Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.11.14. 21:51 Tévésámán

A Múmia (The Mummy, 1999)

Megint eljött az ideje, hogy leadja a tv2 A Múmiát, ebben az évben már másodszor. De most viszont én is meg tudtam nézni:)

A laza kalandor/mesterlövész/kincskereső Rick O'Conell (Brendan Fraser) társul a szép/ügyetlen/naiv Evey-vel (Rachel Weisz), annak buta/pénzsóvár/gyáva bátyjával, Jonathannel (John Hannah) és egy arab börtönigazgatóval (Omid Djalili), hogy megkeressék Hamunaptrát, a legendás egyiptomi Holtak Városát, ahol állítólag elképesztő kincsek vannak eltemetve. Rick ugyanis a francia idegenlégióban szolgált, és három évvel korábban járt ezen a mesés helyen, ennyi pedig éppen elég a sikerre vágyó könyvtárosnőnek és a gazdagságról álmodozó férfiaknak, hogy megmentsék O'Connellt az akasztástól. Hamarosan kiderül, hogy egy amerikai csapat is ugyanoda tart, őket a dezertőr Beni (Kevin J. O'Connor) vezeti. Ráadásként rengeteg feldühödött arab harcos is a nyomukba ered, plusz a környékbeliek átkokról, élőholtakról és hasonló borzalmakról beszélnek, Hamunaptrával összefüggésben. De arra senki sem készülhet fel, hogy a hírnevet/vagyont hajszoló kutatók akaratukon kívül felélesztik a 3000 éves Imhotepet (Arnold Vosloo), aki ezek után világvégét/pusztulást/csúnya dolgokat készül tenni az emberiséggel. De elsőként vissza akarja hozni az életbe elvesztett szerelmét, Anck-Su-Namunt (Patricia Velasquez), a szertartáshoz pedig áldozatul Evey-t szemelte ki. Vajon sikerül megállítani a látszólag halhatatlan/sebezhetetlen/isteni erőknek parancsoló lényt, vagy Imhotep elhozza az Apokalipszist?

Mondok pár dolgot, amit biztosan nem tudtatok erről a filmről, pedig már nyilván mindenki látta. A '30-as évektől kezdődően a gyártó Universal legendás hírű szörnyeket teremtett a mozivilágnak, így született meg Drakula, Frankenstein, A Fekete Lagúna Szörnye, A Farkasember, A Láthatatlan Ember és A Múmia is. 1932-ben ezt az évezredes álmából feléledő szörnyeteget Boris Karloff testesítette meg. Hatvan évvel később elkezdődtek az újrázások, ekkor hozta tető alá Francis Ford Coppola a kitűnő Draculát, de Frankenstein is kapott egy újabb filmet (Robert de Niroval), a következő célpont pedig a gézbe bugyolált élőhalott lett. 1992-ben támadt James Jacks producer ötlete, hogy készíttessen egy The Mummy-újrát, amit egy alacsony költségvetésű, B-kategóriás horror-sorozat első darabjának képzelt el. Fel is kérte rendezőnek Clive Barkert (Hellraiser), aki egy erotikától fűtött, véres mozit csinált volna, azonban az elhúzódó előkészületek alatt mind ő, mind a stúdió elvesztette az érdeklődését a másik iránt, ezért új direktor után néztek. Felmerült George A. Romero neve, aki korábbi zombis alkotásaihoz hasonló módon örökítette volna meg ezt a lényt, de a koncepcióját túl ijesztőnek találták, ezért abból sem lett semmi. A következő jelölt a katasztrófafilmes Joe Dante volt, ő viszont nem tartotta elegendőnek a 15 milliós büdzsét, ennyiből nem tudta volna megcsinálni művét. Utolsó mentsvárként Wes Cravenhez fordultak, aki nem vállalta; ezek után jött Stephen Sommers, aki a Danténak összerakott forgatókönyvből építkezett - a horrorból így lett fantasy-kalandfilm. Sommers és ötlete mellett szólt az is, hogy az utolsó film, amit a földgömbös társaság alkotott, a Babe 2: Kismalac a nagyvárosban óriásit bukott és ezért a vezetőséget lecserélték, az új górék pedig bizalmat szavaztak A Múmia-projektnek és felemelték a költségvetési keretet 80 millió dollárra.

Rick O'Connell Indiana Jones nyomán halad, hiszen Indy kalandjai teremtették meg ezt a kevert műfajt, ahol a nem mindig érdekes kalandfilmek alapvetően realisztikus környezetébe helyezték a fantasy/horror-elemeket, a kettő együtt pedig nagyon jól működik. Van szép nő, jó pasi, fantasztikus kincs, vicces mellékszereplők és lehengerlő látvány, pluszban pedig még a hozzám hasonló szörny-rajongóknak is kedveskednek Imhoteppel, a húsevő bogarakkal, meg a többi múmiával - külön kedvenceim az elit gárdisták, akiket a végén éleszt fel Jonathan. Ha ezekhez hozzátesszük az izgalmas eseményeket, a poénokat, a lövöldözést és a kardozást, akkor már minden adott egy király filmhez.

Brendan Frasert az ostoba, de a gyerekeknek vicces Az őserdő hőse sikere juttatta ehhez a szerephez, és innentől kezdve skatulyázták be a mindig vicceskedő, de keményen harcoló felfedező karakterébe (lásd még: Utazás a Föld középpontjába). A börtönben való megjelenésekor egészen hasonlít George-ra:) Rachel Weisz aranyos, ahogy halad előre a cselekmény, úgy lesz ügyetlenkedő kisasszonyból harcedzett kutatónő - és úgy válik egyre szebbé is. Arnold Vosloo baromijól nyomja; emberként erőt, hatalmat sugároz, míg szörny-alakban ronda meg gusztustalan. A szövege is tetszik, az általa beszélt egyiptomi (kopt?) nyelv igazán misztikusnak tűnik, amíg pedig még nem egészen ember, addig pluszban hörgő, túlvilági hangot is adnak neki. Kevin J. O'Connornak nagyszerű tehetsége van az ilyen aljas, csúszómászó-szerű figurák megformálására (gondoljunk csak a Van Helsing külön neki íródott Igorjára), ezt újfent megmutathatja.

Oded Fehr itt tűnt fel, mint a rejtélyes mágusok vezére, Ardeth Bay (igaz, egyszer sem nevezik nevén, de a második részben már főszereplővé avanzsált). Omid Djalili (aki valójában stand-upos, ez volt az első szerepe) kezdeti mellékalak, de meg kell hagyni, tényleg vicces. Hozzá hasonló humoros mellékszereplő Bernard Fox Winstonja, a részeges háborús veterán. John Hannah viszont eléggé erőltetetten kelti életre a pénzéhes angolt, őt nem igazán szívleltem. Az itt csupán pár jelenetig látható lenyűgöző szépségű Patricia Velasquez szintén Fehrhez hasonlóan a folytatásban kap fontosabb szerepet, de a férfinézők biztosan emlékezni fognak rá:) Ismert arc a múzeum/könyvtár vezetőjét játszó Erick Averi (Daredevil), az egyiptológus bőrébe bújó Jonathan Hyde (Jumanji) és az egyik amerikai szerepében Corey Johnson (Pokolfajzat). Stephen Sommers a forgatókönyvírásban is részt vett, a zenét pedig Jerry Goldsmith (Star Trek) komponálta.

Érdekességek: Imhotep tényleg létezett, de nem pap, hanem építészmester volt. Ő tervezte Dzsószer fáraó piramisát, a nép pedig rajongott érte, halála után azon kevés halandók egyike lett, akiket isteni szintre emeltek és még sokáig imádtak az egyiptomiak. Nevének jelentése: Aki Békével Jött. I. Széti és Ankh-Sen-Amon (Anck-Su-Namun) szintén éltek, de ők is egészen mások voltak a valóságban. Evey és Jonathan vezetékneve Carnahan, őket a tényleg létezett Lord George Herbert Carnarvonról nevezték el, aki annak idején a Tutankhamon-ásatás egyik támogatója/vezetője volt. Ardeth Bay neve a '32-es filmből származik és egy anagramma, a betűk összekeveréséből a Death By Re (Halál A Napisten Keze Által) mondat jön ki. A 70 éve készült Múmiában maga a szörny viselte ezt az álnevet, így próbált meg beolvadni a modernkori Egyiptomba. Az ezredéves nyelvet fonetikus formában egy egyiptológus készítette el, hogy a színészek tudják beszélni. A marokkói helyszíneken és a Szaharában felvett jeleneteknél a kiszáradás ellen mindenkinek egy speciális italt kellett két óránként innia. A stábnak napi szinten okoztak gondot a folyton lecsapó homokviharok, sőt, többeket kígyómarás, skorpiócsípés és pókharapás ért, őket légimentőkkel vitték kórházba.

Az akasztásos jelenet is kis híján rossz véget ért, mert Fraser nyakán a kötél túl szoros lett és a levegőhiánytól elvesztette az eszméletét, a légzése is leállt, de újraélesztették, szerencsére komoly baja nem esett. John Hannah kificamította a csuklóját a felvételek során, az utolsó jelenetekben látható a védőkötés, amit viselnie kellett. Patricia Velasquez jelmeze egy ágyékkötőt és néhányt ékszert leszámítva teljesen testfestékből állt, ezt 14 órába tellett felfesteni rá. Rachel Weisz fehér hálóruhája a hajós jelenetben beitta a vizet és átlátszóvá vált, ezért digitálisan kifehérítették - kár:D Arnold Vosloot a mumifikálási szekvenciában egy rövid ideig ismét láthatjuk Darkmanként (aki látta mindkét filmet, tudja, mire gondolok), és mivel a digitális Imhotepet teljes mértékben róla mintázták, ezért sokszor egész nap vörös pöttyöket kellett viselnie az arcán, amik az animációt segítő jelzések voltak. Később azt nyilatkozta: "Az időm nagy részében úgy járkáltam a díszletek közt, mint egy feldíszített karácsonyfa." A forgatást a marokkói hadsereg is segítette, a szereplőkre és a stábtagokra pedig emberrablás esetére szóló biztosítást kötöttek - de ezt a rendező csak a munkálatok befejezésekor árulta el nekik. Azért nem tudtak Egyiptom földjén dolgozni, mert az ottani instabil politikai viszonyok ezt lehetetlenné tették.

A Múmia kiszárított áldozatait azok a figurák jelenítették meg, amiket az 1980-as Lifeforce-ban használtak az életerejüket vesztett emberek reprezentálására. Az összes teve valamiért ki nem állhatta Kevin J. O'Connort:D A sáska-invázió nagy részét digitálisan alkották meg, ám a közeli felvételekhez igazi, élő rovarokat használtak - ezeket előtte mélyhűtőben tárolták, hogy lelassuljanak és könnyebb legyen velük dolgozni:) Van két érdekes hiba, amiről olvastam. Az első az, hogy Evey azt mondja, az Imhoteppel együtt eltemetett szkarabeuszok nagyon lassan fogyasztották el a szerencsétlen férfit, ám a későbbiekben a bogarak rendkívül gyorsan esznek meg mindenki mást. Tehát vagy a hősnő tudja rosszul, vagy a bogarak kivételeztek a főpappal. A másik hiba, hogy mikor Beni kihordja az aranyat a földalatti katakombákból, akkor tevéket talál, és azok egyikére aggatja a terhet. De ezek az állatok elvileg nem is lehetnének ott, hiszen csak a négy jófiú (vagyis három plusz a jólány:D) utaztak teveháton, az összes többi kalandor lóval jött, ezeket a hátasokat pedig út közben elhagyták. Szóval kik vitték oda a tevéket és mit kerestek ott? Plusz, ha megnézitek, mikor a végén a Holtak Városa összedől, az állatok nem nagyon zavartatják magukat, pedig ők előre megérzik a veszélyt...

A Múmia 80 millió dollárból lett és kis híján 416 milliót hozott vissza. Két folytatása készült (A Múmia visszatér, A Sárkánycsászár sírja), valamint inspirált egy rajzfilmsorozatot (The Mummy: The Animated Series) és több regényt, amiket Max Allan Collins írt. A pénzügyi siker ellenére vegyes kritikai fogadtatásban részesült. Egyesek kifogásolták, mások éltették a speciális effektusokat, de kritika érte a komolytalan hangvétele/karakterei és a sztereotip rosszfiúk miatt is. Jerry Goldsmith-t BMI Film Awarddal jutalmazták a zenéért, a maszkmestereket pedig Saturn Awarddal díjazták. Összesítésben jó film ez, mert minden megvan benne, ami a szórakoztatáshoz kell. Egyetlen hibája, hogy olyan sokszor adják, de ezt meg lehet bocsátani:)

Pontozás:

imdb: 7/10 (5 év alatt .01-et emelkedett.)

Szerintem: 5/5

Hírek:

- Stephen Sommers a következő filmeken dolgozik jelenleg: When Worlds Collide (sci-fi/katasztrófa), Odd Thomas (misztikus, főszerepben Anton Yelchin és Willem Dafoe).

- Rachel Weisz látható lesz a The Bourne Legacy-ben (ez nem érdekel, csak azért írom ki, mert mindenki mást igen) és az Oz: The Great and Powerfulban (ez viszont tutira érdekesnek ígérkezik). (Utóbbit láttam, írtam is róla, jó nagy szar lett.)

- John Hannah a Woodland Cross című horrorban bukkan fel legközelebb.

- Arnold Vosloo visszatér a G.I. Joe 2-be az egyben látott apró szerepében, valamint ő is borzongatni fog a Sara's Cellben, Tony Todd oldalán. (Az előbbire kár időt pazarolni, egyszerűen borzalmas. Aki nem hiszi, olvassa el a cikkemet róla!)

- Oded Fehr legközelebb megint zombik ellen harcol, a Resident Evil: Retributionben, Milla Jovovich segédletével. (Láttam, írtam róla.)

- Jonathan Hyde szerepel jövőre a John Carterben. (Szerintem már a címe figyelemfelkeltő, már többször is írtam róla itt, akit érdekel, írja be idézőjelben a keresőbe!) (Ennek ellenére megbukott.)

Batman-hét van a Viasat3-on és nekem úgyis meg kéne néznem a Burton-féle első két részt, úgyhogy ma megtekintem a Batmant, továbbá várható a Batman visszatér is.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: fantasy kaland


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr453383409

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szárnya veri az ablakot (Rue Van Damme, november 14-20.) 2011.11.15. 10:10:09

"Egy nap épp a fürdőkádban ültem, amikor rájöttem, miért is vagyok én hivatva a nagyságra." Akkor bizonyíthatod legjobban képességeid, ha rád bíznak egy sorozatot, egy képregényt, egy komplett világot, hogy azt mennyire sikerül asszimilálnod ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása