Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.01.02. 19:50 Tévésámán

Tigris és sárkány (Wo hu cang long, 2000)

Manapság minden film a látványra megy rá, de én azon egyszerű halandók egyike vagyok, akiket könnyen le lehet nyűgözni a látvánnyal. (2016-os megjegyzés: Szerencsére már nem így van.) Sőt, egyenesen vágyom rá, hogy lenyűgözzenek vele:) Szóval, ha egy film látványos, akkor nálam már 3-asról indul. Ezen kívül kedvelem a lovagkorról meg az ókorról szóló dolgokat is, pláne ha harcolnak benne. Az akkori küzdelmek tisztességesek voltak, az nyert, aki gyorsabb, erősebb, ügyesebb volt, nem az, akinek nagyobb a stukkere... (Azért ez nagyon sokszor másként alakult a valóságban, de elvileg tényleg így volt...) Szóval adott egy film, ami látványos, kardokkal, meg egzotikus fegyverekkel vívnak benne és még jó zenék meg szép nők is akadnak a játékidő alatt - ki ne akarná ezt megnézni?

A misztikus Kína elképzelt középkorában járunk. A legendás harcos, Li Mu Bai (Chow Yun Fat) új életet akar kezdeni, ezért rábízza elképesztő erejű kardját, a Zöld Végzetet, egy harcosokat patronáló pekingi nemesemberre. Ám egy éjszaka tolvaj tör be a házba és elemeli a kardot - még a jelen lévő Shu Lien (Michelle Yeoh), Mu Bai társa (és szerelme) sem tudja megállítani. Elkezdődik a kutatás a penge és a rabló után, ám közben kiderül, hogy hőseink esküdt ellensége, az orgyilkos Jáde Róka (Cheng Pei Pei) is a fővárosban rejtőzik. Így kezdetét veszi a csata a kardért és a régen tett bosszúeskük beteljesítéséért. Ezalatt a kormányzó fiatal lánya, Jiao Long (Zhang Ziyi) fellázad a hagyományok ellen és hivatalnokfeleség helyett a mágikus kard segítségével fantasztikus erővel bíró harcművésszé válik. A halálos ellenfelek mellett mindegyik hősnek szembe kell néznie a legnagyobb kihívással, a szerelemmel is. Vajon kié lesz a Zöld Végzet és ki nyerheti el a boldogságot választottja oldalán?

Szerintem van valami lenyűgöző a távol-keleti harcművészeti filmekben, főleg a már-már anime-i határokat súroló wuxia-mozik tetszenek, mint amilyen ez, a Hős, vagy az általam látott legextrémebb példa, A Zu legendája. A névvel bíró fegyverek, a varázslatos mozdulatsorok, a hihetetlen gyorsaság és a fizika törvényeinek meghazudtolása mind-mind sajátjai ezeknek a mozgóképeknek, ám káprázatos látványa mellett a Tigris és sárkány érdekes, fordulatos történettel is szolgál. Egyrészt láthatjuk, hogy lesz egy 18 éves nemes kisasszonyból tömegeket elverő nagymester, és hogy ugyanez a lány hogyan találja meg a szerelmet egy sivatagi rabló fiúban (Chang Chen). Tanúi lehetünk, hogy az óriási hatalommal bíró Li Mu Bai és a hagyománytisztelő Shu Lien az égető vágy ellenére saját morális akadályaik miatt nem lehetnek egy pár, vagy, hogy milyen sors vár egy nőre, aki nem hajlandó elfogadni a férfiak világa által rá szabott sorsot.

A harcok nagyon izgalmasak, a hősök háztetőkön ugrálnak, fenyőerdők lombkoronáin vívnak, ám a legjobb jelenet egyértelműen a fogadóban van, amikor az a sok-sok harcos odavonul, hogy megküzdjön Jiao Longgal, aki egymaga eltángálja mindet. Ugyanígy izgalmas látni, hogy Li Mu Bai egy szimpla bottal képes felvenni a harcot a Zöld Végzetet forgató lánnyal; vagy, ahogy amaz egy kézzel, ülve megver egy rá támadó férfit. Ezen kívül elhangzik rengeteg keleties bölcsesség, de szerencsére a komoly alaphangot néha megtöri a szerencsétlenkedő városőr, akin nevethetünk. A történet alapját egyébiránt Du Lu Wang öt híres regénye adja, amik 1938 és 1942 között jelentek meg, a rendező-producer pedig a Jégvihart jegyző Ang Lee volt.

Érdekességek: A regényekből már 1959-ben készült egy Luo Xiao Hu and Yu Jiao Long című harcművészeti film, ami a kor nagy színésznőjének, Hsiao Yan-Chiounak utolsó munkája volt. Ez a mozi azonban az elveszett filmek sorát gyarapítja, mára nem maradt fent egyetlen kópia sem belőle. Bár Du Lu Wang írását nem fordították le angol nyelvre, a belőle készült mangát igen, így mégiscsak el lehet olvasni. Elvileg 1778-ban vagy 1779-ben járunk. A hősök által gyakorolt különleges harcművészet neve Wudang. Az eredeti cím (Lapuló Tigris, Rejtőző Sárkány) egy kínai mitológiából származó mondás, aminek jelentése: rejtsd el az erődet a többiek elől/az átlagos külső alatt rejtőzködő titkok. A Zöld Végzet eredeti neve lefordítva Zöld Sötét Világ Kard, ami azt a helyet jelenti, ahová az elhunytak lelke távozik. Li Mu Bai nevében a Mu arra utal, hogy vágyik valamire, amit soha nem kaphat meg; Jiao Long eredeti neve Pompás Sárkányt, a szerelméé Kis Tigrist jelent. A sztori fő pilléreit a nemi szerepek és a kötelezettségek vállalása, meg a testi/lelki megmérgezés adja.

Ugyanakkor Rong Cai a Duke Egyetemről azt írta, hogy a Zöld Végzet a rengeteg férfi használója miatt fallikus szimbóluma a férfiasságnak és az uralkodásnak - ez szerintem elég vicces:) A játékidő első felében a szereplőket egy rend és fegyelem által uralt társadalomban láthatjuk, a második részben pedig az egyéniségek világában mindegyikük felfedi valódi arcát. A sivatagi rabló Sötét Felhőről mintázták Perzsia hercegét a videojátékokhoz. A film létrehozásához négy különböző ország stúdiói fogtak össze. A forgatás a Góbi-sivatagban kezdődött, ahol a nehezítő körülmény a folyamatosan hulló eső volt - bizony, a sivatagban:D Mivel a Wo hu cang long nemzetközi piacra készült, így angol felirattal került mozikba, amit személyesen Lee készített. A színészek maguk hajtották végre a legtöbb kaszkadőr-mutatványt. Mind a négy főszereplő másféle akcentusban beszéli a filmen a mandarin nyelvet: Chow Yun-Fat kantonival, Michelle Yeoh malájjal/angollal (neki egyébként fonetikusan írták le a szöveget), Chang Chen tajvanival, és egyedül Zhang Ziyi beszélte tökéletesen. Utóbbi egyébként nem ismert semmilyen harcművészetet, viszont felhasználta táncosi tudását a mozdulatok tanulásához; ez pedig különösen jól jön a filmiparban, mert a mozgóképek csatái tényleg inkább a tánchoz állnak közel. Cikkem tárgyából gyártottak egy videojátékot is, ez viszont nem nagyon nyerte el a közönség tetszését.

A Tigris és sárkány 15 millió dollárból készült és 213 milliót hozott be. A nyugati világ kritikusai nagyra értékelték, negyven (!) különböző díjat nyert, köztük négy Oscart: Legjobb Nem Angol Nyelvű Film, Legjobb Művészeti Rendezés, Legjobb Zene és Legjobb Fényképezés. Máig ez a legtöbb Oscarra jelölt nem amerikai film (tíz jelöléssel), az egyetlen harcművészeti mozgókép, amit Legjobb Filmnek javasoltak, és a legnagyobb USA-beli bevételt hozó nem angol nyelvű mozi. A Hongkongi Filmes Díjátadón 10. lett a Legjobb 100 Kínai Film listáján, az Empire magazin 66.-nak választotta a 100 Legjobb Mozi A Világ Minden Tájáról összeállításában és 497.-nek a Minden Idők 500 Legjobb Filmjeinek toplistáján. Ennek az alkotásnak a sikere vezetett a wuxia-filmek iránti érdeklődés jelentős mértékű növekedéséhez, nyomában született meg a Repülő Tőrök Klánja és a Hős; valamint ez indította be Zhang Ziyi karrierjét is.

Nekem nagyon tetszett, pedig már legalább ötödszörre láttam. Gyönyörű színhelyeken fantasztikus csatákat vívó szép hősök és hősnők epikus története a Tigris és sárkány. Azon kevés mozik egyike, amit annak ellenére, hogy két órás, még sokkal tovább el tudnék nézni.

Pontozás:

imdb: 7.9 (4 év alatt 0.1-et csökkent.)

Szerintem: 6/5 

Várható írások: Alien vs. Predator.

Szólj hozzá!

Címkék: fantasy


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr33514712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása