Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2009.11.22. 13:19 Tévésámán

Serenity (2005)

Nemrég találtam meg a Sideshow weboldalán a Serenity (békesség, nyugalom) nevű űrhajó műanyag mását és lám, aztán a tv adta is a sztoriját. Semmit nem tudtam erről a filmről, az űrhajó kinézetén, meg a műsorújság semmitmondó beharangozóján kívül, viszont a címe nagyon ismerős volt valahonnan.

Ha azt mondom: Buffy, a vámpírvadász; akkor persze rögtön tudjátok miről van szó. Rajtam kívül mindannyian néztétek ezt az abszurd izét, meg az utódját, az Angelt, ugye? Nos, ezt a két remek (?) sorozatot egy Joss Whedon nevű elég sokoldalú pasi találta ki - de nem csak ezt, hanem még sok mást is, pl. ő írta a Toy Story-t és az Alien 4.-et, 2002-ben pedig elindított egy Firefly című sci-fi szériát. Ez a cím nekem nem mond túl sokat és nem hinném, hogy bármely magyarnak mondana valamit, mert az imdb szerint nálunk nem mutatták be. Ennek ellenére van magyar címe (Firefly - A szentjánosbogár)... Amit még tudni kell a Firefly-ról, az az, hogy csak egy évadot (14 részt) ért meg, nem volt túl sikeres, mégis 9.5-öt adtak rá 10-ből a már említett oldalon. (Ez 2016-ra 9.1-re módosult.) És hogy miért kellett ezt az elején tisztázni? Mert a Firefly az alapja a Serenity-nek.

Ha viszont mindezt nem vesszük figyelembe, akkor azt mondhatom, hogy a Serenity olyan, mintha a Resident Evilt kilőtték volna az űrbe, és mialatt hibernálását töltötte, belélegzett egy kis 1984-esszenciát vagy némi Különvélemény-származékot.

Rögtön az elején egy tripla váltás van a valóságok között, már ez a rész nagyon figyelemfelkeltő, mert hirtelen az ember nem tudja, hogy mi van, de nagyon szeretné tudni:) Dióhéjban a lényeg az, hogy a film címével azonos nevű űrhajó szedett-vedett törvényen kívüliekből álló legénysége felvesz egy doktort és annak furcsa, látszólag őrült húgát, akik az univerzum Szövetsége elől menekülnek. Mialatt egy név nélküli orgyilkos meg egy csomó katona üldözi őket, egyre többet tudnak meg a titokzatos lányról és veszélyes tudásáról. Közben pedig összetűzésbe kerülnek a Fosztóknak nevezett kannibál szörnyekkel, akik valaha talán emberek voltak, de valami történt velük. Vajon van esélye egy rozzant űrbárkának egy ultramodern hadsereg és egy egész barbár horda ellen? El tudják kerülni a végzetüket vagy maguk hozzák el majd a Szövetség pusztulását?

Az első 10 perc után az események egy kicsit leülepednek. Nagyjából megismerkedünk a csapattal, de nem úgy, mint egy átlagos filmben, hanem akció közben, és valójában nincs akkora hangsúly a szereplőkön. A közepéig egyfajta misztikum hatja át az egészet, mert nem tudjuk mi a menekülő lány titka, amikor viszont szembesülünk vele, akkor hirtelen jó páran a homlokukra csapva gondolhatják, hogy "jé, ez nem a Resident Evil újabb része"? Viszont ezzel nincs vége még semminek, sőt, mert az utolsó fél óra tényleg nagyon izgalmas, a befejezéssel sincsen gond, szóval attól, hogy nem annyira eredeti az ötlet, a megvalósítás mégis az!

Például nincsenek lézerfegyverek, csak a nagy és modern cirkálókon, a szörnyek nyilakkal és hasonló primitív harci eszközökkel bírnak, hőseink pedig puskákkal, pisztolyokkal és géppisztolyokkal. Érdekes, hogy 500 év múlva, a csillaghajózás korszakában még mindig golyóval lőnek, szerintem ez tök jó. Ezen kívül a Szövetség tulajdonképpen sosem jelenik meg, és a Fosztók sincsenek igazán előtérben, mindkettő egy háttérben megbúvó nyomás, egy veszélyforrás, ami lappang. A "gonosz vezér" nem egy robot, nem egy űrlény, hanem egy férfi, aki nagyon erősen hisz abban, amiért küzd, harcművész és kardot forgat. Őt a szerintem kimondhatatlan nevű Chiwetel Ejiofor alakítja, meglepően jól. (Ejiofor urat 12 év rabszolgaság után mára mindenki a legjobb fekete színésznek tartja...)

A képen látható a jófiúk bandája. Legelöl balra Nathan Fillion, a kapitány, Mal életre keltője. Ő nem egy tipikus szépfiú, de olyan jól illik az arca egy ilyen figurához. Mellette a szerintem aranyos Jewel Staite, a mérnök Kaylee alakítója. Nathan mögött Gina Torres (Zoe első tiszt), majd Ron Glass (Book pásztor), a furcsán szép táncosnő Summer Glau (a titkot tudó River megszemélyesítője), Alan Tudyk (Wash, a pilóta), Adam Baldwin (Jayne, a fegyverbuzi kommandós), Sean Maher (River bátyja, Simon doktor) és végül a szintén kellemes külsejű Morena Baccarin (Inara, a kapitány "nője"). Mindenki marhajó, mivel a hátuk mögött volt már a Firefly, ahol ugyanezeket a karaktereket játszották. Ezért ennyire hihető a társaság alakítása. Nagyon érdekes, hogy majdnem az összes főhős részt vett az Igazság Ligája rajzfilmsorozat munkálataiban és többen a HALO 3. részéhez is adták a hangjukat.

Egy összeszokott csapat, sci-fihez képest rendkívül hihető alakítással, egy régi ötletekkel, de nagyon ügyesen megvalósított történet, finom szerelmi szálak, fantasztikus, kevés számítógépes grafikát használó látvány és még néhány jó poén alkotja a Serenity-t, ami egészen formabontó csillagközi kalandokat ígér a nézőnek!

imdb.com felhasználói szerint: 8.0/10

Szerintem: 5/5 (Kedvet kaptam a sorozathoz is!)

Szerkesztés: Érdemes megnézni a szériát, nagyon jó!

Hírek:

- Gina Torres Super Woman hangját adja a jövőre érkező Justice League: Crisis on Two Earths című rajzfilmben. (Erről azóta megszületett a cikk.)

- Jewel Staite a szinén 2010-ben várható Mothman nevű horrorban lesz legközelebb látható.

- Chiwetel Ejiofor a 2 év múlva elkészülő videójáték-adaptáció, a The Suffering címszerepét fogja majd alakítani.

A dvdről: Ez egy marhajó film, a második nézés után is ezt mondom. Ráadásul a dvd nagyon király lett! Az animált menü tetszik és találtam benne egy rejtett plusz bónusztJ A tartalommal igazán meg vagyok elégedve, legalább ilyennek kéne lennie minden dvdnek! Az alábbi extrák vannak:

- Kimaradt jelenetek = Ezek nagy része biztos csak az idő miatt nem került be, szerintem pedig szinte mind tök jók lettek, főleg a Simon-River-részlet.

- Bakiparádé = Egy csomó vicces hülyéskedést láthatunk, főleg Nathan Fillion improvizált állatságait. Bokorba bezuhanást, szövegfelejtést és sok-sok egyéb, humoros pillanatot.

- Audiokommentár = Most ezt nem hallgattam meg, de külön az extrákhoz is készült egy.

- A rendező ajánlása a filmhez

És még pár rövidfilm a Serenity-t létrehozó Firefly-sorozatról, amiben a stáb mellett megszólalnak a szereplők is egytől-egyig. Hallhatunk kulisszatitkokat; láthatjuk, hogy készült a siklós üldözés és így tovább. Joss Whedon (aki kitalálta, írta és rendezte) hosszasan elmesél mindent, de a saját stílusában, közbevetve egy pár jó poént, szóval élvezetes hallgatni a meséit.

A rejtett extra a főmenüben a jobb oldali félkörív közepén lévő, háromszögszerű valamiben van, ha erre rákattintunk, megnézhetjük azt a reklámot, amitől River először kezd ámokfutásba – és a létrehozását is.

Az egész korong úgy jó, ahogy van. Érdekes bónuszok, remek film – egyszóval nagyon megérte az 500 Ft-otJ

 

Ma még mindenképpen megtekintem a Piedone 4. részét, este True Blood, és még van 3 filmem amik hamarosan sorra kerülnek: Resident Evil 3., Az Árnyék és a Rockhajó. (Ezekről a mozikról mind lett cikk azóta.)

Végül egy trailer a Serenity-hez, ami hosszúsága ellenére nem lő le semmilyen poént és még eléggé figyelemfelkeltő is:

Szólj hozzá!

Címkék: kaland sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr601543623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása