Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.05.15. 14:47 Tévésámán

Péntek 13. VIII. rész: Jason Manhattanben (Friday the 13th Part VIII: Jason Takes Manhattan, 1989)

Utólag is boldog péntek 13-at mindenkinek!

Nekem nagyon jól telt a mostani péntek, hosszú ideje az első igazán jó Jason-nap volt. Mint minden ilyen napon, ezen is megnéztem az idevágó Friday the 13th-széria egyik epizódját - mivel a VI., VII.X, 11, 12 már szerepel itt, ezért úgy döntöttem, a köztes hiányzó két részből az elsőt tekintem meg, a VIII.-ast.

Annak idején, amikor még tetűlassú netem volt, nem tudtam semmit sem letölteni - ellenben nagyon kíváncsi voltam sok filmre, így innen-onnan mégiscsak beszereztem őket. Létezett egy magyar weboldal, valami könyvesbolté, ahonnan külföldi dvdket lehetett rendelni, rajtuk keresztül hozattam Angliából a Péntek 13. VIII. és 9. részeit. A VIII.-kal úgy voltam, hogy anno csak egyszer láttam, nem sok maradt meg belőle, de úgy emlékeztem, hogy szar. Aztán most megnéztem és tök tetszett! Lássuk, ezúttal milyen helyszínen mészárol kedvenc hokimaszkos gyilkosunk!

Sok évvel a hetedik részben történtek után járunk. A Kristály-tavon hajó úszik, amiben szerelmes fiatal pár élvezi a nyári éjszakát, édeskettesben. A srác elmeséli barátnőjének a rettegett Jason Voorhees meséjét és még rá is ijeszt a lányra egy autentikus hokimaszkkal. De arra egyikőjük sem számít, hogy járművük horgonya beleakad egy elektromos kábelbe és a keletkező víz alatti sokk feléleszti a tó mélyén szunnyadó elpusztíthatatlan szörnyet (Kane Hodder, immár másodszor). A párocskától rövidesen búcsút vehetünk, az elszabadult hajó pedig útnak indul...

... és megérkezik egy kikötőbe, ahol a méretes Lazarus nevű tengerjáró egy csapat érettségizős diákkal a fedélzetén New Yorkba készül. Jason szintén felszáll a hajóra és az osztálykirándulás terror-túrába torkollik! A tehetséges író-növendék Rennie (Jensen Daggett), a kapitány fia (Scott Reeves) és két tanáruk 
(Barbara Bingham és Peter Mark Richman) együtt próbálja meg túlélni az utat, de a belső konfliktusaik, a hajó és később New York barátságtalan utcái nem könnyítik meg a dolgukat - és Jason csak jön, jön, bármit is tesznek. Vajon ki lesz az utolsó szerencsés túlélő, vagy ikonikus antihősünknek ezúttal sikerül mindenkit kiirtania?

Aki már látott régi Péntek 13-filmet, az tudja, mit várhat a szériától: míg az első rész a maga idejében igen komoly és véres horrornak számított, addig az elkövetkezendő, eredetileg be sem tervezett folytatások már egyre csökkenő színvonalat mutatnak - ám nagyon jó szórakozási lehetőséget biztosítanak a nézőnek! Jason lassú "evolúción" megy keresztül: először csak egy csúnya kisfiú, majd egy szörnyen torz felnőtt és a VI. résztől indul az általam zombi-Jasonnek nevezett harmadik stádium, amikortól a machetés kaszaboló igazi természetfeletti gonosszá válik. A VIII. résznél Voorhees már a harmadik alkalommal tér vissza a tényleges halálból, továbbra is rothadó, gusztustalan és nagyon erős - immár szinte semmi nem árthat neki!

Sajnos azonban innentől kezdve a mindig új alkotók egyre hajmeresztőbb ötletekkel hozzák vissza őt az életbe, és ugyanilyen módszerekkel juttatják el a helyszínekre, sőt újra is értelmezik a figurát. A Jason él!-ben elektromosság élesztette fel, itt megint ugyanezt az aduászt lövik el a készítők, viszont már a legelején, az alapötlet hibás: az a hajó, amire a hokimaszkos először felkapaszkodik, az hogy jutott be a tóra és ami még nagyobb őrültség, hogy jut ki az óceánra?! Na, de ez még csak a blődlik és sokszor látott klisék sorának kezdete... Ezek ellenére valami miatt a Jason Takes Manhattannek van egy remek hangulata, és ha túltesszük magunkat az első 20-30 percen, akkor egy nagyon jó kis Péntek 13-mozit kapunk! Ezúttal ugyanis az áldozatoknak nincs hová menekülniük a hajóról - akik pedig mégis kijutnak, azok sem lehetnek biztonságban, sem a társadalom söpredéke, sem Jason miatt.

Kane Hodder az előző epizódban szerzett tapasztalatait használta fel itt, magabiztosan, erőteljesen alakítja a tizenharmadikai gyilkost, aki - ha elvonatkoztatunk a forgatókönyv különös gyerek-átlényegítésétől - nagyon jó, karakteres főgonosz. Azonban megmagyarázhatatlan módon mindig tetőtől talpig vizes és az eddig csak finoman érzékelhető "teleportálása" itt már rohadt durva (magyarul másodpercek alatt tesz meg óriási távolságokat).

A női főszereplő Jensen Daggett szép és egészen jól játszik, szimpatikus központi figura. Mellette viszont csak Peter Mark Richman az, aki bármit is letesz az asztalra - egyébiránt az ő karaktereik közt rokonsági viszony van és a lány kezdetektől fennálló víziszonyát a közös múltjuk egyik pontja okozza. Rennie és Jason közt szintén létezik valamiféle kapocs, de míg a VII. részben megmutatták nekünk, hogy a főhős hölgyikének természetfeletti ereje van, addig itt nem derül ki, hogy a lány miért és honnan tudja azt, amit tud; miért látja a látomásokat; stb. Nekem szimpatikus mellékszereplők még: a videokamerás srác (Martin Cummins) és a rockercsaj (Saffron Henderson - a figura monogramja J.J., nekem akaratlanul beugrott, hogy esetleg Joan Jett?). De van itt még egy érdekes figura, a hajón szolgáló őrült pasas (Alex Diakun), aki egyértelműen az első két epizód Ralph-ja előtti tisztelgés - vagy újabb "már láttuk"-klisé? Az ázsiai lányt nem más játssza, mint Kelly Hu (az X2 Lady Deathstrike-ja); a new yorki étkezdében a szakács pedig Ken Kirzinger kaszkadőr, aki később az FvsJ-ben maga is Jasonné vált:)

A filmet egyébiránt szinte teljes mértékben Rob Heddennek köszönhetjük, ő írta és rendezte - az első filmje volt. Neki lehetett valami elképzelése arról, hogy mit akar megmutatni a nézőnek, de ez nem sikerült. A legnagyobb gond az értelmetlen jelenetek megkoronázásaként a teljesen logikátlan, már-már a misztikus rejtélyek 
körébe sorolható befejezés - erre a mai napig nincs elfogadható indoklás a készítőktől. Viszont ugyanígy elég fura az, hogy hogyan kerül a látszólag teljesen új kábel a vízben Jason alá, valamint van két rendkívül buta halál-jelenet, a bokszolós (az legalább vicces) és Kelly Hu karakterének eleste. Néhol még megpróbáltak behozni a sok mínuszpont mellé egy-két pluszt, így itt van a film két legnagyobb poénja, a hirdetőtáblás és Jason találkozása a punkokkal; valamint a jó kis '80-as évekbeli rockzene. Kár, hogy a látványt nem sikerült eltalálni, a maszkok és a holttestek nagyon bénák lettek...

Egyéb érdekességek: Jensen Daggett A nagy csapat 3-ban volt a főhős barátnője és '99 óta nem szerepelt semmiben. Peter Mark Richman a Csupasz pisztoly 2 és félben játszott és még énekelt is benne. A fiatal Rennie-t életre keltő Amber Pawlicknek ez volt az egyetlen szerepe, ugyanígy a kávézóban látható pultosnőnek, Peggy Heddennek is - ő Rob Hedden testvére. A gyerek Jasont alakító Tim Mirkovich-nak szintén ez az egyedüli színészi alakítása, de azóta vágó lett belőle, pl. dolgozott A sötétség leplén.

Az eredeti posztert (lásd a bejegyzés elején) valamint a következő verziót, amin véres kés van, leszavazta a New Yorki Turisztikai Hivatal, mondván hogy rontják a város hírnevét. A kezdő stáblista alatt látható összes helyet a szereplők később bejárják. A metrós üldözés alatt az egyik kocsiban látható a falra felsprézve a "Jason Lives" felirat. Amikor Jason betöri az ablakot és próbálja megfojtani Rennie-t, akkor Jensen Daggett arcán valódi félelem látható, ugyanis az üveg olyan szerencsétlen módon tört ki, hogy egy hatalmas, éles darab pontosan közé és Hodder közé került - Kane pedig ezt nem vette észre és az ablak felé húzta Jensent - ezt a szilánkot egyébként én is kiszúrtam, tényleg nagyon feltűnő. Az első verzió több mint két órás volt. Eredetileg több jelenet játszódott volna a Nagy Almában, de a költségvetés ezt nem engedte meg. A direktor később elnézést kért a rajongóktól az általa elkövetett hibák miatt - pl. az egyik legfeltűnőbb a címválasztási baki, ugyanis a játékidő alig negyede játszódik ténylegesen New Yorkban.

What's a hockeymask?-rovat

A forgatókönyv szerint Jasonnek bele kellett volna rúgnia Rennie kutyájába, de Kane Hodder azt mondta, hogy Jason nem tenne ilyet és nem volt hajlandó megcsinálni. Néhány rövid pillanatig Ken Kirzinger játszotta a hokimaszkost. Hodder azt mesélte, hogy a Times Square-i forgatáson jelentős tömeg gyűlt össze, hogy lássák a karakterét, ő pedig az illúzió fenntartására magán hagyta a maszkot és néha-néha kitekintett a tömegre, akik ujjongtak és sikoltoztak neki:) Az utolsó jelenetben látható vízköpést maga Kane csinálta meg: rengeteg vizet megivott és aztán felöklendezte, tehát nem trükkfelvételről van szó. A szörnyű gyilkossági részek rögzítése után a hangulat oldására Jason alakítója mindig valami vicceset csinált, pl. diszkó-táncolt:) Hodder mindent megtett, hogy a tervezett befejezést változtassák meg, de leszavazták, így az általa legjobban utált jelenet mégis benne maradt a végső verzióban - ez az a bizonyos elképesztő metamorfózis, amire nincs magyarázat. A figura ruházata nem egyezik a VII. részben látottal - jobb állapotban van és a fekete kesztyűje a semmiből lett. A maszk, amit pedig az elején a szerelmespár fiú tagjától szerez, tökéletesen úgy néz ki, mint az, amit az előzményben megsemmisítenek - még a baltanyom is rajta van a III. epizódból.

A Friday the 13th Part VIII. 5 millió dollárból készült és kb. 19 milliót hozott vissza (világszerte). A sorozat második legkisebb bevételt hozó darabja volt, a Paramount emiatt a hozam miatt eladta a szériát a New Line Cinemanak. A kritikai fogadtatásról annyit, hogy az Entertainment Weekly Top 25 Legrosszabb Folytatások-listáján a 8. helyet szerezte meg. Ezt írták róla: "Egyik Kristály-tavi tábori öldöklés-folyam sem nevezhető jónak, de ez nézhetetlen. Még a gyilkossági módok sem túl kreatívak, kivéve, ha kreatívnak nevezzük a nyílpuska használatát... és azt hiszem ezt már felhasználták a III. részben. Egy csapat tini New Yorkba hajózik, a fedélzeten Jasonnel. Ahogy a hajó elkezd süllyedni, a túlélők partra evickélnek, Jason pedig utánuk úszik. (Várjunk, nem azért halt meg az első részben, mert nem tudott úszni?!) Nem is jutunk el Manhattanbe, csak a film második felében. És mikor odaérünk, akkor ez a Manhattan marhára úgy néz ki, mint Vancouver."

Való igaz, bőven van benne mit kritizálni, de ugyanakkor egy igazi Péntek 13-rajongónak biztosan tetszeni fog! A többieknek inkább ajánlom a VI. részt vagy az újrát.

Pontozás:

imdb: 4.5 (5 év alatt 0.5-öt emelkedett!)

Péntek 13-filmként: 4/5

Átlagos filmként: 4/5 (A sok furcsaság és a befejezés miatt, de az újranézés mindenképpen jót tesz neki.)

A dvdről: Ez az angol kiadás nem tartalmaz magyar nyelvű feliratot és semmilyen extra nincs rajta. A film viszont nagyon jó minőségben jelent meg, így ez legalább kárpótol. Ugyanakkor létezik egy deluxe-kiadás, azon nyilván vannak extrák. Azt hiszem, aligha érte meg ezt megvenni, akit érdekel és tud angolul, az nyugodtan töltse le! (Ha létezik magyar kiadás, én nem tudok róla, de nyugodtan világosítsatok fel:))

Hírek:

- Kelly Hu következő filmje az egészen érdekesnek tűnő The Wizards Hunter: The Hunt for Evangelion Crowley című drama/sci-fi/fantasy, amiben egy elátkozott nyomozó kutat Aleister Crowley "Bibliája" után - az ismert mágust Franco Nero alakítja majd!

- Kane Hodder állítólag harmadszor is eljátssza majd a Hatchet púpos, csúnya sorozatgyilkosát - akit egyébként Jasonről mintáztak.

Jön: Penge, Mr. 3000, Fater élve vagy halva.

Szólj hozzá!

Címkék: horror


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr842905423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása