Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.01.01. 16:38 Tévésámán

200 szál cigi (200 Cigarettes, 1999)

BOLDOG 2012-T!:)

Eddig még sosem néztem újévi filmet újévkor, most ezt is kipróbáltam. Gondolom a többségnek a fent olvasható cím semmit nem mond, de mivel nekem Christina Ricci a(z egyik) kedvenc színésznőm, így anno memorizáltam egy csomó alkotást, amiben szerepel, hogy aztán mindet megnézhessem. Ez is egyike volt azoknak, amiket azóta sem láttam, de a címe megragadt bennem, szerintem tök jó, figyelemfelkeltő. Két dolgot tudtam a 200 szál cigiről: Ricci és az egyébként nem túl szimpatikus Dave Chappelle játszanak benne -  semmi egyebet nem sejtettem. Aztán 2012.01.01-én, pontban hajnali 2.50-kor felcsendült az I Want Candy, aztán kiírták, hogy MTV Films és sorra jöttek az ismert nevek a stáblistán - egyszerűen tudtam, hogy ez baromijó lesz, és nem is csalódtam benne!

1981. szilvesztere, New York. Egy csomó ember (akiknek látszólag semmi közük egymáshoz) próbál meg elvegyülni az éjszakában, párt találni és jól szórakozni az év utolsó napján. Az első páros Lucy (Courtney Love) és Kevin (Paul Rudd), akik már régóta barátok, ám most, hogy a srácot kirúgta a barátnője, talán közelebb is kerülhetnek egymáshoz - már ha túlteszik magukat a másik elviselhetetlen tulajdonságain. A következő csapat Val (Christina Ricci) és Stephie (Gaby Hoffmann), akik egy állítólagos rockbandával készülnek tölteni az estét, ám végül egy rossz hírű környéken, különös alakok közt kötnek ki - de ha megtalálják Val unokatestvérének házát, talán sikerülhet egy jót mulatniuk.

Aztán ott van még Caitlyn (Angela Featherstone) és Bridget (Nicole Ari Parker), akik legjobb barátnők és mindenképpen fel akarnak szedni valakit, mert állítólag aki a szilvesztert facéran tölti, az az egész hátralévő évben átkozott lesz a szerelemben. És még jelen van Cindy (Kate Hudson), a kétbalkezes, határozatlan lány, akit a szerencse (?) éppen Jackkel (Jay Mohr) hoz össze, és míg elsőre úgy tűnik, minden rendben lehet köztük, hamarosan kiderül, hogy a férfi egyáltalán nem olyan, mint amilyennek látszik. Ezt a díszes társaságot színesíti még a szexuális problémákkal küzdő művész Eric (Brian McCardie), két punk srác (Casey Affleck és Guillermo Diaz), a rendkívül jóképű pultos (Ben Affleck), Kevin exe Ellie (Janeane Garofalo) és maga Elvis Costello. A szálak pedig összefutnak a diszkó-taxiban, ahol az élet nagy kérdéseiről és a szilveszter megünneplésének legfontosabb tudnivalóiról oszt tanácsokat a sofőr (Dave Chappelle); meg a szerencsétlen Monica (Martha Plimpton) buliján, ahová látszólag senki se akar elmenni. Vajon mi fog kisülni ebből a káoszból?:)

Minden adott egy király mozihoz: az alaptéma a bulizás, a szerelem és a szex, amit egy adag humor, jó zene és remek színészek színesítenek. A rengeteg hős közül mindenki kiválaszthatja a saját kedvencét, a neki legjobban tetsző lányt/fiút, hogy aztán szurkoljon neki és még egy csomó fasza dumát is hallhatunk.

"A szilveszteri csajozás három fő szabálya: 1. Mosolyogj! 2. Ne beszélj a halálról! 3. A jó zenétől megmozdul a nők popója."

Rengeteg esemény történik, és annyi szálon fut a cselekmény, ám mindben az a lényeg, hogy a férfi összejöjjön a neki való nővel és fordítva. A párok felbomlanak, új párok alakulnak, senki sem marad egyedül és végül "Mindenki megtalálta, amit keresett".

"A cigi pajzs, hogy elkerüljük a komoly beszélgetéseket."

A címről annyit, hogy a szereplők túlnyomó többsége folyamatosan dohányzik - ha jól vettem ki, akkor mindössze Cindy és Jack nem gyújtottak rá egyszer sem, de lehet, hogy csak elkerülte a figyelmemet, amikor ők voltak a soros füst-eregetők. Különben saját megfigyelésem, hogy a cigaretta összehozza az embereket, ami tényleg így van, de itt nem ez a fontos, az elszívott 200 szál cigi csak érdekesség.

"...utálom ezt a kötelező jókedvet..."

Meglepő módon itt éppen a kevésbé tehetséges színészek nyújtják a legjobbat. Dave Chappelle például általában minden szerepében igazi seggfej, most viszont egy laza, bölcs és vidám fickó, aki egyfajta kapocs, összeköti az összes többi szereplőt. Ugyanígy Jay Mohrról is elsőként a Maffia!-beli borzalmas alakítása ugrott be, de ezúttal egészen más, sokkal komolyabb, éppen ezért vicces:) A többiek közül Gaby Hoffmann és Paul Rudd játéka tetszett még, bár a hölgynél elsősorban a karaktere fogott meg. Kate Hudson nagyon aranyos, Ricci pedig újfent a kissé kurvás csajt kelti életre. Ben Affleck viszont csak kirakatszereplő, ahogy Janeane Garofalo és Guillermo Diaz is. Nekem a legjobban Cindy, Stephie és a Lucy/Kevin-páros sztorija tetszett, meg a diszkó-taxi:) A történet vége persze kitalálható, de így is óriási lesz, hatalmas poén, hogy ki ki mellett ébred másnap! A rendezőnő Risa Bramon Garcia volt, aki elsősorban szereplőválogatóként keresi a kenyerét, emellett csak egy egész estés mozija van; Costello pedig zenei konzultáns volt és több száma is felhangzik a játékidő alatt. Érdekességeket nem találtam, így térjünk rá a készítési költségekre! A 200 Cigarettes 6 millió dollárból készült, ennél valamivel többet, 6 800 000-et hozott be. A kritikusok utálták.

Nekem viszont tetszett. Ahogy már írtam, minden benne volt, ami egy jó filmhez kell és tökéletes az év első mozijának:) Akit meggyőztem és szeretné látni, az még ma este elcsípheti az m2-n 22.00-kor (ha igaz). Ajánlom mindenkinek, aki egy remek, több szálon futó vígjátékra vágyik!

Pontozás:

imdb: 5.9 (4 év alatt 0.4-et emelkedett.)

Szerintem: 5/5

Hírek:

- Christina Ricci nemsokára látható lesz a Bel Amiban Uma Thurman és Rábört Pettinszn oldalán.

- Gaby Hoffmann következő munkája a The Surrogate Mary című rejtélyes horror/dráma.

- Casey Affleck szinkronizál a ParaNorman animációs filmben és szerepel a Paradise Lost fantasy-ben.

- Jay Mohr egy igencsak izgalmasnak hangzó vígjátékban mellékszerepel legközelebb, ez pedig a Burt Wonderstone"Miután különválik fellépőtársától, a híres, de megcsömörlött las vegas-i mágus a színpadon maradásért küzd, mikor feltűnik egy új, menő utcai bűvész." Főbb szereplők: Olivia Wilde, Jim Carrey, Steve Carell és Steve Buscemi. (Azóta ezt láttam és írtam róla.)

- Brian McCardie adatlapján találtam rá a Titanic ötezredik feldolgozására, ami egy filmsorozatnak készül. Nem unalmas ez még? Ki kíváncsi rá, mindig ugyanaz a vége, a hajó így is, úgy is elsüllyed...

Várható írások: Tigris és sárkány.

Végül jöjjön a három legjobb szám a filmből. Ja és még valami: "James Brown a legnagyobb arc a showbizniszben!" (Az első videót azóta levették.)

Szólj hozzá!

Címkék: vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr753511392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása