Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.08.11. 13:48 Mozsárágyú

Emlékezz a Titánokra! (Remember the Titans) 2000

     Igaz történeten alapuló film, mely, az itt kelet felé általában érthetetlennek tűnő amerikai fociról (is) szól.

     A helyszín Alexandria, Virginia, az évszám 1971. A világ már ismeri Martin Luther King nevét, de a faji szegregáció továbbra is él. Az USA-ban mindenhol külön iskolák vannak fehér és fekete diákoknak, egészen addig, amíg a T. C. Williams nevű intézményt átalakítják ebből a szempontból. Természetesen ennek a sulinak is van focicsapata, ami viszont új edzőt kap az idényre; ő Herman Boone (Denzel Washington). Nem elég, hogy "elorozta" Yoast edző (Will Patton) helyét, de még fekete is. Radikális változásoknak néz elébe a csapat, köszönhetően Boone-nak, aki bevallottan diktátorként vezeti a fiúkat, rákényszeríti őket egymás megismerésére, és bőrszíntől függetlenül mindenkit egyenlőnek tekint. A kőkemény edzőtáborban tehát összebarátkoznak a régi "ellenségek", ám a rózsaszín köd szertefoszlik szeptemberben, amikor ténylegesen együtt kell élnie a sok száz diáknak.

     Megkezdődik a szezon, és meglepően jól működik a gépezet, a szurkolók számára is szimpatikus a csapat. De egy jó meccsel nem lehet eltörölni az ellentéteket, Boone kapitány viszont mindenre felkészült, őt nem akadályozhatják lefizetett bírók meg a feketéket csak majmoknak tekintő szaktekintélyek. Ő csakis a győzelmet fogadja el, így korántsem meglepő, hogy az iskolás srácok a kupadöntőbe jutnak. De mi lesz ott?

     Denzel Washington remek a szerepében; egyszerre taszító meg diktatórikus, ugyanakkor szimpatikus a hozzáállása. Nem a tutujgatás a módszere, hanem az okádásig menő edzés, és a feltétlen tisztelet megkövetelése. Nem csak saját maga iránt, hanem a csapattársakkal szemben is. Mivel nem vagyok amerikai, számomra helyenként már nagyon ömlengőek és giccsesek a mester buzdító beszédei, de ez kellett a filmbe. Szóval ő ötös. Will Patton bennem nem hagyott mély nyomot, gyakorlatilag ugyanazzal az arckifejezéssel viszi végig a szerepet, viszont a lányát alakító Hayden Panettiere egész jó, pedig csak 9 éves volt. Egy másik női mellékszereplő Kate Bosworth, aki egyszerűen béna, de nem vészes, mert lényegtelen. A csapattagok közül megemlíteném Ryan Hurst alakítását, ő volt Bertier, aki talán a legnagyobb változáson megy át a szereplők közül. Üde színfolt volt Ethan Suplee (gondolom mindenki nézi rajtam kívűl az A nevem Earlt), meg Earl Poitier alakítása. Utóbbi egyébként harsona- és szaxofon-művész. Kip Pardue, Donald Faison, Ryan Gosling még, akik az ismertebb nevek közé tartoznak. 

     Szerves része a filmnek a korszak ismert előadóinak zenéje, úgy mint Marvin Gaye, a Temptations, a Creedence Clearwater Revival, a Hollies, stb. A már említett giccses pillanatokhoz a túlságosan emelkedett zene is hozzájárul egyébként, szóval ezt kellőképpen ellensúlyozzák a fent említett remek muzsikák. A sport valójában "csak" mellékszál a történetben, a csapat az előítéletektől mentes látásmód jelképe. Az üzenet egyértelmű: az ember jellemétől független a bőrének színe.

     A fő nóta pedig két tragikus sorsú énekes nevéhez fűződik. Tammi Terrell és Marvin Gaye előadásában az Ain't No Mountain High Enough.

Szólj hozzá!

Címkék: sport dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr512214556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása