Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2008.06.14. 12:29 Tévésámán

Péntek 13. VI. rész - Jason él! (Jason Lives: Friday the 13th Part VI , 1986)

Mint minden péntek 13-án, most is megnéztem egy Jason-filmet, de ezúttal a szokásos Jason X helyett a VI. részre esett a választásom. A sorozat eddigi 11 epizódja több részre bontható, a VI.-kal indul a 'zombi Jason-széria', ami egészen a VIII. részig tart. Ez alatt a 3 film alatt nyeri el Jason ténylegesen legkirályabb, szétrohadt, ocsmány külsejét, valamint a VII.-ben jelenik meg a legendás Kane Hodder, aki maga Jason. További szócséplés helyett térjünk rá a VI. részre:

Sok év telt el a IV. felvonás óta, és jó néhány az V. után, mikor is Tommy Jarvis (Thom Mathews), a Péntek 13.-mozik gyilkosának esküdt ellensége, megszökik egy haverjával a diliházból, hogy végleg pontot tegyenek a  történetre. Tommy kiássa, majd egy temetőkerítés-darabbal (:D) párszor mellbe szúrja Jason holttestét, és aztán készül, hogy elégesse azt. Viszont kitör a vihar, a villám kétszer belecsap a hullából kiálló fémrúdba és ezzel a hokimaszkos mészáros új életre kel! Új fegyverek, minden eddiginél nagyobb erő és gonoszság jellemzi Jasont, a helyzetet meg csak tovább bonyolítja, hogy a sheriff (David Kagen) nem hisz Tommy-nak, sőt, őt vádolja a gyilkosságokkal... Még szerencse, hogy a rend őrének talpraesett lánya, Megan (Jennifer Cooke) a fiú mellett áll - de elegen lesznek ők Jason ellen?

 

Imádom a B-horrorokat, ahol nem az a lényeg, hogy halálra rémülünk, hanem van egy király, legyőzhetetlen szörny, egy pár jó csaj, meg egy rakás gusztustalan gyilkosság. A B-horrorok királya Jason. Bár nem olyan vicces, mint Freddy; kevésbé beteges, mint Bőrpofa és korántsem annyira misztikus, mint Michael Myers; de jóval több filmben szerepelt, jóval több áldozatot szedett és a hokimaszk igazi horrorikonná vált. Ebben a részben Jason 18 emberrel végez, ami rekordnak számított egészen a Jason X-ig, ahol ez a szám 10-zel emelkedik.

Színészekben a Péntek-filmek nem túl erősek, itt a legjobb egyértelműen a sheriff-helyettest játszó Vincent Guastaferro, szerintem óriási ez a pali. A többiektől ne várjunk semmit, a Tommy-t életre keltő Mathews például elég idegesítő. A megvalósításban rengeteg apró hiba van, de ezek olyan szerethető hibácskák:)

Jasont az azóta kaszinótulajjá előlépett egykori kaszkadőr, C. J. Graham játszotta (a felső képen a filmben, hokimaszkkal, alul egy nem túl régi kép róla). Ezen felül mindössze egyetlen másik filmben játszott, így neve összefonódott Jason-ével. Az utolsó pillanatban kapta meg a szerepet, mert az eredeti választás, Dan Bradley nem tetszett a Paramount-nak. Bizony, annak idején ennél a neves cégnél indult Jason karrierje, majd a hetedik résztől vette át az azóta is a jogokat birtokló New Line Cinema.

Érdekesség, hogy Bradley mégis szerepel a filmben, leginkább azon látszódik, hogy a hokimaszkos szemszíne változik a játékidő alatt, valamint a paintballos részben alacsonyabb, mint a többi jelenetben. Még mindenképpen meg kell említeni, hogy a muzsikát Alice Cooper mester szolgáltatja, az eredeti Harry Manfredini-aláfestés mellett felcsendül a Teenage Frankenstein, a Hard Rock Summer és az azóta már szintén a Kristály-tavi mészárlásokkal egybeforrott He's Back (The Man Behind The Mask).

Ha a sorozatot nézzük, akkor a 80-as években készült részek közül mindenképpen kiemelkedik ez, a Paramount-nál gyártott részek közül szerintem a legjobb. Nekem tetszett a Jason X és az FvsJ is, így ezekkel egy szinten emlegetném.

imdb.com felhasználói szerint: 5.9/10 (8 év alatt 0.9-et növekedett!)

Péntek 13-filmként: 5/5

Átlagos filmként: 5/5

Éjjel Darkman, előreláthatólag nem hagyom ki, bár már láttam legalább kétszer és videón is megvan, de ritkán adják és nagyon szeretem. A Longest Yarddal úgy vagyok, hogy már az elején nehézségekbe ütköztem, de mindennap bámulom azt a szövegfájlt, hogy meg kéne csinálni, meg kéne csinálni. Viszont kezd kicsit hasonlítani egy iskolai feladatra:) Most, tekintettel péntek 13-ára, és arra, hogy Jasonről van szó, két videó jön. Az első egy eredeti mozis trailer (sajnos elég sötét), a második pedig az Alice Cooper-szám, a He's Back klipje:

(Szerkesztés: új teaser trailer, a régit levették. Boldog Péntek 13-at!:))

Újabb szerkesztés: Mindkét videót levették...

Szólj hozzá!

Címkék: horror


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr51519921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása