Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.12.15. 22:01 Tévésámán

A kezdet kezdete (Year One, 2009)

 

Ha azt mondaná valaki, hogy "Tessék, itt egy film, nézd meg, írj róla! A rendező Harold Ramis, a főszereplők Jack Black és Michael Cera, az őskorban játszódó vígjáték.", akkor én erre azt mondanám: "Szívesen!". Eddig ennyit tudtam róla és kész. Pár napja éppen ezért nagy lelkesedéssel ültünk le az HBO elé, hogy ez biztos valami jó lesz. Ahogy néztem a stáblistát, bukkantak fel a jobbnál jobb nevek: Oliver Platt, Vinnie Jones, Olivia Wilde, Juno Temple és én máris örülök, hogy de jó film lesz:) Sajnos nem lett az, de először elmondom, miről szól:

 

Zed (J.B.) és Oh (M.C.) az őskor egyik törzsének tagjai, ám mindkettejüket lenézik/utálják/átnéznek rajtuk. Zed a vadászok közt teng-leng, de abszolút nem ért "szakmájához", viszont nagypofájú, ostoba és kétbalkezes. Oh a gyűjtögetőket "erősíti", okos, érzékeny srác, de semmi önbecsülése nincs, nem mer feltűnni, nem mer cselekedni/kiállni magáért. Amikor aztán a szerencsétlen páros dagadtabb tagja megszegi a falu egyetlen szabályát (Ne egyél a tiltott gyümölcsből!), akkor mindkettejüknek mennie kell. Útjuk során végigjárják a kora ókort, találkoznak a Biblia szereplőivel: Káinnal (David Cross), Ádámmal (Harold Ramis), Ábrahámmal (Hank Azaria); eljutnak Szodomába és ott egy saját szintjükhöz illő mentőakciót próbálnak meg kivitelezni, hogy kiszabadítsák rabszolgaként senyvedő egykori törzsbeli társaikat, köztük a szerelmeiket: Eemat (Juno Temple) és Mayat (June Diane Raphael). A tervük azonban kudarcot vall, saját hozzá nem értésük, az ármánykodó Káin, a helyi rendfenntartó erők, a meleg főpap (Oliver Platt) és a számukra ismeretlen tradíciók miatt. Hőseinknek viszont sietniük kell, mert Ábrahám megjósolta, hogy Szodomára az Úr le fog sújtani - márpedig akkor odavesznek a fiúk arái, nem lesz bujálkodás, nem jön a gyermekáldás és örökre vesztesek maradnak...

 

 

Felirattal néztük, így sikerült rájönni, hogy Black hangja valami elképesztően hasonlít az őt oly sokszor szinkronizáló Kálloy Molnár Péteréhez, Cerát pedig hosszú távon nagyon irritáló hallgatni. Már az első percekben feltűnt, hogy ez a mozi egyáltalán nem vicces. Az összes poén erőltetett, semmi eredeti nincs. Az ötlet oké, mert végülis tök poén, hogy mi van akkor, ha az általunk szentként tisztelt, legendás alakok mégsem voltak olyan makulátlanok; vagy, hogyha lehetséges, hogy a Könyvek Könyvében leírt események nem egészen úgy történtek meg, ahogy mi hisszük; de a megvalósításnál minden lehetséges potenciált kiöltek a történetből.

 

Igazán csak a mellékszereplők játéka miatt érdemes megnézni, mert a két főhős iszonyatosan béna. Persze az volt a dolguk, hogy bénák legyenek, de ha már ennyire irritálóan rosszak, akkor nem tudok értük izgulni, nem tudok együtt érezni velük. Oh-val azért tudtam valamennyire azonosulni, mert én is az okos, de gyenge srácok közé tartozom, akik mindig szerelmesek valakibe, akit nekik nehéz megkapni:) Sajnálatos módon a harmadik főszereplőnek tekinthető David Cross rémesen tenyérbemászó figura, így már muszáj volt megvárni a remek Oliver Plattet, hogy egy jó férfiszínészt is láthassunk. Persze ott van még Vinnie Jones, de ő mindig csak fél percben látszik, üt kettőt és mond egy mondatot. Ramis és Azaria felbukkanása üdítően hat ezek mellett a paprikajancsik mellett, valamint egy apró mellékszerepben láthatjuk Kyle Gass-t, a Tenacious D másik felét is.

 

 

Viszont csodás látványt nyújtanak a színésznők, feledtetve a két főbalfék bénázását. Juno Temple nekem a St. Trinian's óta nagyon tetszik, szerintem fantasztikusan néz ki, már alig várom, hogy láthassam valami nagyobb szerepben is. Olivia Wilde-ot gondolom egyetlen férfitársamnak se kell bemutatnom, az ő csillaga most egyre magasabbra emelkedik Hollywood egén és hát baromijó nő:) Már Judd Apatow produceri feltüntetésénél gyanakodhattam volna, hogy valami szart fogok látni, de ekkor még mindig reménykedtem, sajnos hiába. Ramis-től jóval többet vártam, nem is gondoltam, hogy lesüllyed erre a szintre... Egyébként ő találta ki a sztorit, egy volt a forgatókönyvírók közül és pénzelte is a projektet.

 

Érdekességek: Tervezték, hogy felbukkan Noé, Stanley Tucci alakításában, de az Evan, a Minden6ó bukása után kivágták őt. A mellékalakok közt találhatunk egy vicces nevet: Krystal Mayo. A Year One 60 millió dollárba került, máig mindössze 62 milliót hozott, a kritikusok utálták.

 

 

Valójában ahányszor ehhez az ősidők-motívumhoz nyúlnak az alkotók, az csak szemét lehet, bár tény, hogy nekem tetszett az I. E. 10 000, és a Year One kissé arra is emlékeztetett. Jó színészek, gyönyörű nők és egy kiváló rendező - mégis csak ezt a halom kliséből összedobált, unalmas, sótlan trágyadombot tudták összehordani egy alapvetően jó ötletből. Csak az Irigy kutya, Nő a baj, Lúzer, és ezekhez hasonló szarságok kedvelőinek ajánlom.

 

Pontozás:

 

imdb: 4.9 (6 év alatt 0.1-et csökkent.)

 

Szerintem: 2/5 (Juno Temple, Olivia Wilde és Oliver Platt miatt.)

 

Hírek:

 

- Jack Black állítólag szerepel majd a jövőre elkészülő új, egész estés Muppets-ben.

 

- Oliver Platt benne lesz az X-Men: First Class-ben és egy baglyot szinkronizál a Dorothy of Oz című zenés animációs filmben. (Előbbiről olvashattok már a Filmrajongón.)

 

- Vinnie Jones felbukkan az Age of Dragons-ban, a Cross-ban és a beszédes című Not Another Not Another Movie-ban. Komolyan rohadjon már meg mindenki, aki ezeket pénzeli! Az ilyenek meg a Luszeszíták, Rubík és Árva angyalok miatt lesz ez a sok barom fiatal olyan amilyen! Viszont, itt fontos kiemelni, hogy készül a Magic Boys, aminek egyik főhőse Jones úr, Michael Madsen mellett, a rendező pedig Koltay Róbert és a produkció félig magyar!

 

- Hank Azaria a Hupikék törpikékben szólaltatja meg Hókuszpókot és a Táncoló talpak 2-ben is hallhatjuk.

 

- Juno Temple a legújabb Három testőrben alakítja Anna királynőt, és egyik főszereplője lesz az igencsak izgalmasnak tűnő Jack and Diane című leszbis horrornak:P (Ezekről is van már írás.)

 

- Olivia Wilde-ot mától láthatjuk a mozikban Jeff Bridges oldalán harcolni a Tron: Legacy-ban (már láttuk, készül róla az írás), 2012-ben pedig a Now névre hallgató sci-fiben fog játszani, amiben az emberek már nem öregszenek többé, de mindenért idővel fizetnek... (Ebbe végül nem került be, asszem magyar címe Az időfutár lett.)

 

- Judd Apatow legközelebb egy most még cím nélküli Pee-Wee Herman-filmet szponzorál - kíváncsi vagyok, hogy Paul Reubens ismert figurája megállja-e a helyét a XXI. század mozivásznain...

 

Mint már említettem, készülőben van a Tron második részéről szóló bejegyzés. Ahogy oly sokan, most én is világgá kürtölöm rossz ízlésemet: Nagy örömömre szolgál, hogy ismét elindul a tvben a Michelle Trachtenberg nevével fémjelzett Mercy angyalai:D A jövő évre már több nagy cikkhez összegyűlt a téma, csak meg kell őket valósítani, tehát rendületlenül dolgozok tovább a minket olvasó kb. 200 filmrajongó szolgálatában:)

1 komment

Címkék: fantasy vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr712518510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mozsárágyú · http://transfesser.blog.hu 2010.12.15. 23:45:42

Egy kezemen meg tudom számolni, hányszor nevettem a film alatt.

Hihetetlen, hogy a készítők úgy gondolták, hogy ezt érdemes leforgatni. Vagy mi, annyira unták magukat, hogy szükségét érezték, hogy pénzt dobáljanak ki az ablakon? Persze még így is fényévekkel jobb, mint a vendelbékerbalhé, ami a filmek Fásy Mulatója.
süti beállítások módosítása