Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.01.14. 20:01 Tévésámán

Jason Goes To Hell: The Final Friday (1993)

Utólag is Boldog Péntek 13-at mindenkinek!

Ahogy ilyenkor szokásos, most is megnéztem egy Friday the 13th-mozit, ezúttal a kilencediket. A Jason Goes To Hell a zombi-Jason-alszéria különös lezárása után, a semmiből újjáélesztett, az alapoktól ismét felépített történettel, egy átértelmezett Voorhees-ről szól. Tulajdonképpen semmi köze a sorozat többi részéhez, leginkább a sehová nem való V.-hez hasonlítható, ahol szintén nem az ikonikus hokimaszkos követi el a gyilkosságok nagy részét. Figyelem, a sztori nagyon buta, úgyhogy csak az olvasson tovább, akit tényleg érdekel:)

Az indításnál egy csaj bemegy egy házba, hol mindenféle ijesztő dolog történik, pl. kiég a villany és sötét lesz, becsapódnak az ajtók, szokásos. Aztán levetkőzik és fürödni készül, de furcsa hangok ütik meg a fülét: mintha valaki más is lenne ott rajta kívül. Ekkor felbukkan kedvenc machetés gyilkosunk (Kane Hodder) és végigüldözi az erdőn az egy szál törülközőt viselő nőt, de aztán hirtelen egy tisztás közepén felbukkan 100 kommandós és cafatokra lövik Jasont. Ezután jön a nyitó stáblista, összevágva a történésekkel és egy tv-műsorral - minden jel arra mutat, hogy Jason mégsem halt meg, de hogyan lehetséges ez? (Most figyeljetek:)) Hát úgy, hogy ő valami démon, aki képes testből testbe ugrálni, így amikor széjjellövik, belefészkeli magát a kórboncnokba és elindul, hogy keressen egy megfelelő testet az újjászületéshez. Ez a test pedig egy másik Voorhees-e kell, hogy legyen, itt ugyanis kiderül, hogy (a jól bevált hollywoodi klisét alkalmazva) a maszkos mészárosnak van egy húga, akinek van egy lánya, akinek szintén van egy lánya:D Szóval Jasonnek egyikük testébe kell beköltöznie, hogy visszakapja szupererős, szuperronda testét. Ugyanakkor egy fejvadász szerint csakis egy másik Voorhees ölheti meg őt, egy speciális tőrrel, így aztán Jessicának (aki Jason húgának a lánya) össze kell fognia a volt férjével, Stevennel, és az említett bérgyilkos Duke-kal, hogy végleg pontot tehessenek a Kristály-tavi vérgőzös történet végére. De vajon sikerül nekik - és tényleg ez lesz Az utolsó Péntek?

Nem értem Sean S. Cunninghamet. Igaz, hogy sosem akart folytatást az eredeti Péntek 13-nak, de akkor is, mi értelme volt ezt a filmet ÍGY megcsinálni? Itt ugyanis Jason módszereivel öl egy pocakos néger kórboncnok, egy kopasz és alacsony zsaru, meg egy jóvágású úriember, de ha ők a gyilkosok, miért Péntek 13. ez? Ha akármi más címmel, egy másik szörnnyel csinálják meg, biztosan jobb lett volna. De ezzel a címmel és főgonosszal egy 13 éves mítoszt romboltak le a semmi kedvéért. Persze lehet, hogy Cunningham egyszerűen el akarta készíteni a leghülyébb, legostobább részt, amit már tényleg lehetetlenség folytatni, ez esetben mégiscsak látom a perspektívát az egész mögött.

Ha elvonatkoztatunk az ide nem illő történettől és a gyenge színészektől, akkor találhatunk pár jó dolgot. Az első maga Jason, aki minden addiginál ördögibb külsőt kapott, sőt, itt még hangja is van, igaz, hogy csak hörög. Sajnos nagyon keveset szerepel, de legalább láthatjuk Kane Hoddert maszk nélkül - ő a szakállas biztonsági őr a hullaházban; plusz még kaszkadőrködött és irányította a többi kaszkadőrt is. Emellett három nőt pucérra vetkőztetnek, főleg az első néz ki nagyon jól:P Az elolvadó emberes jelenet ritka gusztustalan, ahogy a szív-evős is... Szóval van itt minden olyan, ami illik egy Friday the 13th-folytatásba. Meg egy rakás olyan, ami nem: Az egész szál, hogy a pasi meg akarja védeni a volt szerelmét meg a gyerekét, akit soha nem látott, valahogy túl komoly, de a megvalósítása nem az. A fejvadász honnan tud mindent és azt a tőrt honnan szerzi? Aztán, ott a borotválós rész, annak mi az értelme?! A kisbabának egy nap alatt haja nő, a Voorhees-háznál a névtábláról lemaradt egy o, meg aztán hogy lehet, hogy ez a ház még mindig áll és ilyen "szép"? A helyiek nem akarták volna kitölteni rajta a mérgüket? Miért van egy kávézó raktárában machete a falon és hogy kerül ide a Necronomicon? SZPOJLER ITT: Amikor újjászületik a gyilkos, a ruhái és a maszkja is újjászületnek rajta, vele együtt. Érdekes, nem? Hacsak nem a teste részei, akkor ez is értelmetlen... SZPOJLER VÉGE

Név szerint a színészek közül csak a három szép színésznőt említeném: Julie Michaels - Marcus ügynök, Michelle Clunie - Deborah, a vörös hajú táborozó és Allison Smith - Vicki (a képen). Mellettük még kiemelnék egy hülye nevet: Billy Green Bush (Zöld Bokor Vili, ő volt Ed Landis sheriff). A rendező-író Adam Marcus, akit láthatunk Bish rendőrként (ő akarja kihúzni Stevent a szarból), a producer a már említett Sean S. Cunningham (az első rész rendezője és pénzelője), a zeneszerző Harry Manfredini (a "ki ki ki ma ma ma" szerzője, szintén az első Péntekből).

Érdekességek: Ez volt az első epizód, amit a New Line készített, mert a VIII. fejezet csúfos bukása után a Paramount eladta a jogokat. Készült egy képregény, ami a VIII. és a 9. rész közti űrt volt hivatott betölteni, ebben magyarázatot kapunk rá, hogy jut vissza Jason a Kristály-tóhoz és hogy miképp alakul meg az ő levadászására hívatott FBI-os kommandó. A Final Friday-ből létezik egy Unrated Cut, ami három perccel hosszabb. A Voorhees-ház előtt álló mászóka szerepelt a Madarakban, a pincében lévő láda a Creepshow-ban, a Necronomicon remélem mindenki tudja hol, Jason szíve pedig később felbukkant az Alkonyattól pirkadatigban. Az ehető szív zseléből, gyümölcsökből és fekete ételfestékből készült, szóval nem lehetett rossz íze, ám a kórboncnokot alakító színész így is nagyon undorítónak találta és kis híján elhányta magát tőle. A segéd-kórboncnok az egyik forgatókönyvíró. A legdrágább trükk a Jessica kezében átformálódó tőr volt. A Jason Goes To Hellből készült egy akkoriban modernnek számító videojáték, amit viszont sosem adtak ki. Adam Marcus úgy gondolta, mivel eddig az összes Péntek 13-filmben rengeteg pucér nő volt, így ő most majd megmutatja és ugyanannyi pucér férfit is felvonultat - de akkor se értem, miért jó a borotválós rész... Ez a film 2 és fél millió dollárból lett, majdnem 16 milliót hozott vissza, hivatalos kritikai fogadtatásáról nincs adat, de nyilván utálták.

A dvdről: Annak idején, mikor elkezdtem rajongani Jasonért, még nagyon gyenge netünk volt, így filmletöltésre nem is gondolhattam, de megpróbáltam az összes részt megnézni. Egy párat letöltettem, a többit kivettem a videotékából és a VIII.-at meg ezt külföldről rendeltem meg eredeti dvdn. Ez egy elég régi kiadás, de ahhoz és a filmhez képest nagyon korrekt. A menük statikusak, de az alattuk szóló zene jó, a néznivaló kitűnő minőségű, extraként pedig a trailert (ez a világ legjobb trailerjeinek egyike, a bejegyzés végén megnézhetitek majd) és egy szöveges Friday the 13th-összefoglalót kapunk, amit Gordon Dale írt. Úgy emlékszem elég borsos ára volt, de még ma sem lehet itthon kapni, plusz tényleg jó kis kiadás, szóval megéri megvenni.

Összesítésben: Ha Péntek 13-filmként kell értékelnem, akkor mondjuk 4/5-öt adnék rá, mert Jason kurvajól néz ki és van egy csomó pucér nő, meg tocsog a vér is, de a sztori ostobaság. Ha szimpla horrorként nézem, akkor 3/5, mert aligha nevezhető eredetinek, hiába vannak benne jó megoldások. Más címmel, más főgonosszal talán jobb lehetett volna, így viszont csak a már bejáratott címke okozta a (pénzügyi) sikerét. Azért most jobban tetszett, mint elsőre, de még így se mondom, hogy jó volt.

Pontozás:

imdb: 4.3 (4 év alatt 0.2-t emelkedett.)

Hírek:

- Adam Marcus írja a most készülő The Texas Chainsaw Massacre 3D forgatókönyvét.

SZPOJLER! Ja és még valami: A befejezésben látható legendás jelenetben Freddy keze lehúzza Jason maszkját a föld alá, ami már ekkor előrevetítette az FvsJ megszületését. SZPOJLER VÉGE

Nézzétek meg ezt a trailert, mert komolyan mondom, hogy kibaszott jó lett. Így kell eladni egy rossz filmet, de így kéne eladni bármi más mozit is, nem 3 perces bemutatókkal, amikben minden érdekes jelenetet előre megmutatnak:

Szólj hozzá!

Címkék: horror


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr103546006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása