Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.05.25. 20:19 Tévésámán

Silent Hill (A halott város, 2006)

Régi nagy haverom (akinek a neve majdnem megegyezik a rajzfilmbeli zöld ogrééval) anno rengeteg keleti stílusú játékkal játszott, pl. Final Fantasy, Soul Calibur, Resident Evil és a Silent Hill. Utóbbi az itt tárgyalt mű ihletője, egy 1999-es japán fejlesztésű túlélő-horror. Nem sok maradt meg belőle, de arra emlékszem, hogy a hős benne egy pasi és a filmben is megjelenő egyik fontos motívum egy az egyben onnan jött. Nézzük, hogy hogyan sikerült a mozivászonra átültetni ezt a remek, kusza és sötét történetet:

Rose (Radha Mitchell) és férje Christopher (Sean Bean) évekkel ezelőtt örökbe fogadtak egy kislányt. A szépen növekvő Sharon (Jodelle Ferland) azonban alvajáróvá válik és éjjel minden alkalommal veszélyes helyeken kóborol, miközben egy Silent Hill nevű helyet emleget. Se gyógyszerek, se terápia nem segítenek rajta, így az anya elhatározza, hogy megkeresi Silent Hillt és elviszi oda a lányt, hátha a dolgok jobbra fordulnak. Az út végén viszont balesetet szenvednek és Sharon eltűnik, Rose pedig egyedül indul útnak a kihalt, ijesztő kisvárosban, hogy megtalálja őt. Hamarosan egy elszánt rendőrnő (Laurie Holden) a segítségére siet, ám egyikük sem készülhet fel a borzalmakra, amiket e kísértet-járta hely tartogat nekik! Közben Christopher nyomozásba kezd, hogy rájöjjön Silent Hill titkaira, ám úgy tűnik, senki nem akarja felhánytorgatni a múltat. Vajon egyesülhet még újra boldogságban ez a három ember vagy örökre elveszítik egymást - a választ a sötétség mélyén kell keresniük...

Ez egy marhajó film, minden benne van, ami egy jó horrorhoz kell: egy erős főhősnő, egy csomó ocsmány szörny, egy baromijó főszörny (Piramisfej, róla még lesz szó), egy igazán romlott főgonosz (Alice Kriege, a Star Trek Borg Királynője) és egy kellőképpen rémes, megrázó sztori, ami rengeteg ijesztgetésre ad lehetőséget!
Nézzük kicsit bővebben: Radha Mitchellt eddig sehol sem láttam ezen kívül, de szerintem nagyon jól alakít. Igazán meggyőző a rémülete, az aggódása, és a Ripley-féle anyatigris-motívum is megtalálható a karakterében. Az ocsmány kreatúrák, akik egykor volt emberek groteszk megcsúfolásai, mind nagyon rondák, elsősorban maszkmesteri munkának köszönhető a külsejük, rémálomba illő mozgásukat pedig kameratrükkökkel értéke el - ezen kívül legtöbbjüket profi színészek és nagyon hajlékony táncosok játszották, így érve el a különleges mozgást. (Red Pyramidról majd külön értekezek az érdekességek-részen.) Alice Kriege Christabellája leginkább A ködben is látható elvakult, vallásos asszonyhoz hasonlítható, de nála sokkal rosszabb, mert rengeteg vér tapad a kezéhez és rázúdítja az őrületét mindenkire, akivel találkozik. Bár még csak két filmben láttam ezt a színésznőt, de már most azt mondom róla, hogy fantasztikus tehetsége van!

A történet alapja egyfelől az addig megjelent három Silent Hill-játék, másfelől pedig egy amerikai kísértetváros, Centralia. Az említett településen már több mint négy évtizede föld alatti bányatűz ég, ami miatt a talaj bárhol/bármikor beszakadhat és elnyelhet bármit, plusz mérgező gázok szabadulnak fel a mélységből, egyszóval nagyon veszélyes hely. 1981-ben még 1000-en éltek itt, manapság meg még mindig akad egy tucat ember, akik a tiltások és felvilágosítások ellenére nem hajlandóak elköltözni onnan. A Silent Hill-film középpontjában egy szörnyű tragédia áll és még a túlzott vallásosság, a problémák eltussolása és a bűnök miatt kiszabott bűnhődés is megjelenik. Kriege és Mitchell mellett a többiek játéka szinte elveszik. A színészek közül egyedül Deborah Kara Ungert ismertem, aki a Paranoia 1.0-ban szerepelt, de itt teljesen felismerhetetlen (ő Dahlia). A rendező a francia Christophe Gans, aki ezelőtt az egyáltalán nem rossz Farkasok szövetségével tette le névjegyét az asztalra.

Érdekességek: Gans-nak öt évbe tellett megszereznie a filmjogokat, célját végül saját pénzből forgatott bemutatókkal érte el. A játékokat készítő Konami és a Team Silent ezek után beszálltak a kreatív munkába és a forgatás végéig segítették az alkotókat. A zenét a játékokból vették át, szinte egy az egyben, az őket komponáló Akira Yamaoka többször segítséget nyújtott a készítés során. A rendező a jelenetek előtt egy hatalmas tévén játszott az első Silent Hillel és így mutatta meg színészeinek és az operatőröknek, hogy mit szeretne látni. Johnny Cash Ring of Fire-jén kívül az összes többi zenét a játékokból szedték össze. Radha Mitchellt az egyik résznél arcon ütötte a zombi-nővérkék egyike - az említett színésznő teljes neve egyébként Radha Rani Amber Indigo Anunda Mitchell:) Sean Bean szerepét kiterjesztették mellékszállá, mert a stúdiónak nem tetszett, hogy az összes főhős nő. A monszták létrehozásához némi számítógépes animációt is igénybe vettek, de alapvetően mind táncosok és színészek vastag maszkok alatt. A nővérkék mozgását visszafelé vették fel és a lejátszásnál megfordították. A film bemutatott verziója pontosan olyan, amilyet a direktor szeretett volna - a fejesek egyetlen változtatást sem eszközöltettek rajta és a játékidőt sem akarták lecsökkenteni. A bestiák alakítói közt két magyart is találunk: Cseh Zsuzsannát és Kovács Juditot (mindketten nővérkék voltak), a kéz nélküli embert Michael Cota, a Szürke Gyermekeket pedig a vicces nevű Yvonne Ng keltette életre.

Piramisfej-rovat
A sorozat emblematikus alakjává váló főszörny a Silent Hill 2-ben jelent meg először. A filmben Roberto Campanella táncos/koreográfus keltette életre - ő tervezte meg és koordinálta az összes torzszülött mozgását, valamint a Colin nevű mindenest és a belőle létrejövő lényt is eljátszotta. Red Pyramid játékbeli méretének eléréséhez Campanella 30 centis talpú cipőket viselt.

A halott város 50 millió dollárból készült és majdnem a kétszeresét hozta vissza. A kritikusoknak nem vetítették le külön, ennek ellenére nagyrészt sikeresnek mondható lett kritikai szempontból. Az 1980-tól napjainkig bemutatott videojáték-adaptációk Top 10-es bevételi listáján a 9. helyezett. A bemutató után megjelenő legújabb Silent Hill-epizódba, a Homecomingba a moziban látott elemek egy részét beillesztették.

Szerintem nagyszerű alkotás a Silent Hill, minden szörnyes horror-kedvelőnek ajánlom és azt hiszem a játék rajongóinak is tetszeni fog.

Pontozás:

imdb: 6.6 (5 év alatt 0.1-et emelkedett.)

Szerintem: 5/5

Hírek:

- Még 2006-ban bejelentették, hogy készül a folytatás, amit viszont más rendező készít, de a szereplők nagy része benne lesz újból (Radha Mitchell, Sean Bean és Deborah Kara Unger biztosan). A forgatás ez év márciusában kezdődött és jelenleg is tart, a mozi címe Silent Hill: Revelation 3D lesz. (Láttam, megírtam a róla szóló cikket.)

- Christophe Gans írja és rendezi a jövőre jövő Fantomas-újrát. (Ez szerencsére sose készült el.)

- Sean Bean jelenleg a remek Trónok Harca-sorozatban látható, 2012-ben pedig jön a Pan című akció-fantasy, amiben Pán Péter egy zseniális bűnöző, akit a Hook nevű rendőrnyomozó üldöz. (Ebből aztán tök más lett, meg is bukott...)

- Jodelle Ferland ismét horrorban szerepel majd: a The Tall Manben egy gyerekeket elraboló lény lesz a főgonosz, a női hőst Jessica Biel alakítja. (Láttam, nagyot csalódtam benne, a véleményemet elolvashatjátok az erről szóló bejegyzésben.)

Következő írásom a Super Size Me-ről szól majd.

Szólj hozzá!

Címkék: horror


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr642932518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása