Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.04.15. 12:58 Tévésámán

Péntek 13 (Friday the 13th, 1980)

Mint minden péntek 13-án, most is egy Friday the 13th-filmmel ünnepeltem, ezúttal a videós listáról utoljára megmaradt első résszel. Ez volt az, ami elindította Jason Voorhees-t a világhír felé, de (ahogy a Sikoly-sorozat rajongói jól tudják) itt még nem ő volt a gyilkos. Később majd leírom a szpojlerek közé, hogy ki ölt helyette, de először egy pár szót a történetről: 

1958-ban a Crystal Lake városka határán álló Kristály-tavi Táborban megölnek két kisegítőt, egy fiút meg egy lányt. A gyilkos sosem került elő, ahogy az a személy sem, aki a későbbi években ezen a helyen történt rejtélyes tűzesetekért felelős. De nem csak ezek a tragédiák zajlottak le itt - egy évvel a kettős gyilkosság előtt egy kisfiú a tóba fulladt, az esetet szerencsétlen balesetnek könyvelték el... Majdnem három évtized múlva egy vállalkozó kedvű úriember fejébe veszi, hogy ismét megnyitja a helyiek által csak Véres Tábornak nevezett létesítményt, ehhez pedig fiatalokat fogad fel, akik segítenek neki rendbe hozni az infrastruktúrát meg a pár hét múlva érkező gyerekek felügyeletéből is kiveszik majd a részüket. A Crystal Lake lakosságától érkező többféle figyelmeztetés és a baljós előjelek ellenére senki nem hajlandó feladni a tervet. Aztán valami történik azon az esős, teliholdas június 13-án: valaki megfigyeli a táborban serénykedő ifjakat és módszeresen nekiáll kiirtani őket. Vajon ki lehet ő, miért teszi ezt és marad-e túlélője az esetnek? Mi lesz a tábor meg a benne rekedt fiúk és lányok sorsa? 

Rendkívül sok dolgot lehet elmondani erről a filmről, pedig a sztorija végtelenül egyszerű - mégis, A texasi láncfűrészes mészárlás, a Halloween és a Rémálom az Elm utcában mellett ez minden idők egyik legnagyobb sorozatindító horrorja. Annak idején, mikor megismertem a szériát, végignéztem az akkor meglévő összes részt, így ezt is. Mivel még betárcsázós internetem volt, ezért letölteni nem tudtam, úgyhogy kénytelen voltam videotékából kivenni a széria epizódjait. Mivel pár éve még a videokazetta volt az általános filmrögzítési mód, ezért a dvdről átvettem a filmeket kazettára, ám az összes közül csak ez az egy felvétel nézhető - azt hiszem nem volt megfelelően levédve:) Rögzítettem a mozi mellé az extrákat, így ezekről is lesz szó. A Péntek 13-at saját korában technikai megoldásai és látványeffektjei tették nagy számmá, a történet pedig a Halloweenben már nagy sikerrel alkalmazott suspense-elem (nem látjuk, ki a gyilkos) meg a véres erőszak ábrázolása miatt lett izgalmas. Sajnos az idő már jócskán eljárt felette, a benne látható effektek elavulttá váltak, de legalább ellentétben A rémület éjszakájával, itt megmagyarázzák, mi miért történik, így a mai kor nézőjének is élvezhetővé válik. Én már túl sokszor láttam, ezért általában unatkozni szoktam alatta, de most elég sok idő telt el az utolsó megtekintés óta, így valamennyire újszerűnek tűnt, volt egy csomó rész benne, amire nem emlékeztem - bár ezek általában az unalmasabb pillanatok:)  

"Nem is úgy gondolok rá, mint egy horrorra. Nekem inkább egy kis költségvetésű független film pár nagyon felelőtlen tiniről, akik jól szórakoznak egy nyári táborban, ahol történetesen dolgoznak is. Csak éppen valaki megöli őket." (Jeannine Taylor, Marcie alakítója) 

(A képen a fiatal Betsy Palmer.) Lássuk a készítési körülményeket: 1978-ban John Carpenter bankot robbantott Michael Myers első „kalandjával” - ennek sikere ösztönözte az addig családi filmeket rendező Sean S. Cunninghamet, hogy kitaláljon egy saját borzongatós történetet. Mert ebben volt a nagy pénz lehetősége és Sean bácsi mottója szerint a filmkészítés színtiszta üzlet, mindössze egyfajta pénzkeresési módszer. A rendezőnek nem jutott eszébe jó sztori, de rájött egy nagyszerű címre: Péntek 13 ("Egy ilyen című filmet megnéznék."), így gyorsan el is készíttette a Friday the 13th-logót, amit levédetett. A promócióval megbízott reklámügynökség feje, George Mansour viszont később elárulta, hogy volt már korábban egy ilyen nevű mozgókép (Friday the 13th: The Orphan), ám ez "nem volt nagy siker. Valaki így is megfenyegetett minket egy perrel. A producerek talán lefizették őt vagy ilyesmi történt, de az ügy elrendeződött." Az ötletes címhez már csak egy megfelelő történet kellett, amit pedig Victor Miller (és a stáblistából kihagyott Ron Kurtz) írt meg. Cunningham pénzével is beszállt a produkcióba, a zene összehozását Harry Manfredinire bízták, a speciális effektekhez pedig a Romero-féle Holtak hajnalával bizonyított Tom Savinit szerződtették. Az ifjú szereplőgárda vezetőjének az egykori Burger King-lányt, Adrienne Kinget választották, a többiek közt pedig ott volt a kezdő Kevin Bacon és a legendás énekes-színész, Bing Crosby fia, Harry Crosby. A hölgyek közül az Annie-t játszó Robbi Morgant és a Marcie-t életre keltő Jeannine Taylort emelném ki, mert ők jól néztek ki:D Külön szót érdemel még a legendás hokimaszkos első alakítója, Ari Lehman, aki néhány másodperces szereplésével beírta magát a horror-történelembe. Az idősebb generációt az elsősorban tévéshowkból ismert Betsy Palmer és a vicces mellékszerepben látható Walt Gorney képviselte.  

(A képen Adrienne King.) Érdekességek: Victor Miller elismerte, hogy Carpenter sikerét lovagolta meg ötletével. Eredetileg Josh-nak akarta nevezni Jasont, de ez nem hangzott elég ijesztően, így megváltoztatta, az új név egy a rendezőt gyerekként rettegésben tartó iskolai rosszfiútól ered. A Péntek 13 csakis pénzügyi okokból készült: a direktornak a gyerekei iskoláztatására, Betsy Palmernek egy új autóra kellett a lé:) Helyszínül a Blairstownban (New Jersey) található Camp No-Be-Bo-Sco szolgált - ez a tábor még ma is működik és van benne egy Friday the 13th-emlékfal. Elég durva időjárási viszonyok közt forgattak, a szkript napról napra alakult ki. A stáb egy része ott lakott a táborban, köztük Tom Savini, aki felpakolt pár videokazettát az unalmas estékre és vetítéseket rendezett a többieknek. Mivel igen kevés filmet vitt, ezért folyton ugyanazok mentek, az effektguru állítása szerint máig pontosan fel tudja idézni bármelyiket. Harry Manfredini egyes részek alá direkt nem tett zenét, így a közönség a nyugalom hamis illúziójába ringatja magát a beálló csöndben, azután pedig az ijesztések még jobban hatnak. Különös egybeesés, hogy a Halloween színhelyéül szolgáló várossal megegyező nevű new jersey-i Haddonfieldtől nem messze van egy Voorhees nevű település - a két név közösen szerepel egy hírhedt útjelző táblán:) 1987-ben regényként is testet öltött az öldöklésbe fulladó táborozás története, Simon Hawke tollából; 2007-ben pedig a WildStorm megjelentette a Friday the 13th: Pamela's Tale című két részes képregény-minisorozatát, amiben jó pár jelenet visszaköszön a moziból. Létezik egy Vágatlan Változat a Péntek 13-ból, ám ez mindössze 10 másodperccel hosszabb a filmszínházasnál.  

Betsy Palmer elsőre azt mondta a filmről, hogy "Egy rakás szar. Ezt senki nem fogja megnézni.", majd évekig negatívan nyilatkozott róla. Ám amióta rájött, hogy a kritikusok támadásai ellenére (Gene Siskel például publikálta Palmer lakcímét és arra biztatta olvasóit, hogy írják meg neki a véleményüket, szerencsére rossz címet adott meg) a közönség nagyon megkedvelte a figuráját, azóta pozitívan nyilatkozik róla. Tíznapi munkájáért 10 ezer dollárt kapott, ő volt a húzónév. A "harci" jelenetek első próbáin Palmer tényleg megütötte Kinget, mert színpadi színésznő volt és ott így volt szokás:) Ari Lehman négy napot dolgozott, a film elkészülte után felhagyott a színészkedéssel és zenésznek állt. Adrienne Kinget a bemutató után sokáig egy megszállott rajongója üldözte - a fickót azóta már hál' istennek, lefülelték.

SZPOJLER INNENTŐL 

A legendássá vált zenei téma a közhiedelemmel ellentétben nem "chi chi chi ha ha ha" hanem "ki ki ki ma ma ma". A szerző Mrs. Voorhees szövegéből vette az ötletet ("Kill her mommy!"), majd a kezdőszótagokat (ki, ma) belemondta egy különleges visszhangot kreáló gépbe, így jött létre ez a híres motívum. Június 13-án járunk, ez Jason születésnapja. A gyilkost 70 percen át nem látjuk, ekkor Tom Savini helyettesítette; de ő lőtte ki a nyílvesszőt, ami megijeszti az egyik lányt és ő az ablakon bedobott hulla is:) A kígyós jelenetet Tom bácsi találta ki, miután egyik este a szállásán rálelt egy ilyen állatra - a felvételen látható hüllő igazi, ráadásul tényleg megölték. Amikor a Bill nevű komát Alice az ajtóra felszegezve találja, akkor, ha jól megnézzük, a színész fiú szempillái remegnek - ez a maszktól volt, ami nagyon irritálta a szemét. Különös, de a menekülő lány elbarikádozza a kifelé nyíló ajtót - mondjuk ez szerintem betudható a pániknak meg aztán, ha ki is nyitná a mészáros az ajtót, akkor átesne a sok cuccon:D  A Péntek 13 Kevin Bacon negyedik mozifilmje, a haláljelenetéhez bárányvért használtak. Victor Miller szerint ő találta ki, hogy a "halott" fiú jöjjön ki a tóból a végén, a neten viszont két helyen is Savinit írják ötletgazdának. Még egy dolog: Ahogy ígértem, elárulom, ki a gyilkos: Mrs. Pamela Voorhees (Palmer), Jason anyukája - az ő halála lesz az ok, amiért a fiacskája "visszatér a túlvilágról" és maga is ölni kezdi a kempingezőket. 

SZPOJLER VÉGE 

Felvett extrák a lemezről: Van egy trailer, ami mai szemmel nézve elég vicces, de különben nem rossz. Tizenháromig számolnak az áldozatok és baljós események mutatásával (de mindent csak sejtetnek), végül jön a film főcíme. Valamint van még egy kisfilm, a Return to Crystal Lake: The Making of Friday the 13th, amelyben 22 percben visszaemlékeznek a Péntek 13 készítésére. Többek közt King, Palmer, Cunningham, Miller és Manfredini is megszólalnak benne; mialatt beszélnek, láthatunk egy csomó képet a kulisszák mögül, meg a mondandójukat sokszor nagyon viccesen összevágták a filmmel, mintha a színészeknek válaszolnának a karakterek:) Egy dolgot találtam furcsának, miszerint a mozi indulásakor a Warner logója jelenik meg, de aztán utánaolvastam és kiderült, hogy a külföldi forgalmazásért ez a cég a felelős. Szerintem ez egy jó kis dvd, aki szereti a filmet, az vegye meg - külföldi kiadásról van szó, így nem tudom, a magyar milyen. 

A Friday the 13th megközelítőleg 550 ezer dollárból készült és kis híján 40 milliót hozott vissza! Alapvetően független film volt, amíg a Paramount meg nem vette másfél millióért - a stúdió még 1 milliót költött reklámozásra, de amint látjuk, megérte. Hiába jöttek a kritikusok negatív reakciói, a közönséget halálra rémítette, vagyis a nézők körében hatalmas siker lett. A hatása olyan elképesztő volt, hogy sokan a vetítés közben sikoltva rohantak ki róla:) Tom Savini a bemutató első pár hetében mindig beült a premierekre, hogy lássa, hogyan reagál a nagyérdemű a befejező sokk-jelenetre - sosem kellett csalódnia. A Péntek 13 1980 18. legtöbb bevételt hozó filmje lett, saját műfaján belül az első volt, amit függetlenként egy hatalmas stúdió megvásárolt. Ezen kívül a mai napig az egyik legnagyobb hasznot hozó kaszabolós moziként tartják számon. A befejező szekvencia a Bravo 100 legijesztőbb mozis pillanatának listáján a 31. lett, a filmet magát pedig a Channel 4 100 legijesztőbb mozgóképe közül a 15.-nek választották. 

Ironikus, hogy az azóta 11 folytatást (ebbe benne van az újra és az FvsJ is) szült történetnek eredetileg senki se akart következő részt csinálni, Victor Miller visszatetszőnek találta, hogy Jasonből gyilkos válik, a hokimaszkhoz pedig már semmi köze nem volt. "Jason a kezdetektől fogva halott volt. Ő egy áldozat, nem egy gyilkos." Azt hiszem a stáblistáról lefelejtett Ron Kurtz-ot "hibáztathatjuk" a ma ismert Jason Voorhees megszületéséért, de én speciel mégse haragszom rá:) 

A Péntek 13 a Halloweenhez hasonlóan olyan nagyon elavult módokon próbál ijesztgetni, hogy a mai kor nézőjére már nem biztos, hogy hatással van. Én borzasztóan sokszor láttam, így az alapvető reakciómra nem emlékszem vele kapcsolatban, de így is azt mondom, hogy inkább ezt válaszd, mint a Halloweent, ha egy retro-horror-élményben akarsz részesülni. 

Pontozás: 

imdb: 6.5 (4 év alatt 0.2-t emelkedett.)

Szerintem: 5/5 (Kizárólag a kult-státusza meg a sorozatindító mivolta miatt.) 

Hírek: 

- Victor Miller színészként bukkan majd fel a CarnieVille című bohócos horrorban. 

- A mára már szinkronszínésznővé vált Adrienne King pár éve visszatért a vászonra, legközelebb a Tales of Poe névre hallgató ijesztgetős filmben lesz látható (ez már a harmadik Poe-mozi, ami most készül...), valamint szinkronizál is, az azonos műfajú Silent Night, Bloody Night: The Homecomingban. 

- Tom Savini egy Ozirisz nevű karakter bőrébe bújik a Machete Kills-ben, ami a nagyon király Machete folytatása lesz - én biztosan megnézem majd:) [Láttam, nem volt rossz, írtam is róla.]

- Harry Manfredini több mozgóképen dolgozik komponistaként, ezek közül a legérdekesebbnek a Legend of the Red Reaper (fantasy/romantikus) tűnik. 

"IT'S GOT A DEATHCURSE!"

2 komment

Címkék: horror


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr344442692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jerryco 2015.11.18. 01:37:24

jerrycomovie.blogspot.hu/2015/11/20-erdekesseg-pentek-13-sorozat-elso.html

Mellesleg tetszik a cikked, így ha nem haragszol, az enyém végére tenném a linkjét, hátha más is elolvassa rajtam keresztül.
Thx!
süti beállítások módosítása