Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2013.08.19. 14:32 Tévésámán

Jön a Kick-Ass 2!

1374115798318_BPbCkinCQAQYTcQ.jpg

Közeledik a Kick-Ass 2 itthoni bemutatója és ez egyike az ebben az évben általam legjobban várt filmeknek. Ennek kapcsán a premierre való felkészülésként újból megnéztem a Ha/Vert és elolvastam a képregények első szériáját, a 8 részes Kick-Ass-t. Most egy kicsit összehasonlítom a kettőt, amik rendhagyó módon egy időben készültek el, majd adok némi információt, hogy mit várhat az, aki beül majd most csütörtökön a mozikba, hogy újból éjszakai őrjáratra induljon Aaron Taylor-Johnson, Christopher Mintz-Plasse és Chloë Grace Moretz oldalán!

02ded092194a.jpg

Ha/Ver - A film 

Annak idején, 2010-ben játszották az itteni mozik a Ha/Vert, amit elsősorban azért nem néztem meg, mert a Vörös Párát játszó Christopher Minzt-Plasse-t összekevertem egy másik palival, egy nagyon irritáló színésszel, akinek a nevét se tudom, de rühellem a képét. (Seth Green...) Meg, mert nem is tudtam, mi lehet. Aztán lassan beszivárogtak hozzám az információk, mivel kultfilmmé vált és aztán 2011-ben, mikor adta az HBO, akkor végre leültem elé és végignéztem. 

Elsőre nem tudtam, mit láttam. A felvezető 35 perc alatt egy elmés, reális és szórakoztató szuperhős-paródiát élvezhettem, de Hit-Girl (akit a magyarok okosan Kis Dögnek fordítottak) belépőjétől kezdve elkezd fröcsögni a vér, repkednek a végtagok, én meg csak néztem, hogy mi ez? És ez folytatódott váltakozva: poénkodás/paródia - gyilkolás/erőszak. Ha csak az egyik lett volna, akkor a Kick-Ass egy tisztességes, tabukat döntögető szuperhősös film lett volna, ezzel a kevertséggel viszont valami meghatározhatatlan, teljesen szokatlan lett.

1368228595234_3426.jpg

Egy évvel később jött Tim Burton és Johnny Depp újabb közös alkotása, az Éjsötét Árnyék, ami egyből megváltoztatta a hozzáállásomat Chloë Grace Moretz-hez, gyakorlatilag egyből rajongójává váltam, megnéztem két leghíresebb alkotását, a Let Me Int (ami egyike a legjobb vámpíros filmeknek, amiket valaha láttam) meg A leleményes Hugot (5 Oscar-díjat nyert, Martin Scorsese rendezte) és aztán többek közt újból sorra került a Kick-Ass. Másodszorra, mikor már tudtam, mire számíthatok, emlékeztem sok dologra és rengeteg plusz információval lettem gazdagabb, sokkal jobban tetszett. Egyszerűen szórakoztató volt, nagyon élveztem! (Ez egy újabb példa rá, hogy néhány mozgóképnek több nézés kell, mert elsőre talán nem esik le/nem üt akkorát.) Szombat éjjel, harmadszorra, pedig ismét remekül éreztem magam a nézése közben, bár tény, hogy a sztoriban lévő fordulatok már nem ütöttek akkorát. Ellenben a vicceket meg a remek színészi játékot még mindig tudtam értékelni és most akadt egy összehasonlítási alapom, de ne rohanjunk ennyire előre! Anno azt írtam, hogy a Super jobb ennél, nos ez mára csak félig igaz. A Super elsőre letaglózó, fantasztikus és felemelő élmény volt, de másodjára már korántsem, mivel valójában ez nem szuperhősös film, hanem inkább tragikomédia egy férfiról, aki a boldogságát akarja visszaszerezni - ám annyiban még mindig jobb a Kick-Ass-nél, hogy egyértelmű szuperhős-paródia, ami végig az marad, ami; bár tény, hogy a realizmusa és az erőszak-ábrázolása néhol talán túlzó. Viszont a Ha/Ver harmadik nézésre bebizonyította, hogy szórakoztató és élvezhető bír maradni, emiatt még a kettőssége és az elsőre nehezen befogadható mivolta is megbocsátható. Immár többre tartom Rainn Wilson Crimson Boltjának kalandjainál. (2017-re azt hiszem, a kettőt már egy szintre tenném.)

kickass0061.jpg

Kick-Ass - A képregény 

Már előre elterveztem, hogy megnézem az első részt a második premierje előtt, aztán beugrott, hogy elolvasom a képregényeket is - igaz, ezeket csak feleannyira tudtam élvezni, mivel egyrészt a mozi maga, másrészt rajongótársaim a chlomo.orgon lelőtték előre majdnem az összes poént. Viszont előttem lebegett a Watchmen képe, amit 2009 óta minden évben igyekszem újból elolvasni és minden alkalommal egyre biztosabb vagyok benne, hogy sokkal jobb, mint a belőle készült film, ami viszont önmagában óriási. (És a fő téma egyezik: különös szuperhősök.) Szóval belevágtam Mark Millar író és John Romita Jr. rajzoló 8 füzetes őrületébe, ami hasonló véleményre juttatott, mint Alan Moore és Dave Gibbons korábban említett alkotása. 

A Ha/Vert anno sok támadás érte az állítólagos túlzott, értelmetlen brutalitása és a 11 éves gyilkológép Hit-Girl karaktere (meg az őt életre keltő Chloë Grace Moretz-et ért "negatív hatások" sora) miatt, ám ha a kritikusok közül csak egy elolvasta (volna) a nyomtatott füzetek bármelyikét, akkor könnyen megállapíthatta (volna), hogy ahhoz képest a mozgóképes változat egy kellemes délutáni séta a belvárosban.

Kick-Ass-kick-ass-11733796-500-830.jpg

INNENTŐL SZPOJLER, CSAK AZ OLVASSON TOVÁBB, AKI MÁR OLVASTA A KÉPREGÉNYEKET ÉS LÁTTA A FILMET! 

Az első szembeöltő dolog az erőszak reálisabb, erőteljesebb ábrázolása. A filmben Dave-et az első akciójában két autótolvaj intézi el, de csak annyit tesznek vele, hogy az egyik kicsavarja a kezét és hasba szúrja, ezután elgázolja őt egy autó. A képregényben viszont három ellenfele van, falfirkálók, akik igen durván elverik őt, aztán megkéselik, és utána még jön a kocsi. A moziban a főhős irtó gyorsan felépül, a comics-ban viszont egy teljes füzeten keresztül mutatják be a gyógyulását és eztán Dave először fogadkozik magában Istennek, hogy felhagy a hősködéssel, amit persze nem bír ki sokáig (később még a Razulnál/Lomas-nál tett látogatása után is tesz egy ilyen fogadalmat). A filmben benne van ez a dolog, de szerintem itt erőteljesebb. 

A következő dolog a főhős viszonya Katie-vel. Míg a filmbeli Katie végül Dave barátnője lesz, addig a képregényben egyáltalán nem ilyen mesés véget ér a barátságuk, sőt. Ami viszont a legfontosabb, az a többi hős ábrázolása. Az egy dolog, hogy gyakorlatilag mindannyian tök máshogy néznek ki (bár Mindy McCready mindkét változatában igen hasonló, meg Dave is szinte tökéletes, kivéve, hogy eredetileg szőke), de a hátterük, a személyiségük meg a cselekedeteik teljesen mások. Dave morálisan érettebb a képregényekben, nem annyira felhők közt járó/határozatlan. Vörös Pára sokkal inkább szájhős, semmiféle jóindulat nincs benne és egyáltalán nem pozitív alak; a legnagyobb eltérés viszont Hit-Girl és Big Daddy figuráiban van. 

KickAssmoviehitgirl.png

Hit-Girl tulajdonképpen csak egy nagy vonalakban megrajzolt személyiség a képregényben: Nincs véleménye, alig vannak érzelmei, inkább egy gyermeki testbe rejtett halálos fegyver, ellentétben a filmben látott érzelmekben gazdag, személyiséggel bíró, kemény és koraérett leányzó. Chloë lélekkel töltötte meg Mindy-t és alteregóját, egyfajta aranyos aurát sugároz, de inkább olyan, mint egy mini felnőtt. A rajzolt Kis Dög meg nem más, mint egy gyerek, aki káromkodik és öl, de nincsenek igazi érzelmei, motivációi, stb. A karakter háttere a képregényben tragikusabb, de az a Mindy nem is fogja fel szerintem, hogy min ment keresztül, a filmes viszont igen. 

Big Daddy minden tekintetben eredetibb és jobb a Millar-Romita-féle verzióban, bár tény, hogy Nicolas Cage figurája se semmi, de a különbség a kettő között ég és föld. A rajzolt Damon McCready jobban néz ki mind civilben, mind alteregójaként, van egyfajta őrület a szemében, ami előrevetít egy hatalmas csavart a sztoriban. Másként áll hozzá mindenhez, se a szuperhősködést, se a többieket nem szereti és van egy rejtélyes, óriási fémbőröndje, amiről senki se tudja, mit rejthet. A mozgóképes Damonnál az tetszett, hogy civilben és hősként is egészen más, mert amint felölti a maszkot, felvesz egy másik személyiséget, amire tudatosan rájátszik; meg nála erősebb az érzelmi kötelék közte és a lánya között. Plusz ugye az előélete, ami a képregényben valójában hazugság, az itt tényleg igaz, ettől tiszteletreméltóbb, kedvelhetőbb alakká válik, akihez lehet kötődni. 

Az utolsó lényeges különbség a főgonoszban van: az eredeti műben John Genovese-nek hívják, a név egy létező new yorki maffiacsaládé, amit meg kellett változtatni, nehogy a filmesek magukra vonják a haragjukat, így lett Frank D'Amico. Johnnak nincs személyisége, csak egy figura, Frank viszont ízig-vérig reális rosszfiú, veszélyes, tapasztalt, gátlástalan és nem tudja, hogyan reagáljon, mikor szuperhősökkel találja szembe magát. Itt egy újabb ökörség, mégpedig az, hogy miként terelődik a gyanú Ha/Verre: a moziban a témában totál érdektelen és tájékozatlan Frankkel a bizalmasa elhiteti, hogy a Big Daddy-t hátulról ábrázoló kép Kick-Ass-t mutatja, ezért kezdik üldözni a tini héroszt; a képregényben viszont csak belekeveredik az egészbe és valójában nem őt akarják elkapni, mindössze azt hiszik, hogy benne van - ami némileg igaz is. 

SZPOJLEREK VÉGE 

tumblr_kypmfa3Kqx1qa9armo1_500.jpg

Összefoglalva: Hit-Girl és D'Amico sokkal jobbak a filmben, mindenki más jobb a képregényben. A képregény brutálisabb, valóságosabb, átélhetőbb; a film sok részletében tökéletlen, viszont eszméletlenül szórakoztató! Személy szerint mindkettőt ajánlom, talán a legjobb módszer az, ha elsőnek a nyomtatott verziót olvassátok el és csak utána nézitek meg a filmet, de tanúsíthatom, hogy a másik irányba is működik a dolog. (2017-es megjegyzés: A képregény folytatását viszont inkább hagyjátok ki...)

1372336882545_Kick_Ass_2_New_Poster_Individual_Latino_a_JPosters.jpg

Kick-Ass 2 - Néhány előzetes információ a közelgő filmhez 

Augusztus 13-án volt az első vetítése, azóta már számtalan országban láthatták a nézők, de még sok helyre nem ért el. A bemutatók dátumai igen érdekesek, hiszen példának okáért Romániában az előző hét elején debütált, nálunk és Szlovákiában meg csak csütörtöktől lesz látható; ám Brazíliában és Argentínában mindössze októberben.

1370889988375_Chlo235_hit_girl_KA2_holyshit_6.jpg

A film akkor került rivaldafénybe, mikor kb. két hónapja az egyesült államokbeli fegyverellenes civil szervezetek élére álló Jim Carrey (aki a Kick-Ass 2 Csillagsáv Ezredese) két rövid twitter-üzenetben közölte a világgal, hogy nem kíván részt venni egy ennyire erőszakos mozi promotálásában. Ez a furcsa kirohanás azért is meghökkentő, mert tény, hogy Carrey nagy rajongója volt az első résznek, egy ízben Kick-Ass-nek öltözve jelent meg (ha minden igaz, Conan O'Briannél) és később aztán nagy lendülettel vágott bele a munkába, mikor felkérték a szerepre. Külön pikantériája a dolognak, hogy a gumiarcú színész a múlt év végén egész Amerikát megrázó Sandy Hooks iskolai lövöldözésre hivatkozott tweetjeiben, ami több mint hat hónappal korábban történt. A rajongók nagy része értetlenül fogadta a közkedvelt Jim kijelentését, többen pedig azt várják/várták tőle, hogy a KA2-n végzett munkájáért járó honoráriumát ajánlja fel valamelyik jótékonysági szervezetnek; illetve az is kérdéses, hogy vajon a vásznon lévő láthatóságát esetleg ennek fényében utólag megrövidíthették-e?

Dreaming_Hit-Girl.gif

A történet egyébként a Kick-Ass-t követő 5 részes mini-sorozaton, a Hit-Girlön, illetve az azonos című képregényen alapszik, a bemutató előtt a rajongótábor egyetlen kérdése az volt, hogy vajon a Matthew Vaughn helyére érkezett Jeff Wadlow (Sose hátrálj meg!, Cry Wolf forgatókönyve) vajon hogyan fog teljesíteni, illetve felmerült, hogy a sokak által kedvelt Cage-féle Big Daddy legalább visszaemlékezés formájában megjelenik-e? Ketrec úr kijelentette, hogy semmilyen módon nincs kötődése a Ha/Ver második felvonásához, az előbbi kérdésben meg a premier óta sajnos főleg negatív hírek láttak napvilágot. (És mindkettő igaznak bizonyult...) A mozi 4. helyen nyitott, valamivel több mint 13 millió dolláros bevétellel az USA-ban, a Universal már hivatalos közleményt is kiadott, miszerint nem örülnek az eredménynek; a sok rosszindulatú kritika pedig csak árt.

1376864755313_cute_vengeful_chloe.jpg

Nagyon rossz érzés, hogy rengeteg helyről olyan értékelések jutnak el hozzám, hogy "a filmnek vannak hibái, de jó", szóval ez az én szememben olyan, mintha a Pacific Rimről beszélnének, de az eddigi bevételi mutatók és a negatív "hozzáértői" vélemények alapján (még?) elég messze jár a Kick-Ass 2 del Toro rendező úr legutóbbi munkájától. Én bízok az európai és az orosz piacban, itt még behozhatja a lemaradást, nem beszélve a dvd és Blu-Ray-eladásokról a jövőben. (Megjegyzés: Már most napvilágot látott az első camrip-változat az interneten, ami szintén rosszat tesz...) 

Mindenesetre én ott leszek a csütörtöki hazai bemutatón, remélhetőleg közületek is minél többen jönnek majd!

Utólagos szerkesztés: Úgy látszik, a filmes Damon és Mindy neve Macready, a képregényes verzióiké viszont McCready, szóval ezek szerint mindkét verzió helyes. Egyébként a film nagyon jó volt, sokkal jobb, mint amit mondanak róla, de az írásomra még pár napot várnotok kell a munka miatt és mert egy jó hosszú, minden részletre kiterjedő cikket fogok készíteni róla! Aki szerette az első részt, az mindenképpen nézze meg!

Szólj hozzá!

Címkék: hírek


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr385466972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása