párosról szól, de mellettük nagy hangsúly fektetnek Shinzon bemutatására. Ő a kapitány méltó ellenfele minden tekintetben, megtudhatjuk a motivációit, megismerjük az őt hatalomra segítőket és részt vehetünk egy elmék közti párbajban.

Az egész film tulajdonképpen az Enterprise és a Scimitar csatáját mutatja be, valamint a két cirkáló fedélzetén zajló személyes összecsapásokat. Mind Jean-Lucöt, mind android barátját személyes érzelmeik gátolják a helyes lépések meghozatalában, az ellenfeleket pedig szorítja az idő - több oldalról is - a cselekvésre.

 

Az ismert figurákat az ismert színészek játsszák, többet róluk nem is érdemes szólni. Tom Hardy alakítása sajnos eléggé erőltetett, túljátszott, de őt ellensúlyozandó jelen van (ismét súlyos gumirétegek alatt) a legendás Ron Perlman, akiből csak úgy árad a gonoszság. Üde színfoltként bukkan fel, ő a film legjobb új karaktere. Brent Spiner részt vett a történet megalkotásában (hiszen Datanak fontos szerepe van benne) és még dalra is fakad az első pár percben:) Láthatjuk az egyik romulan parancsnok szerepében a Fűrészből ismert Dina Meyert, egy jelenetig beugrik Whoopi Goldberg, az Enterprise komputerének pedig ismét Majel Barrett a hangja. Az ellenség hajóját a rendező Stuart Baird szólaltatja meg, a stáblistában pedig poszthumusz segédproducerként feltüntették a sorozat atyját, Gene Rodenberry-t. Egy pillanatra megpillanthatjuk a filmben az X-Men-mozikkal híressé vált producer/rendező Bryan Singer is, ő az, aki átveszi Worf (Michael Dorn) helyét a taktikai konzolnál.

 

 

Néhány érdekesség/fontos dolog még: Ez a negyedik és egyben utolsó rész, amikor a New Generation tagjait láthatjuk. A reman Alkirály külsejét a Nosferatuból ismert Orlock gróf figurája ihlette, a neve pedig Vkruk, bár ez sosem hangzik el a filmben. Michael Dornt nagyon idegesítette, hogy Worfnak ebben a részben semmilyen fontosabb szerepet nem adtak és a harcokból is nagyrészt kimaradt. Több mint 50 percnyi leforgatott anyagot kivágtak a végső változatból, ezek közül 17 percnyi a két-dvds extra verzión fellelhető, valamint ugyanitt szintén megtekinthető háromféle hosszabbított befejezés.

Ez volt az utolsó egész estés film, amihez a kitűnő zeneszerző, Jerry Goldsmith muzsikát komponált.

 

A 10. Star Trek 60 millió dollárból készült, a mai napig pedig mindössze 67 milliót hozott, ezzel a teljes Űrszekerek-moziáradat leggyengébben teljesítő darabja lett. A kritika is nagyon utálta, a rajongók reakciója sem volt pozitív felé. Az Új Generáció "hattyúdala" Jonathan Frakes szerint a szériákról mit sem tudó Stuart Baird rendezése miatt (is) bukott meg (Bairdet azóta se kérték fel rendezőnek), viszont közrejátszhatott benne az, hogy egy időben mutatták be a Harry Potter második részével, a Halj meg máskor című James Bond-opussal és a Gyűrűk Ura: A két toronnyal. Ezek mellett pedig labdába se rúghatott...

 

Lényeg tehát, hogy az inkompetens rendező, a rajongói bázis szerint már unalmassá váló legénység és sztori, valamint a nagyobb filmekkel való verseny nem tett jót neki és így nyolc évnek kellett eltelnie, mire ismét Star Trek-filmet láthattak a rajongók a mozikban. Nekem tetszik, bár elsősorban a remanok és a hajójuk miatt, de azért bármikor szívesen megnézem.

 

Pontozás:

 

imdb: 6.4 (Egy kritikai és pénzügyi buktához képest nagyon jó pontszámot kapott, még a végén kiderül, hogy nekem van igazam:))

 

Szerintem: 5/5 (Ron Perlman a király!)

 

Hírek:

 

- Stuart Baird vágóként dolgozik a jövőre látható Green Lanternön. (Az is megbukott.)

 

- Pickard és Worf eredeti hangjaikkal feltűnnek majd a Family Guy Presents: It's A Trap! című egész estés Family Guy-epizódban.

 

- Tom Hardy állítólag benne lesz a Christopher Nolan-féle Batman-trilógia harmadik részében, a The Dark Knight Rises-ben, ahol Dr. Hugo Strange-et kelti majd életre - ha hihetünk a pletykáknak. (Ehelyett ő lett Bane.)

 

- Ron Perlman a szintén harmadik felvonását megélő Skorpiókirály legújabb epizódjában, a Rise of the Deadben kelti majd életre Horus-t, az egyiptomi védőistent.

 

- Bryan Singer producere és írója a készülő X-Men: First Class-nek, melyben a fiatal Magneto és a hasonló korú X Professzor kalandjait élhetjük át (így elsőre azt mondom: de hülyeség!). Valamint rendezni és pénzelni fogja az azonos című sorozatból készülő Battlestar Galacticát és a klasszikus Excalibur kaland/fantasy újráját. Ezek mellett rendezőként irányítja a Jack the Giant Killer című fantasy-t, ami az ismert mesén, a Babszem Jankón alapszik (ez viszont érdekesen hangzik!). [Utólag kiderült, hogy Az elsők tök jó, a Jack... pedig megbukott.]

 

Közben kijött a Transformers: Dark of the Moon trailere, amit nem néztem meg, mert nem akarom, hogy az egész filmet előre tudjam majd. Szinte bizonyos, hogy a jövő héten megnézzük majd a Tron: Legacy-t (kár, hogy már alig emlékszem az eredetire), ma kora este pedig lesz egy John Candy-film, a Cukorfalat, mást egyelőre nem tudok biztosra ígérni - de ez már így is három ígéret:)

5 komment

Címkék: sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr362507238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gubb 2012.08.07. 18:39:42

Nagy csalódás volt. A Star Trek-filmektől alapból rosszat vártam, de az első negyed óra rögtön meggyőzött: ez egy jó film lesz. Aztán, ahogy haladt előre, éreztem, hogy jaj, jaj, nehogy mégis rossz legyen! De az volt. Fő hibája az, ami a legtöbb Star Trek-filmnek: nem sikerült egy épkézláb alapsztorit összehozni. Ebből az ötletből (lázadás a romulánok ellen az emberekkel szövetségben) óriási filmet kellett volna kanyarítani, ehelyett a főgonosz ostobaságán, irracionális döntésein elbukott az egész történet. Kár érte.

Tévésámán · http://transfesser.blog.hu/ 2012.08.08. 10:03:33

@Gubb: "A Star Trek-filmektől alapból rosszat vártam" - akkor ezek után nem is értem, miért nézted meg.
"a főgonosz ostobaságán, irracionális döntésein" - pontosan melyikre gondolsz? Merthogy nem csak poénból csinálja azt, amit csinál, szerintem egyáltalán nem irracionális - az ostobaságát pedig (ha ugyan tényleg az), rá lehet fogni a fiatalságára.

Gubb 2012.08.10. 11:50:37

Azért néztem, mert szeretem a Star Treket (a sorozatot). Főleg azt tartom irracionálisnak, hogy a Remánok az egyetlen potenciális szövetségesük, az emberek ellen fordulnának (köztudott ugyanis, hogy a romulánok és az emberek nem kedvelik annyira egymást). Szóval ennek a Föld elleni támadásnak sok értelme nincsen, egész egyeszerűen irracionális. Ha valaki akkora nagy stratéga, hogy főgonosz legyen, ezt tudnia kellene.

Tévésámán · http://transfesser.blog.hu/ 2012.08.10. 18:55:02

@Gubb: Ha jól emlékszem, akkor a gonosz srácot a cselekmény elején megválasztják a romulánok vezetőjének, mivel megöli a teljes kormányzatot, és Pickard-ék éppen azon álmélkodnak, hogy egy reman vezeti a romulanokat. Tehát nincs már szüksége szövetségesre, mert a testvérbolygó lakóit legyőzte, így a következő célpont már lehet a Föderáció, mint régi ellenség.

Gubb 2012.08.10. 21:24:39

Hát, nem hiszem, hogy akit egész életében nyomorgattak a romulánok, abból ilyen jó romulán lesz, ráadásul hirtelen, percek alatt. És szerintem a klónos dolognak sincs túl sok értelme, semmi különösebb szerepe nincs a filmben. szóval én egy romulán kontra remán & föderáció konfliktusra számítottam (végre-valahára!), lehet, hogy ennek elmaradása miatt haragszom tudat alatt nagyon.
süti beállítások módosítása