Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.12.24. 17:09 Tévésámán

A legjobb dobás (Hoosiers, 1986)

 

Áldott, Békés Karácsonyt kívánok minden kedves olvasónknak!:)

 

A sportot szerintem jobb játszani, mint nézni, ezért nem szoktam se meccseket, se Forma-1-et, se semmi ilyet bámulni. Viszont szívesen játszottam régen focit, szeretek biciklizni, pár éve kosaraztam egy kicsit - de ahogy régen, ma is szeretem a sportos filmeket. Legyen szó jégkorcsolyáról (Jéghercegnő), hokiról (Kerge kacsák), amerikai fociról (Emlékezz a titánokra!), bobról (Jég veled!) vagy bármi másról, én leülök és megnézem. Ezúttal a kosárlabda áll a középpontban, ráadásul egy nem akármilyen moziról beszélünk, de ezt majd később, előbb a sztorit:

 

1951, USA. Indiana állam egyik aprócska, eldugott városkájában, Hickory-ban a legkedveltebb sport a kosárlabda. A helyi kis középiskola csapata a város aprajának-nagyjának életében fontos szerepet játszik: fiúk, bátyjak, öccsök vezetik a labdát Hickory színeiben. A legutóbbi edző halála után érkezik a városba Norman (Gene Hackman), aki annak idején jó nevű edző volt a főiskolás ligában, ámde egy régi meccsen elkövetett különös szabálysértése miatt hosszú időre hátat fordított e sportnak. Érkezése után kezdetben csak barátja, a suli igazgatója (Sheb Wooley) támogatja, a legtöbb helyi ellenséges vele szemben, a csapatát alkotó srácok nem értik, miért kell hirtelen mindent másképp csinálni, a legtehetségesebb fiú pedig még csak hallani sem akar az új edző játékáról.

 

Normannek van mit rendbe hoznia, újra kell építenie a teamet, tiszteletet kivívnia nekik és magának, meg hát győzelemre vezetnie őket. Rögös úton menetelnek a siker felé, a tréner pedig maga mellé veszi a rossz hírű, részeges kosár-szakértő Shootert (Dennis Hopper) és lassan beleszeret az egyik csinos tanárnőbe is (Barbara Hersey). A Hickory egyre feljebb jut a bajnokságban, mialatt magánéleti válságok, a szülők és a város lakói nehezítik a helyzetüket, a nagy kérdés pedig lassan egyre égetőbbé válik: Nyerhet-e az állami bajnokságban egy ilyen aprócska csapat - egyáltalán eljuthatnak-e odáig?

 

Nem számítottam semmi érdekesre, csak úgy "mert miért ne"-alapon ültem le elé és bevallom, az eleje elég unalmas volt. Aztán viszont, amint elkezdődtek az edzések és felbukkant Hopper is, egyre jobb és izgalmasabb lett! Gene Hackmant egészen különös volt látni ebben a szerepben, de remekül alakított, végig szurkoltam neki, hogy elérje a célját. Érdekes volt, ha csak pár percet szerepelt is a Purple People Eateres Sheb Wooley aki egy szimpatikus öregurat kelt életre. A legjobb viszont mindenképpen Dennis Hopper. Annyira hitelesen játssza a problémákkal teli, a családjától eltávolodott alkoholistát! Tényleg remekelt! A rendező David Anspaugh és az író Angelo Pizzo szinte mindig sportos filmeken dolgoznak, ezúttal pedig egy valós eseményen alapuló mozit hoztak össze. A legjobb dobás az 1954-es Indiana állambeli bajnokságon alapszik, ahol a kicsi, de annál tehetségesebb Milan Indians csapata elérte a végső győzelmet, gyakorlatilag a semmiből indulva. Az elején lévő pár unalmas percet leszámítva izgalmas alkotást láthatunk, szimpatikus karakterekkel. A többi hasonló témájú művel szemben itt egyértelműen az edzőn van a hangsúly, végig őt követjük, a játékosok csak mellékalakok (általában fordítva szokott lenni, vagy kb. ugyanannyira fontosak a játékosok, mint a "főnök").

 

 

Érdekességek: A hosszasan imádkozó srácot a valóságban Scott Summers-nek hívják - pont úgy, ahogy az X-Men Küklopszát:) Dennis Hopper alakítása Oscar-jelölést hozott számára, amit azonban nem kapott meg. A pályára berontós jelenetében a rendkívül élethű instabil mozgását úgy érte el, hogy az "Action!" elhangzása előtt tíz másodpercen át egy helyben forgott és elszédült:) A nagy öreg ez év május 29-én hunyt el, 74 évesen. Angelo Pizzo segédrendező és producer is volt. A Hoosiers a hoosier szó többesszáma, ami az amerikai angolban az Indiana államban lakókra használt kifejezés - mivel ezt Európában nem ismerik, ezért lett a címe The Best Shot, vagyis A legjobb dobás. A zenét Jerry Goldsmith szerezte, akit szintén jelöltek a Filmakadémia díjára, de ő sem nyerte meg. Az Orion stúdió mindössze 6 millió dollárt és kevés segítséget nyújtott a filmhez, valamint a szereplők és a készítők egy része sem fűzött nagy reményeket hozzá. A zord körülmények ellenére több mint 28 milliót hozott és a már említett két Oscar-jelölést. Ezen kívül a Hoosiers-t a világ egyik legjobb (ha nem a legjobb) sportfilmjének tartják. A USA Today újság olvasói a legjobbnak szavazták, az Amerikai Filmintézet Top 10-es sport témájú mozik listáján a negyedik helyezést kapta.

 

Nekem tetszett, azt kaptam kb., amit elvártam. A dráma jellege igen erős, vagyis nevetni nem nagyon lehet, csodálkozni és izgulni viszont annál inkább! A szerelmi szál az egyetlen, amit erőltetettnek véltem, talán enélkül is megállta volna a helyét. Aki szereti az ilyen filmeket, az nézze meg, biztosan tetszeni fog neki, de hangsúlyozom ismét, nem vígjátékról van szó.

 

Pontozás:

 

imdb. 7.6 (6 év alatt 0.1-et emelkedett.)

 

Szerintem. 4/5 (Az unalmas kezdés és a szerelmi szál fölöslegessége miatt.)

 

Hírek:

 

- David Anspaugh megint sportfilmet rendez, a Phenomot 2012-ben mutatják be - egy ifjú kosaras-tehetség személyes tragédiáját tárja elénk.

 

- Barbara Hersey-t a Natalie Portman főszereplésével készült Black Swanban láthatjuk mostanság.

 

Ma volt szerencsém látni az eredeti Star Trek mozifilmet, erről legkésőbb holnap olvashattok. Elhatároztam, hogy az AXN-en induló Űrszekerek-filmmaratont végig fogom nézni, így a maradék öt Trekről is írhatok majd:) Mozsárágyú nemsokára jelentkezik a Beethoven (mint kutya) elemzésével, ez a hétvége és a jövő hét pedig számos remek filmmel fog szolgálni, így az óévet rengeteg bejegyzéssel búcsúztatjuk majd (már ha kicsit gyorsítok a szokásos 2 napos tempómon:D)!

Szólj hozzá!

Címkék: sport dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr282537181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása