Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.07.23. 23:49 Tévésámán

X-Men: A kívülállók (X-Men, 2000)

Egy ideje trendi a szuperhős-mozi a filmiparban, de tévedés azt hinni, hogy ez egy új keletű dolog. Például a '40-es években már volt Superman-film, a '60-as években pedig Batman-sorozat. És ha már a hatvanasok: ekkortájt indultak a Marvel-képregény-univerzum nagy sikerű szériái, mondjuk a Pókember, a Fantasztikus Négyes, a Vasember és az X-Men. Az X-ek a több főszereplős képregény egyik korai példái: ezek a mutáns emberek valamilyen különös képességgel/képességekkel bírnak, amik egy része nagy előny, más hányada viszont csapás. Az ekkor megszületett karakterek az itthon a '90-es években kapható X-Men-képregényekben meghódították a magyar közönséget is, ám sajnos a külföldi terjesztő csődje miatt a Semic Interprint ezt a sorozatot sem tudta folytatni, ahogy mondjuk a Transformers-t sem. Szóval hosszú évekig a hazai közönség kénytelen volt nélkülözni X Professzor jó céloktól hajtott csapatát és Magneto világuralomra törő Testvériségét, ám 11 évvel ezelőtt végre megérett a számítógépes/mozis technika arra, hogy a többek közt Stan Lee agyából kipattant hősök átlépjenek a nyomtatott lapokról a mozivászonra...

A nem túl távoli jövőben az emberiség nagy változáson megy keresztül: megjelennek a mutánsok, aki mindenféle különös/király/félelmetes/stb. képességgel bírnak. Amint ez a dolog egyre nyilvánvalóbbá válik, az amerikai parlament fenyegetést érez, és mutáns-ellenes törvényt készül életbe léptetni... Ekkor ismerjük meg a tizenéves Mary-t (Anna Paquin), aki élete első csókjánál szembesül testet öltő szörnyű hatalmával. A rémült, zavarodott lány elmenekül otthonról és út közben pillantja meg a mogorva Farkast (Hugh Jackman), akiben azonnal felismeri sorstársát. A két furcsa szerzet együtt utazik egy darabon, míg rájuk nem támad egy vadállatias külsejű óriás (Tyler Mane). Szerencséjükre időben megérkezik a segítség és hamarosan mindketten Xavier professzor (Patrick Stewart) mutáns-menedékében találják magukat. De ugyanakkor belecsöppennek egy konfliktusba, amit a mágneses mezőket generáló nagy hatalmú Magneto (Ian McKellen) gerjeszt, és aminek tétje a mutánsok, sőt az emberiség jövője lehet...

Ez egy tipikus "sorozat első része"-film, de egyértelműen annak is készült. Megismerjük a "jókat", a "rosszakat" meg mindenki mást; kiválaszthatjuk kedvencünket és szurkolhatunk neki, legyen bárminemű célja. A manapság vámpír-szeretővé avanzsált Anna Paquin testesíti meg az éppen mutálódó ifjúságot: zavart, ijedt és támogatásra van szüksége, ehelyett azonban támadásoknak érik minden oldalról - mint egy átlagos tini, nem? Aztán ott van Hugh Jackman figurája, aki amnéziás, fogalma sincs honnan jött, hogy szerezte elképesztő fegyvereit, de teljesen tisztában van saját képességeivel. Ő a "majd én megmutatom"-pofa, aki jelen esetben olyan képességek birtokában van, hogy bárkibe beleköthet, bármilyen harcban az első sorban rohanhat és még sincs semmije, csak rémálmai egy rejtélyes múltból. A film végülis azt mutatja be, hogy Logan (Farkas) és Vadóc (Mary) hogyan szembesül a társadalom utálatával, a többi hozzájuk hasonló elvárásaival, meg hogy élnek-e a felkínálkozó lehetőségekkel vagy csak sodródnak az árral?

A jófiúk vezetője Patrick Stewart, aki már a Star Trek: Új Nemzedékében bizonyított a sci-fi rajongóknak és itt is óriási. A professzor hihetetlen hatalommal rendelkezik, de ezt mégsem fegyverként, csupán kiegészítő lehetőségként használja - bölcsen és jó szándékkal vezeti "alattvalóit", sosem akarja az erőszakot, mindenkit meg akar védeni, még azokat sem bántaná, akik az életére törnek. Első három tanítványai pedig az X-Menek: Ciklon (Halle Berry), aki az időjárást képes irányítani; Jean Grey (Famke Janssen), a telepata és telekinetikus mutáns; valamint Küklopsz (James Marsden), aki a szeméből tud pusztító energia-sugarakat lövellni.

A másik oldalon áll a méltóságot és erőt sugárzó Ian McKellen, aki önnön homoszexualitásából és az ennek elfogadtatásáért vívott harcából merített a figura megformálásához. Magneto ereje szintén hihetetlen, és teljes mértékben elkötelezett az ügye iránt, ami egyáltalán nem gonosz cél - az már más kérdés, hogy milyen eszközökkel akarja megmenteni "népét". Neki dolgozik a gyönyörű és halálos alakváltó Mystique (Rebecca Romijn), a hüllőszerű adottságokkal bíró Varangy (Ray Park) és a szupererős Kardfog (a már említett Tyler Mane). Mindkét oldalnak megvan a maga célja, megvannak a kis belső konfliktusaik és mindegyik mutáns rendelkezik egy-egy saját céllal is. Ezen kívül ott a külvilág, ami féli és ezért el akarja tüntetni őket - vagyis nem egyszerű egy mutáns élete.

A filmről magáról azt kell tudni, hogy már 1989-ben elkezdődtek a munkálatok rajta, amikor az azóta csődbe ment Carolco stúdió megvette a jogokat Stan Lee-től. A huza-vona nagyon sokáig tartott, rengeteg nagynevű rendező szóba került, több forgatókönyv készült, a jogok pedig a Carolcot felvásárló Foxhoz kerültek. A rendezéssel végül Bryan Singert bízták meg, aki azóta is az X-mozik patronálója: hol pénzzel, hol írással, hol rendezéssel segíti az evolúciót:) Singer egyébként háromszor utasította el a felkérést, mert úgy gondolta, hogy a képregények hülyéknek való, értéktelen irományok - véleményét az változtatta meg, hogy megnézte a nagy sikerű X-Men rajzfilm-sorozatot és elolvasott pár X-újságot. Ezek után meglátta benne a lehetőséget a kirekesztés és a másság elfogadásáért való küzdelem bemutatására. A forgatókönyv írójaként a stáblista a Watchmenért felelős David Haytert jelöli meg, ám legalább 28 különböző írásból állt össze a végső változat, amin rengetegen dolgoztak, többek közt maga a direktor, meg a Firefly atyja, Joss Whedon. A kívülállók még olyan korai film, hogy az elején nincs ott a Marvel-logó, csak egy felirat, ám a producerek közt már ott van Avi Arad, a képregény-birodalom feje, és Stan Lee, aki a vízpartos jelenetben látható is - sajnos nem vettem észre.

A színészek közül, ha méltatnom kellene őket, akkor elsősorban a kér Sirt emelném ki (Stewartot és McKellent, ha esetleg valaki nem tudná), utánuk jön Anna Paquin, majd Rebecca Romijn  és Tyler Mane - utóbbi kettőnél azért nagy mértékben a maszkmesterek munkáján (is) múlott, hogy ennyire király karakterek legyenek! Jackman szintén jó, bár nekem elsősorban a poénkodásai tetszettek, meg a James Marsdennel alkotott utálkozó párosa:) Halle Berry szerintem csak húzónévnek kellett, bár tény, hogy nagyon szép nő, így már a puszta jelenlétével sokat emel a színvonalon, ám Ciklont eljátszani korántsem lehetett túl nagy feladat. Famke Janssen nekem nem tetszik (legalábbis itt), de ő se volt rossz - végülis nincs egyetlen irritáló vagy feltűnően a többiektől elütő szereplő sem.

Néhány egyéb érdekesség: A filmben többféle, a valós történelmi eseményekre utaló metaforát lehet felfedezni. A mutáns-regisztrációs törvény az amerikai kommunista-összeírásra emlékeztet, a "tanítsák-e gyerekeinek mutáns tanárok?" a homoszexuálisok egykori hasonló kirekesztésére utal, Magneto második világháborús múltja pedig a fasizmusra és annak az előzőekben felsoroltakhoz hasonló jellemzőire mutat. A rendezőt a pályaudvari forgatás során egy rendőr bámészkodónak nézte és egy csomó ideig nem engedte a forgatás közelébe. A múzeum egyik őre a forgatókönyvíró Hayter. Szinte minden szereplő a felkészüléshez olvasott X-képregényeket, a legtöbbet James Marsden és Patrick Stewart. Hugh Jackmant a munkálatok megkezdése előtt három héttel vették fel és akkoriban gyakorlatilag ismeretlennek számított. A színész Farkas dühének élethű ábrázolásához hideg zuhanyokat vett:D A híres adamantium-karmokból több mint 700 darab készült, volt köztük fa, műanyag és acél is - összesen öten viselték őket, Jackman és négy különböző kaszkadőre.

Rebecca Romijn jelmezét 9 órába tellett felrakni és 110 darab protézisből állt, amik a teste 60%-át befedték. Megtiltották neki, hogy alkoholt igyon, nem utazhatott repülőn és a testápolókról is le kellett mondania, mert ezek kis mértékben megváltoztatják a test kémiai összetételét, így félő lett volna, hogy a Mystique-öltözet egyes darabjai leeshetnek. Ugyanakkor titokban akarták tartani a külsejét, így a forgatási szüneteket kénytelen volt egy lefüggönyözött lakókocsiban tölteni - elmondása szerint pokoli élmény volt. Marsdennek platformcipőket kellett viselnie, vagy dobozon állnia, hogy magasabbnak tűnjön Jackmannél, mert a képregényekben Küklopsz magasabb Farkasnál - emiatt Tyler Mane viccből berakott egy dobozt Marsden lakókocsijába, a fürdőszobába, azzal a felirattal, hogy "Ezt azért, hogy elérd a mosdót." - Mane könnyen poénkodhatott, hiszen 206 centi magas:) Sem Patrick Stewart, sem Ian McKellen nem tud sakkozni (van egy közös sakk-jelenetük). Hugh Jackman egy 3 méteres, hevederekkel végrehajtott ugrás során becsípte a golyóit a tartószíjak közé:P

Romijn utolsó forgatási napját egy üveg tequilával akarta megünnepelni, amit megosztott kollégáival, ám a kis italozásnak kellemetlen mellékhatása lett, ugyanis az aznap felvett Mystique/Farkas harcjelenet során a színésznő gyomra felkavarodott és lehányta partnerét kék szmötyivel (a smink miatt lett olyan színű):D A mutáns-kontaktlencsék voltak a jelmezek legkellemetlenebb részei: a kék alakváltóé például egy óránál tovább nem maradhatott bent; Halle Berry képtelen volt viselni őket (az ő szeme grafikai effekt); Tyler Mane pedig egy teljes napra megvakult, mert túl sokáig tartotta bent Kardfog-lencséit. A tigrisszerű óriásnak egyébként láthatóan fém fogpótlása van (a pályaudvaros résznél), pedig gyógyulási képessége miatt elvileg nem lehetne neki; Mystique-nek pedig hol gépies, hol normális az alaphangja. Vadócnak sosem volt neve a képregényekben. Végül egy vicces név: George Buza - ő a kamionos, aki felveszi Vadócot, és korábban az X-Men-rajzfilmben Bestiát szinkronizálta.

A kívülállók 75 millió dollárból készült és kis híján 300 milliót hozott, a kritikusoktól pozitív visszajelzéseket kapott. Ennek és a Pengének a sikere járult hozzá a szuperhős-filmek újjászületéséhez. Az X-Men a Saturn Awardon a Legjobb Rendezőnek, Legjobb Jelmeznek, Legjobb Színésznek (Hugh Jackman) és Legjobb Mellékszereplőnek (Rebecca Romijn) járó díjakat nyerte el. Összesítésben: cikkem tárgya minden tekintetben nagyon jó film, izgalmas, humoros, látványos és tele van jobbnál-jobb karakterekkel - nem csak a szuperhős-mozik rajongóinak ajánlom!

Pontozás:

imdb: 7.4

Szerintem: 5/5

Hírek:

- Patrick Stewart szinkronizál a Dorothy of Ozban és szerepel majd a Sinbad: The Fifth Voyage című fantasy-ban.

- Ian McKellen megint varázsol A hobbit I-II-ben, aztán komédiázik a The Curse of The Buxom Strumpetben, ami az 1700-as években játszódó fura vígjáték lesz.

- Famke Janssen is a fantázia birodalmának vizeire utazik a Hansel and Gretel: Witch Hunters-szel. [Láttam, írtam róla.]

- James Marsden következő munkája a Robot and Frank - vígjáték egy apáról, akinek a gyerekei csinálnak egy robotot, hogy az viselje gondját. Főbb szerepekben még Liv Tylert meg Liev Schreibert láthatjuk.

- Halle Berry a Cloud Atlas című sci-fiben szerepel legközelebb.

- Anna Paquint egy történelmi kalandfilmben, a William Tell: The Legendben láthatjuk, aminek férfi főszereplője elvileg Brendan Fraser.

- Tyler Mane megint együtt játszik Halloween-beli partnerével, Scout Taylor-Comptonnal a Tag névre hallgató drámában. Erről egyelőre semmi se szivárgott ki.

- Ray Park másodszor is Kígyószem maszkja mögé rejtőzik a készülő G.I. Joe-folytatásban és szerepel még a futurisztikus/robotos Future Fighters-ben (sci-fi). (Az elkészült második G.I. Joe borzalmasan szar, aki nem hiszi, olvassa el a cikkemet róla!)

- A mutáns-ellenes Kelly szenátort életre keltő Bruce Davison a Return of the Killer Shrews-ban tűnik fel jövőre, ez valami régi horror újrája, nagy hülyeségnek tűnik:)

Várható írások: X-Men 3.

Szólj hozzá!

Címkék: szuperhős


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr893092583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása