Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.03.12. 23:49 Tévésámán

G.I. Joe - A Kobra árnyéka (G.I. Joe: The Rise of Cobra, 2009)

 

Első emlékem a G.I. Joe-król az, hogy általánosban az egyik osztálytársamnak (akinek a keresztneve ugyanaz, mint az enyém) volt egy csomó belőlük. Még asszem járművei is akadtak, de szerintem elsősorban azért voltak neki ezek az akciófigurák, mert van két idősebb bátyja és talán tőlük örökölt. Nekem világ életemben csak egy Joe-m volt (egy fényképet készítettem róla, mert még most is megvan), mert jobban érdekeltek a Transformerek (autó meg katona egyben), de azt hiszem ezek az "igazi amerikai hősök" sose értek el túl nagy népszerűséget Magyarhonban. Minden srác ismerte őket, valaki játszott is velük, de szerintem a LEGO és az Alakváltók (na meg a gumidínók:D) népszerűbbek voltak náluk. [2016-ra már 5-re bővült a Joe-im száma, és megismertem egy összetartó kis közösséget, akik ezeket a figurákat gyűjtik fő hobbiként.]

 

Amit érdemes tudni ezekről az elit katonákról: 1964-ben jelent meg az első három Joe, 12 inches (kb. 30 centis) akciófigurák képében, azóta pedig számtalan különböző méretű figura, képregények, rajzfilmek, stb. láttak napvilágot róluk. Nevük az egyszerű amerikai katona köznyelvi megjelölése (G.I.= General Infantry, vagyis általános gyalogság; a Joe pedig kb. úgy fordítható, hogy pasas, fickó). Az itt tárgyalt filmet elsősorban nem ők ihlették, hanem a high-tech fegyverekkel való lövöldözés - a Hasbronak pedig éppen kapóra jött ez, mert a Transformerek mellett egy másik régi játék-szériáját is elővehette, amiben nemzetközi szuperharcosok űrfegyverekkel küzdenek a gonosz terroristák ellen. A terroristák pedig szeptember 11. óta a "civilizált világ ellenségei", szóval minden adott volt a sikerhez. Lássuk mi lett belőle:

 

 

A nem is olyan távoli jövőben a MARS fegyvergyártó kifejleszt egy elképesztő pusztító erejű, nanotechnikára épülő rakétafejet, melynek négy prototípusát egy különleges kommandó szállítja át Amerikán. A konvojt azonban egy rejtélyes, hatalmas tűzerővel bíró csapat megtámadja - a csatába bekapcsolódik pár látszólag a semmiből jött harcos is, akikkel együtt végül a nano-rakéták megmenekülnek - de a veszteségek hatalmasak. A kommandó két túlélője [Duke (Channing Tatum) és Kioldó (Marlon Wayans)] hamarosan a segítségükre sietett elit sereg, a G.I. Joe-k sorai közt találja magát, ahol kemény kiképzés, új barátok/barátnők:) és egy addig soha nem látott, titkos világ várja őket. Hőseinknek viszont nincs sok idejük örülni az új élményeknek, mert rögtön bevetésre indulnak: a fegyvereket mégiscsak ellopja a Bárónő (Duke egykori kedvese - Sienna Miller) és a szupergyors nindzsa Viharárny (Byung-hun Lee) által vezetett rohamcsapat. A két új Joe, kiegészülve Kőkeménnyel (Adewale Akinnuoye-Agbaje), Brékóval (Said Taghmaoui), Scarlettel (Rachel Nichols) és a néma Kígyószemmel (Ray Park - sejtettem, hogy ő az!) elindul, hogy megállítsa a rosszfiúkat, akik célba veszik az Eiffel-tornyot - ám ez még csak a jéghegy csúcsa!

 

 

(Ez az én saját harcosom:)) Lövöldözés minden kaliberrel, lézerfegyverek, rakéták, szuperszonikus vadászgép, tengeralattjárók, elpusztíthatatlan Hummer, nindzsák, pár jó nő, néhány ocsmány "szörnyeteg" és több mint 250 robbanás - kell ennél több?:) Úgy gondoltam, hogy ez sem lehet valami nagy durranás, de miután nekem tetszett a Dragonball-film (és első nézésre még a Transformers-ek is), így mégiscsak valami izgire kezdtem számítani. Aztán mikor már úgy az ötödik percben egy olyan csatát vetítettek elém, amit más filmekben az utolsó nagy balhéknál szoktak, tudtam, hogy ez jó lesz!

 

A történet elsőre egyszerűnek tűnik, de több fordulat is van, bár ezek közül egy (az egykori szerelem-szál) kitalálható, de például a háttérből a szálakat irányító főgonosz kilétére sosem jöttem volna rá magamtól. Az akciójeleneteket megszakítva betekintést nyerhetünk a legtöbb központi szereplő múltjába, valamint marad hely keménykedésre és olcsó poénok pufogtatására is. Ami nagyon tetszett, az a nem egy nagy eseményre kihegyezett történetvezetés. Ha belegondolunk, akkor pl. Son Goku és Optimus mozivásznas kalandjában is egy nagy központi szál van: a gonosz, aki egy bizonyos valami megszerzésével akar egy bizonyos célt elérni. Itt viszont nem csak egy főrosszfiú van, ráadásul többféle, váltakozó cél mozgatja az antagonisták seregét.

 

 

A hősnek szánt Channing Tatum nekem nem igazán került a középpontba: túlságosan kemény, mindenkit túlteljesítő, "tökéletes" jófiú; aki nemcsak kidolgozott testtel, de fejlett erkölcsi tartással is rendelkezik. Az ő ellensúlyozására szánt poénos néger srác szerepében Marlon Wayans kezdetben borzasztóan tenyérbe mászó, majd nagyrészt elsikkad, de nekem ellenszenves volt, mert övé lesz végül a legjobb csaj, Scarlett (nekem Rachel Nichols jobban tetszik, mint Sienna Miller). A Joe-k vezetője Dennis Quaid, az egyik őrmester pedig a szigorúan stáblistában fel nem tüntetett Brendan Fraser. Ha már nála tartunk: a filmet A múmiával ismertté vált Stephen Sommers rendezte, így kedvenc hőse mellett egy-egy kis szerepben játszatja Arnold Vosloot (Imhotepet) és Kevin J. O'Connort (Benny-t) is. Ismertebb arc még Jonathan Pryce, aki az Egyesült Államok elnökét kelti életre, valamint egy nyúlfarknyi szerepben láthatjuk a modell Karolina Kurkovát.

 

 

A legkarakteresebb jófiú a szótlan Snake Eyes, akit Ray "Darth Maul" Park játszik - gyors, erős, jól néz ki, nekem ő volt a főszereplő. A gonoszok közt pedig ott a baromijól megcsinált Doktor (Joseph Gordon-Levitt), akit később már egy másik néven emlegetnek; és a sok-sok, maszkos NeoVipera-harcos. Nekem Storm Shadow kicsit erőltetett volt, Sienna Miller meg nagyon:D Stephen Sommers egyébként nem csak rendező, de író, producer és zenei producer is volt, az írásban pedig részt vett a '85-ös G.I. Joe-rajzfilmsorozat és a képregények történeteinek megalkotója, Larry Hama. Hamát NATO-tábornokként szerepeltették volna, de végül kivágták a jeleneteit és csak egy pár képen látszódik a háttérben. Őt egyébként akkor kérték fel segíteni, mikor az előzetes forgatókönyv kiszivárgott a netre és a rajongóknak egyáltalán nem tetszett. (Szerkesztés: Destro szerepében a Doctor Who 9. Doktorát, Christopher Ecclestont láthatjuk.)

 

 

A sztorival szerintem semmi gond, én nagyon jól szórakoztam rajta, ha eltekintünk az idegesítő Wayans-től, akkor tulajdonképpen minden oké benne. Nem kell valami hűdenagy dologra számítani, végülis játékok az inspirálók... De azért van egy-két elég erőszakos jelenet - ugye vér azért mégsem fröcskölhet -, kapunk pl: fejleszakadást, leszúrást, lekaszálást, stb. A készítők egyébként legfőbb forrásul a Joe-képregényeket vették és elvonatkoztattak a rajzfilmtől.

 

Néhány érdekesség: Amikor a gyerekkorú Kígyószem és Viharárny harcolnak, az egyikük egyszer felnőtt férfihangon nyög - ez egy eléggé észrevehető hiba. Az antarktiszi csatánál az impulzus-ágyú hangja egy régi effekt egyenesen a '82-es TRONból:) A marketingkampány részeként a 16. Nemzetközi G.I. Joe Kiállítás napján a negyvenkét emeletes Kansas Hotel tetejéről 300 darab, ejtőernyős 12-inches figurát engedtek le, amik majd 500 lábnyit repültek:) Ray Park és Snake Eyes már elég korán "találkoztak", mert a gyermek Ray anno egy ilyen figurával játszott, de nem nagyon ismerte a háttérsztoriját. Hiányos tudását viszont a képregények elolvasásával pótolta, valamint tanulmányozta a karakter mozgását és pózait a rajzfilmből. A Park által viselt teljes testet elfedő ruhában elég nehéz volt mozogni, a színész több napig otthon is hordta a kosztümöt, hogy megszokja. Ennek ellenére annyira tetszett neki Kígyószem életre keltése, hogy megkereste Kevin VanHook és S. L. Gallant képregény-alkotókat, hogy egy saját magáról mintázott miniszériát készíttessen velük.

A The Rise of Cobrahoz készültek kis- és nagyméretű akciófigurák, járművek, egy négy részes előzmény-képregény és kiadtak mellé egy videojáték-folytatást is.

 

 

A Kobra árnyéka 175 millió dollárt vitt el, de 302 és fél milliót hozott. Sajtóvetítést nem tartottak, a kritikusok nagyrészt támadták. Channing Tatum megnyerte a Teen Choice Award Legjobb Akciófilm-Hősnek járó díját, Sienna Miller pedig a Legrosszabb Mellékszereplőnő Arany Málnáját:)

 

Egy igazán fiúknak való mozi ez, de a lelkükben gyerek férfiak is jól fognak szórakozni rajta - nekem nagyon tetszett!

 

Pontozás:

 

imdb: 5.8 (5 év alatt 0.1-et emelkedett.)

 

Szerintem: 5/5 (A befejezésben lévő csavart nem is említettem még;))

 

Utólagos szerkesztés: Mivel meg akarom nézni a második részt, ezért tegnap éjjel ismét megtekintettem ezt. Két dolgot kell megemlítenem: 1. Wayans az eredeti szinkronjával egyáltalán nem annyira irritáló, mint a magyarral, ez pozitívum. 2. A korábbi nézéskor magával ragadott a pörgős hangulat, de most, másodszorra már feltűnt, hogy mennyire sok baromság van benne. Csak egy példa: A jeges kontinensen pont ahhoz a bunkerhez érkeznek a jófiúk, amiben a hiper-szuper-überjet parkol, ráadásul közvetlenül innen lövik fel a rakétákat is; amikből az egyiket Kígyószem a motoros szánjára szerelt fegyverrel, tökéletes ívben egyből eltalál. Plusz egy, ez már közben ugrott be: Destro végső álarca rém béna, de a Parancsnoké most egészen tetszett, bár így sem érhet a '80-as évekbeli figurán látható lepel nyomába. Ha most kellene értékelnem, akkor legalább egy mínusz pontot kapna, ha nem többet. Nagyon érdekel, hogy vajon hogyan képesek ezt folytatni? (Szerkesztés: A folytatás borzalmas...)

 

Hírek:

 

- Készül a következő G.I. Joe-film, Dennis Quaid, Ray Park, Channing Tatum és Byung-hun Lee biztosan szerepelnek majd, a forgatókönyvet a Zombielandet elkövető páros, Rhett Reese és Paul Wernick írják, a rendező Jon Chu. A forgatás ez év júniusában indul, a bemutató jövőre várható. (Ezért a szennyért kár volt az erőfeszítés...)

 

- Stephen Sommers ismét hármas feladatot lát el a műben, amin dolgozik, ez a When Worlds Collide, egy sci-fi, a világvégét előidéző katasztrófával a középpontban.

 

- Joseph Gordon-Levittot a korábbi bejegyzésekben már emlegetett Looper című futurisztikus filmben láthatjuk majd, amiben a maffia bérgyilkosának saját jövőbeli énjét kell megölnie - ő lesz a fiatal én -, valamint szerepelni fog még a The Dark Knight Rises-ben is. (Utóbbit láttam és írtam róla.)

 

- Rachel Nichols-szal a készülő Conan-újrában találkozhatunk legközelebb.

 

- Ray Park az első olvasatra valami GUNDAM-koppintásnak tűnő 2012-es Future Fighters-ben lesz benne, ahol főként ázsiai emberek irányította bazinagy robotok csapnak össze - izgalmasan hangzik:)

 

- Arnold Vosloot a Green Lantern: Emerald Knights névre hallgató, egyből dvdre készülő rajzfilmben hallhatjuk és a Sara's Cell címet kapott terroristás horrorban láthatjuk egy év múlva - utóbbiban Tony Todd-dal karöltve.

 

Tegnap megnéztem A tetovált lányt, erről holnap olvashattok, ezen felül már előre beígérhetem a két folytatását, valamint továbbra is tervezem Az éhség és a Kopaszkutya megtekintését. (Ezekről mind megszületett a cikkem.)

Szólj hozzá!

Címkék: akció sci fi szuperhős


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr962734745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása