Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.06.17. 16:01 Tévésámán

A boldogság egy meleg takaró, Charlie Brown (Happiness Is a Warm Blanket, Charlie Brown, 2011)

Happiness.jpg

Mindenki ismeri Snoopy-t, én meg még emlékszem, hogy borzasztó régen a tv adta a Peanuts-rajzfilmsorozatot, aminek ő az egyik ikonikus szereplője. Mikor láttam, hogy lesz ez az HBO-n, gondoltam, megnézem - az utóbbi idők véres horror-sci-fijei és borzalmakkal terhelt grafikus novella-feldolgozásai után jól esett egy kedves rajzfilm:)

avatar_peanuts.jpg 

Ennek a 44 perces specális epizódnak (ami a rajzolt széria részét képezi, de önálló alkotás is egyben), a leginkább a takarójához való ragaszkodásáról ismert Linus a főszereplője. A kisfiú sokadszor szembesül azzal, hogy társai értetlenül vagy ingerülten állnak hozzá és elválaszthatatlan halványkék társához, ám ezúttal még egy veszély fenyegeti; egy hét múlva ugyanis jön a Nagyi, aki el akarja tőle kobozni a takaróját! Linus megpróbál egyedül, aztán barátai segítségét igénybe véve leszokni a takaróhoz való ragaszkodásáról. Charlie Brown tanácsokat ad neki, Lucy pedig minden lehetőséget megragad, hogy elvegye tőle a kék rongyocskát. Vajon sikerül a főszereplőnek gyökeresen megváltoznia - és mi lesz a takaró sorsa?

peanuts2.gif

Nagyon érdekes volt, még sosem láttam ehhez hasonló művet. Attól annyira jó, hogy tradicionális rajzokkal készült és olyan, mintha egy csomó kis képregény kelne életre a tévéképernyőn. Miközben ott az események fő vonulata, a többi gyerek is elég fókuszt kap, mindenkinek van valami kis célja, amit szeretne elérni. Charlie szeretne végre egy normális baseballmeccset játszani, meg örülne neki, ha végre elhagyná a balszerencséje; Lucy mindenkivel gonoszkodik, közben Schroeder szerelmére áhítozik; de a fiú ügyet sem vet rá, mert túlságosan el van foglalva a zongorázással (csak sose hagyják nyugodtan klimpírozni); Sally Linus után vágyakozik, de őt meg csak a takarója sorsa foglalkoztatja; Pig-Pen szeretne nyugisan játszani a koszban; Snoopy pedig kajára vágyik és rá akar telepedni a kék rongyra is:D

seminary.gif

A sok kis különálló eseménysorban rengeteg poén akad, a fő eseményszál pedig felidézi a gyerekkorunkat, hiszen például nekem is volt kiskendőm:) Semmiféle számítógépes rajz nem rondít bele a nagy egészbe és ráadásul a kezdő- meg a végefőcím alatt tovább zajlanak a történések. Visszatérő motívum a lányok viszonzatlan szerelme, a baseball, a sárkányeregetés és hogy a figurák előszeretettel keresik a másikban a hibát, míg végül rádöbbennek, hogy mégse különböznek annyira egymástól. Charles M. Schultz szeretni való karakterei az élet nagy dolgaival szembesülnek, amikre gyerekmódon, ám némileg felnőttesen reagálnak, ezekből származik a sok aranyos poén.

A szereplőket csupa gyerek szólaltatja meg az eredeti szinkronban: Austin Lux - Linus, Amanda Pace - Sally, Trenton Rogers - Charlie Brown/Schroeder, Grace Rolek - Lucy, Shane Baumel - Pig-Pen, meg van még három korai karakter, akik általában nem szerepelnek: Blesst Bowden - Violet, Ciara Bravo - Patty és Andy Pessoa - Shermy. Snoopy-t és sárga cimboráját, Woodstockot eredetileg a Peanuts-rajzfilmek elmaradhatatlan producere, Bill Melendez szólaltatta meg, de mivel sajnos ő már elhunyt, így ezúttal csak néhány korábbi felvételét tudták felhasználni, a többi alkalommal az egyik rendező, Andy Beall szinkronizálja az állatkákat. A másik direktor Frank Molieri, mind ő, mind Beall elsősorban animátorként dolgoznak Hollywoodban; az egyik író és producer pedig Charles M. Schultz fia, Craig, aki főleg művészeti munkatársként keresi kenyerét, többek közt a True Blood viseli magán a keze nyomát.

Peanuts-Snoopy-Charlie_400.jpg

Érdekességek: Az első Peanuts-képsor 1950. október 2-án jelent meg, ez is megelevenedik Charlie Brown visszaemlékezései között; az első rajzfilm pedig 1965-ben készült. A boldogság egy meleg takaró, Charlie Brown 2006 óta az első hosszabb epizód, amit nagy várakozás előzött meg a rajongók részéről. Különlegessége, hogy megjelenik benne a már említett három kiegészítő szereplő - ők a '60-as években voltak a gyereksereg tagjai -, valamint, hogy a szintén erre a korra jellemző animációs stílussal formálták meg a látnivalót. 

Nekem nagyon tetszett, vicces, édes és szeretni való - kár, hogy ez a rajzfilm ismeretlen a mai gyerekek számára. Azt hiszem, a világ egy picit jobb lenne, ha például Peanuts-on szocializálódnának a kicsik és nem japán animéken meg elmebeteg amerikai izéken. Ajánlom minden gyermeknek és azoknak a felnőtteknek, akik még nem felejtették el, milyen volt kicsinek lenni:) 

Pontozás: 

imdb: 7.3 (4 év alatt 0.2-t emelkedett.)

Szerintem: 5/5 (Szívesen nézném még Charlie Brown és társai kalandjait!) 

Továbbra is a képregényes extra-bejegyzésen munkálkodok, de legkésőbb holnapra elkészülök vele. Egyelőre semmi konkrét címet nem mondok biztosra, de hamarosan ismét jelentkezem!

2 komment

Címkék: animációs


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr764594100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mozsárágyú · http://transfesser.blog.hu 2012.06.18. 12:46:59

Na most, lehet, hogy csak beleképzelem - sőt biztos, mert én egy bazinagy Beatles-rajongó vagyok illetve ma van McCartney szülinapja - , de az eredeti cím az nem véletlenül abból ered, hogy Happiness is a warm gun? Mely egy kiváló Beatles-nóta a számtalan közül. És ez mondjuk Lennon-szerzemény, de akkor is.

Tévésámán · http://transfesser.blog.hu/ 2012.06.18. 17:47:22

@Mozsárágyú: Nos nem. Ez a cím Charles M. Schultz Happiness Is A Warm Puppy című művéből származik:)
süti beállítások módosítása