Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2008.03.24. 23:22 Tévésámán

Leány gyöngy fülbevalóval (Girl with a Pearl Earring, 2003)

Az előző bejegyzésben olvashatóan megnéztem ezt a filmet. Nem voltak elvárásaim vele kapcsolatban, de hatásos volt.

A XVII.században járunk. Griet (Scarlett Johansson) apja munkaképtelenné válása miatt (az tuti hogy megvakult, és az ujjai egy részét is elvesztette) kénytelen dolgozni, hogy eltarthassa családját. Cselédnek áll a híres festő, Johannes Vermeer (Colin Firth) házába. A gazda műtermének takarítását bízzák rá, és miközben ezt a munkát végzi, Vermeer meglátja őt és villámgyorsan modellt vesz róla. A lány szépsége megadja az inspirációt a művésznek, aki hírhedten lassan készíti el képeit - ez az új behatás viszont felgyorsítja alkotói folyamatát.

Griet azonban másoknak is megtetszik, így a henteslegény Pieternek (Cillian Murphy) és a gazdag Van Ruijvennek (Tom Wilkinson). Hősnőnk inenntől nem találja helyét a városban, az emberek összesúgnak mögötte, a festő egyik lánya folyton gonoszkodik vele, és ezeken felül meg kell küzdenie Van Ruijven vad vágyaival, Vermeer plátói szerelmével és Pieter egyszerű, tiszta érzelmeivel. Eközben pedig készül a nagy mű, mely halhatatlanná fogja őt tenni...


Mivel is kezdjem? A történet alapja egy fiktív sztori, Tracy Chevalier bestsellerje. Johannes Vermeer valóban élt, az 1600-as évek közepén, nagyszerű műveiből mindössze 36 ismert létezik ma, többek közt a Leány gyöngy fülbevalóval, 1665 körülről. A szépséges teremtés kilétét még ma, 350 évvel később sem ismerik, ahogy a festő többi modelljét sem. Belegondolva nagyon durva, hogy annyian ismerik ezt a képet, egy örökkévalóságnak készült csodás alkotást, de senki nem tudja, ki ez a lány, aki elnyerte az öröklétet általa...

Visszatérve a filmre: az operatőri munka itt is, mint Az embervadászban, figyelemreméltó. Több apró jelenet olyan, mintha egy-egy szeletet látnánk a régmúlt korból, megállítva, és kimerevítve - egyszóval fantasztikus a látvány. A festmény maga élesben alig látszik, csak homályosan, néhány pillanatra láthatjuk, na meg a film utolsó, nagyon hatásos lezárásában. 

A színészekre sem lehet panasz. Scarlett Johansson szépsége mellett tehetségét is megmutatja, abszolút hiteles az egyszerű lány szerepében, aki a maga módján mégis okos, és vágyik a szeretetre, de közben menekül előle. Colin Firth-nek remekül áll a festő szerepe, a csöndes, de mély érzelmű, valódi művészé, akit elsősorban nem a pénzkeresés vezérel az alkotásban. Vermeer feleségeként Essie Davis jó, ő a férjére mindennél jobban vágyó asszony, aki nem bírja elviselni hitvese elhidegülését. Judy Parfitt, aki a művész anyósát alakítja, már megjelenésében is félelmet keltő - arca falfehér, ruházata éjfekete és néhol fehér, nyakában egy méretes kereszttel - szigorú tekintete és erélyes fellépése emlékezetessé teszi a figurát, aki valahogy mégsem ellenszenves. Annál inkább az a Griettel mindig szemétkedő kislány, akit Alakina Mann játszik, és Tom Wilkinson kéjsóvár, öreg Van Ruijvenje. A többi szereplő megfelelően alakít. Nézzétek meg a két képet, szerintem nagyon jól alkották újra a legendás festményt Johansson kisasszonnyal.

A leány gyöngy fülbevalóvalt az elgondolkodtató filmek és az irodalom szerelmeseinek ajánlom, vagy azoknak, akiket nem hagy hidegen Scarlett Johansson:) Ezeken felül még érdemes látni azért, hogy megtapasztaljuk, milyen jó Colin Firth drámai szerepben.

imdb.com felhasználói szerint: 7/10 (8 év alatt 0.2-t csökkent.)

Szerintem: 5/5

A végére egy trailer, sajnos van benne némi ázsiai felirat, de igazán nem ront rajta. Holnap várható a 2007-es Postal, amely az egyik legbetegesebb videojáték-sorozatból készült a 'legendás' Uwe Boll rendezésében, akinek olyan 'gyöngyszemeket' köszönhetünk, mint a BloodRayne vagy az Alone in the Dark:) (Szerkesztés: Torrent-fájlban megvan 1 éve és nem töltöttem le azóta se. Egyébként csak németül volt fent mindenhol régen, azóta viszont elvileg már kiadták itthon dvdn. Viszont nem érzek nagy késztetést rá, hogy megnézzem.) Az írás azóta elkészült, akit érdekel, keressen rá!

Szólj hozzá!

Címkék: dráma történelmi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr28395278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása