Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.11.17. 21:32 Tévésámán

Batman visszatér (Batman Returns, 1992)

Ha Amerikában valami sikeres lesz, elkerülhetetlen a folytatása - hacsak nem végződik úgy, mint mondjuk a Kutyaszorítóban. Így aztán a '89-ben hatalmasat kaszáló Batmannek már a rá következő évben elkezdték gyártani a második részét. A két év alatt összedobott forgatókönyv meggyőzte Tim Burtont, hogy újfent vállalja el a rendezést, dacára az előző résznél szerzett negatív tapasztalatainak; Michael Keatont pedig egy vaskos pénzösszeg (5 milliós gázsiját felemelték 11 millióra) hozta vissza a címszerepbe. De egy sikeres Bőregér-mozihoz kell egy karizmatikus ellenfél is, így aztán a készítők kiválasztották a Pingvinembert és mellé cinkostársnak a Macskanőt, akiket Burton saját szájíze szerint formált át, megteremtve a mozitörténet egyik legocsmányabb, meg az egyik legszexibb antagonistáját...

Gotham jótevője, a milliárdos Max Shreck (Christopher Walken) erőművet akar építeni az így is áramfelesleggel rendelkező városban, azonban a polgármester és Bruce Wayne (Keaton) ellene vannak. Shreck munkába temetkező titkárnője, Selena (Michelle Pfeiffer) véletlenül rábukkan főnöke titkos dokumentumaira, amikből kiderül, hogy az erőmű bizony nem az, aminek látszik, ezért a kegyetlen Max kilöki őt  toronyháza ablakából. De a nő hamarosan visszatér a halálból, ám nagyon megváltozott - fényes, fekete latexbe bújik és ő lesz a Macskanő, akiről senki sem tudja, hogy mit miért tesz. Ezalatt a lakosságot a csatornarendszerben élő szörnyszülöttel, a Pingvinnel rémisztgeti a bulvársajtó, ám nála sokkal ijesztőbbek a magukat cirkuszi előadóművészeknek maszkírozó banda napi szintű bűntényei. Batmannek hamarosan mindnyájukkal meg kell küzdenie, ráadásul a hirtelen a nyilvánosság elé lépő Pingvinnel (Danny DeVito) is, aki Shreckkel összefogva polgármester akar lenni - de valami bűzlik a háza táján, és most nem a sok általa elfogyasztott hal maradékára gondolok. A három állatbőrbe bújt magányos lélek elkezdi vívni éjszakai háborúját, melynek tétje a város jövője. Vajon ki lesz a győztes?

Egy sikeres filmet folytatni merész vállalkozás. Bár a jól csengő címmel már sokakat be lehet csalni a mozikba, azért az alkotóknak minimum el kell érniük az előzmény színvonalát - de inkább fölül kell múlniuk azt. Szerintem ez sikerült itt. Ugyanaz a rendező, a főszereplő, a zeneszerző, még a forgatókönyvet is ugyanaz írta, de annyi újdonság jelenik meg mellettük, hogy az egész teljesen más. Tim bácsi szabad kezet kapott az alkotómunkára, így a rá oly jellemző borongós, sötét világban lép Batman újból a színre. Az előző mozi különös akció-szuperhősmozi elegyéből átlépünk a horror felé, ami Burton otthonos műfaja. Már a puszta Gotham igencsak rémisztő külsőt kapott, a mély színek, szürkék, feketék, kékek; a gigászi, irreális, komor épületek és a mindent beborító hó együtt igazán félelmetesen hatnak.

"Miért van az, hogy az emberek tojással vagy paradicsommal járnak szónoklatot hallgatni?!"

Mintha ennek a világnak a megtestesülése lenne a Pingvinember, aki elképesztően valóságos külsőt kapott, ezt pedig a sok-sok maszk és jelmez alatt rejtőző Danny DeVito tölti meg élettel, gonoszsággal, elkeseredettséggel, bosszúvággyal és tébollyal. Az ő ellentéte Michelle Pfeiffer, aki elképesztően szexis a testhez tapadó bőrruhában, ostorral és karmokkal; nagy szeme, kicsi orra és kerek arca pedig alapvetően macskaszerűvé teszik őt. Ez a gyilkos szépség viszont még a Pingvinnél is őrültebb, hiszen egyenesen a halálból tért vissza és sem új életével, sem a régiben elszalasztott lehetőségekkel nem bír együtt létezni. Maga se tudja, mit akar, csak az egykori alkalmazóját szeretné holtan látni. Külön csavar a történetben, hogy Selena és Bruce civilben két magányos, furcsa lélek, akik társra vágynak, ám senki nem érti meg őket, így vonzódnak egymáshoz; éjszakai átalakulásuk után mégis egymás halálos ellenségei lesznek. Ezzel a fordulattal az alapvetően érdektelen szerelmi szál izgalmassá válik! A poén viszont az, hogy hiába a testileg-lelkileg torz Pingvin és a hasadt személyiségű Macskanő jelenléte, az igazi gonosz, akihez minden szál visszavezethető, az Shreck. Őt a filmesek találták ki, neve főhajtás a századelő német színésze, Max Schreck előtt (az 1922-es Nosferatu vámpírja), személyisége és tettei alapján pedig akár a mi valóságunkban is létezhetne. Ő a felelős mindkét szupergonosz tetteiért, mert lehetőséget teremt nekik, hogy elindíthassák véres háborújukat Gotham és Batman ellen.

Keaton kevésbé vicceskedik Batmanként, ez jó pont neki. Az alapvetően kedves arcú Danny DeVito borzasztóan csúnya külsőt kapott, de ez az ocsmány és velejéig romlott teremtmény valahogy mégis szánalomra méltó, ez pedig nagyon nagy részben a színésznek köszönhető. Michelle Pfeiffer kitűnően hozza mind a munkába belefáradt titkárnőt, akinek senkije nincs; mind a csábító, de veszélyes bomlott elmét. Christopher Walken karakterének nevéhez méltóan egészen vámpírszerű, valahogy benne van a legkevesebb emberség - ám hiába ez a nagyszerű teljesítmény, a két főgonosz mellett a háttérbe olvad. Ismét visszatér Alfredként Michael Gough (most neki jutnak a poénok) és Gordonként Pat Hingle, mellettük van egy pár érdekes mellékalak. A polgármester Michael Murphy, (az X-Men 3-ban Angyal apja), a zenélő dobozos pali Vincent Schiavelli (pl: Emperor: Battle for Dune Harkonnen kampányában a mentát); a bohócok közt ott van Doug Jones (Pokolfajzat-filmek); Shreck fia Andrew Bryniarski (az új Bőrpofa); Pingvin apja Paul Reubens (Mystery Men); a rikkancs Sean Whalen (Kőkemény igazság); a gothami járókelők közt pedig felbukkan Steven Brill (a Kerge kacsák írója) és Elizabeth Sanders (Bob Kane-nek, Batman alkotójának felesége). Sam Hamm ismét írt egy forgatókönyvet, ám a rendező újfent átíratta a munkáját, Bob Kane megint segített a kreatív feladatokban, Burton pedig producerkedett is.

Érdekességek: Ez az első film, amiben a Dolby Digital technikát alkalmazták és az egyetlen Bat-mozi, amiből kimarad Bruce szüleinek halála. A denevér-kosztüm több mint 20 kilót nyomott. Az eredeti történetben megjelent volna Robin, akit feketének akartak, ezért Marlon Wayans-t kérték fel. Bár ebből a részből kiírták, a következőben mindenképpen benne lett volna, így két mozira kötöttek vele szerződést, ruhapróbán is járt és mindkét részért fizetést kapott, még úgy is, hogy helyette Chris O'Donnell lett Robin. A legnehezebb jelenetek az állatosak voltak, például mikor a kismajomnak kellett odavinnie a levelet Pingvinnek. Az aprócska emberszabásút nagyon nehéz volt rávenni erre az egyszerű feladatra, mert megijedt DeVito maszkjától:) A Selenát körülvevő cicák valójában egy bábu körül gyülekeznek, amire tonhalat tettek, amikor pedig tényleg a színésznőt látjuk, ott a ruháját dörzsölték be hallal.

A pingvin-sereg megalkotásához törpe színészeket, bábukat, komputer-animációt és igazi pingvineket is használtak. Az élő madarakat egy angliai rezervátumból szállították az USA-ba, lehűtött repülőgépben. Saját hűtött lakókocsit, naponta fél tonnányi friss jéggel megpakolt úszómedencét és minden nap friss halat kaptak ellátmányként. A teljes stúdiót lehűtötték, mikor az ő jeleneteiket vették fel és még egy biztonsági őr is volt, aki 0-24-ig vigyázott rájuk. A szmokingos madárkák biztosan élvezték ezt a fejedelmi luxust, hiszen szaporodtak és tojást is tojtak, ezt pedig csak a boldog pingvinek teszik:D A denevéreket mind számítógéppel rajzolták. Gothamet hatalmas, mozgatható díszletek alkották, amiket mindig átrendeztek, így hozva létre a különböző utcákat, tereket. Michelle Pfeiffer többször eltévedt a helyszíneken emiatt:) Bruce azt mondja Alfrednek: "Ki engedte be Vickit a Denevér-barlangba?" - ez egy utalás a forgatókönyvíró Hamm részéről, mivel az első részben ez volt az a mozzanat, amit rengeteg rajongó kritizált és valaki más írta a sztoriba. Danny Elfman volt azok egyike, akik megdobálták DeVitot zöldséggel. Burton nem szívesen alkalmazta Walkent, mert félt tőle:D

Pingvinember-rovat

A torz férfi kezei elvileg a szindaktilitás nevű genetikai rendellenesség miatt nőttek össze. Danny DeVito nem mondhatta el senkinek, hogy hogyan néz ki a Pingvinember, még a családjának sem. A maszkot két órába tellett feltenni rá, a szájából folyó fekete nyálkát pedig fogkrém, valamint vörös és zöld ételfesték alkotta. Bár a színész kényelmetlenül érezte magát a jelmezében, az mégis segített neki a karakter bőrébe bújni, olyannyira, hogy még a felvételek közti szünetben is Pingvin maradt:)

Macskanő-rovat

Michelle Pfeiffer kickbox-leckéket vett a szerepéhez. A jelmezét légmentesen zárták rá, attól lett annyira testhezálló, ám csak rövid idő állt rendelkezésére, hogy játszhasson, mert a nagyon szoros ruhától hamar kifulladt, és ha nem szedték volna le róla gyorsan, akkor el is ájult volna tőle. Ráadásul szinte alig hallott valamit a maszk alatt, így sokszor a szövegét inkább kiabálta, mint mondta, ilyenkor a rendezőnek kellett figyelmeztetnie, hogy halkabban beszéljen. A munkájáért Pfeiffer 3 millió dollárt kapott. A róla készült nagyméretű posztereket az emberek ellopták a buszmegállókból, ezért folyton újabbakat kellett kihelyezni. A dolog végül akkora méreteket öltött, hogy rendőröket kellett a buszmegállókba állítani, hogy megakadályozzák a károkozást. Ezek a Macskanő-poszterek ma rengeteg pénzt érnek.

A Batman visszatér 80 millió dollárból készült (majdnem elődje kétszereséből) és kis híján 283 milliót hozott vissza (ez viszont csak kb. a Batman bevételének fele). Bár pénzügyileg sikeres lett és a kritikusoktól sok jót kapott, mégis ellentmondások övezték, mivel egyesek szerint túl sötét, groteszk és pesszimista lett. A moziba járó gyerekek szülei például hadjáratot indítottak a film ellen, mondván tele van szexualitással és erőszakkal, amik nem valók a kisebbeknek. Danny Elfman BMI Zenei Díjat kapott a Batman Returns muzsikájáért, Stan Winston és Ve Neill pedig Saturn Awardot nyertek Legjobb Maszk kategóriában a Pingvinemberért. Bár ezen film megítélése saját idejében vegyes volt, mára kult-klasszikussá vált borongós tónusa és különleges dizájnja miatt.

Ezt az epizódot szeretem a legkevésbé mind közül, mert annyira nyomasztó. Vannak benne jó poénok, nagyszerű színészi játék és borzongató látványvilág, de rossz érzésekkel tölt el, ha megnézem. A legemlékezetesebb ilyen a Pingvin utolsó jelenete, ami megindító, ám mégis félelmetes - aki egyszer látta, az biztos, hogy nem felejti el... Én azt mondom, hogy ez jobb a Batmannél, de szórakoztatás terén csak a Kezdődik! teljesít rosszabbul nála a hat Denevérember-mozi közül.

Pontozás:

imdb: 7/10 (5 év alatt 0.1-et emelkedett.)

Szerintem: 5/5

Hírek:

- Danny DeVito ma lett 67 éves, boldog szülinapot neki:)

- Michelle Pfeiffer jövőre megint együtt dolgozik Tim Burtonnel, a Dark Shadows-on. (Láttam, írtam róla.)

- Christopher Walken két érdekes vígjátékban játszik majd. Az első a Seven Psychopaths, ami egy kutya elrablásáról szól, Colin Farrellel és Woody Harrelsonnal; a második pedig a Gods Behaving Badly, ahol a modern New Yorkban felbukkanó görög istenek megpróbálnak összeboronálni egy párocskát. Walken lesz Zeusz:)

- Andrew Bryniarski marad a horrornál, következő munkája a Hallow Pointe.

- Doug Jones szintén egy fura vígjátékban bukkan fel legközelebb, ez pedig a John Dies at the End (már írtam róla, akit érdekel, írja be a keresőbe idézőjelben). (Nagyon nagy film, olvassátok el róla a cikkemet!)

- Paul Reubens szinkronizál a TRON: Uprisingben és ismét eljátssza ikonikus figuráját, Pee-Wee Hermant egy egyelőre dátum és cím nélkül filmben, aminek írója is lesz. (Utóbbi sose készült el...)

Várható írások: Nosferatu, az Éjszaka Fantomja.

Szólj hozzá!

Címkék: szuperhős


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr593390947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása