Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2008.08.15. 12:11 Tévésámán

A Sötét Lovag (The Dark Knight, 2008)

Remélem már mindenki látta ezt a filmet, aki még nem, az rohanjon a moziba, amíg még adják! Tegnaptól vetítik itt Székesfehérváron feliratosan, én úgy láttam. Ha meghalljuk, hogy Batman, mindenki tudja, kiről van szó, hiszen Superman és a Pókember mellett a legismertebb hős. Nos, amit eddig tudtunk róla, azt bátran felejtsük el, mikor beülünk Christopher Nolan filmjére. Aki látta az előzményét, a Batman: Kezdődik! -et (ami egyébként az összes Batman-mozi előzményének tekinthető), még az se tudhatja, mire számítson, ugyanis ez a mű jó pár kört ráver elődjére, gyakorlatilag elfeledteti azt. A sztoriról nem érdemes túl sokat írni, mert annyira király, hogy ezt látni kell (bár van benne kb. 3 kitalálható rész, de ezek nem rontják el az összhatást)!

Annyit azért érdemes tudni, hogy Gordon felügyelő (Gary Oldman), Batman (Christian Bale) és az új ügyész, Harvey Dent (Aaron Eckhart) összefognak, hogy legyőzzék a gothami maffiát, azonban összeakadnak egy legyőzhetetlennek tűnő ellenféllel, a Káosz megtestesülésével, aki a semmiből jött, a semmibe tart és látszólag nincs aki/ami megállítsa. Önmagát egyszerűen Jokernek nevezteti (Heath Ledger), és ő a tökéletes gonosz.

Nézzük a színészeket, kezdjük az előző részből megmaradtakkal: Bruce Wayne és Batman megformálója, Christian Bale, az előző epizódban lejátszotta a többieket a vászonról, itt viszont szinte háttérbe szorul. Wayne-ként nagyon jó, Batmanként hozza amit kell, de jelen esetben a szerepe miatt nem ő a legfontosabb. A kihallgatásos részben alakítja a legnagyobbat. Michael Caine továbbra is Alfred; azonban míg a Kezdődik!-ben csak azért volt, hogy legyen, itt már kibontakozik. Többet mutatják, többet tud nyújtani és nyújt is. Morgan Freeman, mint Lucius Fox; az előző részben jobban Batman mellett állt, itt már felelőssége van, segít, ám közben szembe találja magát saját elveivel, amikbe beleütközik. Freeman itt egész máshogyan alakítja a figurát, és bár a film nagy részében remek poénokat lő el, a végére egészen drámaiba vált át. Gary Oldman jutalomjátéka Gordon felügyelő. Ő majdnem ugyanazt a figurát adja, mint az előző filmben, viszont bebizonyítja, hogy Gordon egymagában se semmi fickó, és hogy mennyire elkötelezett Batman felé. Talán nem lövök le semmilyen poént, ha elárulom, hogy a Madárijesztő visszatér, de csupán felvezető akcióként Batmannek; Katie Holmes helyett pedig ezúttal Maggie Gyllenhaal játssza Rachel Dawes-t. Nekem Holmes nem tetszik mint nő, Gyllenhaal itt és most meg elég csúnya (nem úgy, mint a Stranger than Fictionben), viszont elviselhetően játszik. És hogy mi történik a karakterével, az meglepett... 

Most pedig nézzük az új arcokat! Aaron Eckhart mint Harvey "Kétarc" Dent. Az biztos, hogy az ő karrierjén ez a mozi nagyot lendít. Jól játszik, bár az elején kicsit ripacskodó a tárgyalásos részeknél, meg mikor Gordonnal veszekszik, viszont a Rachel és közte lévő kapcsolatot nagyon jól ábrázolja. Az átváltozása pedig parádés, ugyanis elődje, Tommy Lee Jones alapból sem egy szép ember, de Eckhart jóképűnek nevezhető és az ő Kétarca félelmetesebb, bár korántsem annyira veszélyes. Eric Roberts, mint Maroni, a maffiagóré. Nem bírom ezt a palit, de nagyon jó erre a szerepre, olyan hiteles. Mondjuk ha nem lett volna benne, nem hiányzott volna, de így se rossz. És ki maradt még? Hát persze:

Heath Ledger, mint Joker. Annyi mindent olvastam, ennyire jó, hű de jó, annyira jó, elképesztő, és azt hittem túloznak. Azt hittem, Jack Nicholson után nem lehet Jokert eljátszani... De ez, ez az alakítás, ez a színészet. Ledger nem csak eljátssza, átváltozik, azzá válik, átéli, Joker lesz... És ez nem az a Joker. Felejtsük el a képregénybeli, a rajzfilm-sorozatbeli és a Nicholson-féle bohócokat, ő itt valami emberfeletti, egy Káosz-manifesztáció. Nincsenek szuper képességei, de mégis igazi szupergonosz, olyan, akit nem látott még a világ. Lemossa de Vito remek Pingvinjét és az összes többi Batman-ellenfelet zárójelbe teszi. Lehet, hogy rosszindulatú vagyok, de úgy vélem, igen nagy az esélye, hogy ez a remek, fiatal ausztrál színjátszó beleőrült ebbe a tökéletesen megformált szerepbe, és ez hozzájárulhatott a halálához. Ledger meghalt, hogy örökké éljen, hogy halhatatlanná váljon... Szerintem meg lehetne próbálni azt, amit már pl. a Sky kapitány és a holnap világában ellőttek Laurence Olivier-vel, vagyis hogy felhasználhatnák ennek az alakításnak az anyagát a jövőbeli Batman-mozikban, mintegy háttérben álló, minden nagy gonoszság mögött rejlő briliáns pszichopataként.

A többiekről nem érdemes sok szót ejteni. A film egyik érdekessége, hogy borzasztó sok uncredited, vagyis a stáblistán nem szereplő ismeretlen színész játszott benne - viszont van pár ismertebb arc, mint Tommy 'Tiny' Lister (pl. Sátánka), William Fichtner (Blades of Glory, A szökés) és a mindenképpen megemlítendő Michael Jai White (Spawn maga).

Két szóval lehet leírni ezt a filmet: látni kell. Most jelenleg minden idők 3. legjobb filmje az imdbn...

imdb.com felhasználói szerint: 9/10 (8 év alatt 0.2-t csökkent.)

Szerintem:

film: 5/5

Heath Ledger: 10/5

Minden eddigi bevételi rekordot megdöntött... A szar csak az, hogy ez után nem nagyon lesz Batman-film, nem nagyon lehet már. És az összes többi szuperhősnek se tesz valami jót. Ennek ellenére a Hellboy 2. szerintem kaszálni fog, és várom már a Watchment is.

Szerkesztés: 2011. január. Három év alatt mit sem vesztett az erejéből, pedig emlékeztem, mi fog történni. Szóval ellentétben néhány máshol írt mondatommal, ez nem csak egy egyszernézős mozi. A Watchmen és a Hellboy 2. pedig tényleg kaszáltak:D Mindkettőről olvashattok már az oldal hasábjain.

A dvdről: Több, mint egy év telt el, mióta megvettem ezt a lemezt 12 másikkal együtt, de 2010 folyamán sem ezt, sem a Serenity-t, sem a Döglött halat nem voltam képes megnézni. Péntek este aztán eldöntöttem, hogy szombaton megtekintem ezt, ha törik, ha szakad. Mivel kétlemezes, extra változatról van szó, így nagy várakozásokkal ültem le elé, de végülis csalódást okozott.

Az első diszken található maga A Sötét Lovag, tökéletes minőségben - a vetítést egy Blue-Ray-reklám spékelték meg, ezen kívül viszont semmilyen extra nem került rá és a menü sem animált. Igaz, hogy az életben nem néztem még audiokommentárral semmit, de ez minimális követelmény lenne, hasonlóan a mozgó menühöz – mondjuk ez se hiányzott, de extra változatnál azért megadhatták volna a módját.

A kettes számú korongon van a bónusz-tartalom. Itt sincs animált menü, pedig azt hittem, legalább akkor erre raknak egyet. Ezeket nézhettem meg rajta:

- Gotham tabuk nélkül: Egy jelenet születése – Itt elsősorban a látványvilág összehozásáról, a kaszkadőrök  teljesítményéről, a technikai újdonságokról és az IMAX forgatási módszerről beszélnek. Megmutatják, mit hogyan robbantottak fel, hogyan lett a Batpod, az új páncélzat, a zene, stb. Nem mondom, hogy érdektelen, de én meghallgattam volna a színészek véleményét a munkáról, a karaktereikről, pár vicces/érdekes háttérsztorit – VALAMIT Batmanről, merthogy róla tulajdonképpen alig esik szó.

- A 6 db IMAX-jelenet (Ennek se sok értelme volt, mert nyolc emelet magas vetítővászna senkinek nincs otthon:D)

- Bemutatók gyűjteménye: Láthatunk pár elég szart; néhányat, ami túl hosszú; de A bosszú névre hallgató például baromijó lett.

- Képgalériák: Ez egy király ötlet lenne, de a navigációt érthetetlen módon rakták össze. Jobbra mész, jön egy kép, lapozol, lapozol, aztán vége, de ha a balrát nyomod, akkor valami teljesen új fotó jön elő. Ez különösen a Joker kártyái című fejezetben zavaró, ahol egy csomó elég beteg rajzot láthatunk, de mindig tök másokat és volt legalább 5-10, amit csak egyszer láttam és a felét meg se lehet így nézni. Szóval fogalmam sincs, miért nem lehetett ezt normálisan megcsinálni, úgy, hogy  a fotók sorban jönnének és a lapozásnál tényleg vissza lehet menni és nem valami más helyre…

- Gothami Hírek: Na, ez az egyetlen tényleg jó extra az egész lemezen. Hat kis klip, amiben egy fiktív, a Bőregér városában futó heti műsorba pillanthatunk bele. Két különböző műsorvezető, egy nagyon jól játszó hapsi és egy furcsa szájú, de kedves hangú nő kalauzol végig minket az epilógusnak is tekinthető eseménysoron. Bemutatják nekünk James Gordont és Bruce Wayne-t egyfajta pletykaműsor jellegével; valamint vendégül látnak egy írót, aki a maffiáról ír könyveket. Utána magát a főgóré Maronit (Eric Roberts óriási alakítást nyújt!); a rendőrfőnököt;, láthatunk egy három szereplős parázs vitát az új államügyész – régi államügyész – korrupció témájában és végül Harvey Denttől lehet telefonon kérdezni. Ez az ötlet óriási, az összes színész elképesztően jól játszik, főleg Roberts, de van egy pár ostobaság benne. Mióta járnak maffiafőnökök tvshowkba? Az író nem fél, hogy kicsinálják, amiért oknyomoz, megírja és utána még a tévében is rágalmaz? Ezeken kívül kétszer is láthatunk borzalmasan béna montírozási jeleneteket, amik azért kritikán aluliak lettek.

Összesítésben: Egy ilyen kaliberű filmtől, pláne kétlemezes verzióban többet reméltem. Mindenesetre 500 Ft-ot megértJ

 

Rendhagyó módon zárásként következik egy ütős trailer a youtube-ról és egy, a magyar tvkben is adott spot az indavideoról (majd meglátjuk mikor jövök legközelebb, talán Mozsárágyú kollegina is ír majd erről egy bejegyzést):

Szólj hozzá!

Címkék: szuperhős


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr64617091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása