Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2009.12.27. 19:11 Tévésámán

Hull a pelyhes (Jingle All The Way, 1996)

Már gyerekként is nagyon tetszett ez a remek vígjáték, ami a karácsony körüli óriási felhajtásról szól, a középpontban egy akcióhőssel - bár tulajdonképpen két akcióhőssel. Mert az egyik a főszereplő, Arnold Schwarzenegger, a másik pedig a filmhez kitalált szuperhős, Turbo Man (Daniel Riordan).

Schwarzi Howardot, a munkamániás fickót alakítja, aki mindig az utolsó pillanatokra hagyja a családját. Miután már sokadszorra bántja meg a kisfiát (Jake ekkor még nem Anakin Skywalker Lloyd), kapcsolatuk rendezésére felajánlja neki, hogy megvesz bármit karácsonyra, amit csak szeretne. A gyermek pedig a legújabb, hiper-szuper Turbo Man figurát szeretné. A dolog egészen egyszerűen hangzik, nem? Csak meg kéne venni egy akciófigurát a kölöknek, nincs ebben semmi nehéz. Vagyis nem lenne nehéz, ha nem fogyott volna már el két hete mindenhol az összes figura, és ha nem fájna egy városnyi embernek erre az egy játékra a foga. A helyzetet nehezíti, hogy míg Howard az ajándék után fut, addig a "tökéletes" szomszéd, Ted (Phil Hartman) megpróbálja elcsábítani hősünk feleségét (Rita Wilson), az ajándék-vadászatot pedig egy mindenre elszánt postás (Sinbad) és egy korosodó rendőr (Robert Conrad) is hátráltatja. Vajon kié lesz végül a mesés "kincs"? (Annyit elárulok, hogy nem azé, akire számítotok:))

Az ötletet elvileg a '80-as években nagyon divatos Cabbage Patch-babák (itt a képen) szolgáltatták. Velük kapcsolatban volt ilyen óriási vásárlási láz annak idején. Érdekesség, hogy 2001-ben egy amerikai bíróság kinyilvánította, hogy a Hull a pelyhes ötletét a Huszadik századi róka egy Brian Webster nevű biológiatanártól lopta. Ha jól értettem az angol szöveget, a pasas másfél millió dollár kártérítést kapott, de később visszaperelte tőle ezt a stúdió, vagy valami ilyesmi. Nekem mindegy, hogy ki írta, mert ez a film marha vicces:)

Ami először is nagyon tetszik benne, az az, hogy létrehoztak egy tökéletesen hiteles tv-szuperhőst. Szóval, Turbo Man (bal oldalt) tud repülni, van bumerángja és kis korongokat is tud lőni. Hűséges társa, Ordas (jobb oldalt), legfőbb ellenfele pedig Agyvezér és csatlósai, a Démonok. Ordast Jeff L. Diest játszotta, Agyvezért pedig Richard Moll. Na most, a Turbo Man név maga viszont lehet lopás, mert a kb. egy időben készült MegaMan-játékok egyik pályafőellenségét is így nevezik. Ez még nem olyan nagy szám, de nézzük csak meg, hogy hívják angolul a gonoszt! Dementor - nem ismerős valahonnan? Hány évvel előbbi is ez a film, mint az a bizonyos regény? A lényeg viszont az, hogy Turbo Man tökéletesen megállta volna a helyét a '80-as és '90-es években sugárzott sorozatok főszereplői közt. Ahogyan megcsinálták, az szerintem kitűnő, profi munka!

A másik dolog, ami olyan jóvá teszi a Jingle All The Way-t, az a remek komikusok játéka. Schwarzeneggernek összejött az, ami például Stallone-nak nem: el tudott játszani több, alapvetően humoros figurát. Jelenleg ez az utolsó vígjáték, amiben szerepelt, erről később még ejtek pár szót. Sinbad abban az évtizedben vígjátékokban brillírozott, elég csak a Véndögségre vagy az Elnökcsemetére gondolnunk. (Ezekről már megszületett a cikk.) Bár ezek mind középszerű, nagyrészt unalmas filmek, mégis sokkal jobbak a legtöbb mai, ezen címkével reklámozott hulladékoknál. Szóval emberünk (aki fekete nyakkendős bulikon is részt vett már) nagyszerűen alakít. Phil Hartman tőle egészen szokatlan módon egy alapvetően negatív figurát játszik, aki azonban mint ember nem gonosz. Én kifejezetten szurkoltam Arnoldnak, hogy mielőbb mossa le végre őt a pályáról, vagyis elérte a célját! Pluszban Robert Conrad minden egyes felbukkanásakor felröhög a néző, és egy nyúlfarknyi szerepben James Belushi is maradandót nyújt. Jake Lloyd hiteles, Rita Wilson szerepét akármelyik színésznő eljátszhatta volna, a többiek pedig nem érdekesek.

Íme a csodás Turbo Man játék, amire minden gyermek áhítozik a filmben:) Ami a mostanra kormányzóvá lett Terminátor utolsó vígjátékát illeti, számomra meglepő volt, hogy kritikailag megbukott. Bár a ráfordított pénzt sokszorosan visszahozta, a hozzáértők lesújtó véleményekkel illették. Az egyébként semmi fontosat nem rendező Brian Levantot jelölték az Arany Málnára érte, Sinbad viszont nyert egy "Blockbuster Entertainment Awardot" a postás Myron életre keltéséért. A kereskedelmi televíziózás átkaként (és a türelmetlenségem miatt is egyébiránt) még soha nem láttam a végső befejezést, ami a stáblista végén van. Állítólag a főhős család Szentestéjéről szól...

Összefoglalva: Kedvelem ezt a filmet, mert szerethető, könnyen beleélhetjük magunkat a szereplők helyébe és különösen kedves számomra, amiért én is sokszor akartam ilyen szuper figurákat gyerekként karácsonyra:)

imdb.com felhasználói szerint: 5.4/10 (7 év alatt 0.5-öt emelkedett.)

Szerintem: 5/5

Hírek:

- Arnold Schwarzenegger jövőre újra látható lesz a mozikban, a The Expendables című elég érdekesnek tűnő, ismert színészgárdával forgatott akciófilmben. (Ennek már 3 része van, d emég egyet se láttam...)

- James Belushi a Dorothy of OZ című családi filmben szerepel majd, amit 2011-ben láthatunk. Szintén jól ismert nevekkel, de egyelőre erről semmi bővebbet nem tudok. (Ez asszem vagy el se készült, vagy eltűnt a süllyesztőben...)

Valószínűleg holnap már mindenképpen olvashattok a nemrég befejeződött Örömapáról, valamint én még egy írással tartozom a mai napra - meglátjuk, hogy sikerül-e összehoznom!

1 komment

Címkék: vígjáték szuperhős


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr461626775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mozsárágyú · http://transfesser.blog.hu 2009.12.28. 14:32:29

Namármost, a FEKETE nyakkendős buli említése világbajnok ötlet volt, viszont, az a bizonyos regény már 1990-ben megszületett, mármint mind a 7 részt felvázolta a néni, kitalálta az összes lényeges szereplőt. Szóval '96-ban már rég "léteztek" dementorok, sőt csak egy évre rá jelent meg az első könyv. Jóestét.
süti beállítások módosítása