Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2015.03.30. 19:38 Tévésámán

A Szépség és a Szörnyeteg (La belle et la bete, 2014)

poster_02.jpg

Léa Seydoux szerintem a világ egyik legszexibb nője. Pont. Szóval miért ne érdekelne egy francia-német koprodukciós film, amiben szebbnél-szebb ruhákba öltözik, miközben a macskaemberré avanzsált Vincent Cassel üldözi – a szerelmével? 

Mindenki ismeri, ha máshonnan nem, hát a klasszikus Disney-rajzfilmből A Szépség és a Szörnyeteg történetét, a lényege annyi, hogy egy kereskedő (jelen esetben André Dussolier) véletlenül rátalál egy csodás kastélyra az erdő mélyén, ahol leszakít egy rózsát, nem tudván, mit tesz ezzel. A kastély félelmetes ura (V.C.) ugyanis mindennél többre becsüli e virágokat, ezért megfenyegeti az utazót, hogy végez vele és az egész családjával, ha egy nappal később nem tér vissza hozzá. A kereskedő legkisebb lánya, Belle (L.S.) viszont „feláldozza magát” és elmegy apja helyett a Szörnyeteg birodalmába. A varázslatos, mesebeli hely csodálatos, de Belle-nek hiányzik a családja, viszont minél több időt tölt ezen a rendkívüli helyen, annál inkább kezdi megérteni, mitől lett az egykori hercegből ez a rémisztő, ám korántsem szívtelen teremtmény. Vajon meg tudja majd törni a lány az átkot és milyen veszélyek várnak rá, ha a kegyetlen valóság betör a mese földjére?

la-belle-et-la-bete-photo-529db018485d8.jpg

Eme film bemutatása óta még nem telt el túl sok idő, szóval emlékszem, hogy a hazai kritika közepesnek, felejthető darabnak értékelte. Ennek ellenére, ha már az HBO házhoz hozta nézhető időpontban, akkor leültem elé és egyáltalán nem csalódtam benne. Bár a La Belle et la Bete korántsem tökéletes alkotás, mégis lekörözi USA-beli kollégáit. Egyrészt szinte teljes egészében ugyanazt a történetet mondja el, mint az eredeti mese (nem úgy, mint mondjuk a Hófehér és a Vadász vagy a Demóna), másrészt dacára a mágikus környezetnek, a konfliktusok hétköznapiak és még a végén lévő „nagy csata” se annyira nagy, sehol egy ent vagy sárkány. Sajnos egy óriási gond mégis van a végeredménnyel, ez pedig a fő történetszál - a romantikus eseménysor - háttérbe szorítása a mellékszálak kiemeléséért. Bár korántsem nevezném magam a romantikus műfajt kedvelő mozinézőnek, ebben az esetben mégiscsak a Szerelem a lényeg, ezért érthetetlen, hogy a francia készítők miért helyezték előtérbe az álmokat és a fiútestvér tartozása körüli hercehurcát ezzel szemben.

videos-y-posados-de-la-bella-y-la-bestia-con-lea-seydoux-original.jpg

A 2 órás játékidő első 45 perce alatt alig történik valami, a cselekmény jelentős része Belle álmaiban zajlik, és tulajdonképpen egy bizonyos természetfeletti hatalom felhasználja őt. Ez a vonás még oké lenne, de az ehhez kapcsoló elátkozott kutyákra kihegyezett jelenetek eléggé időhúzás-jellegűek, főleg azért, mert ezeknek a cuki állatkáknak igazából semmiféle szerepük nincs. A sztoriban túlzottan nagy helyet kap a fickó, akinek Belle bátyja tartozik – ezt a szálat abból a rendkívül fura szemszögből közelítik meg, hogy se azt nem mondják meg, mire ment el az a sok pénz, se az említett testvéren nem érzékeltetik, hogy alkoholista vagy megrögzött szerencsejátékos lenne, sőt, az úriember a saját történetében csak harmadhegedűs a hitelt nyújtó meg a csaja mögött. A kereskedő problémái még úgy-ahogy szimpátiát ébresztenek a nézőben, de az adós és a behajtó totál fölöslegesek, mert a film címe Szépség és Szörnyeteg – inkább rájuk lettem volna kíváncsi.

la-belle-et-la-bete-12-02-2014-22-g.jpg

Azt viszont le se tagadhatnám, hogy a látvány lenyűgöző, a Szörnyeteg meg a később megjelenő „harcosai” igazán jól néznek ki, ahogy a kastély, a szobák, a ruhák és a flóra mindent beborító képviselői is. Fordulatokból csak kettő van, én egyikre se számítottam, a befejezés és a keretet adó mesélés azonban kiszámítható. A rendező-író Christophe Gans (Silent Hill, Farkasok szövetsége) és az elsőfilmes író Sandra Vo-Anh tűrhető munkát végzett, de Jeanne-Marie Leprince de Beaumont 1756-os történetét mégsem újították meg egészen, inkább csak kiegészítették valamivel, amiről kérdéses, hogy kellett- vagy sem? 

Érdekességek: A Szépség és a Szörnyeteg első mozgóképes feldolgozása 1899-es. Vincent Cassel producer is volt, a forgatás Németországban zajlott. Egy vicces név a stábból: Kriss Fuss (a rablók egyike). A La Belle et la Bete 35 millió euróból készült és 49 millió dollárt hozott be hazáján kívülről. Franciaországban mindenkinek nagyon tetszett, a költségvetése megtérült (ha minden igaz), a külföldi kritikusok azonban vegyes értékeléssel illették, kivéve Japánban, ahol a toplisták élére került. A 40. Cézár-díjkiosztón a díszlettervező Thierry Flamand munkáját a Legjobb Díszletekért járó elismeréssel jutalmazták.

1380919-lea-seydoux-et-vincent-cassel-950x0-1.jpg

Aki kedveli az alapul szolgáló mesét és/vagy Léa Seydoux-t, az mindenképpen adjon neki egy esélyt! 

Pontozás: 

imdb: 6.4 (2 év alatt 0.1-et csökkent.)

Szerintem: 4/5 

Hírek: 

- A következő Szépség és Szörnyeteg-adaptáció 2 év múlva érkezik, musical formában, a címszerepekben Emma Watsonnal és Dan Stevens-szel. 

- Léa Seydoux benne lesz új Bond-moziban, ami a Spectre címet kapta, valamint a The Lobsterben, ahol a megelevenedő jövőbeli társadalom magányos felnőttjeit összeterelik egy szállodába, ahol 45 nap alatt meg kell találniuk a párjukat, különben… Ki tudja, mi lesz velük? (Utóbbit láttam, sajnos nem az igazi...)

Vettem nemrég egy érdekes filmes tárgyat, erről majd lehet, hogy készítek egy videós bemutatót, egyéb konkrét tervem a következő írásokkal kapcsolatban most még nincsen. 

4 komment

Címkék: fantasy dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr997321264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kyria 2015.03.31. 14:53:20

Véleményem szerint ez a film kimondottan rossz volt, érdektelen, fantáziátlan és unalmas. Mindennel foglalkozott csak a mese eredeti mondanivalójával nem és ami esetleg az erénye lehetett volna - és ezáltal valóban újszerűen lehetett volna tálalni a V.Cassel-ben rejlő lehetőségekkel -, na azt meg totálisan elszúrták. Így aztán egy szexi és csábító pasi helyett kaptunk egy önző és önimádó, ráadásul még hisztérikus főhőst, akibe normális nő nemhogy nem szeret bele, de sikítva menekül előle. Női szemmel a Belle-t alakító színésznő malacszemeiről nem pont a vonzó jutott eszembe, de a Kedvesem a film végén azt mondta, hogy Számára a női főszereplő domborulatai mentették meg a filmet, úgyhogy férfiszemmel ez nyilván más.
A mellékszálaknak sem értelmük, sem mondanivalójuk, sem szerepük nem volt, a kutyák röhejesen szánalmasak voltak, fordulatokra pedig egyáltalán nem emlékszem.
A film összes erényeként a főhősnő ruháit tudnám megemlíteni, bár azokat sem nevezném káprázatosnak és nem: a látvány SEM volt lenyűgöző!
Összefoglalásként: nekem, a mese nagy rajongójának csalódás volt és kidobott pénz, a Disney rajzfilmváltozatának végén még az alkotók felsorolásának betűi is többet értek, mint ez.

Tévésámán · http://transfesser.blog.hu/ 2015.03.31. 16:31:54

@Kyria: Máshol is olvastam, hogy Casselt elherdálták, de nem tudom, hogy a Szörnyetegnek szexinek kellene-e lenni.
>fordulatokra pedig egyáltalán nem emlékszem.
Pedig kettő is volt, csak nem akarok szpojlerezni.
>a látvány SEM volt lenyűgöző!
Ezt viszont nem értem. Mi nem tetszett benne?

Kyria 2015.03.31. 17:15:15

@Tévésámán: Nézd, én nehezen tudom elképzelni, hogy ezt a verziót a gyerekeknek szánták volna. Nem tudom egyetértünk-e ebben, de ha feltételezzük hogy igen, akkor egy teljesen más megközelítéssel lehetett volna eladni a sztorit és ez esetben bizony, a Szörnyetegnek nagyon is szexisnek, csábítónak, mondhatni vadítóan férfiasnak kellett volna lennie. Ezt a lehetőséget - ami Cassel nem mindennapi arcában és lényében benne van - szúrták el.
Nem tegnap láttam, ez tény, viszont ha emlékezetesek lettek volna, akkor emlékeznék is azokra a fordulatokra.
A látvány tekintetében pedig nem tetszett a palota, nem tetszettek a belsők, nem tetszett a kert, az erdő, egyáltalán semmi olyan nem volt, ami egy fél percig is megmaradt volna - mint írtam az egyetlen megemlítendőnek a főhősnő ruháit tartom. Ez viszont nagyon-nagyon kevés!
Fentiek nyilván nem jelentik azt, hogy nem tartom tiszteletben a véleményedet, csak néha elképedve olvastam (én pl. egyáltalán nem bírtam felfedezni a Szörnyetegben szívet, azokat a nyamvadtul béna kutyálmányokat meg cukinak nevezni, hát jaaaAAAAJJJJ és még sorolhatnám, de nem fárasztalak tovább - gondolom már úgyis eleged van belőlem:).

Tévésámán · http://transfesser.blog.hu/ 2015.04.01. 10:42:31

@Kyria: Kifejezetten örülök, ha félévente egyszer van egy komment, még akkor is, ha a kommentelő nem ért velem egyet. Sőt, ez a funkció arra szolgál, hogy megoszthassuk a nézeteinket másokkal. Azt hiszem igen egyszerű a magyarázat ebben az esetben: nekem azért tetszett, emrt fiú vagyok, neked azért nem, mert lány vagy:)
süti beállítások módosítása