Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2013.08.27. 11:19 Tévésámán

Kick-Ass 2 (2013)

BSNkmUyCcAAJnpI.jpg

(A poszter @alexfernandez munkája.) Most egy rendhagyó írás következik emberek, ez ugyanis nem titkoltan a 2013-as év egyik legnagyobb durranása volt számomra. Nagyon készültem rá, de nem csalódtam benne, tudtam, hogy mennyire jó lesz és dacára a sokfelé hallható negatív kritikáknak meg az itthoni nullával egyenlő értékű marketingnek, a Kick-Ass 2-t megéri látni!

1363194447551_Kick-Ass-2-2.jpg

Két év telt el az első rész véresen komolytalan eseményei óta. A most már magyarban is Kick-Ass-nek nevezett zöld búvárruhás szuperhős, civilben Dave Lizewski (Aaron Taylor-Johnson) felbukkanása óta mindennaposak a jelmezes bűnüldözők, akik csupa apró jó cselekedettel segítik a társadalmat, de mégse tesznek semmi igazán komolyat. Dave egy ideje már szögre akasztotta alteregója gúnyáját; de nem így Mindy Macready, alias Hit-Girl (Chloë Grace Moretz), aki suliba járás helyett egy titkos búvóhelyen gyakorol, hogy lila parókát és fekete köpenyt öltve visszatérjen az utcákra. Dave egy idő után rádöbben, hogy rémesen unja a normális életet, így csatlakozik Mindy-hez és megkezdődik a kiképzése, de a lány hamarosan kénytelen feladni a szuperhősködést a nevelőapja miatt, aki megígérteti vele, hogy abbahagyja ezt az őrületet. Az egyedül maradt Kick-Ass gyorsan talál magának egy új társat, Dr. Gravitációt (Donald Faison), akivel közösen beszállnak egy formálódó szupercsapatba, az Igazság Mindörökkébe, amit a karizmatikus Csillagsáv Ezredes (Jim Carrey) vezet. A csapatban Dave igazi otthonra lel, barátokat szerez és úgy tűnik, minden a legnagyobb rendben van, de nem sokáig, mert felbukkan az addig bujkáló Chris D’Amico, aki régi szuperhősi énjét, Vörös Párát lecseréli és Muterbever (Motherfucker) lesz belőle, a világ első szupergonosza (Christopher Mintz-Plasse)! Felbéreli a legbrutálisabb, leggonoszabb zsoldosokat és megalapítja saját csapatát, a Toxic Mega-Cunts-ot (nem emlékszem a magyar fordításra), aztán lecsap a mit sem sejtő New Yorkra! Kick-Ass-nek és társainak minden erejüket be kell vetniük, hogy győzhessenek, ám közben a rendőrség a maszkosok ellen fordul, magánéleti válság is gyötri őket és úgy tűnik, nincs esélyük a diadalra. Szerencsére az utolsó pillanatban Hit-Girl beáll az Igazság Mindörökkébe, hogy aztán együtt vívják meg az utolsó, mindent eldöntő csatát! Vajon ki nevet majd a végén és ki lesz rendesen seggbe rúgva, mi lesz a szuperhősök meg a gonoszok jövője és számíthatunk-e egy harmadik felvonásra?

1377292782143_vlcsnap-2013-08-23-22h19m14s44.png

„- Chris!

 - Nem ez a nevem!

 - Felejstd el, nem foglak úgy szólítani!” 

Úgy egy hónapja vett erőt rajtam, hogy ez lesz a nagy film, amit látni kell majd és elég hülye helyzetbe kerültem, mert külföldi ismerőseim előszeretettel lőttek le egy rakás poént a hazai premier előtt, ezért egy csomó pillanat nem volt meglepetés számomra, mert tudtam, mi fog történni. De azért még így is élveztem a Kick-Ass 2-t, főleg úgy, hogy a mozizás során egy kedves és szép hölgy volt a partnerem:) És annak ellenére, hogy rengeteg rosszat hallottam erről a műről, meg spoilerekbe is belefutottam, mégis nagyon jó volt!

then and now.jpg

Aki már akarta, az biztosan megnézte 2010 egyik legnagyobb mozis durranását, a Ha/Ver névre keresztelt Kick-Ass-t, ami rendhagyó módon az alapjául szolgáló ultra-erőszakos képregénnyel egy időben készült, független produkcióként; a semmiből jött és egy csapásra megváltoztatta a szuperhősökről alkotott képünket. Nem ez volt az első, ami a valódi hatalom nélküli álarcos jótevők kérdéskörét vette górcső alá, de ez volt az, ami felnyitotta a szemünket és megmutatta, hogy az ember nem lehet csak úgy világmegmentő. Hiába a lelkesedés, a pénz vagy a kiképzés, senki sem golyó- vagy éppen tűzálló… Az a film tulajdonképpen Matthew Vaughn elkötelezettségének és odaadásának köszönhetően született meg, mert ő szedte össze hozzá a pénzt, házalt is vele a stúdióknál, aztán elérte, amit akart. A Ha/Ver nagyon új és szokatlan volt (annak idején nem is tudtam lepontozni), a kritikusok és a nézők imádták, ám sokan sokféleképpen kötöttek bele. A nehézségek ellenére sikerült tisztességes bevételt csinálnia, aztán az évek alatt kultfilmmé nőtte ki magát. A világ egyik legtöbbet letöltött mozijává vált, remekül teljesített a dvd-piacon és megismertette a világgal az akkor még csak 12 éves Chloë Moretz-et, akit azóta többek közt Johnny Depp, Sacha Baron Cohen és Alec Baldwin oldalán is láthattunk már. Mark Millar és John Romita Jr. képregény-készítők pedig nem álltak meg az első 8 részes sorozatnál és összehozták a Kick-Ass 2 7 füzetkéből álló, majd a Hit-Girl 5 részes mini-szériáit, Dave Lizewski kalandjai pedig folytatódnak, jelenleg a Kick Ass 3 a második epizódjánál tart. (Az eredeti képregény folytatásait nem éri meg elolvasni...)

1376797688285_vlcsnap-2013-06-29-19h15m24s40.png

„Eisenhower! Schwanz!” 

Már 2011-ben rebesgették, hogy lesz folytatása a filmnek, egy évvel azután már biztos volt a dolog, és ugye aki látta az elsőt, az tudhatja, hogy a befejezés egyértelműen nyitott maradt, a mozi teljesítette a vele szemben támasztott elvárásokat is, szóval semmi sem állhatott a készítés útjába. Azazhogy mégis, nevezetesen az újraindított X-Men-széria és néhány másik projekt (köztük a már kihirdetett hetedik Star Wars), amik miatt Vaughn végül visszautasította a Kick-Ass 2 rendezői székét, csupán producerként tudott részt venni benne. A forgatókönyvért felelős Jane Goldman szintén kizárólag producerkedett, és mind a rendezést, mind a forgatókönyvírást a relatíve ismeretlen Jeff Wadlow-ra bízták. Wadlow korábban csak a Sose hátrálj meg! című verekedős mozit rendezte, forgatókönyvíróként meg elsősorban a Cry Wolf névre hallgató felejthető horrort tudhatta magáénak, ám valamiért Vaughn 100%-ig megbízott benne. Mostanában egyre többen teszik fel a kérdést világszerte: miért? Na, de ne szaladjunk ennyire előre, nézzük meg egy kicsit inkább, hogy mi lett a zöld búvárruhás srác és a gyilkolásban élen járó leányzó második ámokfutásából!

1366244778591_AAA.jpg

A Kick-Ass 2 méltó folytatása az elsőnek, bár tény, hogy nagyon más. Dave és alteregója alig változott, ám Mindy/Hit-Girl felnőtt, cuki mészárosból vonzó tinédzserré érett, aki nem találja a helyét a világban, képtelen eldönteni, hogy melyik személyisége a valódi és melyik az álca? Ez volna a KA2 egyik legfőbb kérdése, hogy a maszk takarja el az igazi fizimiskát, vagy maga az álarc a tényleges arc? A másik dolog a hatás-ellenhatás törvénye, vagyis hogy csak idő kérdése, mikor jelenik meg az első kosztümös gonosz, ha az utcák tele vannak jelmezt viselő jótevőkkel. Kétfelé válik a fő cselekményszál: Dave kalandjainak nézése közben azzal szembesülünk, hogy nem lehet büntetlenül jót cselekedni, a szuperhős-létnek vannak valódi, borzalmas következményei; Mindy szálán meg azt nézhetjük meg, hogyan próbál egy átlagon felüli tini átlagossá válni és annak ellenére, hogy puszta kézzel képes gyakorlatilag majdnem bárkit megölni, mégis képtelen megbirkózni olyan dolgokkal, mint például a beilleszkedés.

1364487279090_Kick_Ass_durr_Im_a_retard.jpg

„Ez a legkirályabb dolog, amit valaha láttam!” 

A humor és az erőszak vegyítése az előző felvonás egyik fő motívuma - számomra irtó furának tűnt, ahogyan váltakozik a vicceskedés a spriccelő vérrel, amit nem tudtam hová tenni. Itt viszont jobb, hogy egy bevált filmes sémát követve túlnyomórészt az első felvonásban vannak a humoros jelenetek, míg a játékidő második felében inkább a harc dominál. Az is jó, hogy kevesebb a képtelen esemény, de azért vannak egyfajta képregény-realista történések, lásd például a végső csatát meg a Sick Stick-szekvenciát. (Utóbbi borzasztóan irritáló baromökörség.) A történt tetszett, az elején nagy vonalakban követi a Hit-Girl-képregényt, a későbbiekben pedig majdnem teljesen megegyezik a Kick-Ass 2 nyomtatott változatával. A poénok a rendkívül oda nem illő rókázós rész kivételével ütnek, a moziban többször jóízűen nevetett a közönség, engem még a sokat kritizált harcjelenetek is elszórakoztattak, főleg Hit-Girl csatái és a bordélyházi rajtaütés. A látványvilág most sokkal színesebb a sok új hős/gonosz miatt és míg az elődnél szinte minden kulcsjelenet éjszaka játszódott, addig itt inkább nappal történik az akció. Nekem komolyabb bajom nem volt a zenével sem, külön örültem, hogy Hit-Girl egyik akcióját ismét Joan Jett muzsikája festi alá és a nindzsás rész meg a piros lámpás ház megtámadásának zenéi nagyon tetszenek! Az egyetlen igazi probléma talán csak a tempó, mert minden annyira gyorsan történik, hogy nincs idő az események befogadására és a végén azt érezzük, hogy a cselekmény mennyire rövid volt.

1376418585352_sexy_angry_chloe.jpg

„Húzódj félre, Bajusz!” 

A színészek közül hat embert emelnék ki: Először is Chloët, aki felnőve szerintem még jobb Hit-Girl, mint gyerekként. Még mindig csak úgy ömlik belőle a káromkodás és mindenkit elintéz, bár ezúttal a pillangókés helyett nuncsakut használ; civilben pedig a mindennapi problémákkal kell szembenéznie – ezek azok a jelenetek, ahol Ms. Moretz igazán megcsillogtatja tehetségét és annak ellenére, hogy csak 16 éves, bizony fantasztikusan néz ki:P ("Movie magic"...) A második Aaron Taylor-Johnson, aki jelentősen kigyúrta magát a szerep kedvéért. Míg az első filmben inkább volt Dave, addig itt inkább Kick-Ass és bár nem közelíti meg a képregényben lévő címszereplő elsőrangúan felépített személyiségét, mégse rossz, bár nekem HG és a sok új karakter mellett kicsit háttérbe szorult. A harmadik Christopher Mintz-Plasse, aki ezúttal majdnem mindenki mást lejátszik a vászonról a dühös, őrült, ám még mindig vesztes főgonoszként – már a karakter valódi neve, a The Motherfucker meg a jelmeze miatt is igazán komikus antagonista, akit szinte lehetetlenség komolyan venni, ezzel kitűnően illik a Kick-Ass fekete humorral átitatott világába. A negyedik Jim Carrey, aki a legnagyobb húzónév lett volna, hacsak nem száll ki a promócióból egy abszurd okra hivatkozva (lásd bővebben itt); így csupán egy emlékezetes mellékszereplő marad eltorzított külsejével, remek dumájával és karizmatikus személyiségével. Az ötödik a Ruszki Mutert alakító testépítőnő, Olga Kurkulina, aki bár nem szerepel túl sokat, mégis minden jelenetében dominál, egy női izomkolosszus, az egyetlen igazán veszélyes a Toxic Mega-Cunts csapatból. Ő például több szerepet is kaphatott volna. A hatodik végül Lindy Booth, alias Éj-Ribanc, aki a legszexibb és legcukibb a hősök közül, nekem nagyon szimpatikus volt. (2017-ben inkább őt választanám Chloe helyett.)

1345594604522.jpg

A mellékszereplők közül többen visszatérnek a Ha/Verből: Clark Duke (Marty – Harci Arc), Garrett M. Brown (Mr. Lizewski), Lydnsy Fonseca (Katie), Yancy Butler (Mrs. D’Amico) és Sophie Wu (Erika, Katie barátnője); bár Duke és Brown kivételével mind csak beugranak. Két fontos szereplőt viszont lecseréltek: Omari Hardwick helyett Morris Chestnut lett Marcus, Mindy nevelőapja (ez nem baj), de sajnos a Toddot eredetileg játszó Evan Peters-t is lecserélték a tehetségtelen Augustus Prew-ra, ami sokat ront az összképen. Az új fiúk közül Donald Faison Dr. Gravitációja és Robert Emms Rovarembere a legjobb fejek, az Emlékezzünk Tommy-ra!-duó tagjai (Monica Dolan és Steven Mackintosh) meg viccesek, bár őket simán kinyírhatták volna. A gonosz ribanc szerepében látható Claudia Lee jó volt, őt aztán igazán tudtam utálni; és akad még két ismerős arc, akiket már láthattatok másutt is: John Leguizamo (pl. Moulin Rouge!, Spawn) és Iain Glen (Trónok Harca). Vaughn, Goldman, Romita és Millar mellett a producerek közt találhatjuk Brad Pittet, Claudia Schiffert (Claudia Vaughnként) és Trevor Duke-Moretz-et, Chloë bátyját.

1376682408414_0zLinKNyxwQ.jpg

Érdekességek: Chloë többféle harcművészetet tanult a koreográfiához, kedvenc jelenete a kisbuszos, kedvenc szövege az, amit ott mond. A forgatás végeztével megkapta a Hit-Girl-ruhát, de azt nyilatkozta, hogy nem fogja felvenni, mert „túl fura lenne”. Az előző részben Big Daddy-t VérProfinak nevezték, itt pedig FőFaternek, a legfurább viszont, hogy Marcus is így hívja és nem Damonnak. A Ha/Verben MySpace-t, itt már Facebookot használnak, bár az oldalt ezúttal senki se nevezi meg. Mindy családneve a képregényben McCready, a moziban Macready. A Motherfucker jelmez nagyon szoros, meleg és kényelmetlen volt, Chris-nek fél órába tellett felvennie és ugyanennyi időbe megszabadulnia tőle. Carrey igen keveset szerepel, a whatculture.com szerint nem tudjuk eléggé megkedvelni a karakterét ahhoz képest, hogy mindenhol az ő nevével hirdették és hogy a gumiarcú színész mekkora felhajtást kerített a film köré. Carrey a saját maszkmesteri csapatát vetette be, hogy elnyerje ezt a külsőt, több szövegét improvizálta és a munkálatok idején rendkívül lelkesnek tűnt. Mintz-Plasse azt mesélte, hogy mindegyik színész felajánlotta, hogy lemond a tiszteletdíjának egy részéről, mivel a költségvetés kisebb volt, mint az első Kick-Ass-nél. Ez Jeff Wadlow első R-besorolású munkája, amit itthon 16-os karikával vetítenek. Millar és Romita kaptak egy-egy jelmezt cameo-szerepléshez, a rajzoló a rosszfiúk, az író a jófiúk oldalát erősítette, ám Millar szereplése nem biztos, hogy megmaradt, mert váratlanul el kellett mennie aznap. A bokszedzést tartó Chuck Liddell egy híres volt bokszoló, és valahol látható Taylor-Johnson mostohalánya, Angelica Jopling is.

BRqf6VqCQAA-5Ko.jpg

A Kick-Ass 2 készítésének legkedvesebb története Brontë Tierney-é. Ez a skót lány nagy rajongója a képregénynek és mivel Angliában statisztákat keresett a stáb, ezért felvette a kapcsolatot Mark Millarral, aki szintén skót és összehaverkodtak, Mark bácsi pedig végül meghívta őt a forgatásra, ahol Brontë egyike lehetett az Igazság Mindörökké tagjainak a végső csatában. A forgatási élményeiről írt twitter-naplóját itt olvashatjátok el: http://www.twitlonger.com/show/n_1rku98t, a következő linken pedig a chlomo.org Chloë Moretz-rajongóival beszélgetett ez a szerencsés lány: http://www.chlomo.org/chan/chloe/res/269958.html (Mindkettő értelemszerűen angolul van.)

1377303488493_BEAST.jpg

A gonosz menedék-szettet a forgatás után megsemmisítették, az erdős jelenet tudatosan egészen Carrie-szerű. Chad Gomez Creasey és Dara Resnik Creasey dolgoztak a forgatókönyv Mindy-hez kapcsolódó részein, hogy nőiesebb, kevésbé durva legyen, de a nevük kimaradt a stáblistából. A képregény skót készítője szerint a film inkább az erőszak következményeit taglalja és nem magát az erőszakot mutatja be. Több utalás látható a Millarworldre, ami a Mark bácsi által írt képregény-világ: Dave falára az apja egy Superior-posztert tesz fel a visszaemlékezéskor (ez nagyon egyértelmű, mindenki észreveheti), a szobában ezen kívül még található American Jesus- és Wanted-plakát is (az információ a whatculture.comról származik). Olga Kurkulina orosz nyelvű forgatási naplójából fordítva, forrás chlomo.org: A jelmez-felelősöknek és a kaszkadőröknek, de még néha a színészek egy részének is gyalogolnia kellett a forgatási helyszínek között, mert nem volt pénz a szállításukra, az autók mindig tömve voltak, főleg a fontosabb szereplőkkel.

A stáblista végén van egy érdekes pluszjelenet, ami Wadlow ötlete volt és ő kezdeményezte, hogy beletehessék. A férfinézők körében nagy negatív visszatetszést kiváltó Union J valójában nem egy One Direction-paródia, hanem egy ténylegesen létező fiúcsapat, akik valamelyik X-Faktort nyerték meg külföldön. Ez a jelenet egyébként szerintem nagyon vicces, van belőle egy teljes videoklip is, amit elvileg a zenei csatornákon nyomattak. Az Ezredes kutyájának valódi neve Sophie, ám szuperkutyaként Eisenhowernek hívják – felfigyeltem rá, hogy milyen fura a szinkronban, hogy férfi neve van, de kislánynak nevezi. A nagy, végső párbajt, amit Hit-Girl és Ruszki Muter vívnak, 2 hétig tartott felvenni. Biztosan sok dolgot rögzítettek, amit később kivágtak, az interneten már most elérhető egy alternatív kezdése a végső csatának, de elég csak megnézni a trailereket, ezekben is találhatóak olyan pillanatok, amiket nem láthatunk a kész műben. A legvalószínűbb, hogy az erőszak szintjének csökkentése miatt végezték a vágószoba padlóján ezek a részletek… (Remélhetőleg lesz egy vágatlan rendezői változat, amibe minden bekerül!) (2017-ig ez még várat magára...)

The_Colonel_Mother_Fucker_Mother_Russia.jpg

A mozizásra hozzám csatlakozott hölgyismerősöm véleménye zanzásítva: Túl sokat verekedtek, túl erőszakos, annyira nem is vicces, az első jobb volt, de azért ez se rossz. Néhány kritikusi vélemény az internetről:

- Mark Olsen (Los Angeles Times): Hit-Girl mindennapi élettel való küzdelme érdekesebb, mint Kick-Ass hősködése, de az egész sztorit megmérgezik a rossz testfolyadékos viccek. (Mélységesen egyetértek.)

- A PopMatters popkultúra-kritikus oldal szerint „Ahogy a régi mondás tartja, túl sok szakács elrontja az ételt, a Kick-Ass 2 pedig attól szenved, hogy túl sok karaktere van és nem marad elég idő rájuk.” Többet szerettek volna látni a mellékszereplőkből.

- Owen Williams (Empire Magazin): Bár több karakter van, a film kisebbnek tűnik. Hűséges adaptációja az alapjául szolgáló képregénynek és Mintz-Plasse remekül helyettesíti Mark Strongot főgonoszként.

- comicbookmovie.com: „Ha felveszel egy köpenyt és a bűn ellen harcolsz, akkor vagy kinyíratod magad vagy kinyíratsz mindenkit magad körül.”

1377125629944_mindy_01.jpg

SZPOJLEREK ITT: 

A whatculture.com szerint a befejezést követően Marcus több mint biztosan börtönben végzi, mivel bűnpártoló volt – a képregényben ez meg is történik. Mindy nagy valószínűséggel képtelen egyedül élni, hiszen 15 éve alatt mindig akadt valaki, aki vigyázott rá, megmondta neki, mit tegyen és gondoskodjon róla, most viszont nem lesz ilyen. Dave a befejezéskor látható módon nem adja fel a hősködést,sőt, egyenesen egy szinttel feljebb lép, ezzel viszont gyakorlatilag megszegi a halott apjának tett ígéretét, aki így végülis hiába halt meg a fia identitását védve, hiszen innentől mindenki tudja majd az összes hős személyazonosságát, mert a rendőrség lenyomozta őket. Plusz Lizewski feltehetőleg előbb-utóbb börtönben végzi: ha folytatja a „Kick-Ass-kedést”, akkor azért csukják le, ha nem, akkor a szóbeszéd miatt a rendőrök hamar rájöhetnek, hogy köze volt a gyilkos Hit-Girlhöz, így vagy a vele való együttműködésért vagy az állítólagos megrontásáért csukják le, ha pedig őszinte akar lenni, akkor be kell vallania, hogy ő Ha/Ver, ebben az esetben szintén rács mögött végzi…

1377374541084_mindy_smile.jpg

A chlomo.orgról összeszedett információmorzsák: Olga Kurkulina és Jim Carrey fejéről készült plasztik másolat, de ezek kimaradtak a produkcióból, a képregényben vizsont mindketten úgy halnak meg, hogy levágják a fejüket. Az ominózus „adrenalin-rush”-jelenetről többféle teóriát is összeállítottak a srácok: Valójában Hit-Girl nem lesz emberfelettien gyors, csak úgy érzi. A szer maga feltételezhetően igazából csak nevében adrenalin, mert az nem okoz ilyen effekteket, valószínűbb, hogy egy elképesztően erős drogokból készült keverék, Big Daddy pedig csak azt hazudta a lányának, hogy adrenalin van benne. Konkrétan a Phencyclidine és az Adderrall vannak ilyesmi hatással az emberre. Mindy elvileg már az első részben érezhetett valamit Dave iránt, de itt már biztos gyengéd érzelmeket táplál feléje. Igen figyelemreméltó elmélet, hogy Carrey talán azért bojkottálta a filmet, mert az Ezredes utolsó jelenetében olyan, mint egy védtelen gyermek, aki tulajdonképpen csak azért hal meg, mert nem hajlandó puskát vagy pisztolyt használni, különben simán elintézhette volna a támadóit, ez pedig negatívan hat a fegyverellenes ligára, aminek Jim bácsi a szószólója.

hit girltumblr_m3swvnyI9e1qhyhwto1_500.jpg

Összehasonlítás az alapul szolgáló képregényekkel: 

HIT-GIRL: A legfőbb különbség, hogy itt Mindy még mindig gyerek. A filmben Dave akar csatlakozni Mindy-hez, a képregényben pedig úgy tűnik, a lány akarja a fiút rábeszélni a társulásra. Ralph bácsi és Chris egymás után indulnak Kick-Ass nyomába. Mindy megkéri Dave-et, hogy tanítsa a normális életre, ő cserébe kiképzi szuperhőssé. (Ez az utóbbi két dolog teljesen más a mozgóképben.) Dave a képregényben nem tűnik akkora vesztesnek, Motherfucker viszont itt vesztes és a filmben kevésbé. A képregényben jobb, ahogy Mindy elintézi Brooke-ot. Hit-Girl mozis motorja menőbb. Itt él az anyuka és Marcus miatta nem akarja, hogy Mindy folytassa az igazságosztást. A szőke lány Kick-Ass-nek hívja Dave-et civilben is. Mindy biztosan őrült, Ralph bácsi pedig meghal. A Hit-Girl baromi véres, sokkal, sokkal durvább, mint Wadlow műve.

Kick-Ass 2 issue 5 Variant Cover.jpg

KICK-ASS 2: Itt Colonel Stars és Lieutenant Stripes vannak, vagyis Csillagsáv Ezredes két személy egybeolvasztása, de Lieutant Stripes totál lényegtelen figura, nem is értem, miért van. Az Ezredes halála sokkolóbb, Motherfucker, Ruszki Muter és Éj-Ribanc jobban néznek ki a filmben. Szinte egy az egyben ugyanaz a mozgókép, mint a képregény, csak apró részletekben tér el tőle - a 4. részig. A Hit-Girlben Mindy 12 és ¼ éves, a Kick-Ass 2 4. részének elején 11 és ¾., ez egy érdekes hiba. A nyomtatott verzióban főként csak Mindy káromkodik, a többiek kevesebbet és ritkábban, mint a filmben. A mészárlós jelenet elképesztően brutális. A moziban Éj-Ribanchoz mennek és nem jön össze a megerőszakolás, a képregényben Katie-hez és sikerül. A filmben Ruszki Muter pusztítása sokkal látványosabb és izgalmasabb, viszont már ott is feltűnt, mikor az egyik zsaru kijelenti, hogy könnyen el tudnak tűnni a gonoszok a tömegben, hiszen "Ki ismerné fel őket a jelmezük nélkül?". Egy 190 centis, extrém frizurájú, félszemű női izomkolosszus kinek nem tűnik fel?! Éj-Ribanc itt mintha néger vagy félvér lenne, és nem jönnek össze Kick-Ass-szel. A cápás dolog nincs benne a képregényben, de sokkal több a civil áldozat. Chris legyőzetése másként alakul, de itt se hal meg. Ruszki Muter bukása jobb a filmben. A befejezés sokkal lehangolóbb, mint a mozis, a folytatás lehetősége viszont itt is adott. 

SZPOJLEREK VÉGE

Justice_Forever_Group_photo.jpg

A Kick-Ass 2 28 millió dollárból készült és bár az USA-ban alulteljesített, a külföldi bemutatók és a még mindig hátra lévő premierek (pl. Brazília, Argentína) miatt még kaszálhat, jelenlegi nemzetközi bevétele kb. 38 millió. A kritikusoktól főleg negatív véleményeket kapott, a Sucker Punch-hoz hasonlóan ezt is a földbe döngölték, amivel sok embert elriasztottak a megnézésétől… Nagy meglepetésemre viszont a mozi, ahol én néztem, Budapesten az Allee-ban, majdnem tele volt, és ezért köszönettel tartozom a VOX Magazinnak, ami sokat segített a reklámozásban, ugyanis a magyarországi forgalmazó semmiféle promóciót nem végzett, pedig kellett volna…

1369500850310_2013-05-25_17.32.08.jpg

Véres erőszak, király harcok, jó új karakterek és felnőtt Hit-Girl – ezek a pozitívumok. Túl gyors, a gusztustalankodás borzalmas méreteket ölt és egyáltalán nem odaillő – ezek a negatívumok. Nekem nagyon tetszett, sokkal könnyebben be lehet fogadni, mint az elsőt, szórakoztató és megkaptam tőle, amit vártam. Kötelező darab azoknak, akik szerették az elsőt és/ vagy olvasták a képregényt, valamint ajánlom azoknak, akik szeretik a vicces, de véres mozikat!

Pontozás: 

imdb: 6.6 (4 év alatt 0.7-et zuhant.)

Szerintem: 5/5 (Még egy nézés biztosan kell majd, de a Sick Stick miatt semmiképpen nem adhatok rá 6-ost…) 

Utólagos szerkesztés: Megtapsolok bárkit, aki végigolvassa ezt a színtiszta elvakult rajongói ömlengést! Nagyon szerettem volna, hogy ez a film sikeres legyen, mert akkor talán kaphattuk volna egy harmadik részt Matthew Vaughnnal, ami nyilván kenterbe verné ezt. Azonban másként alakult. A KA2 minden szempontból megbukott, és azért, mert egy tapasztalatlan, dilettáns rendezőre bízták.

A dvdről: Jelen esetben egy ugyanolyan lemezről beszélek, mint amilyen anno az Álomháborúé volt, egyszerű, csupasz és még a menü is ikonokból áll. Azért annyi változatosság akad, hogy a korong behelyezése után 3 trailert végignézhetnénk, de ezeken túl semmilyen extra nincs. Ez meg azért szívás, mert 3200-ért adták... (Én meg megvettem-.-) A vicc az, hogy a blu-ray, amin azért jó pár bónusz tartalom található, csak durván 2000-rel drágább, de cserébe szebb képminőséget meg a már említett pluszokat is megkapjuk, viszont ehhez szükséges ugye egy lejátszó, amiből a legolcsóbbak 40 ezernél indulnak. És akkor még nem beszéltem arról, hogy mi van, ha az embernek mezei tévéje van és nem plazaképernyős LCDje... Szóval attól eltekintve, hogy a film még mindig jó, a hazai dvd-kiadást nem tudom ajánlani, pláne ennyiért. A forgalmazók itt követik el a hibát, mert a vásárló semmit se kap a pénzéért, nincs olyan, ami visszatartaná attól, hogy letöltse a Kick-Ass 2-t, sőt, akár az itthon meg se jelent Gyűjtői Kiadást is megszerezheti, minden extrájával együtt a netről. Én magam azért vettem meg mégis, mert támogatni akarom ezt a szériát, ugyanis a karakterekben és a történetben még bőven van lehetőség, és ha sikerül egy szép végső bevételt produkálnia, akkor a stúdiónál dönthetnek úgy, hogy elkészül a lezáró Kick-Ass 3! Akinek viszont tetszett és van rá lehetősége, az válassza a blu-rayt, a VOX Magazinban olvasottak alapján megéri az árát, a külföldi verzió meg még inkább! (Ha sikerül megjavíttatni a lejátszómat, akkor majd rendelek ilyet.) (Nem tettem meg.)

Hírek: 

-  Ha elég pénz folyik be és Vaughnt sikerül visszahozni, akkor lehet harmadik rész. Az alapanyag már megvan, Millar megígérte, hogy ha összejön a film, annak igen brutális lesz a lezárása, Moretz pedig szintén ígéretet tett, hogy egy logikus, jól megírt forgatókönyv esetén visszatér, mert szeretné felfedezi Hit-Girl őrült oldalát. (Sose készült el.)

-  Jeff Wadlow írja és rendezi az X-Force-ot, ami az X-Men egyik mellékfolyamából készül. 

-  Aaron Taylor-Johnson lesz az egyik főszereplője a legújabb Godzillának, valamint elvileg ő alakítja Higanyszálat (Quicksilver) az Avengers 2-ben. (Mindkettőt láttam, közepes látványfilmek, az elsőről írtam is.)

-  Chloë Grace Moretz következő nagy dobása a Carrie, amit október 13-án nézhetünk meg itthon, majd jön a Laggies Keira Knightley-val, a The Equalizer Denzel Washingtonnal, az If I Stay című romantikus-természetfeletti dráma és a The White Circus című fantasy, amiben feltehetőleg énekelni is fog. (Ezek közül az utolsó lett volna érdekes, és az az egyetlen, amit mégse csináltak meg. Az elsőt megnéztem, két bejegyzést készítettem róla.)

-  Christopher Mintz-Plasse az Így neveld a sárkányodat 2.-ben, John Leguizamo a Rio 2-ben szinkronizál majd. Ezek minek kellenek? Ki nézi meg őket? 

- Jim Carrey az Anchorman: The Legend Continues-t fogja erősíteni, valamint elvileg szerepet kap A csodálatos Pókember 2.-ben. Emberek, tessék kapaszkodni, lesz Dumb és Dumber-folytatás… A legendásan ostoba, a mai gusztustalan „vicces” filmek apjának számító eszement állatsághoz már más szereplőkkel csináltak egy előzményt, amit szerintem senki se látott, de most Carrey és Jeff Daniels visszatérnek. Vajon miért? Ennyire nincs már új ötlete senkinek? Ennyire ki vannak éhezve a sikerre ezek a lassan kiöregedő vígjátéki színészek? (Aki megnézte, legyintett, annyit mondott "jó volt azért" és gyorsan elfelejtette...)

-  Mark Millar íróként közreműködik a Wanted 2-n (ez is minek…), valamint kreatív konzultánsként A Fantasztikus Négyes-újrán. (Utóbbit láttam.)

- Matthew Vaughn pénzeli az említett Fantasztikusokat, valamint az X-Men: Az eljövendő múlt napjait, aminek a forgatókönyvét is készíti. (A másodikról írtam, na, azt megéri látni!)

Game on, cocksuckers!-rovat:

Szólj hozzá!

Címkék: akció vígjáték szuperhős


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr475480213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása