Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2013.04.07. 22:57 Tévésámán

A három testőr (The Three Musketeers, 1993)

three_musketeers.jpg

Kedvelem Oliver Plattet, szerintem a '90-es években készült mozijai nagyon jók lettek és általában mindig ő alakította bennük a kedvenc karaktereimet. Nos, A három testőrnek eddig három különböző verzióját láttam és az első kettőt (ezt meg A vasálarcost) az alapján különböztetem meg, hogy ebben Platt játssza Porthos-t, abban meg Gerard Depardieu. Most, hogy ez a változat 20 éves lett, az újranézésre elsősorban a már említett úriember és hasonlóan remek kollégái késztettek, ám akaratlanul is a játékidő alatt párhuzamokat vontam közte és a 2011-es The Three Musketeers között. Mindkettő jelentős mértékben elrugaszkodik Alexandre Dumas klasszikus regényétől, de míg az újat a látvány, a humor és az elképesztő események sora miatt érdemes megnézni, addig ezt a remek színészekért! 

threemusketeers1993.jpg

1993-ban járunk. Az ekkor még A-kategóriás fiatal sztárjelölt, Chris O'Donnell bújik D'Artagnan, az idealista ifjú bőrébe, aki Párizsba készül, hogy apját követve a király testőrségéhez tartozzon. A szavakkal és a karddal is remekül bánó ifjú azonban rosszkor érkezik, a testőrséget feloszlatták, már csak hárman maradtak, akik a kék uniformist hordják: a melankolikus Athos (Kiefer "Jack Bauer" Sutherland), a mindig vidám Porthos (O.P.) és az élvezeteket sem megvető "pap" Aramis (Charlie Sheen). D'Artagnan és a három törvényen kívüli gyorsan szövetséget kötnek a velejéig romlott Richelieu bíboros (Tim Curry) és jobbkeze, a félszemű Rochefort (Michael Wincott) ellen, akik arra készülnek, hogy elárulják a királyt és szövetkeznek Angliával! A megmaradt muskétásoknak meg kell állítaniuk a csábító Milady-t (Rebecca De Mornay), akinek nem szabad kijutnia az országból, különben minden elveszik! De vajon négyen elegen lesznek, hogy megvédjék a szinte még gyermek Lajos királyt (Hugh O'Conor) és ifjú aráját (Gabrielle Anwar) Isten gonosz szolgájától és vörös ruhás csatlósaitól? Meg tudják akadályozni a titkos szövetséget, vagy Franciaországot belső ellenség tőre találja majd szíven? 

Three-Musketeers-1993-the-three-musketeers-1016237_474_400.jpg

A Dumas-remekből készülő mozgóképeknél a történet mindig ugyanaz, egyedül a megvalósításban és a szereplők megformálásában lehet újat mutatni - most nem a látvány a lényeg, inkább a színészek játéka. A legjobb egyértelműen Curry, aki démoni gazságot sugároz magából, mosolya ördögi, jelenléte királyi, fenségességet és hatalmat áraszt, ellenállhatatlanul ellenszenves! Nekem nagyon tetszik még Wincott alakítása is, az ő Rochefort-ja méltó társ Curry Richelieu-jének. A három testőr közül Platt viszi a pálmát, de Sheen se rossz, Sutherlandnek viszont egy olyan karaktert adtak, amiben nem bontakozhat ki eléggé. O'Donnell újfent a tőle ismert egyetlen figurát játssza, csak éppen más névvel és göndör loknikkal; De Mornay-ban pedig a magyar szinkronja volt az egyetlen csábító, ám elismerem, hogy hatásosan formálja meg a Milady-t, aki itt nem gonosz, csak nincs választása. Az idegesítő vicces figura Paul McGann Girard-ja, aki mindig el akarja kapni D'Artagnant és valóban elég tenyérbemászó alak, Julie Delpy Constance-sza viszont a teljes szerelmi szálával abszolút háttérbe szorul; Gabrielle Anwar pedig nálam alulmarad Juno Temple-lel szemben minden tekintetben... (Bővebben erről itt.) A rendező egyébként Stephen Herek (Kerge Kacsák, Rocksztár) volt. 

73033890_a_p.jpg

Érdekességek: Ez a film eléggé leegyszerűsíti és átalakítja a regény cselekményét, valamint a francia történelmi eseményekre is fittyet hány. D'Artagnan megmenekülése a kivégzéstől nem A három testőrből, hanem annak folytatásából, a Húsz év múlvából származik. Anna hercegnő valójában spanyol volt, így az itteni színésznőválasztás ebből a szempontból a valóságnak megfelelőbb a többinél. A '90-es évek elején egy másik, hasonló léptékű Három testőr is készülőfélben volt, de abból aztán nem lett semmi. A Milady utolsó jelenetével az első, aki eképpen távozik egy Disney-filmben. Amikor Aramis-szal elsőként találkozunk, láthatjuk, hogy a Bibliából idéz, ám míg a szavai az Ószövetségből származnak, addig az éles szemű megfigyelők szerint a könyv nyilvánvalóan másutt van kinyitva. A "szakértők" viszont ezt azzal magyarázták, hogy Aramis nyilván fejből mondja a szöveget és csak az áhítatosság látszata miatt tartja maga előtt a kötetet. Gabrielle Anwar terhes volt a forgatás alatt, így minden jelmezét át kellett alakítani. Sutherland, O'Donnell és Platt hat hétig gyakorolták a vívást és a lovaglást, Sheen azonban a Nagy durranás 2 munkálatai miatt nem tudott részt venni a tréningen. A mozi betétdala, az All for Love első helyezett lett a slágerlistákon. Egy vicces név a végére: Oliver Hoppa (kettes számú udvarmester). A The Three Musketeers 30 millió dollárból készült és kis híján 54 milliót sikerült kaszálnia, ám mindenütt negatív kritikákat kapott. 

Ez a film korántsem tökéletes, de gyerekként szórakoztató volt. Most már inkább a legújabb verzióra szavazok, de csak azért, mert rossz ízlésem van és engem már pusztán pár szép nővel meg robbanásokkal le lehet nyűgözni;) A nosztalgia-érték, Curry, meg Platt viszont együtt érnek annyit, hogy csak egyetlen pontot vonjak le a maximálisból az értékelésnél. 

Pontozás: 

imdb: 6.4 (4 év alatt 0.2-t emelkedett.)

Szerintem: 4/5 (Szívesen megnézném A vasálarcost is újból!) [2017-ig sor került erre.]

Hírek: 

- A testőrök jövőre egy tévésorozat, a Musketeers keretein belül térnek vissza közénk. 

- Charlie Sheen a Machete Kills-ben az amerikai elnök lesz, akik pedig imádják a fos filmeket, azok hamarosan találkozhatnak vele a Horrorra akadva 5-ben is. (Előbbit láttam, írtam róla.)

- Úgy tűnik, egész estés mozi készül a 24-ből. Amennyiben a hír igaz, úgy Kiefer Sutherland ismét Jack Bauerré avanzsál. 

- A mese-feldolgozások trendje továbbra is hódít, hamarosan jön a Legends of Oz: Dorothy's Return című animációs musical, amiben Oliver Platt szinkronizálja a bölcs baglyot.

Szólj hozzá!

Címkék: kaland


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr435206462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása