Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2008.06.08. 11:19 Tévésámán

Gépállat SC (Mean Machine, 2001)

Szégyellem, de még mindig nem láttam az eredeti Longest Yardot [közben ez már megváltozott, a magyarul Hajrá fegyencváros! nevű alkotásról szóló cikk olvasható a blogon], ami alapján elkészült az azonos című amerikai remake Adam Sandlerrel, de most itt van a kettő között létrejött brit verzió, Vinnie Jones és Jason Statham közreműködésével.

Aki látta a fent említett másik kettőből valamelyiket, annak ismerős a sztori. Danny Meehan egykori sztárfocistát (Jones) becsukják ittas vezetésért és verekedésért 1 évre. A börtönben kezdetben mindenki utálja, az igazgató pedig azt akarja, hogy eddze az őrök focicsapatát. Mr. Burton, a fő-őr (Ralph Brown) azonban finoman tudtára adja, hogy ezt nem kéne elvállalnia. A börtönlakók aztán lassan megkedvelik Danny-t, főleg miután segít egy társának, Masszívnak (Vas Blackwood), mikor egy őr jól el akarja verni a semmiért. A helyi kiskirály, Sykes (John Forgeham) fejéből pedig kipattan az ötlet, hogy rendezzenek egy "rabok az őrök ellen" meccset, erre ugyanis lehetne fogadni, amit ő is, és az igazgató is imád. A börtönlakók számára Anglia-szerte megkezdődik az évszázad mérkőzése...

Itt vannak a "többi részből" ismert figurák: az öreg segítő; a vicces néger; a pszichopata, akitől mindenki fél, aztán összehaverkodnak vele; az erőszakos őr; a patkány bombagyáros; a nagydarab izomagy; a balfék; a dagi és a börtönben raboskodó profik. Megvannak a kihagyhatatlan részek: a pszichopata érzékletes bemutatása, a bundázás, az igazgató közbelépése, a verekedés, a felrobbantás, az orrtörés és a mezek kiosztása. Újdonságok: Sykes figurája az általam látott részből abszolút hiányzik, a helyi elmebeteg, a "Barát" (úgy mint szerzetes, Jason Statham remekel) látomásai, a titkárnő sokkal jobb csaj, az igazgató beszari, a besúgónak van indítéka és a két bemondó a végén sokkal jobb, mint az amerikaiban. [Másodszori nézésre a legutolsó állítást azért már vitatnám.]

Mégsem jó az egész. A főhőst, a pszichopatát, a bombagyárost és az öreget kivéve senki sincs kidolgozva, a többiek csak tengnek-lengnek. Például azt se magyarázzák meg, kit miért hívnak úgy ahogy; a beilleszkedés is túl gyorsan megy; kevesebb a bunyó, ami meg van, az erőltetett. Egy szóval: a Gépállat SC rossz. Ha ajánlanom kéne, akkor Statham-fanatikusoknak mindenképpen ajánlanám, de másnak nem. Az öreget játszó David Kelly nagyon jó, Vinnie Jones-hoz viszont nem igazán illik ez a szerep. A rendezőnek pedig ez az egyetlen filmje, talán érthető is miért. Lehet, hogy ha más főszereplőt találnak és jobban kidolgozzák a figurákat, akkor jobb lett volna...

imdb.com felhasználói szerint: 6.2/10 (8 év alatt 0.3-at növekedett.)

Szerintem: 3/5 (és ez is nagyrészt Jason Statham miatt)

Utólagos szerkesztés: 2015 végén adta a tv, és akkor újból megnéztem, elsősorban a Vinnie Jones-életrajz elolvasásának hatására. Jones ugyanis eredetileg profi futballista volt, és a pályája végén állt be színésznek, ennél fogva ő volt az ideális főszereplő, ám az tény, hogy ez a film inkább dráma, mint vígjáték. Ezzel csak az a baj, hogy az eredeti és az újra főként vígjáték, ráadásul a rasszizmus-kártyát egyikben sem nyomatják annyira erősen, mint itt. Persze érdekes, hogy mennyire másként alakult ugyanaz a történet európai szemmel nézve. A pontszámot egyel felhúztam, azonban kitartok amellett, hogy a történetnek ez a leggyengébb feldolgozása. 

Mivel a zárójelben említett remek pofáról nem találtam képet, ezért jöjjön itt a film legviccesebb jelenete, amikor a "Barát" a kapus, és víziójában mindenkit elver Marilyn Manson Fight Songjára:

1 komment

Címkék: sport vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr12509374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paulkemp · http://halfpecssquad.blog.hu/ 2008.06.23. 10:13:31

az adam sendleres még rosszabb nem javaslom
süti beállítások módosítása