Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2008.10.16. 17:47 Tévésámán

Jason X (2001)

Ez a mozi mutatott be Jason Voorhees-nek, akiről remélem mindenki tudja, hogy ki (Péntek 13. - aki így se tudja, az ne is olvasson tovább). Ezek után mind a 11 részt megnéztem (ezzel és a Freddy vs. Jasonnel együtt 11), vettem őt ábrázoló figurát, hokimaszkot és matchetét is:) Röviden: nagy rajongója vagyok Mr. Voorhees "munkásságának":)

Egy kis áttekintés a Péntek 13. filmekről:

Ez a rész a sorozat 3. felébe tartozik. Az első a Péntek 13-tól a IV. részig tart, ebben Jason még többé-kevésbé csak egy nagyon ronda és erős ember. Az első epizód önállóan is megállja a helyét, ebben a hokimaszkos még kisfiú és végülis csak látomásokban van jelen. A  sorozat második fele a VI. résztől a VIII.-ig tart, itt Jason zombivá és ezzel emberfeletti szörnyeteggé lesz, valamint itt, egész pontosan a VII. részben kezdte Kane Hodder játszani őt. Hodder a Jason X-ben alakította utoljára a kristály-tavi gyilkost. Az V. részben az ikonikus gaztevő csak víziókban jelenik meg, és ez az utolsó, amit a Paramount jelentetett meg. (Szerkesztés: Ez az info hibás, ugyanis a VIII.-ig ők forgalmazták a szériát.) Végül jött a 9. rész, a Jason a Pokolba megy, mikor is Cunnigham producer úr és bandája egy a sorozattól tökéletesen független 'alkotást' készített. Ezután érkezett a most bemutatandó epizód, majd a New Line összeeresztette kedvenc matchetésünket másik szörnyével, Freddy Kruegerrel. Ennek állítólag készül folytatása, felmerült egy Péntek 13. 0. rész elkészítése is, de ezekről semmit nem tudok (főként a Fangoria magazin megszűnte miatt...). Ezek után térjünk rá tehát a Jason X-re!

A nem is olyan távoli jövőben a Kristály-tó rémét elfogták, és le akarják fagyasztani. Egy nagyravágyó orvos azonban kísérletezni szeretne vele, ennek következtében gyilkosunk elszabadul. Szerencsére Rowan doktornő (Lexa Doig) becsalja őt a hibernálóba és rázárja az ajtót, Jason viszont nem hagyja magát legyőzni, ezért átszúrja a tartály falát, és örök szendergésre kárhoztatja a nőt. 450 évvel később a Föld már kihalt. Egy csapat régésznek készülő egyetemista néhány katonával, egy pilótával, egy androiddal, egy mérnökkel és egy szemétláda professzorral együtt rutinmissziójuk keretében rátalál a két megfagyott alakra, akiket felvisznek a Grendel űrhajó fedélzetére. Rowant sikerül újraéleszteni, Jason pedig kiolvad és feléled. A mészárlás másodszor is megkezdődik!

Jason ebben a részben kétszer is meghal, másodszor pedig végérvényesen, így ez a sorozat mindenkori befejező darabja, az ezután következő részek történetileg előtte játszódnak. Kane Hodder tökéletesen alakítja a címszereplőt, Lexa Doig és a katonák vezetőjét életre keltő Peter Mensah is jó, valamint én nagyon bírom a mérnök Crutch-ot, akit Phillip Williams játszik. A többiek névtelen sorozatszínészek, elvannak, a hangsúly úgyis a gyilkoláson van. Érdekesség, hogy a forgatókönyvíró Todd Farmer a Dallas nevű rövid életű katona, valamint a stáblista alatt a szintén ismeretlen James Isaac rendező is megjelenik, a bajt elindító orvosként pedig a nagy direktort, David Croenenberget láthatjuk.

Az eredeti szinkronban sokat káromkodnak, van egy jó szexjelenet, az ölések közt akad pár emlékezetes, szóval a B-kategóriás horrorok kedvelőinek tetszeni fog. A magyar szinkron szintén jól sikerült, mindkét verziót ajánlom. Tudom, hogy borzalmasan rossz film, de én oda vagyok érte:)

imdb.com felhasználói szerint: 4.4/10

Szerintem: 6/5 (Sose unom meg, egyszerűen imádom!)

2023-as kiegészítés: Hosszú idő után ismét egy Jason-mozival ünnepeltem a baljós pénteket. Először azt gondoltam, hogy a VIII. részt választom, mert azt még nem tudom kívülről, végül inkább letöltöttem bluray-minőségben a 10.-et és meg kell hagyni, még most is remekül szórakoztam rajta! Mivel a bemutatóhoz képest tényleg a jövőben vagyunk, így érdekes volt hallani, hogy jövőre be fogják tiltani a hokit, illetve megjelennek tabletek a laborokban, a két koma tulajdonképpen VR-játékot játszik és Crutch mintha bluetooth-os fülhallgatókon hallgatná a zenét (ez a zene egyébként a régi kópiámban szerintem nem volt hallható). Csak most tűnt fel, hogy a katonák szinte tökéletesen idézik A bolygó neve: Halál összeszokott alakulatát, vannak köztük csajok, pasik, mindenféle etnikum. Peter Mensah teljesítménye most is kiemelkedett, Lexa Doig egészen jó és a többiek közül is egyedül csak Jonathan Potts, a korrupt professzor ripacskodik, de neki talán ez volt a szerepe. Mindenképpen ki akarom emelni a Janessát játszó Melyssa Ade-t, egyrészt nagyon tetszik, másrészt ő mutatja a tehetség néhány jelét, ami a többieknél aligha tűnt fel.

ade1.jpg

Több jelenet is bizonyítja, amit már régóta sejtek, hogy Jason képes teleportálni, az egyik ilyen a nyitány, ahol a hatalmas terem ajtajában guggoló Rowan mögött tűnik fel; a másik pedig a rajtaütés, ahol hirtelen eltűnik a golyózáporból. Szerintem egy elpusztíthatatlan, regenerálódó zombitól ez a képesség sem áll távol, mindössze valószínűleg nem tudatosan csinálja, hanem néha megtörténik vele. Érdekes feltevés, de lehetséges, hogy a kivett szeme "látta" a jeges köd hatását, ezért tudja, mit kell csinálnia a szőke csajjal. Ha már teleportáló zombi, akkor ez is belefér. Számomra még egy dolog merült fel a végén, hogy amikor új testet kap és nagyjából tökéletes gyilkológéppé alakul, akkor a számítógép figyelembe veszi a fogyatékosságait is? Vagyis hogy továbbra is apró aggyal, szellemileg fogyatékosként alkotja újra? Talán erre utal a második hologram-jelenetsor, ahol annak ellenére, hogy egyszer már átélt egy valóság-váltást ugyanitt, másodszorra is meghökken tőle, "beveszi", pedig emlékezhetne rá, hogy az előző alkalommal se az igazi világba sétált bele ugyanitt. Ha viszont a gép tökéletesítette, akkor talán már nincsenek fogyatékosságai, tehát elvileg akár beszélni is tudna, a testi adottságai megvannak hozzá. Viszont ahhoz túl rövid ideig létezik ebben az alakjában, hogy egyértelműen meg lehessen válaszolni ezeket a feltevéseket:)

A forgatókönyvíró fantáziája kimerült a valamennyire futurisztikusnak hangzó nevekben, ezért a beillesztett, utalásnak szánt megnevezések inkább erőltetettnek hatnak: Grendel a Beowulf-eposzban a főhős egyik ellenfele; Tiamat egy mezopotámia teremtő tengeristennő; a Solaris pedig Stanislaw Lem regénye, amiből Andrej Tarkovszkij rendezett legendás sci-fit 1972-ben. Feltűnt egy apró termék-elhelyezés, ami talán véletlen: Jason regenerációjánál a komputer monitora Apple márkájú.

A szép képminőség meg a számomra ismert történet miatt most tudtam figyelni a részletekre, ezért észrevettem kis hibákat, amik korábban elkerülték a figyelmemet: Rowan azt mondja "Megpróbáltunk mindent", a kivégzésekre utalva - kivéve a lefejezést és a játékidő közepén a Kay-Em-harcban kiderül, hogy ténylegesen úgy lehet elpusztítani Jasont, ha megsemmisül a feje. A kommandós jelenetben az egyikük elfelejti megnyomni a headsetjét, mielőtt beszélni kezd - az interkom egyébként is igen érdekesen viselkedik, mert sokszor hallhatjuk a karaktereket, amikor valószínűleg semmi okuk nincs arra, hogy nyitva hagyják a közös frekvenciát. Ugyanakkor felmerül, hogy a katonai egység egymással folytatott társalgását miért tudják a diákoknak is meghallgatni? Miért jó ez? A már említett kommandózás során mikor az egyik keménylegény szétlövi, aztán felhúzza Jasont egy csáklyán, akkor látszik, hogy az egy bábu és az orvosi "kard" csak oda van függesztve rá, nem a kezével fogja. Mikor a diákok elmenekülnek a laborból, megbeszélik, hogy három irányba mennek és Rowan nagyon határozottan az élre állva sietni kezd, de vajon honnan tudja, merre kell menni? Ez különösen feltűnő, mivel úgy három percen belül meg is kérdezi a lányoktól, hogy merre van az űrkomp. Talán szőrszál-hasogatás, mert a Kay-Emet alakító Lisa Ryder belead mindent, de az androidnak lövés közben rebeg a szemhéja, ami az embereknél akkor következik be, mikor még nem elég gyakorlottak a lőfegyverek kezelésében. Ezt meg lehet magyarázni azzal, hogy talán egy extra kis valósághű programozási részlet, de valószínűbb, hogy Ryder akaratán kívül produkálta ezt a természetes jelenséget - csakhogy egy androidnál ennek nem szabadna fellépnie. A végső szekvenciában Janessa halála után Jasonnek puszta kézzel kell lebontania az ajtót, amin keresztül bemegy, ezt követően viszont minden egyes következő nyílászáró, méretétől függetlenül, egyetlen ütésétől kifordul a keretéből. Ez különösen nevetséges, ha hozzávesszük, hogy ezek falba behúzódó ajtók, tehát talán nem pontosan akkorák, mint az általuk lezárt nyílás, magyarul folytatódniuk kellene még a falakban, és ha méretre vágták őket, akkor se egy darabban kellene kifordulniuk a falból, hanem minimum kettőben. Ráadásul az a vákuum, ami kiszippantja Janessát az űrbe, ezek után eltűnik, pedig a címszereplő az űrből jön befelé, tehát a levegőnek továbbra is szöknie kellene. Végül a képminőségnek hála két alkalommal is nagyon észrevehető, hogy a levágott, beszélő fejek számítógéppel montírozottak (Dallas leállítja a játékot, Kay-Em valamelyik utolsó jelenete), az android-fej pedig többször észrevehetően makett. Viszont ezek az eredeti, rosszabb képminőségű kópiánál észrevehetetlenek, tehát nem lehet őket igazi hibának nevezni.

Érdekességek a stáblistáról: A Condort alakító Steve Lucescu a kaszkadőrök vezetője is volt. Négy magyar eredetű név is felbukkan a készítők között, ők Barna Moricz (Móricz Barna, Kickert alakította), Richard Gaal (talán Gaál Richárd, a díszlet-rendező sofőrje), Lon Molnar (számítógépes animátor, ennek nincs hazai megfelelője, szóval ő már valószínűleg kint született) és Rob Gyorgy (György Róbert, "vfx composite supervisor"). Hogy ők tényleg hazánk fiai-e vagy csak magyar származásúak, az kérdéses.

Hibái ellenére a Jason X egy szórakoztató sci-fi horror, ami nem akar nagy mondanivalókat közölni az emberről vagy a végtelenségről, megelégszik ledéren öltözött fiatal nők, fröcsögő vér és menőnek szánt dumák felsorakoztatásával. Kordokumentumként is izgalmas, mert a szereplőkről süt a 2000-es évek elejének hangulata és az is izgalmas, hogy egy nem annyira fantáziadús forgatókönyvíró miként képzelte el a 2450-es éveket 2000-ben.

Nem tudom mikor jövök legközelebb, megfelelő videót pedig nem találtam, de az egész film fent van a youtube-on. És még valami, amit nem hagyhatok ki:

"Condor, report!...Sven, report!... Condor, report!... Report!... Report!... Damn!"

3 komment

Címkék: horror sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr56717379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.10.17. 13:51:11

Meg lehet nézni, agyatlanság az egész, egy unalmas délutánra jó

Divine · http://egylelkesznaploja.freeblog.hu/ 2009.04.20. 22:34:01

Nekem bejön, de ember, te hol vettél hokimaszkot? :D

Tévésámán · http://transfesser.blog.hu/ 2009.04.20. 22:43:49

Budapesten. Streethoki-kapus maszk. Olyan, amilyen az ötödik rész poszterén van.
süti beállítások módosítása