Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2008.04.06. 11:44 Tévésámán

Belphegor, a Louvre Fantomja (Belphégor - Le fantôme du Louvre, 2001)

Először is: elszállt a film+. Tudom, hogy írtam már, de ez tök jó, hogy a júpíszi csak így kapásból, az előfizetők megkérdezése nélkül átállítja a teljes internetszolgáltatási rendszerét, kivesz csatornákat a csomagokból, meg betesz helyettük, és még a sokak által kedvelt Szőke-Badár párost is lapátra teszi. Szerkesztés: Nem olyan rég jutott eszembe, hogy ki emlékszik még rájuk? Sose rajongtam értük, de ennél a két fapofa szlovák vagy milyen pasinál, akik baromkodnak a júpici nevében, sokkal jobbak voltak. Másodszor: a tvgettó a nagyon nagyon fontos Tűzben edzett férfi miatt 40 perccel később kezdte a most tárgyalt művet, ami nem lenne baj, csak így 00:20 helyett 01:05-kor indult a film, és majdnem hajnali 3-ig tartott... Ami semmi ahhoz képest, hogy a viaszat három le se adta a Dominot.

De nagyon szeretem a Belphegort, sose hagyom ki, ha adják. Viszont a késői kezdés sokszor elég rossz. Emlékszem, mikor annak idején ezt videóra felvettem, akkor rögtön utána adták Az elveszett gyerekek városát, amit azért se néztem meg, mert ennek baromi későn lett vége. (Később rájöttem, mekkora hibát követtem el, de azóta Az elveszett gyerekek megvan dvdn, egyszer talán írok róla majd. Az írás már kész és azóta a Belphegor is megvan eredeti lemezen.) Na de térjünk rá a Fantomra:

A párizsi Louvre felújítási munkálatai során, egy használaton kívüli raktárban rábukkannak egy ismeretlen múmiára. Nemcsak a nevét és az arcát törölték le a szarkofágról (mellesleg az arca tök nincs letörölve), hanem amulettek nélkül temették el, fejére pedig egy fekete maszkot helyeztek a kötések alá. A különböző vizsgálatok elvégzése közben a múmiából kiszabadul egy 3502 éves kísértet és a múzeumban föl-alá repkedve tönkrevágja az elektronikus rendszereket... A Louvre-ral szemben lakó Lisa (Sophie Marceau) egy éjjel betéved a ház pincéjében munkások által ásott alagútba, mely egyenesen a múzeum alagsorába vezet, ahol hősnőnk szembesül a szétroncsolt koponyájú múmiával (egyébként csak egy nagy horpadás van a fején, ezt nevezik szétroncsoltnak). A találkozáskor a bolyongó lélek megszállja a lányt, aki hamarosan túlvilági hatalomra tesz szert, és kettejük egyesüléséből létrejön Belphegor, a Fantom, aki éjjelente az egyiptomi tárlatot fosztogatja. Hiába az őrök és a biztonsági rendszer, mert aki a hatalmas fekete alak smaragdzöld szemébe néz, az megtébolyul és rövid úton elhalálozik, a kamerák és a vitrinek sem állhatnak az útjába. Miután egyre többen halnak meg, a rendőrség elküldi veterán fantom-szakértőjét, Verlac-ot (Michel Serrault), akinek munkáját egy Egyiptom-mániás biztonsági őr, egy angol régésznő és Lisa újdonsült szerelme, Martin (Frédéric Diefenthal) is segíti. De vajon sikerül-e nekik megállítani Belphegort, vagy a világhírű francia intézmény örökre bezárhatja kapuit?

Lássuk, miért is szeretem ezt a filmet annyira! Alapból bírom a francia mozgóképeket, a vígjátékaik sokkal viccesebbek a gusztustalanságra épülő amcsi társaiknál, a fantasy-jeik és horrorjaik pedig fantasztikus látványúak és mindig vannak bennük baromijó szörnyek. Sophie Marceau szép nő és remek színész, így ez már két dolog, ami miatt a szóban forgó alkotás érdekel, plusz ott van még a Taxi Émilienje, Diefenthal is, aki most komolyabb szerepben tűnik föl. És akkor még szót sem ejtettünk a legjobb dologról, a Fantomról.

Baromijól néz ki! Hatalmas, rejtélyes, fenyegető, de valahogy mégis szép. Hármas személyiség, mert egyrészt ő Lisa, aki a testét adja; ő a szellem, aki irányít; és ő Belphegor, aki mindkét komponens, de egyik sem. Szerintem rohadtjól megcsinálták, és a hozzá társított CGI-effektek sem erőltetettek, valóságosnak látszanak. Külön tetszik, ahogy a suhanását megoldották. 

Szinte mindenhol azt írják, hogy az egész lényege az, hogy bejárhatjuk a Louvre kiállításait és rejtett raktárait - valójában erre hegyezték ki ezt a művet, azonban ez nem negatívum. A látvány elképesztő, amit a feljebb említett francia alkotásoktól már megszokhattunk. A színészek közül még a Verlac-ot játszó Serrault-t érdemes kiemelni, az ő öreg nyomozója tök jó fej. Nincsenek irritáló karakterek (Szerkesztés: Azért az angol kutatónő az...), bár a párbeszédek néha elég rosszak. Ezzel akkor rá is térhetünk a negatívumokra:

A vágás nagyon fura. Néhol baromijól hat, de máskor az események közepén elvágják az egészet. Valamint ilyen sokszori megtekintés után már föltűnnek az apró hibák is, de ezek minden filmben előfordulnak. A nagy egésszel komolyabb bajom nincs, egy jelenet van, ami nem kéne bele, mikor a hősnő egy kisfiúval kiabál az utcán (plusz a kutatónő szenvedése a liftben...). Nagy kár, hogy nincs nyitva a folytatás lehetősége, pedig elnéztem volna még ezt a remek szörnyet egy második részben is. (Azért az utolsó jelenet elég szuggesztív, oda el lehet képzelni bármit.)

Amit még érdemes tudni: A film egy 1965-ös sorozatból készült, aminek azonos a címe, akit nagyon érdekel, az a Filmmúzeumon nézheti, mert most is adják, én sajnos nem tudtam még az ismétléseket se megnézni belőle, így még egyetlen részt se láttam, sajnos. (Ez már azóta megváltoztott. Megnéztem mind a 13 részt. Az első kettő nagyon szar, utána viszont egyre jobb lesz, de nagyon sok benne a furcsaság, a fölösleges, érthetetlen dolog és a befejezés rendkívül fura. Viszont egy-egy epizód csak 25 perces, és a zene is egészen jó. A felügyelőt alakító René Dary és a Fantom miatt érdemes megnézni.) A rendező Jean-Paul Salomé egyébként egy másik remek sorozatból is készített mozifilmet, ez pedig az Arséne Lupin, amit ajánlok megnézésre, mert baromijó, csak a vége nem tetszik. Marceau kisasszony pedig ebben az évben egy beszédes című (Lol) filmet forgat.

Összességében ajánlom a francia filmek, főleg a francia horror és fantasy kedvelőinek, Sophie Marceau rajongóinak, valamint a művészet szerelmeseinek, mert így ingyen betekintést nyerhetnek a legendás múzeum kulisszatitkaiba. A sok kritika és hiba ellenére a remek Fantom és a gyönyörű főszereplőnő simán elviszi a hátán az egészet.

imdb.com felhasználói szerint: 4.4/10

Szerintem: 5/5 

Este a kereskedelmin újabb francia gyöngyszem, a Wasabi lesz, aki még nem látta, az nézze meg, mert rohadtjó, én pedig egy 2007-es sportos vígjátékot, a Balls of Fury-t nézem majd. (Bár a Wasabit néztem volna...) Végül egy trailer, franciául tudók előnyben:

Szólj hozzá!

Címkék: horror fantasy


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr49413372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása