Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.10.31. 15:56 Tévésámán

Batman & Robin (1997)

 

A Batman-sorozat immár hatrészes filmtörténeti darab. Tim Burton ijesztő, sötét Denevérember-feldolgozásaival kezdődött, majd Joel Schumacher vicces, gagyi, képregényszerű alkotásaival folytatódott. Burton és Schumacher 2-2 műve viszont annyira különböző és egymásnak ellentmondó, hogy az utóbbi kettő végül az eredeti sorozat bukásához vezetett. (2016-ra A Sötét Lovag-sztori immár 3 epizóddal bír, Batman pedig felbukkant Az Igazság Hajnalában is, ezekkel együtt immár 8 részesnek tekinthetjük Gotham Lovagjának filmes kalandjait - és ebbe még nem számítottuk bele az Adam West-féle mozikat.)

 

A 2000-es években aztán a realizmusáról híres Christopher Nolan elkezdte újraformálni Gotham bőregerének sorsát. Megszületett a Batman: Kezdődik! amelyben szerintem éppen a képregényekben lévő varázslatosan valószínűtlen világot taposták a sárba azzal, hogy áthelyezték a mi valóságunkba. Batman maga realisztikusabb lett, megtudhatjuk, hogyan fejlesztette ki a cuccait, vagy hogy hogyan tanulta a harcmodorát, ami még izgalmas is. És ott van pluszban Gary Oldman Gordon felügyelője, aki jóval nagyobb hangsúlyt kap, mint a régi, Pat Hingle által játszott kirakatbábú. De míg pl. a Macskanő, a Pingvinember és Két-Arc remek gonoszok voltak a régi négyesben, addig itt egy végtelenül lebutított és béna Madárijesztőt, meg egy túlságosan sokat beszélő Liam Neesont kapunk, akik egyszerűen nem ellenfelek a Sötét Lovagnak... A Batman Begins-ben maga a Denevér a főhős, az ő átalakulását láthatjuk Bruce Wayne-ből éjszakai szuperhőssé, de minden más szar és erőltetett benne. Eztán jött a The Dark Knight, amelyben a magát halálra dolgozó Heath Ledger mindenki mást lejátszik a vászonról, azonban a játékidő hosszúsága és az egy megtekintés után már egyáltalán nem meglepő húzásai miatt Nolan másik nagy durranásához, A tökéletes trükkhöz hasonlóan "egyszernézős" mozi lett. (Így 6 év távlatából már nem értek egyet saját magammal.)

 

A Batman és társa, a Batman visszatér borongós, nyomasztó filmek, amiket akkor néz meg az ember, ha valami igazán mesterit akar látni. Jó színészek, a képregényhez méltó feldolgozás, Tim Burton jellemző karakterei és látványvilága adják meg a nyomasztó alaphangulatot. A Mindörökké Batman valamint a Batman & Robin pedig a maga könnyedségével, butaságával szórakoztatóbb a többinél, ezért bármikor szívesen megnézem őket, mert lehet rajtuk röhögni, gyönyörködni a szépséges hősnőkben és valamennyire a komikus gonoszoknak is szurkolhatunk, mert érezzük, hogy komolytalanok. A túlzottan realisztikus Batman: Kezdődik!-et csak a fanatikus rajongóknak és a szuperhősök kritizálóinak ajánlanám, hiszen ebből kiderül, hogy Bruce Wayne is csak ember; viszont A Sötét Lovagot egyszer mindenkinek érdemes megnéznie, de többször nem.

 

Röviden: ha jól akarom érezni magam, akarok egy könnyed szombat estét Batmannel, akkor Joel Schumacher valamelyik rendezését teszem be a videóba és nem a többit. Meglepő módon a blog futamideje alatt már másodszor szembesültem azzal, hogy nagy kedvencem, a Batman és Robin kimaradt az elemzések sorából. Ezen most változtatunk:) Aki olvasta a bevezetőt, az már tisztában van vele, hogy egy bukásról beszélünk, de ez nem ilyen egyszerű. Elsőnek viszont néhány mondatban felvázolnám a történetet:

 

 

Batman (ezúttal George Clooney) már egy ideje együtt harcol fiatal társával, Robinnal (Chris O'Donnell), de még mindig nem tud megbízni benne. Új ellenfelük az örökös hidegre kárhoztatott Mr. Fagy (Arnold Schwarzenegger), aki gyémántrablásból tartja fent magát. Intelligenciája és félelmetes jégfegyverei miatt már ő is elég nehéz ellenfél lenne a Denevérembernek, de felbukkan még a rejtélyes, halálosan érzéki Méregcsók (Uma Thurman) is, kísérőjével, a legyőzhetetlennek tűnő izomkolosszus Átokkal (Jeep Swenson). Amikor a hősök szövetsége lassan felbomlani látszik, a gonoszok pedig összefognak, úgy tűnik, minden elveszett. Szerencsére a betegségével küszködő Alfred (Michael Gough) unokahúga, a szép Barbara (Alicia Silverstone) denevérköpenyt ölt és összefogja a torzsalkodó férfiakat, így a játszma kiegyenlítődik: 3 a 3 ellen! Vajon hőseink győzedelmeskednek a rosszfiúk (és a rosszlány) felett vagy Gothamből buja, emberektől mentes dzsungel lesz - esetleg jéggel borított, fagyos temető?

 

A Mindörökké Batman anno pénzügyileg sikeres volt, de színes, túlságosan a látványra épülő jellegével és komikus mivoltával sokakból ellenérzést váltott ki. Ami akkor még a siker záloga lehetett, az itt túlontúl elhatalmasodva tért vissza és a negyedik Batman-film végülis önmaga paródiájává váltSchumacher szerint a Warner Bros. egy kisebb korhatár-besorolással bemutatható, szórakoztatóbb jellegű mozit akart, mint amilyeneket Burton csinált, és ebből lett a Forever, ennek sikere egyenes utat adott a folytatásnak. A főbb szerepekre igazán nagy neveket sikerült szerződtetni (Schwarzi a '80-as, '90-es évek egyik legnagyobb akciósztárja; Clooney még manapság is az ügyeletes szívtipró; Alicia Silverstone a fiatalabb férfiak; Chris O'Donnell pedig a fiatalabb nők kedvéért van benne), nem volt gond a pénzzel sem, mégsem jött össze... Állítólag a feszült tempójú, túl gyors forgatás és a bemutató után futótűzként terjedő pletykák rosszat tettek a sikernek.

 

Az első dolog, ami miatt a Mindörökkét is kritizálták, az a túlságosan gyermekded hangulat és a nagyon színes látványvilág. Ugyanez, valamint a bugyuta hangeffektek és a nagyon a külsőségekre helyezett hangsúly köszön vissza itt is, de miközben néztem és gondolkoztam rajta, egyszer csak eszembe jutott, hogy micsoda mestermű ez. Ugyanis a sok-sok furcsa szövegelés, a hangok, a látvány mind-mind egy régi Batman-képregényt juttatnak az eszünkbe, egyes megoldások pedig a komikus '60-as évekbeli Denevérember-sorozatot:) Ebből is látszik, hogy a rendező úrnak mindössze annyi volt a terve, hogy nem akart deprimáló filmet forgatni, hanem szórakoztatni szeretett volna. Sokan úgy érezhetik, hogy egy gyerekeknek szóló játékreklámot vagy rajzfilmet néznek, mikor megtekintik (legalábbis két szereplő nyilatkozta ezeket a filmről), de amiket most felsoroltam, az alapján el lehet nézni ezt.

 

 

A második fogáspont a rejtett homoszexuális utalások sora. Schumacher hosszú ideje nyíltan vállalja másságát, de elmondása szerint semmiféle meleg-propagandát nem állt szándékában belecsempészni alkotásába. George Clooney viszont évekig viccelődött azon, hogy az általa alakított Batman homokos... A sok-sok színt és a hősök jelmezeinek anatómiai pontosságát sokan erre a rejtett üzenetre vezetik vissza, de alapvetően maga a Batman-mítosz évek óta támadások céltáblája a belemagyarázott buziskodás miatt. Az én ellenérveim: Alicia Silverstone és Uma Thurman. Két csodás külsejű színésznő, akikből csak úgy sugárzik az erotika a vásznon (főleg az utóbbiból, de egy motoroscsaj mindig beindítja a férfiak fantáziáját:P). Ezeken kívül a gonoszok közt lévő két férfinál sem lehet semmi homoszexuális vonást felfedezni, szóval ez úgy, ahogy van baromság. És most áttérek egy másik témára.

 

 

A filmben mindhárom gonosz nagyon jól sikerült, de szerintem Átok a legjobb. A mérgekkel átitatott agyú szuper-katonát az egykori pankrátor Robert "Jeep" Swenson játszotta, aki 193 centis magasságával az összes többi szereplő fölé tornyosult. Átok baromijól néz ki, hörög, mindig csak egy-egy szót mond, és borzasztóan erős. Ami még inkább tetszik, hogy van egy gyenge pontja, ami azonban nem annyira nyilvánvaló, és mikor legyőzik, azt sem közelharcban, hanem csellel teszik. Arnold bácsi sokszor túljátssza a szerepét, de a teljes páncélzatban nagyon impozáns látványt nyújt, akár egy fémbe öltöztetett mozgó jéghegy:) A képregények és a rajzfilm Mr. Freeze-e a nyomába nem ér... Uma Thurman kettős szerepet alakít: a munkájának élő, radikális természetvédő Dr. Isley egyáltalán nem vonzó nő, inkább tramplinak mondanám; viszont Méregcsók maga a zöld ruhás kéj. Szerintem Thurmannél alkalmasabb színésznőt nem is találhattak volna erre a szerepre. A kitűnő Michael Gough itt utoljára játszotta el Alfredet (azóta szerepét átvette Michael Caine), a jófiúk közül ő a leginkább szerethető karakter. Alicia Silverstone-t még megemlítem, szerintem nagyon jól néz ki, főleg denevérköpenyben:) Ismertebb mellékszereplő még Elle Macpherson (Bruce barátnője) és Coolio (az illegális motorverseny bankosa).

 

Érdekességek: A legnehezebb kosztüm a látszat ellenére nem a Mr. Fagy-, hanem a Batman-ruha volt (kb. 40 kilót nyomott, ennek több mint felét a köpeny adta ki). Az előző részben látható bulldog (vagy egy ugyanolyan kutya) feltűnik itt is - míg a Foreverben a Rébusz által leszívott agyak montázsában látható, addig itt az utcán a megfagyasztott tömegben. A kutyushoz hasonlóan visszatérő elem a harmadik részben látott táncos mulatsághoz nagyon hasonló itteni bál; valamint az első csata, amely a földön kezdődik és aztán a levegőben folytatódik, majd egy autós üldözésben teljesedik ki, szintén emlékeztet a Mindörökkében látottakhoz. A Batman és Robin 140 millió dollárból készült és valamivel több, mint 238 milliót hozott vissza (az egész világon számított bevétel), viszont a Warner nagyobb sikerre számított, a kritika nagyon durván lehúzta, a közönségnek sem tetszett és máig a világ legrosszabb szuperhős-filmjei közt tartják számon.

 

Most pedig következik a harmadik felvonás: Batman Triumphant - a folytatások sora

 

A harmadik rész befejezése után rögtön elkezdték a negyediket készíteni (állítólag ez a gyors tempó volt az egyik ok, amiért Val Kilmer nem tért vissza Bruce Wayne-ként) és a negyedik alatt már tervbe vettek egy ötödik részt. A Batman Triumphant (Batman, a Győzedelmes) névre keresztelt epizód sokkal sötétebb hangulatú lett volna. Ellenségként a Madárijesztő (Robert Englund vagy Steve Buscemi), az általa használt félelempor miatt látomásként megjelenő Joker (Jack Nicholson), Harley Quinn (eredetileg Joker társa/szeretője, itt lánya vagy felesége - Madonna) és a Man-Bat nevű mutáns jelent volna meg. Az elején rögtön meghalna Batgirl (aki egyébként eddigre már összejön Robinnal), Batman pedig visszavonult volna. Helyére a Robinból lett Nightwing lépne, de aztán Bruce még egyszer, utoljára felöltötte volna a fekete jelmezt és együtt győzték volna le a bűnöző-triót. Azt rebesgették, hogy O'Donnell harmadszor alakíthatta volna Robint/Nightwinget, Silverstone viszont nem akart újból Batgirl lenni, és Clooney se Batman. A forgatókönyvet Mark Protosevich írta meg és a stúdió nagyon meg akarta valósítani, ám végül törölték a projektet. Protosevich szerint a forgatókönyvet még most is a Warner Bros. széfjében őrzik és senki sem látta azóta... Joel Schumacher lett volna a rendező, aki azonban a Triumphant elvetése után a Frank Miller által írt Year One képregényt akarta vászonra vinni, de felbontották a szerződését. Helyette Darren Aronofsky-t bízták meg, aki Millerrel karöltve össze is dobott egy forgatókönyvet a Year One-hoz, de aztán annak készítését is leállították. Végül a Batman: Kezdődik! mégiscsak nagyrészt ebből a képregényből táplálkozott...

 

 

Visszatérve a Batman & Robinhoz: Vicces, szórakoztató és szeretni valóan bénácska. Ha nem véresen komolyan nézzük, hanem egy szuperhősös akció-vígjátékként, akkor kifejezetten élvezetes!

 

Pontozás:

 

imdb: 3.7 (6 év alatt 0.2-t emelkedett.)

 

Szerintem: 5/5 (Csak a motorversenyes rész az, ami nagyon unalmas.)

 

Hírek:

 

- Uma Thurmant hamarosan láthatjuk majd a Bel Ami című, részben hazánkban forgatott kosztümös drámában, Ráb Pettinszn és Christina Ricci oldalán. Valamint íróként és főszereplőként működik majd közre a 2014-es Kill Bill Vol. 3-ben. (Aztarohadt, Ez miről szólhat? Bill már meghalt, a többiek is, csak nem feltámadnak majd és zombi-mészárlás lesz?) [2016-ig utóbbi nem valósult meg.]

 

- Alicia Silverstone a Vamps-ben alakít majd egyet a vámpírnők közül, 2011-ben. [Ezt meg kár volt megcsinálni.]

 

Tegnap baromira fáradt voltam, úgyhogy nem tudtam filmet nézni. Ma több minden is lesz, de két dolgot ki kell emelnünk: Bud Spencer (alias Carlo Pedersoli) ma 81 éves, Boldog Szülinapot neki:) A másik pedig, hogy ma van Mindenszentek napja, vagyis Halóvén ünnepe (direkt írtam így, tudom én, hogy az Halloween), tehát vagy Spencer-Hill-filmeket, vagy horrorokat kell nézni este! Úgyhogy hajrá fiúk-lányok, tegyen így mindenki!

Szólj hozzá!

Címkék: szuperhős


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr512411823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása