Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.03.13. 15:49 Tévésámán

Sleeping Beauty (2011)

A múlt héten nem igazán néztem új filmeket, inkább csupa olyan elé ültem le, amit már láttam, de tudtam róla, hogy szórakoztató. Meg aztán volt más dolgom is. Tegnap a horoszkópon azt írta, ideje rendet tennem a feljegyzéseim között, úgyhogy azzal a lendülettel felújítottam a fő listámat és kidobtam róla legalább 10-15 címet, amik igazán mégsem érdekelnek. Az összes többit felírtam egy tiszta lapra és mivel a legelső ez volt, így gyorsan megkerestem és aznap este megnéztem. Emily Browningot gondolom sokan ismeritek, tavaly a Sucker Punch miatt elég nagy hírverést kapott, de a múltban már bizonyított a Hívatlan vendégben és láthattátok a Lemony Snicketben is. Browning kisasszony híres arról, hogy megválogatja a szerepeit, elsősorban nem a pénz hajtja, hanem a kihívás - éppen ezért sem vállalta el a tvájlájt főszerepét, amit végülis Stephanie Meyer neki írt... Mikor 2011 nyarára lecsengett az Álomháború okozta sokk (nekem nagyon tetszett, de mégse váltotta be a hozzá fűzött reményeket), újabb "botrány" volt kitörőben, mikor híre ment a Sleeping Beauty-nak. Leírom a történetet és ebből rögtön megérthetitek, mire gondolok: 

Lucy (E.B.) főiskolás lány Ausztrália egyik nagyvárosában. Sodródik az élettel, bármibe belemegy, legyen szó drogokról, szexről vagy mondjuk takarítási munkákról. Egy nap aztán meglát egy hirdetést az újságban és jelentkezik a megadott címen. A szép és elegáns Clara (Rachael Blake) alkalmazza őt speciális hálózatában, amely gazdag, idős férfiaknak nyújt erotikus szolgáltatásokat. Lucy-ból pedig Sarah lesz, aki minden alkalommal megiszik egy csészényi bódító italt és mély álomba zuhanva kiszolgáltatottjává válik a kliensek akaratának... A lány életében lassan egyre több negatív dolog következik be, és ez a különös munka lesz az egyetlen biztos pontja. De vajon miféle tragédiának kell történnie végül, hogy felrázza a nemtörődömségbe burkolózó lányt - ki lesz végül a herceg, aki felkelti Csipkerózsikát?

"Miért ne?" 

Csak annyit tudtam, hogy Emily a főhősnő és sok benne a pucérkodás, de nem erre számítottam. Az első pár jelenet után már szinte fel sem tűnt a ruhátlanság és a sztori nyomasztó egyszerűsége, meg a sokszor sokkoló képi világ kezdett lehengerelni. Ugyanis amit leírtam, az végülis csak egy részlete a teljes történetnek; én inkább úgy foglalnám össze, hogy egy hiábavaló élet, egy céltalan, passzív, az eseményekkel sodródó, mások akaratának bábjaként létező lány története ez. Ő az egyik véglet, amit jó elkerülni, ám a mai fiatalságban számos ember van, aki ilyen módon él - vagyis kicsit kordokumentumnak is mondható.  

Régi nagy kérdés a szexiparban dolgozók problémája: elítéljük-e őket vagy ne? Köteleznünk kell-e őket, hogy "rendes" munkát válasszanak? Van-e egyáltalán jogunk, hogy korlátozzuk őket? A filmben Lucy két különböző munkát végez: egy kajáldában takarító és fénymásolós egy irodában, ám mindkét helyen megterhelik és feltehetőleg alig fizetik meg. Aztán bejön ez a bizonyos lehetőség, ahol gyakorlatilag semmit sem kell tennie és mégis egy csomó pénzt kap. Te vajon hogyan döntenél a helyében? Robotolnál éhbérért vagy inkább vállalnád ezt a különös lehetőséget egy csomó léért? A választ számomra Dobray Sarolta könyvének, az Őrült világnak első része adja meg, amiben az írónő Olaszországban dolgozó magyar alkalmi örömlányok közé épül be (de csak lakótársként:)). Itt aztán kiderül, hogy egy hétvége alatt megkereshetnek akár félmillió forintot és egyenesen rosszul érzik magukat, ha napi 10-15 kuncsaft nem dolgozza meg őket... A "strici" pedig azt nyilatkozza, hogy az ország női lakosságának igen nagy része ilyen vagy olyan formában, de kipróbálja ezt. Könnyű munka, sok pénz. Ez tehát az első dolog, ami hősnőnket válaszút elé állítja, ám ő nem úgy reagál, ahogy bárki más tenné. 

Felszínesen ugyan, de kibontakozik egy szerelmi szálnak nevezhető valami. A Birdmann névre hallgató úriember és hősnőnk közt fennáll ez a talán plátói szerelemnek mondható dolog. Ez az, ami meglepő fordulattal szolgál majd, de annyira finoman mutatják be, hogy szinte észre sem lehet venni. Ez is tetszett egyébként: az elegáns megoldások, amikor az eseményeket csak érzékeltetik és sok mindent a képzeletünkre bíznak. A módszer ellensúlyozza a látványt és az eseményeket, így az egész sztori éle egy kicsit tompul, de ez nem baj. Visszatérve a szerelmi szálra: szöges ellentétben áll a bárban történő dolgokkal, ugyanis itt kiderül, hogy Lucy-nak nem feltétlenül van szüksége drogokra, hogy megtegye azt, amit mások akarnak... Birdmann szolgáltatja a második eseményt, aminek jelentősen ki kellene hatnia a központi szereplőre, de ő ismét szokatlan módon válaszol erre. Mialatt "élvezi az életet", a valóságban minden kezd összeomlani körülötte.  

Harmadrészt a Sleeping Beauty foglalkozik az idősek és fiatalok közti óriási különbséggel, a korosodó férfiak szexuális életével, meg az elmúlás közeledtével beköszöntő érzelmekkel. Ezeket az Első Férfinak nevezett karakter (Peter Carroll) testesíti meg. Van benne valami ellenállhatatlanul szimpatikus: ránézésre 60 és 70 közötti úr, aki élete alkonyán döbben rá, hogy bár sok mindent elért, mégsem boldog és valahogy belefáradt a színjátszásba. Szeretné egy kicsit még jól érezni magát, a hátralévő néhány évét maximálisan kihasználni, de már képtelen rá... Szerintem egyébként elvesztette a feleségét, így özvegyként szomorú és még a Lucy-val folytatott "aktusában" sincs semmi undorító. Kedveltem ezt az alakot, mert ő az, aki az elvesztegetett fiatalságot jelképezi, meg azt, hogy a társadalom elvárásainak teljesítése még nem biztos, hogy egyenlő a boldogsággal.  

A Sleeping Beauty művészfilm, így rengeteg szép képet láthatunk. Az aprócska, tejfehér bőrű Browning a nagyváros szürkeségében, a hatalmas szobában, vagy a megvetett ágyban szinte elveszik; a kamera az első percekben végig áll, nem mozog és ez egészen különös hatást kelt. Visszatérő motívum az autók mellett elsétáló hősnő, a lány keze és az üzenetek, amiket a lakótársai hagynak neki. A letépett növényi termés talán az elvesztett ártatlanság, az Első Férfi monológja után felbukkanó stoppos és Lucy rosszulléte a hiábavalóságra való rádöbbenés, a pénz elégetése pedig az önutálat, az érdektelenség jelképe. A nyomasztó légkört csak fokozza, hogy alig van zene, ám a legvégén szóló félelmetes muzsika az utolsó képekkel együtt rendkívüli hatású. A film tabudöntögető, ám a történetnek nincs eleje és nincs vége - míg Emily kitárulkozik előttünk, Lucy-ról valójában alig tudunk meg valamit. Az alapvetően sötét hangulat kiteljesedik a két kellemetlen csúcsjelenetnél: a kísérletben és a Második Férfi "aktusában".  

SZPOJLÖR ÁLÖRT 

Az egyetlen dolog, amit tényleg nem értettem, az a barátja halála. A srác egyértelműen alkoholista, de öngyilkos lesz vagy elissza a máját? Lucy pedig folyton itatja, vagyis alig törődik vele, ráadásul ha öngyilkos lett, akkor szerintem hagyja meghalni... 

SZPOJLÖR ENDSZ HÍR 

Az egész film Emily Browning vállain nyugszik, ő viszi előre a cselekményt, mindig csak azt látjuk, ahol fizikailag jelen van. Aki anno az Álomháborúnál több vetkőzést várt tőle, az itt megkaphatja, de mint már mondtam, egy idő után abszolút lényegtelen lesz ez a dolog. Emily tökéletesen játszik, teljesen természetes, még a rendkívüli kihívással járó első jelenetben is az - ezt például nem biztos, hogy sokan utánacsinálnák... Egyébként pedig fantasztikusan mutat ruhátlanul, valamiféle éteri jelenség, mint egy tündér - a mocskos valóság könnyen megkapható királylánya. A többiek közül nekem leginkább Peter Carroll játéka tetszett, de meg kell említenem Chris Haywoodot, a Második Férfit, ő volt számomra az egyetlen igazán negatív figura és kitűnően keltette életre ezt a visszataszító embert. A rendező-író az elsőfilmes Julia Leigh, aki elsősorban írónőként keresi kenyerét.  

Érdekességek: A Sleeping Beauty valójában Csipkerózsikát jelent, de itt most szó szerint kell venni, vagyis alvó szépség. A rendezőnő javaslatára Browning Lars von Trier Antikrisztusában Charlotte Gainsbourg alakítását tanulmányozta, azt vette alapul. 2008-ban készült egy Hollywoodi Feketelista, amin az akkoriban visszautasított legjobb filmötletek szerepeltek, ez is köztük volt. Majdnem az összes jelenetet egy részletben vették fel, ezért nincsenek különböző látószögek, mindent mindig egy irányból mutatnak. Egy vicces név a stábból: Pearl Tan (Lebarnult Gyöngy:D), ő a pedikűrös. Egy francia sajtós úriember egy általam látott interjúban azt mondta, hogy ha Lucy Csipkerózsika, akkor Clara a boszorkány - és tényleg, mint ahogy a mesében, itt ez a nő altatja el a lányt. A vízben úszós rész az egyetlen, ami látomás, a többi dolog mind valóságos.  

Emily Browning a szerepéről: "Passzív, nihilisztikus, engedi, hogy a dolgok csak úgy megtörténjenek vele. (...) Azt hiszem, csak nagyon, nagyon eltávolodott a körülötte történő eseményektől. Úgy gondoltam, rendkívül érdekes alak. Manapság gyakori a korosztályomban, hogy az emberek ilyen nemtörődöm, már-már mazohisztikus módon élnek, de szerintem a leginkább figyelemfelkeltő Lucy-ban az, hogy nála ez nem a naivitásból fakad. Nagyon is tisztában van vele. Van ez a szinte perverz érdeklődése az iránt, hogy mi fog történni vele, ha átengedi az irányítást külső erőknek és úgy vélem, ez nagyon érdekes." Elmondta azt is, hogy a valóságban nyugis, csendes életet él, így ez igazi megmérettetés volt számára. Visszautasítja az olyan szerepet, amiről már ránézésből érzi, hogy el tudná játszani, a kihívások vonzzák. Nem az vezérli, hogy sokkoló mozikban játsszon, hanem hogy érdekes feladatokat vállaljon el. Már az első jelenet elolvasása után úgy döntött, életre akarja kelteni Lucy-t, aki az ő antitézise. Az utolsó jelenet felvétele volt a legnehezebb számára, mivel ekkor a karakterét mindenétől megfosztják. Julia Leigh számára a sztorit az idős férfiak fiatal nőkkel való "vigasztalódásának" rég bevett szokása és egy rémálom ihlette, amikor azt álmodta, hogy alvás közben lefilmezik. 

A Sleeping Beauty 3 millió ausztrál dollárból készült, hazájában durván 300 ezer amerikai dollárt hozott be. A hozzáértők támadták és dicsérték is; mivel művészfilm, így ez teljesen érthető.  

Nem tudom, mit mondhatnék rá. Sötét hangulatú alkotás, ami rossz érzést kelt a nézőben; túlzott egyszerűsége néha már bántó. Emily Browning-rajongóknak kötelező, de CSAK 18 ÉVEN FELÜL! 

Pontozás: 

imdb: 5.3 (4 év alatt 0.1-et csökkent.)

Én nem adnék rá pontot. Aligha mondhatnám, hogy tetszett, de azt se, hogy rossz volt. 

Hírek: 

- Emily Browning legközelebbi érdekes filmje az általam már nagyon várt cím nélküli Sebastian Silva-thriller, azaz a Magic Magic; főszerepben Juno Temple, Emily és Michael Cera. Ezen felül Browning kisasszony említette interjúi egyikében, hogy következő munkája a Cassie and Jude című vígjáték lesz, amiben egy ikerpárt kelt életre, ám ennek a rajongói oldalak kivételével sehol nincs nyoma a neten, így nem tudom, tényleg lesz-e ilyen mozgókép. (Nem lett.)

Várható írások: Mr. Bean nyaral, Super 8.

Szólj hozzá!

Címkék: dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr984314353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása