Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2009.12.14. 20:39 Tévésámán

Pókember (Spider-Man, 2002)

Mindenki látta, mindenki unja már. Azért mégiscsak meg kell jegyeznem, hogy egy évtizedek óta épülő-szépülő szuperhős-mítoszt nagyon csúnyán el lehet baszni, de lehet belőle jó filmet is csinálni. Sajnos nincs új a Nap alatt, ezért Hollywood most már minden évben 3-4 új képregényhősös mozit rak elénk, amik iszonyatos pénzekből készülnek, nagyon látványosak, de a történetük és a cselekményük szart se ér. Szerencsére jelen esetben a Pókember egy jól sikerült, csak picit hosszú film. De nincs min csodálkozni, mert az Evil Deades Sam Raimi baromijó rendező, a hálóvető piros-kék figura pedig kitűnő és nagyon sokrétű alapanyag.

Peter Parker (Tobey Maguire) olyan srác, mint amilyenek nagyon sokan voltunk/vagyunk. Szemüveges, visszahúzódó, olyan kockafej-fajta. Egyetlen igazi barátja Harry (James Franco), a milliárdos Norman Osborn (Willem Dafoe) fia. Peter minden álma, hogy meghódítsa a szomszéd lányt, a lángvörös hajú Mary Jane-t (Kirsten Dunst). Szóval emberünk szinte teljesen mindennapos srác, mindennapos problémákkal. Egészen addig, amíg egy kirándulás alkalmával egy génmódosított pók megcsípi - a radioaktív nyolclábú harapása pedig egy életre megváltoztatja őt... Olyan csodás képességei lesznek, mint az emberfeletti erő, a hihetetlen gyorsaság és a különös "pók-érzék", amivel előre megérzi a közelgő veszélyt.

Miután nagybátyját egy rabló meggyilkolja, Peter vörös-kék maskarát öltve új alteregójaként, a Pókemberként veszi fel a harcot New York bűnözőivel! Hamarosan pedig méltó ellenfélre talál a technika vívmányait felhasználó, őrült Zöldmanó személyében. És hogy kit rejt a vicsorgó fémálarc és kié lesz a vörös hajú szépség? A film végére megtudjuk!

Az elején van pár igazán szórakoztató momentum, például Peter bukdácsolása és pók-képességeinek manifesztálódása. Ezután jön a komoly rész, de közben szerencsére láthatjuk a Mary Jane köré szövődő konfliktusokat és a Zöldmanó megszületését.  A színészek már külsejükben ideálisak a szerepeikhez. Tobey Maguire-ről simán elhiszem, hogy kitűnő tanuló srác, akit az izomagyú tahók folyton piszkálnak, de még az átváltozása után is teljesen hiteles. Pókembert egyébként az teszi nagyon vonzóvá a közönség számára, hogy a való életben vesztes, aki felvesz egy maszkot és rövid időre szupermenő lehet!

Kirsten Dunst nagyon jól néz ki vörösen, de sajnos a valóságban is létező, az ő karakterére hasonlító nő (akibe az összes fiú szerelmes) tök nem ilyen. Nem kedves, nem mosolygós, nem aranyos, hanem általában bunkó, alkoholista és csakis a gazdag metroszexuálisokhoz vonzódik. Ha pedig nem ilyen, akkor van pasija:) James "Ananászexpressz" Franco elmegy, az ő helyzetébe is bele tudom élni magam: a fiú, akinek van egy csomó pénze, de az apjának, úgy érzi, hogy nem tud megfelelni, így mégsem boldog...

SZPOJLER!

Willem Dafoe viszi a pálmát. Egyszer ő a tudós, aki az életét tette fel egy hatalmas cég létrehozására és megtartására, de a körülötte lévő emberek mind ilyen-olyan okból ellene vannak. Másodszor viszont ő a Zöldmanó, aki őrült gyilkos és harcban áll saját magával. Harmadszor pedig az apa, aki nem tud eleget törődni a fiával, pedig amaz mindennél fontosabb neki. Még a szerepéhez tartozó kaszkadőr-mutatványok 90 %-át Dafoe maga csinálta, már csak miatta megéri megnézni az első részt.

SZPOJLER VÉGE

Stan Lee újfent felbukkan, de alig észrevehetően, mint a tömegben menekülő férfi, plusz a rendezőre jellemző mellékszereplőkként Ted Raimi és Bruce Campbell is megjelenik, valamint a szemfüles néző pár másodpercre megpillanthatja a punk-rockernek sminkelt Lucy Lawless-t. Az állandó poénforrás pedig a folyton zsörtölődő bulvárlap-főszerkesztő J. Jonah Jameson, akit (az Oscar-díjas) J. K. Simmons kelt életre.

Érdekesség, hogy van két kisebb utalás a Darkmanre, az egyiket én is észrevettem, ez pedig az, hogy a végén Peter azt mondja: "Én vagyok a Pókember!" A főellenség kellően karakteres, bár sajnos az eredeti Green Goblint nem ismerem, így nem tudom, hogy mennyire hű hozzá a vásznon repkedő zöld páncélos gonosz. De még ha nem is az, itt kellő mélységet adnak neki - az őrült arca és röhögése egyszerűen fenomenális! A címszereplővel könnyű azonosulni, bár ugyanilyen egyszerűen válhat ellenszenvessé is. A szép és kedves, tökéletes egy hős párjának, ráadásul magában hordozza a konfliktust; a mellékszereplők meg viccesek - ennél több nem kell egy jó filmhez, még a kissé érzelgős befejezés sem ront rajta.

Viszont túl sokat adták régen, meg már azóta két folytatása is készült, így sokan kapásból rávágják hogy unalmas és/vagy szar. (A csodálatos Pókember 1-2 viszont biztosan jótékonyan hatott a megítélésére.)

imdb.com felhasználói szerint: 7.3/10 (7 év alatt 0.1-et csökkent.)

Szerintem: 5/5

Hírek:

- Stan Lee és Steve Ditko képregényírók imdb adatlapjain található adatok alapján a jövőben a következő szuperhősök kalandjait láthatjuk majd a mozivásznon: Ant-Man, Amerika Kapitány, Deadpool, Magneto, Doctor Savage, a Fantasztikus Négyes, Venom, az Ezüst Utazó és Doctor Strange. Valamint Pókember három, Vasember pedig két újabb filmben lesz látható majd! (Kérdés: az eddig borzasztóan rossz Fantasztikusokból mér kell még egy rész? Venomot a Spider-Man 3-ban megbocsáthatatlan módon elrontották, ezért neki illene egy fasza önálló mozi, emellett Silver Surfer koma kalandjára is kíváncsi vagyok - egy király Galactus-t szívesen látnék!) (A Hangya, Amerika Kapitány, Deadpool és A Fantasztikus Négyes filmek elkészültek, Magneto eredet-történetéből pedig az X-Men: Az elsők lett. Doctor Strange mozija jelenleg készül, a másik kettőről nincs hírem.)

- Tobey Maguire hamarosan egy Robotech nevű filmben játszik majd, ez nagyon ígéretes címnek tűnik! (Csak nem lett belőle semmi.)

Éjjel majdnem biztosan a Halloween 2-t választom, remélem jó lesz! (A róla szóló írás megvan.)

Itt pedig egy marharégi és vicces Pókember-rajzfilm betétdala: A videót sajnos levették.

Szólj hozzá!

Címkék: szuperhős


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr131598278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása