Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.01.06. 12:01 Tévésámán

Nagy Hal (Big Fish, 2003)

Tim Burton az egyik kedvenc rendezőm, és bár az utóbbi időkben sokak szerint a munkái színvonala látványos csökkenést mutat, az ő neve még mindig azt jelenti számomra "ezt meg kell nézni". Egyetlen nagyobb alkotása volt, ami eddig elkerülte a figyelmemet, mondván, ez engem nem izgat, de mivel mostanra már talán az összes fontosabb műve szerepel ezeken a hasábokon, így gondoltam, jöhet a Nagy Hal! Egyáltalán nem bántam meg, hogy megnéztem, de a véleményemről később, először szokásos módon jöjjön a sztoriról pár szó:

Ed Bloom (Albert Finney - Ewan McGregor) élete kész mese. Mindenki odavan fantasztikus és humoros történeteiért, amik elképesztő kalandjairól szólnak, mindössze a fia, Will (Billy Crudup) érzi úgy, hogy elege van a mesékből. Mikor megtudja, hogy Ed haldoklik, három év után először hazautazik, hogy megtörje a csendet, mivel a két férfi ennyi ideje nem beszélt egymással. Will mindent megtesz, hogy kihúzza valakiből az igazságot édesapja valódi életéről, de arra ő maga sem számít, hogy mi van akkor, ha a történetek mind igazak? És vajon sikerül-e apának és fiának ismét egyenesbe jönnie, mielőtt túl késő lesz?

Ez a sztori olyan, mintha egyenesen Tim Burtonnek írták volna. Az alapvetően szomorú téma (az apa halála) ellenére a Big Fish tele van elképesztő kisebb történetekkel, amikbe a rendező belecsempészhette a rá oly jellemző túlzottan színes világot, különleges elbeszélésmódját és egy csöppnyi horrort is. Az elején mégsem tudtam, mi sülhet ki ebből az egészből, mert valahogy kaotikusan indul, de már az első perctől éreztem, hogy meg kell várnom a befejezést, ahol majd mindenért kárpótolnak. Nem azt mondom, hogy érdektelen, amíg eljutunk a katarzisig, hiszen ki ne szeretne összebarátkozni egy valódi óriással, ki ne akarná elnyerni az igaz szerelmet vagy megtalálni a boldogságot? És minden egyes apró részletre érdemes odafigyelni, mert az utolsó felvonásban az összes értelmet nyer!

Rengeteg jó színészt/színésznőt sikerült összehozni, lássuk először a Bloom család életre keltőit! Billy Crudup egy tökéletesen hétköznapi figura, egy valódi, hús-vér ember, nagyszerűen alakít. Az ő párja a szépséges Marion Cottilard, aki viszont ide elsősorban nem a külseje miatt került be, hanem hogy bemutatkozhasson az amerikai közönségnek. A fiatal Edet az életvidámságot sugárzó Ewan McGregor, az idősebbet pedig a rá eléggé hasonlító Albert Finney játssza - nézzetek meg róla egy fiatalkori fotót, olyan, mintha McGregor a fiatalított klónja lenne. Ugyanez a helyzet Sandra Bloommal, ő fiatalon a csodaszép Alison Lohman, idősebben pedig a rá szintén hihetetlenül hasonlító Jessica Lange. Már csak ezért az ötösért érdemes lenne megnézni egy családi drámát, hát még ha az egész átmegy fantasy-be, ahol olyan alakok bukkannak még fel, mint a hatalmas termetű Matthew McCrory (pl: Az 1000 halott háza), Danny de Vito, Steve Buscemi, az aprócska Deep Roy (pl. Charlie és a csokigyár), Missi Pyle (Galaxy Quest), Robert Guillaume (Drágám, add az életed, Elnökcsemete), Miley Destiny Cyrus és az elmaradhatatlan Helena Bonham Carter. Egy jelenetben Burton is látható, a farkas megjelenése előtt ő az egyik kártyázó bohóc:) A filmet Daniel Wallace könyve, az 1998-as Big Fish: A Novel of Mythic Proportions inspirálta, az író pedig szintén feltűnik, ő Sandra gazdaság-tanára az egyetemen. A zenét Danny Elfman szerezte.

Érdekességek: Ez volt az első amerikai film, amiben Cotillard szerepet kapott és Cyrus első mozija is ez. A stáblista elején a Columbia-logót fordítva játsszák le. Burtont a rendezéshez egy negatív élmény vezette, mert alig pár hónappal a munkálatok kezdése előtt veszítette el az édesanyját, édesapját pedig két évvel korábban, így az egyik szülőtől való elbúcsúzás ekkoriban rendkívül közel állt hozzá. Ugyanakkor az is csábította őt, hogy a drámát megszakító képtelen történetetek elmesélése révén többféle műfajban alkothat egyszerre (fantasy, kaland, horror, stb.). Saját elmondása szerint "A Nagy Hal arról szól, ami valódi és arról, ami csak kitaláció; arról, ami igaz és arról ami nem; arról, ami csak félig igaz és arról, hogy a végén mégis az egész igaz." Az egyik fő motívum a misszió teljesítése - az író szerint: "Az apa küldetése, hogy ő legyen a nagy hal a nagy tóban, a fiáé pedig az, hogy megpillantsa a valóságot apja meséi mögött."

A boszorkány maszkja öt órán át készült, az óriás jeleneteihez pedig perspektíva-trükköket használtak. A költő félig kész versét maga Burton vetette papírra. A cirkusz jeleneteinek felvételekor tornádóveszély miatt abba kellett hagyni a forgatást, ráadásul a helyszínt elárasztotta a víz, a munka emiatt több hétig állt. A film egyik sokat kritizált pontja a kínai rész, ugyanis amikor Ed földet ér, akkor a hasbeszélő tagalogul beszél (a filippínók nyelve), a katonák meg először mandarinul majd koreaiul, Ed és az ikrek pedig kantoniul:) Matthew McCrory a valóságban 229 centi magas volt, mindössze 8 centivel magasabb a Kolosszust játszó George McArthurnál. Utóbbi tényleges cirkuszi előadóművész, tűz- és kardnyelő, ő tartja a leghosszabb lenyelt kard Guiness-rekordját. McCrory 32 éves korában hunyt el 2005-ben, amíg élt, ő volt a legmagasabb színész és neki volt a legnagyobb cipőmérete (amerikai számozással 29 és feles). A Nagy Hal 70 millió dollárból készült és kis híján 123 milliót hozott vissza. Pozitív kritikákat kapott, sokan egy jobb Forrest Gumpnak titulálták, Alison Lohman alakítását külön is elismerték. Rengeteg díjra jelölték a mozit, de egyet sem kapott meg.

Egy szóval tudnám leírni: csodálatos. Az utolsó 15 perc annyira megható volt, nem is tudom elmesélni mennyire... Nagyon szép film, kedves, izgalmas és humoros, pedig alapvetően szomorú. Akibe szorult egy kis jóérzés és intelligencia, annak tetszeni fog, Burton-rajongóknak kötelező darab!

Pontozás:

imdb: 8.0

Szerintem: 6/5

Hírek:

- Ewan McGregor benne lesz a mesékből fantasy-kat gyártó hollywoodi trend egyik nagy durranásában, a Jack The Giant Killerben, ami a Babszem Jankó sötét hangulatú verziója. (Elkészült, megbukott.)

- Helena Bonham Carter a The Lone Rangerben ismét Johnny Depp mellett játszik; ezen kívül az egyik főbb szereplője lesz az Akirának, ami az azonos című legendás anime élőszereplős újrázása. (Ennek meg mi az értelme?) Valamint felbukkan még a Nyomorultak 10 000. adaptációjában is, ahol Hugh Jackman, Russell Crowe és Anne Hathaway lesznek a partnerei. (Az első megbukott, a második 2016-ig nem készült el, a harmadik viszont Oscart nyert.)

- Marion Cotillard is színesíti a The Dark Knight Rises illusztris szereplőgárdáját. Már nagyon várom:) (Láttam, írtam róla.)

- Miley Cyrus a rendkívül beszédes című LOLban alakít egy Lola nevű karaktert, valamint szinkronizál a Hotel Transsylvania névre hallgató egész estés rajzfilmben. (Utóbbit megnéztem és készítettem belőle bejegyzést.)

Várható írások: Régi idők focija, Solomon Kane és talán Underworld Extended Cut.

Szólj hozzá!

Címkék: fantasy dráma kaland


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr473523903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása