Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2008.11.27. 15:51 Mozsárágyú

Madarak (The Birds) 1963

 

      Ez a film bizonyíték arra, hogy nem kell mindenáron szétmarcangolt emberi fejeket, meg fröcskölő vért mutogatni a filmvásznon, anélkül is lehet félelmet kelteni. Meg arra, hogy egykoron még jól fordított le filmcímeket sok okos ember kis hazánkban.

     Megjegyzem, azok a bizonyos vagdalkozós horrorfilmek engem soha nem ijesztgettek. Ez viszont annál inkább. Sir Alfred Hitchcock legendás filmjéről van szó. És tutira illetem ezzel a jelzővel, mert Apám, aki évente kábé 2,5 darab filmet néz meg, fél gyerekkoromon keresztül a Madarakról beszélt, szóval valami kell, hogy legyen ebben a filmben, ha még benne is mély nyomokat hagyott. És pár éve végre én is megnézhettem, amiről 10 éven át csak sejtéseim voltak. Nagyon, NAGYON félelmetes mű. Az egészben pedig az a legmókásabb, hogy én gyakorlatilag minden repülni képes lénytől félek. Legközelebb is csak kezelőorvosom és gyógyszerészem jelenlétében nézem meg.

    Az elején egyszerű történet próbálja meggyőzni a nézőt, hogy kellemesen lagymatag 2 órára számíthat. Melanie Daniels (Tippi Hedren) kisasszony kisebb szerelmi háromszögbe keveredik Mitch Brenner ügyvéddel (Rod Taylor) és egy tanítónővel Annie-vel (Suzanne Pleshette). Azért néha bepofátlankodik a vászonra egy ronda madár, és ha netán analfabéták vagyunk, akkor nem is gondolnánk, hogy a címszereplők egyikét láttuk elsuhanni. Szóval lassan, nagyon lassan eljutunk az első hátborzongató jelenethez, aztán megint egy kis kitérő a szereplők magánéletére. Jessica Tandy alakítja az aggódó anyát, aki fia választottját egészen addig kétkedéssel fogadja, mígnem ezek a undorító dögök meg nem változtatják a véleményét. Ő kifejezetten ijesztően van kisminkelve, engem Frankenstein menyasszonyára emlékeztet. Antonio Banderas anyósa meg aranyszőke, jókedvű, kissé idegesítően bájos. Mindketten hátrányukra változnak meg a film végére, ezt azért elárulom.

   Tehát kis szünetekkel továbbra is fenntartja a feszültséget a Mester, a vendéglőbeli jelenetnél a néző már úgy érezheti, hogy most azonnal kiviharzik a moziból/lekapcsolja a videjót. De ez totál lehetetlenség, mert egy azon időben a szegény mezei mozirajongó kővé is van dermedve, így nem érhető el a távkapcs. De persze kizárt, hogy bárki valóban le is állítsa ezt a filmet. Mert a lényeg még ekkor hátra van. És Sir Alfred nem hagy nyugtot senkinek a legeslegutolsó másodpercben sem, mert akkor szembesülünk az uccsó képkockával, ami egy olyan állapotot sejtet, ami már nem csak a szerencsétlen madárfób emberek rémálma lenne, hanem minden épeszű emberé. És ez még csak nem is az eredeti záró elképzelés lett volna, annál sokkal ijesztőbbet terveztek a készítők, csak nem volt kivitelezhető.

     Két jelenetet mindenképp meg kell említenem, mindkettő fenomenális és a filmtörténelem meghatározó darabkája. Az egyik, amikor Melanie háta mögött a mászókán megjelenik egy madár, majd megint csak nagyon lassan követi őt egyenként nagyon sok. A másikban stílszerűen madártávlatból látjuk a káosz uralta várost, és megpillantunk először megint csak egy varjúféleséget a szemünk előtt, majd... úúúú, ijesztő.

     Annyi biztos, hogy pár napig egy Nils Holgersson részt se merek majd megtekinteni. Ha viszont még van, aki nem látta a Madarakat, az nézze meg, mert kihagyhatatlan.

1 komment

Címkék: horror


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr1791559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VVega · https://debugme.eu/ 2008.11.28. 11:54:59

Nagyszerű film, de Hitchcock rendezett nála sokkal jobbakat is. Ismeretlenebbek és nagyon jók: Kötél, Téboly, A gyanú árnyékában.
süti beállítások módosítása