Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.11.27. 02:01 Tévésámán

Időbanditák (Time Bandits, 1981)

Terry Gilliam - nekem erről a névről elsősorban az úriember filmrendezői munkássága ugrik be és csak másodszor a Monty Python. Életem egyik meghatározó moziját, a Brazilt ő dirigálta, valamint a (nem az ő hibájából) közepes Grimmet, a Tizenkét majmot (ezt túl rég láttam, hogy véleményt mondjak róla - azóta már írtam róla egy cikket, abban benne van a véleményem) és többek közt az egyelőre még kimaradt Dr. Parnassus-t is (erről szintén értekeztem a Filmrajongón). Viszont azt olvastam, hogy a Time Bandits, a Brazil és a Twelve Monkeys együtt alkotnak egy trilógiát, így kíváncsi voltam a nyitóepizódra, amibe egyébként sokszor belefutottam már. Sokadszorra adta a tévé, de csak most ültem le elé, plusz ezúttal még Mozsárágyút is érdekelte, mert valami Monty Pythonra számított. Sajnos egyikünk se azt kapta, amit várt, de erről majd később, előbb a sztori pár mondatban:

Kevin (Craig Warnock) az átlagosnál olvasottabb, okos kisfiú, de a szülei nem nagyon figyelnek rá. Egy este aztán különös dolog esik meg: egy lovag jelenik meg a srác szobájában és miután tör-zúz, elvágtat a semmibe. Persze nyomtalanul távozik... Másnap viszont fiatal hősünk már felkészülten várja őt, de helyette hat apró, különös alak érkezik, akik a szekrényből jönnek ki. Kevin kénytelen a magukat nemzetközi bűnözőknek tartó úriemberekkel tartani, mert egy hatalmas, világító arc üldözőbe veszi őket. És innen indul egy kaland, ami időn és téren át zajlik, tele csupa csodás, furcsa teremtménnyel és a történelem ismert alakjaival, akikről azonban többször kiderül, hogy egyáltalán nem olyan nagyszerűek, mint ahogy hittük! A törpék meg akarnak gazdagodni, a fiú pedig csak el szeretne jutni valahová, ahol boldog lehet - vajon sikerrel járnak, vagy elvesznek az idő kesze-kusza országútján?

Mi ezzel a baj? Az egész olyan, mintha egy tévésorozat összes epizódját egymás után végignéznénk. A különböző szekvenciákat csak az köti össze, hogy a hét főhős ugyanaz, később pedig felbukkan a visszatérő gonosz is, meg néha jön ez a nagy, fehéren fénylő arc, ami utánuk koslat. A sztorival egyébként nincs gond: az időutazást egy térkép teszi lehetővé, amin rajta vannak a lyukak, amiken keresztül át lehet menni a múltba vagy a jövőbe - de valamiért csak a múltba mennek. Sajnos viszont a megvalósítás miatt mégsem pozitív az összkép: hiába jópofák a "rabló" törpék; hiába vannak olyan király karakterek, mint az óriás vagy a gonosz zseni, mégis az események legtöbbször unalmasak. Az első poén, amin nevettem, a Titanic-nál jött, az pedig kb. a felénél van. Egy csomó esetben egyértelmű, hogy hol járunk, ki fog itt következni, de pl. én nem jöttem rá, hogy Sean Connery karaktere Agamemnón, azt a szörnyet a hajón a feleségével meg egyáltalán nem értettem. Vagyis röviden: rossz a forgatókönyv és az egyébként érdektelen eseményeket a kelleténél hosszasabban taglalják - a film kis híján két órás.

Viszont, ahogy már mondtam, akad egy rakás jó fej karakter. Lássuk a banditákat: Randall a vezér (David Rappaport), Wally az akadékoskodó (Jack Purvis), Fidgit a jóindulatú (Kenny Baker), Strutter a gunyoros (Malcolm Dixon), Og a csendestárs (Mike Edmonds) és Vermin, aki mindent meg akar enni (Tiny Ross). A társulat egyben érdekes, szerethető, de az egyes tagok annyira nem szimpatikusak. A főszereplő Craig Warnock tűrhetően játszik, ezen kívül csak egyetlen kis munkája volt még a filmvilágban, ráadásként ő nem is akarta ezt a szerepet, csak a bátyját kísérte el, de Gilliam mégis kiszúrta. Az ismertebb mellékalakok, felbukkanásuk sorrendjében: Shelley Duvall és Michael Palin (a szerelmespár, akik minden korban ott vannak), Ian Holm (Napóleon, ő vicces, de aztán átvált zavaróba), John Cleese (Robin Hood, ezt az alakítást még Cary Elwes is megirigyelhetné), Sean Connery (görög király és tűzoltó), David Warner (a gonosz) és Jim Broadbent (a játékvezető). Valamint: Peter Vaughen (az ogre, a Brazilban Mr. Helpmann, a Trónok Harcában a vak Aemon mester a Falnál), Katherine Helmond (az ogre felesége, a Brazilban Sam anyja), mellettük pedig ki kell emelni Winston Dennis-t (Minótaurusz, a Brazilban a szamuráj), Ian Muirt (az óriás, egyébként birkózó, ez volt az egyetlen szerepe) és Ralph Richardsont (a testet öltött, elegáns Felsőbbrendű Lény). Gilliam írta és pénzelte a művet, Palin szintén segített a forgatókönyvben. Az egész a HandMade Films égisze alatt jelent meg, ami pedig George Harrison filmcége volt, így ő az egyik producer és a végén elhangzó betétdalt (Dream Away) direkt ehhez írta.

Érdekességek: Állítólag a banditák csapata a Monty Pythonos fiúk karikatúrája. Úgy mint Fidgit=Palin, Randall=John Cleese, Strutter=Eric Idle, Og=Graham Chapman, Wally=Terry Jones, Vermin=Gilliam. A görög király szerepére a forgatókönyv szerint olyan "valakit, aki úgy néz ki, mint Sean Connery vagy egy hozzá hasonló, de olcsóbb színészt" kerestek és ahogy a Hegylakónál, Connery-hez itt is eljutott a szkript és rögtön elvállalta. Sőt, a saját ötlete volt, hogy Agamemnón a végén "változzon" tűzoltóvá. Ez egyébként egy nyom arra, hogy talán a dolgok csak Kevin fejében játszódnak le, de emellett ha jól megnézzük az elején a gyerekszobában a játékokat, akkor később ugyanezeket fedezhetjük fel életre kelve vagy hatalmas formában a gonosz erődjében (LEGO kockák, cowboyok, lovagok, tank, űrhajó, íjászok). Mindent alacsony kameraszögekből vettek fel, hogy így is érzékeltessék egy törpe/gyermek szemszögét.

A rendező elmondása szerint David Rappaport azt gondolta, hogy a színészi kvalitása miatt kérték fel a szerepre és nem azért, mert aprócska, ezért nem is nagyon barátkozott a többi kicsi színésszel - ez viszont sokat segített a láthatatlan védőfalas résznél, ahol a többi törpe a valódi érzelmeit zúdítja rá Rappaportra. Tiny Ross a felvételek alatt eltörte a karját, a törést rögzítő gipszet viszont sikerült elrejteni. Ralph Richardson saját öltönyét viselte a szerepéhez. Kenny Baker leghíresebb alakítása R2-D2, Mike Edmonds szintén a Star Wars-ban volt Logray, Jack Purvis pedig mind a három eredeti Csillagok Háborújában felbukkant, minden alkalommal más karaktert játszva, na meg plasztikai sebész volt a Brazilban. Egyébként Edmonds-ról és Malcolm Dixonról nem lehet tudni, hogy élnek-e még, Rappaport, Purvis és Ross viszont már meghaltak. A megjelentetett forgatókönyvet több olyan kép illusztrálja, amiket a végső változatba be nem került jelenetekből vágtak ki. Ezek egyikéből kiderül, hogy láthattuk volna, ahogy Connery figurája egy kést ad a kis főhősnek - ez a fegyver később segít a szökésben, de nem tudjuk meg, hogy került Kevinhez. Gilliam szerint a vágószobában maradt részek biztosan megsemmisítésre kerültek. Az Időbanditák 5 millió dollárból készült és 42 milliót hozott vissza, meglepően nagy siker lett. A kritikusok mindenhol pozitívan értékelték, később a dvd-megjelenése után csak tovább nőtt a megbecsülése. Terveztek hozzá egy folytatást, ám mivel a főhősők egy része elhunyt, így a terv kútba esett...

Nehezen emészthető mű ez, többet vártam tőle, sokkal többet. Mozsárágyú szavaival élve: voltak benne jó részek, de az egész összességében unalmas. A lezárás pedig igazán gilliames, nem valami pozitív, de hatására elkezdtem gondolkodni, hogy vajon mennyi volt képzelt és mennyi valós az eseményekből... Aki szerette a Brazilt, az adjon neki egy esélyt, lehet, hogy velünk volt a baj, amiért nem értettük meg:)

Pontozás:

imdb: 7/10 (5 év alatt 0.1-et emelkedett.)

Szerintem: 3/5

Hírek:

- Jim Broadbent szerepel majd a Cloud Atlas című sci-fiben.

Várható írások: Háborgó mélység.

2 komment

Címkék: fantasy kaland


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr543414440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mozsárágyú · http://transfesser.blog.hu 2011.11.27. 21:30:24

Szerintem nagyon egyszerű, hogy miért nem tetszett nekem; nem vagyok fiú és kevés alkalommal tűnt fel John Cleese. Ennyi az egész. Meg most viccen kívűl, tényleg unalmas volt, vagyis inkább nagyon nagyon lassú. Ami viszont humor volt benne, az ínyemre való humor volt!

VatoLoco 2017.09.06. 22:05:01

Ez egy nagyon jó film. 81-es film és érdekes fantasy elemeket tartalmaz. A vontatottsàgàt tekintvaaz akkori fantasy-k mind viselik ezt a jegyet. A 70's évek szellemében készült. Màsfelől, von egy érdekes pàrhuzamot, az akkor kibontakozó újkori fogyasztói vilàg borzalmaival. Ezt a szülők jelenítik meg. A karakterek szerethetők és sokszor szentimentàlis érzést hoznak. Egyfalyta műveszfilm behatàst is visel a film. Én pozitívan làtom és 4-5 évente üdítő megnézni.
süti beállítások módosítása